bloglovin

Spillepengen 19/8 med Emma

Så var det dags för att dra igång höstterminens utställningar, och det på Arlöv KAFs Svensk/Danska utställning i Spillepengen. Eftersom att värmen präglade hela dagen var det tur att vi blev varnade för extrem värme och hade bunkrat upp med en frysbox som var full av isfyllda flaskor. Dessa användas tacksamt av våra kaniner under dagen medan några andra kaniner fick värmeslag och fick tas om hand.

 

Vänster: Burarna och vackra Spillepengen
Höger: Malin tar bilder av Margreth Karlssons Angora

 

För att vara en liten utställning i Skåne på omkring 200 kaniner var det ett härligt arrangemang runtomkring. Flera försäljare var på plats så som kaninmagazinets egen Malin H som driver djurfotografen.nu, stubbens produkter och Ivan Bäckströms kaninlådor. Själv fick jag mig en kaninsalami och kunde bara precis motstå att köpa mig en mer praktisk transportlåda.

 

Under dagen stod St Hansgårdens kaninklubb, där jag är ordförande, för bärandet av kaniner och det gick superbra. Alla kämpade på trots hettan och byttes av med varandra för att kunna ta drickpauser i skuggan. Domarna vi bar till var Affe Hedlund och Erik Rasmusen, en svensk och en dansk för att passa besökarna. Det blev en del intressanta utbyten och diskussioner mellan domarna som jämförde hur man domer i Danmark med hur man dömer här i Sverige.

 

Höger: Felix fick sin andra 95a, påväg mot Champion?
Uppe tv: Molly bedöms
Nere th: Domarbordet med bärare 

 

När resultaten kom upp blev det glada överraskningar men också en del bekräftelser på hur man trodde det skulle gå. Lollipop och Molly var inte helt fina i pälsen av olika, förklarliga anledningar och Greyp hade en liten fällning som pågick i ansiktet. Däremot visade Felix, Charlie och vår kompis kanin, Harry, sig från sina bästa sidor. Harry och Felix fick 95 poäng och domarna var väldigt förtjusta i deras färg och päls/typ. Affe kommenterade att ”Bättre än såhär blir det inte såhär års.” Att kunna visa upp så svarta Alaskor efter en hel sommar var vi alla mycket stolta över! Charlie överraskade genom att få 94,5 trots en päls som inte alls ville något annat än att stå rakt upp.

 

Malins kaniner överraskade också genom att rangordna sig tvärt emot hennes förväntningar. ”Kelisen”och Lejonhuvade dvärgväduren Elvis Presley chockade med 94 poäng trots att Malin till och med varit rädd för nollning. De två White Dvärgvädurarna fick 92 poäng och skulle nog behöva växa till sig lite innan de höjer sig till högre poäng.

 

Uppe tv: Malins "Kelis" som fick 94p       Uppe th: Domarna Affe (med Greyp) och Erik
Nere tv: BIM-uttagning         Nere th: Geopard Rex som blev näst bäst i avvikande hårstruktur

 

Ett delmoment som jag aldrig har varit med om innan på en liten utställning är att man tar ut bästa kanin i jätte, stor, avvikande hårstruktur, mellan, liten och dvärg. Detta gjordes på Spillepengen och det uppskattades eftersom att man på så sätt fick se fler kaniner och höra mer av domarnas tankar. Både Charlie och Felix var en hårsmån ifrån att bli bäst i sin storleksgrupp, men blev utslagna av en NZR-unghona respektive en Rhinsk Scheck. Dock fick vi höra kommentaren, ”Åh, där är ju han med pälsen” när de fick upp Felix på bordet. Kan avslöja att vi blev superstolta!

 

När dagen väl var över var alla så trötta och varma att ingen riktigt ville komma ut ur skuggan för att mota sina eventuella pris. Men har det gått bra vill man ju visa upp det, och bra hade det ju verkligen gått. Lovisa och hennes Harry blev bästa junior på fjärde plats och vi kom precis efter. BIS blev Kjell-Arne Åkermans fina hermelinhane som fick 95,5 poäng och BIM blev Jeanette Palmkvists Tan.

 

/Emma Almquist

 

Bästa Junior, en av St Hansgårdens utställare!

 

Klass A
1. Jeanette Palmkvist, Lindom, Tan, svart -95 p.
2. Susanne o Lars Svensson, Helsingborg, Tan, svart -95 p.
3. Linda Berntsson, Sölvesborg, Rhinsk Scheck, svart/rödgul -95 p.
4. Lovisa Wendel, Lund, Alaska -95 p.
5. Emma o Agnes Almquist-Lindgärde, Lund, Alaska -95 p.

Klass B
1. Kjell-Arne Åkerman, Trelleborg, Hermelin, järngrå -95,5 p.
2. Louise Printzlow, Vellinge, Holländs Kanin, svart -284,5 p.
3. Susanne o Lars Svensson, Helsingborg, Tan, svar -283,5 p.
4. Mette Andersson, Västerås, Dvärgvädur, viltgul -95 p.

Klass M (Ungdjursgrupp)
1. Susanne Papic, Gemla, Dvärgvädur, madagascar -95 p.
2. Maria Lundvall, Ystad, Hermelin, blå -94,5 p.


En dag med Nathalie och Jum

JumJum är frigående större delen av dagen (men han utnyttjar det inte så bra ännu).
Jag öppnar buren det första jag gör på morgonen när jag vaknar, ger honom nytt och fräscht vatten samt pellets. Fyller på höet om det behövs. Sedan tömmer jag toalätten.

 

 

Är det fint väder så brukar jag ta ut honom så fort jag kan. Jag bor i en lägenhet men vi har en stor gemensam utegård, där brukar han få gå i sele eller sitta i kompostgaller. Oftast är han i sele, så han får röra på sig. Jag brukar vara ute runt en halvtimme åt gången. När vi väl är ute brukar han tycka att det är roligt att springa bland buskarna, man ser många glädjeskutt när han är ute. Han är väldigt snabb av sig, knappt så man hinner med. Därför brukar han få springa lös, han springer inte iväg när jag närmar mig så det är bra. Nackdelen med att han är lös är att han lätt kan bli skrämd här när det kommer och går folk hela tiden, samt att ibland kan det komma hundar (inte stött på det än så vet inte hur han reagerar) så jag är på min vakt hela tiden och följer efter honom.  Sedan går vi in och han får ta en paus, brukar ta med lite gräs och maskrosblad till honom.
Han brukar få gå ut i sele 2-3 gånger om dagen beroende på vädret. Ibland får han även vara och skutta på balkongen ett tag.

 Han har inte blivit någon knähund ännu som vill sitta/ligga still hos mig, så vill jag gosa brukar jag lägga mig ner på golvet så kommer han o lägger sig bredvid. Han är en riktig pussgurka och pussas så fort han får chansen.

 

Jag har även börjat att klickerträna lite smått, håller fortfarande på med inlärningen så  det brukar jag göra varje dag (om jag inte glömmer bort).

 

Han är rätt lat av sig så när han är ute ligger han för det mesta på golvet och tar det lugnt… Inväntar att jag ska komma så han kanske får något gott. Han är inte direkt den busiga typen utan väldigt lugn och harmonisk av sig.

 

Har precis börjat hoppträna med honom, runt 2 gånger i veckan tränar jag honom med det. Om han blir duktig ska han få göra sin debut i september.

 

På sommaren kan det bli riktigt varmt i lägenheten, så han har alltid en isflaska i buren som han kan svalka av sig på.

 

 

I buren har jag spån (riktigt riktigt skräpigt blir det), ska byta till matta snart. Han är rumsren i buren, håller på att träna honom så han blir rumsren utanför buren också men han är riktigt stönig, jag ska vara stönigare.

 

Hur vi aktiverar oss på vintern kan jag inte svara på ännu då jag fick honom i Juni.  Eftersom han är så lat och bara vill ligga på golvet kan jag tänka mig att han kommer bli en riktig tjockis under vinterhalvåret. Får klura på hur vi ska aktivera honom då.

 Annars är det ungefär så en dag ser ut. Mycket uteviselser (nu på sommaren). Åker jag till mina syskon i Kil får han följa med ibland, det är en busstur på ca 35 minuter och det tar han bra. Jag är arbetslös så jag är hemma hela dagarna med Jumis, det ger oss ett väldigt starkt band att umgås tillsammans så mycket.Nu ska jag ta och lägga mig bredvid min bebis och mysa.


Mollycoddle "Molly"

Efter att min älskade King somnade in i mars så har jag (Emma) gått kaninlös ett bra tag innan jag i Juli köpte en Sachsengoldhona av Caroline på Kolartorpet. Eftersom jag bor i Skåne och Kolartorpet ligger en bit utanför Uppsala passade det perfekt att Molly bytte hem på Alingsåsutställningen 6-8 juli.
 
 
Denna charmiga tös kommer först och främst bli myst med och ställas ut, men vill hon ska hon få hoppa lite också. Om hon blir så bra inom utställningarna som är förutspått så ska hon få en kull tidigt nästa vår. Tills dess jobbar vi på vår relation, busar och utforskar klickerträning.
 
 
Nu bor hon alltså hos mig och kommer dyka upp här och där på bilder. Vill man följa hennes utveckling och se fler bilder så kan man kolla in min dayviews som uppdateras så gott som varje dag!
 
 
/ Emma Almquist