bloglovin

96-Klubben

96-Klubben är en samling kaniner som uppnått 96 poäng på utställning. En väldigt hög poäng som är svår att nå.

Antal redovisade "klubbmedlemmar" genom åren:

1995: 20 st
1996: 7 st
1997: 6 st
1998: 4 st
1999: 5 st
2000: 21 st
2001: 9 st
2002: 13 st
2003: 15 st
2004: 17 st
2005: 20 st
2006: 25 st 
2007: 29 st
2008: 22 st
2009: 20 st
2010: 16 st
2011: 14 st 
2012: 22 st
2013: 27 st
2014: 34 st

Totalt hittills: 346 st

Under 2014 sattes nytt rekord med hela 40 st kaniner som bedömdes till 96 poäng.

 

 

Källa: SKAFs medlemstidning Kaninuppfödaren 


 

Senast uppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman


Emma Almquist

Hejhopp,

mitt namn är Emma Almquist, jag är 19 år och medarbetare här på kaninmagazinet sedan början av 2012. En riktig infonörd som mer än gärna läser forskningsartiklar (om än med ständigt kritiskt öga) om allt som rör kaniner! Sedan hösten 2014 läser jag Etologi (läran om djurens beteende) och Djurskydd på SLU i Uppsala.

 

 
 
 

 

 Mitt första ordentliga möte med kaniner var på St Hangården i Lund när jag var 10 år gammal. St Hansgården är en fritidsgård med djur och kretsloppstänk för barn i åk 4-6. Från första dagen jag började där såddes drömmen om en egen kanin. Jag passade de äldre barnens kaniner och att leka uppe i det stora fritidshuset blev det aldrig så mycket av, varje eftermiddag spenderades i ”djurhuset”. Den 21 oktober 2005 blev min dröm sann, en vit blåögd dvärgvädur med stamtavla köptes in på en utställning i Malmö. Sedan dess har mitt liv kretsat kring kaniner och allt som har med dem att göra.

 

Numera har jag kaniner hemma men har fortfarande en hel del kontakt med St Hansgården. Det stället kommer alltid vara som ett andra hem för mig!

 

(th) St: Hansgården    (tv) King, bild från 2010

 

Så till en mer utförlig beskrivning av King, min älskade lille skrutt. Egentligen siktade jag på en större kanin, gärna ovanlig. Det blev dock en liten, väldigt vanlig ras men en väldigt speciell kanin. Redan under resan hem visste jag att King var den snällaste lille killen på jorden. Han satt lugnt och fint i min famn hela vägen hem (vi hade såklart glömt transportbur, haha). Sedan dess har vi varit på utställningar över hela landet, jagat lamm och haft det otroligt roligt tillsammans. I början av mars 2012 såg jag på min lille kille att han trots mediciner inte mådde bra och tyckte att livet var jobbigt. Precis innan han fick sprutan slickade han på hela min hand, som för att säga att han var redo.

 

Molly, 3 månader gammal

 

Molly hittade jag på en facebooksida där man kan lägga ut annonser på renrasiga kaniner med SKAF stamtavla. De gånger jag sett Sachsengolds på utställningar hade jag fascinerats av den vackra, eldiga färgen och när jag såg annonsen med de små orangea bebisarna på sa det klick direkt, på ett sätt jag inte trodde var möjligt via en bild. Sedan spenderade jag några månader med att maila med uppfödaren, Caroline på Kolartorpet, och planera inköp inför att för första gången ha kanin hemma, inomhus. På Alingsåsutställningen i juli 2012 köpte jag henne äntligen och nu busar hon omkring här hemma, mitt lilla charmtroll.

 

Sedan Molly kastrerades november 2012 så letade jag efter en kastrerad hane som kunde bli hennes kompis. Det tog ett bra tag och först i juni hittade jag en passande hane. Hade hört talas om honom via en kompis innan, så det var ett lustigt samanträffande när den nya ägaren hörde av sig till mig och undrade om jag var intresserad. Ture, som han heter, har haft det ganska tufft då han bland annat blivit lämnad ute i naturen när första familjen tröttnat på honom. Länge fanns det små tecken efter misskötsel kvar, klor som saknades eller var vridna tex. Nu har han byggt fina muskler och klorna ser bra ut, och mina två godingar njuter av livet som nästan helt frigående :)

 

 
 

Förutom Molly och Ture har jag även en hamster vid namn Knut som jag övertog när han var 4-7 månader gammal, hans bakgrund är lite smått osäker. Väldigt härlig individ nu när han blivit trygg med mig, älskar att upptäcka och mysa!

 

Sedan 2005 år har jag haft ett stort utställningintresse, men idag är inte det något jag tävlar i. Dock är jag fortfarande aktiv i en utställningsförening och åker gärna runt och bara hänger med härligt kaninfolk.


När jag slutade ställa ut upptäckte jag hoppningen! Vilken härlig sida av kaninägandet! Har börjat träna och tävlat lite (gått sådär, hehe) och ska fortsätta med det nu hade jag tänkt. Hälsosamt och roligt för både kanin och ägare på ett annat sätt än utställningarna! Här krävs sammarbete och förståelse i ekipagen för att det ska gå bra. Utbildar mig till domare inom SKAF KH.

 

 

Nu har jag fördelen att gå en linje på universitetet där jag tillåts nörda in mig i djurs beteende och välfärd. Jag lär mig även om kritisk granskning, hur forskning går till och hur man skriver egna vetenskapliga rapporter. Detta vet jag kommer att vara till stor nytta när jag skriver för kaninmagazinet!

 

Framtidsplanerna för mig är att fortsätta lära mig ännu mer om kaniner och försöka påverka kaninsverige så att vi får en bättre kaninhållning. I ett längre perspektiv är planerna att bedriva ett omplaceringshem för mindre djur, samt bedriva uppfödning av utrotningshotade lantraser i liten skala. Jag vill uppenbarligen inte fortsätta bo i stan utan har drömmar om att flytta ut en bit på landet för att ge djuren lite mer svängrum. Men först tänker jag läsa etologi och djurskydd på SLU och sedan vidareutbilda mig i etologi på en mer advancerad nivå.

 

Hoppas ni tycker om kaninmagazinet och att ni lär er nått nytt, för om det är nått jag lärt mig under min tid som kaninägare så är det att man aldrig någonsin är fullärd!

 

Kram Emma Almquist, aka
”Hobbymupp” på dayviews och kanin.ifokus
Privat kontakt: emma@almquist.se

 

Kolla gärna in mitt projektarbete om kaniner:
https://www.facebook.com/battrekaninliv

 


Nathalie Månsén

 Hej!

Jag heter Nathalie Månsén och är född på sommaren 92. Jag är medarbetare på Sveriges största nättidning om kaniner.

 

Mitt intresse för djur kom redan i tidig ålder. Jag är uppväxt med en kanin och har haft katt och alla möjliga gnagardjur. Min allra första egna kanin skaffade jag runt 10-11 års ålder, en svart manteltecknad dvärgvädur vid namn Popsy. Hon blev bara 3 år, vi var tvungna att avliva henne pga. sjukdom. Efter Popsy hade jag marsvin i flera år innan jag bestämde mig för att ta upp kanin intresset igen. Har haft bl.a. hermelin, lejonhuvad och bondkanin.

Jag fick min första renrasiga kanin när jag tog studenten 2011. Det var en holländsk kanin. Trassel Maja, köpt från Skogsvägens Kaniner i Kil. Hon var mycket duktig inom hoppning och vi var ett bra team tillsammans. Hon var utställd på 94 poäng i både A och B klass.
När Maja var 3 dagar ifrån att fylla 1 år beslutade jag att avliva henne då hon varit sjuk i nästan 2 veckor. Jag kämpade hårt med henne och la mycket tid och energi på att få henne frisk. Eftersom att vi var så sammankopplade såg jag i hennes ögon att hon inte orkade mer. Majas död tog otroligt hårt på mig. Jag tänker på henne varje dag.

 


Trassel Maja


Idag äger jag en rexhane med dalmatinerteckning. Han kommer från Bregårdens Kaniner här i Karlstad. Han är min första rex och första hane. Han är otroligt lugn och charmig. Han har ställts ut 3 gånger och fått 92 och 93 poäng.
Hösten 2012 blev han kastrerad och vi satsar nu helhjärtat på hoppning. Han är väldigt duktig, men eftersom rexar är väldigt envisas så går det bara när han vill. Han har mycket kapacitet, dock ingen elit kanin.

 
 

Engens Tinker Taylor, Belle. Flyttade hit i jui 2013 och kommer från Engens kaniner i Kil. Hon är en väldigt bestämd dam och väldigt egen.  Men supergo när hon själv vill. Hon är jätteduktig inom hoppning och tror hon kommer gå långt. Hon kastrerades i början av 2014.

 
 
 

Jag har även en huskatt vid namn Frans. Han är otroligt go och en grabb full av bus.
Djur är en stor del av mitt liv och jag klarar mig inte utan djur.

 

 
Sen får vi inte glömma bort Lilla moses. Kommer från Zvintos hamsteruppfödning i Örebro.
 
 

Mina planer för framtiden är att jag ska starta en småskalig kaninuppfödning.

Ett annat stort intresse jag har är foto och redigering. Mitt foto intresse kom vid 13 års ålder och när jag var 14 år köpte jag mig en Canon 400D. Idag fotar jag med en Nikon D7000. Det viktigaste för mig när jag fotograferar är att bilderna förmedlar en slags känsla. Jag fotar allt mellan himmel och jord.
Jag har en fotoblogg, http://thecityhelditsbreath.blogspot.com

 

/ Nathalie