bloglovin

Aggressiv/Rädd kanin

Har du en vuxen kanin som är aggressiv eller rädd, en kanin som aldrig kommit ur tonårstrotset som du inte vet hur du ska hantera? 
Här får du en del tips och idéer på hur du kan gå till väga med din kanin och börja socialträna den.Kom ihåg att du aldrig får släppa ut din tamkanin i naturen, det är lag på det. Vill du inte ha kvar din kanin så måste du antingen avliva eller hitta ett nytt hem som vet vad kaninen har för problem.

Rädd eller "bara aggressiv"?
Det är svårt att veta vad som är källan till kaninens aggressiva reaktioner, då en rädd kanin kan uppträda aggressivt. Även en hona som försvarar sitt bo kan visa aggresivitet om man närmar sig hennes bo. Det finns ingen lösning som fungerar på alla kaniner utan man får prova sig fram och förhoppningsvis ger det resultat. Varje individ är unik och har en kombination av arv och miljö som gett den kanin du har framför dig idag. 

Kaninens arv från mamman har stor påverkan på dess temperament. En stressad och rädd hona får ofta ungar som är mer stressade och ofta räddare. Om du köper en ung kanin är det bra om du kan få träffa föräldrarna till kaninen. Är de trevliga och lever i en bra, lugn miljö så har din kanin bra förutsättningar. 
 
Många kaniner är tjuriga i "tonåren", en period i kaninens liv som oftast pågår ungefär mellan det att kaninen är 4 månader till ca 8 månader. Många kaninägare vittnar om att kaninens första levnadsår är lite extra påfestande. Det är dock viktigt att inte ge upp i denna åldern, kaninen är fruktansvärt formbar i sin ungdom. Lär den att du är snäll!rädd kaninRädd kanin


Vad kan man göra för att hjälpa sin aggressiva kanin?

Ge aldrig upp din aggressiva/rädda kanin förens du provat allt du kan. Kaniner är föds inte som onda eller goda, men de har olika förutsättningar i livet.

För vissa kaniner är det väldigt läskigt att du finns högt upp. I naturen är kaniner bytesdjur och är vana vid att fiender kan komma ovanifrån, vilket kan leda till att när du kommer för att lyfta kaninen ovanifrån så ser den dig som en fiende och försöker fly/försvara sig. En helt naturlig reaktion som bygger på att kaninen inte känner sig trygg. Försök vara på kaninens nivå, sätt dig på marken till exempel.

 

Det är vanligt att kaninen attackerar och morrar när man kommer med maten. Den attackerar för att hota dig, en del kaniner biter även. Det känns otroligt jobbigt att ha en kanin som attackerar vid matning, men det finns ett sätt att träna bort det som har ett resultat.


Är din kanin aggressiv kan det vara så enkelt som att det hjälper att byta boplats. Kanske är det något som stör kaninen där den bor? I bur kanske kaninen inte gillar sina grannar? Om du byter bur till din aggressiva kanin blir allt nytt för den och det blir som att börja om från början. Se till att verkligen bygga ett starkt band mellan dig och kaninen! Ett burbyte kan dock även ge omvänd effekt, din kanin kan bli stressad och reagera ännu starkare. Som sagt, det finns inte en lösning för alla.


Gällande burar; många aggressiva kaniner är understimulerade. Små ytor, brist på social kontakt, tristess o.sv. kan alla tvinga fram "sämre" sidor hos din långörade vän. Vissa kaniner behöver en mindre yta för att man ska kunna arbeta med deras beteendeproblem och verkligen komma i kontakt med dem. De flesta kaninerna uppskattar dock en större yta där de har full kontroll över situationen och kan komma till dig när de vill.Om kaninen attackerar dig

Det är viktigt att börja träna bort beteendet på en gång! Vissa kaniner blir som programerade på ett visst beteende efter ett tag och då är de väldigt svåra att jobba med. Det är vanligt att aggressiva kaniner bits, rivs och ”slår” mot dig med tassarna. Kaniner är små, men de kan göra ordentligt med skada. En kanin som attackerar ska tas på allvar, var rädd om dig själv.

 


aggressiv kaninKaninen attackerar

Du måste vara väldigt stark och självsäker psykiskt och intala dig själv att du inte är rädd för din kanin, att vara lugn är viktigt när man jobbar med osäkra djur. Om kaninen attackerar dig så visa inte att du är rädd, dra dig inte tillbaka. Det är bra att ha på sig en tjock tröja och vantar för att undvika att bli riven och biten. 

 

Börja såhär:
Det du vill göra är att ombetinga kopplingen mellan dig och något negativt, du vill vara ett positivt inslag i kaninens liv. Välj ut ett gott godis du kan ge mycket av (ruccola, persilja, morotsblast, maskrosblad, dagliga ransonen pellets) och något du kan ha godiset i (en slev, sked eller decilitermått). Sitt hos kaninen och erbjud godis när den kommer nära dig. Kanske kommer kaninen att attackera din slev/decilitermått, men det är viktigt att du är helt stilla och inte rycker till eller drar tillbaka. Ignorera detta "felaktiga" beteende! Skulle du dra dig tillbaka uppmuntrar du kaninens beteende eftersom det är precis vad den vill. Efter ett tag tröttnar kaninen på att bita och riva i dl måttet (eller vad du använder) och slutar. 

Det tar tid men så småningom lär sig kaninen att den inte kan skrämma dig, och att den får godis när den är nära dig.

 

När kaninen känner sig lugn nära dig så kan du börja ta på den försiktigt. Börja med att klappa samtidigt som du ger godis. Klappa din kanin och visa styrka, så småningom kommer kaninen förstå att hur mycket den morrar och nafsas flyttar du inte på dig.  Börjar den attackera med ordentliga bett och klor så backa tillbaka till att bara sitta och belöna närhet.

 

Prova även att sitta hos kaninen och prata lugnt med den, läs en bok eller vad som helst. Huvudsaken är att du lägger mycket tid på det om det behövs. Något så enkelt som det kan hjälpa, kaninen kan då inse att du inte är farlig, du sitter ju bara där utan att attackera. Du kan öppna burgallret och låta kaninen komma ut till dig och utforska på egen hand. Ha en godbit i beredskap för att ge den beröm.

 

Testa på ett neutalt område
Ett annat tips är att du flyttar kaninen till ett okänt ställe när du vill umgås med den, då behöver kaninen inte försvara sitt revir. På platsen du väljer ska det inte finnas någonting att äta (förutom möjligen hö), om du är ute kan du lägga ett lakan på gräset. Om du väljer att använda kompostgaller som hage, kom ihåg att du ska få plats i det. Du ska sitta med ryggen mot ena väggen och ha utsträckta ben. Börja med en relativt stor hage och uppmuntra kaninens närmanden. Efter ett tag kan du minska storleken på hagen. Kaninen ska inte kunna gå någonstans i hagen/rummet utan att gå på dig. På ena sidan om dig ska kaninen vara, och på andra sidan finns det mat/vatten/godis, det som lockar kaninen att kliva över. Är kaninen mycket rädd kan du lägga mat nära dig, eller på dig.


Utmaningen för dig är att du ska orka sitta så tills kaninen går över dig. Ett tips är att läsa en bok, sitta med datorn eller liknande. Kaninen kommer säkert först att lägga sig och vila, men förr eller senare kommer den att vilja komma åt sin mat, eller undersöka dig och dina kläder. Försök att fortfarande verka ointresserad och var tyst, det är ett framsteg för kaninen och minsta lilla kan göra den rädd. 

Därefter kan du testa att mata kaninen med handen. Har du lyckats att få din kanin att äta ur din hand så kan du försiktigt klappa den, och belöna. Kanske kan du efter ett tag sätta kaninen i knäet och klappa. Om kaninen vill hoppa ner från ditt knä, så låt den göra det. Håll aldrig fast kaninen.

Vid upprepade träningar av detta ger det resultat och du får en socialare kanin som tillslut inte kommer vara rädd för dig. Träningssättet kaninmagazinet rekommenderar är positiv förstärkning, där du belönar önskvärda beteenden och ignorerar "felaktiga".


Tyvärr så går det inte att hjälpa alla kaniner.

En kanin som är rädd eller aggressiv hela tiden är inget kul djur att äga och djuret mår inte bra av det heller. Man kan prova att omplacera kaninen, om man tror att det finns någon annan som kan träna det bättre. Om man vet att man har gjort sitt allra bästa eller att det inte kommer att fungera i ett nytt hem, så var ärlig mot dig själv och snäll mot kaninen och utsätt den inte för en ny ägare eller prövning. Problemet går inte att lösa och sista utvägen är avlivning, för djurets bästa.
Jag önskar dig all lycka i världen och hoppas att träningen ger resultat på din kanin!Text: Nathalie Månsén
Foto: Maria Frykstedt & Emma Almquist

Trackback