bloglovin

Foder

Hur man utfodrar sin kanin är kanske det allra viktigaste för att den ska leva ett långt och friskt liv. Kaniner har väldigt känslig mage.

 


Basfödan i kaninens kost är Timotejhö eller Gräshö, hela 80-90% av kaninens kost ska bestå av detta. Något av det viktigaste för kaninens hälsa är att den alltid har tillgång till grovt och torrt hö, detta eftersom det är viktigt att kaniner småäter fibrer hela dygnet. Ger man hö endast någon/några gånger om dagen så kan det leda till tarmstörningar och mängder av andra problem som kan kosta kaninen livet. Höet är inte bara bra för kaninens tarmar utan även för tänderna. När kaninen tuggar höet så slits tänderna på rätt sätt och det förhindrar bettfel. Får kaninen bettfel trots att den har fri tillgång till ett bra hö, som den äter, så beror det ofta på genetiska defekter och man bör då kontakta sin uppfödare.

Hö kan man köpa i princip överallt, på Ica, i djuraffären, kaninklubben, ett stall i närheten m.m
Man rekommenderar att köpa hö från bönder som brukar sälja hö till hästägare. Det höet är grovt och ofta innehåller det en mängd olika grässorter och örter, optimalt för kaninen! Ännu bättre är om höet är analyserat, så du verkligen vet vad din kanin får i sig. Höet i djuraffärer och matbutiker är mycket dyrare än hos bonden och kan kännas lite tunt och vara näringsfattigt.

 

Vatten
Kaninen ska alltid ha tillgång till vatten. Vattnet serveras antingen i skål eller flaska. Vilket man väljer är en smaksak, det finns för- och nackdelar med båda alternativen.

På vintern, om kaninen bor ute, rekommenderas skål. När vattnet fryser så utvidgar det sig vilket kan leda till att flaskan spricker. Det är även mycket lättare att ta bort isen från en skål. Vattnet bör bytas minst 2 ggr/dag under vintern så att kaninen får i sig tillräckligt med vatten. På sommaren är det bra för kaninen om du bytar till kallt vatten oftare än bara en gång per dag.

En kanin ska dricka ca 100 ml/kilo kroppsvikt. Detta varierar dock med foder, aktivering, temperatur och en del andra faktorer.

 

Pellets
Pellets är en fråga som ofta diskuteras. 
Pellets eller gnagarblandning? Vilket märke? Hur mycket ska man ge?

Många kaniner behöver inte pellets utan klarar sig bra på enbart vatten och ett bra hö. Kaninen skapar de flesta ämnen den behöver i sin blindtarm om den får tillräckligt med fibrer så att bakteriekulturen mår bra. Om man ger för mycket pellets mår bakteriekulturen dåligt och du kan alltså få motsatt effekt, ett sämre näringsupptag.

Vill man ge pellets så bör helt och hållet hålla sig ifrån sk Gnagarblandning och Lyxblandning. Oavsett hur gott det ser ut och hur bra djuraffären berättar om det så är det inte hälsosamt för kaninen. Det innehåller för mycket socker och tillsatser, något kaninens mage inte alls är skapad för att kunna hantera.

Vanlig kaninpellets är det bästa alternativet om kraftfoder ska ges. Det finns en mängd olika märken som funkar olika bra för olika kaniner. Pellets ser ”tråkig” ut men är snällast mot kaninens mage som inte vill ha en söt och fet kost. Pelletsen ska vara ett näringskompliment till höet, men bör fortfarande inte vara för energirik. Pellets förhindrar selektivt ätande, dvs att kanien bara äter de godaste och onyttigaste bitarna av fodret.

 Det är viktigt att man ger begränsat med pellets, kaninen ska absolut inte ha fri tillgång. Överfodrar man kaninen så får den lätt hälsoproblem som magstopp, tandproblem, fetma, hjärt- och leversjukdomar, diarré och njursjukdomar. Dessutom kan den sluta äta hö om den blir mätt på pellets, vilket som sagt leder till bland annat tandproblem. Rekommenderad mängd är 1-2 msk per kilo kroppsvikt per dygn. Dvs en kanin som väger 2 kilo ska ha 2-4 msk pellets per dygn, eller inget alls. Det varierar från kanin till kanin och kaninens storlek, hull och dagliga motion. Även pelletssorten spelar in en del här.

 

Du måste själv testa vad som passar din egen kanin. Man ska vara vaksam på kaninens bajs när man provar sig fram. Får den löst bajs eller geléaktiga kulor så har man överfodrat och ska dra ner på pelletsen direkt innan det blir allvarligare problem. Man önskar att kaninen ska bajsa så mycket så möjligt och så stora, ljusa pluttar som möjligt.


Väljer man att köpa sin kanin från en uppfödare så får man med pellets som kaninen är van vid och får ibland reda på vart den köps m.m. Denna pellets ska du använda minst första veckorna tills du gradvis gått över helt till det foder du ska använda. I vissa fall kan man i hela kaninens liv handla samma pellets hos sin uppfödare, och då måste man inte byta. Foderbyten är inte lätta att hantera för en kanins mage och bör ske med största försiktighet, alltså väldigt långsamt.

 

 


Persilja är superbra naturgodis!

 

Från naturen - Bladgrönt
Kaniner älskar naturfoder! Helst äter dem det hela tiden. Liksom pellets så ska naturfoder ges i en liten giva, men rena blad/örter kan dock ges ganska frikostigt. 

Bladgrönt är ett utmärkt tillskott till hö, istället eller tillsammans med pellets. Det ger kaninen det lilla extra och är även en smakberikning. 


Kaniner kan äta kvistar, grenar och löv ifrån äpple, päron, lönn, rönn, sälg, vide, hassel, asp, tall, gran, vinbär och krusbär. De tycker också om persilja, spenat, björnbär, jordgubbe (godis!!), vitkål, blomkål, rovor, broccoli, gräs, klöver, maskrosor, groblad, kirskål, tistlar, ringblomma, rölleka, brännässla (torkat), ljung... och mycket mera. Tänk på att det naturligaste för kaninen att äta är växtens "marknära" delar, såsom stam, bark och blad - inte i första hand rötterna eller frukterna/bären. Så äpple, morot och liknande ska bara ges i mycket små mängder som godis om man väljer att använda sådant i kaninens kost. Vill du hålla din kanins diet så hälsosam så möjligt så ska du tänka mörkgrönt, blad och fibrer.

Nytt foder som ges till kaninen ska introduceras med stor försiktighet så att magen klarar av det. Kål och Klöver ska aldrig ges i större mängd då det är gasbildande. Kaniner är mycket känsliga för gaser i magen, om det bildas för fort så kan magen svälla och den får trumsjuka som väldigt ofta leder till smärtsamma dödsfall. Även mindre mängder gas i magen gör mycket ont och är allvarligt.

Allt naturfoder ovan kan ges under vintertid, då torkat. Samla på dig under sommaren och torka det. Det är minst lika uppskattat som färskt. Man kan även köpa färskt bladgrönt i matbutiker. Se upp så att det inte är besprutat.

 

Saltsten och Mineralsten
Stenar ska undvikas, de är inte hälsosamma och missbrukas ofta av kaninen. Ger man ett bra hö tillsammans med lite pellets så finns där all näring som de behöver. 

 

Endast kaninmat!
Kaninen får absolut inte äta människomat eller annan djurmat. All annan mat är onyttig och kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Behåll din mat för sig själv även om det är frestande att dela med sig.

Många ger tex knäckebröd och liknande till sina kaniner. Detta fungerar, men är inte hälsosamt. Knäckebröd är nyttigt för oss människor som inte alls kräver speciellt hög fiberhalt i vår föda, men för en kanin som är beroende av fibrer så är knäckebröd verkligen klassat som godis.

 

Blindtarmsavföring
Kaniner har två olika typer av avföring. Det vi ser och städar bort ur buren är vanlig avföring. Den andra sorten är en näringsrik avföring med mycket vitaminer som kaninen faktiskt äter upp, igen. Vi ser knappt denna avföring då kaninen äter upp den direkt när den kommer ut. Om vi ser den så är det ett tecken på att kaninen får för mycket pellets, man bör då genast dra ner på pelletsgivan.

 


Giftigt och Dödligt.
Bergsyra, tussilago, johannesört, fettistel, belladonna, bolmört, gullregn, fingerborgsblomma, kabbeleka, odört, skelört, liljekonvalj, spikklubba, spränggört, renfana, olika sippor, smörblomma, syren, lupin, ängsyra, åkerfräken, vildpersilja, sommargyllen, stånds, tibast, olika törelarter, violer, rabarberblad, olika lökväxter, potatisblast.

Björkar är inte giftiga under sommaren men under vintern så producerar dem ett gift längst ut i topparna. Detta är för att rädda trädet mot harar som vill äta skotten. 


Röd urin
Viss mat och burunderlag, tex maskrosblad eller vissa träslag av sågspån kan färga kaninens urin rött. Det är inte farligt utan helt normalt. Upptäcker du det så fundera på vad kaninen har ätit på sista tiden, har den inte fått något som kan färga urinen så uppsök genast veterinär. Blod i urinen är inte hälsosamt.


Av: Malin Henriksson

Trackback