bloglovin

Ögoninflammation

Om kaninen utsätts för drag finns det risk för ögoninflammation. Andra sjukdomar kan även utlösa det, som förkylning. Rengör man buren för sällan och har det dammigt hemma är det också en bidragande faktor till ögoninflammation hos din kanin.

 

 

kanin som har ögoninflammation

Märker du att din kanin har stora problem med ögonen ska du alltid uppsöka veterinär. Kolla hellre upp en gång för mycket än för lite, precis som alltd. Om kaninen blundar helt eller kisar är veterinär det enda alternativet.

Har din kanin tandproblem är det vanligt att det rinner ur ögonen. Överkäkens tandrötter blir för långa och trycker ihop tårkanalen. Detta är oftast inget du kan se själv, men ett tydligt tecken som uppkommer ibland är utstående ögon. Tandbesvär av den typen blir kroniska, uppsök veterinär om rinnandet inte går över så att ni kan komma fram till om det hela kanske han med tänderna att göra.

Symptom: Det rinner ur ögonen och de är ofta stängda. Bindhinnan är röd och svullen. Hornhinnan är rödaktig och gulfärgad.

 


Märker du tendens till ögoninflammation kan du göra koksaltslösning och tvätta med. Det gör du genom att koka upp vatten och ha i lite salt. För mer info om det, läs här. Ta en bomullstuss eller en ren tygtrasa och tvätta ögat med. Se till att alltid ta en ny tuss eller koka trasan efter varje gång.

 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 

 

Text: Nathalie Månsén
Foto: Frida Åkersson

Denna artikel är läst och godkänd av Gunnel från Djurkliniken Roslagstull.

Trackback