bloglovin

Ringmärkning

 

Alla kaniner med stamtavla ska vara antingen öronmärkt eller ringmärkt. Är kaninen inte märkt så har den ingen godkänd stamtavla från Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund (SKAF) och får då inte ställas ut. För att kunna sätta ringar och skriva stamtavlor på dina kaniner måste du vara medlem och ha ett uppfödarnummer från SKAF (tex R01).


Den 1 januari 2009 togs ett beslut om att man inte längre får öronmärka sin kaniner själv, det måste en veterinär göra. Istället hittades ett annat alternativ på, ringmärkning!

 
 
 

Ringen sitter på vänster bakben, ungefär som på en fågel. I Sverige är ringen röd och det står SKAF på den. Det står även en bokstav och fyra siffor, tex D0318. De fyra siffrorna står för vilket löpnummer kaninen har. Bokstaven betyder ringens storlek, i detta exempel D som passar lejonhuvad dvärgvädur. Ringarna kommer i storlekar från A (13mm) till K (24mm) och kostar 15 kr/st + porto.
 

Beteckning

Storlek

Rasgrupp

SKAF

A 13 mm

Vikt – 1,3 kg

SKAF

B 15 mm

Vikt - 1,9 kg

SKAF

D 16 mm

Vikt 2,5 – 3,2 kg

SKAF

E 18 mm

Vikt 3,01 – 4,01 kg

SKAF

G 20 mm

Vikt 3,81 – 5,50 kg

SKAF

H 22 mm

Vikt 5,51-och högre

SKAF

K 24 mm

 

Ringen sätts på när kaninen är runt 8-12 veckor. Går det lite trögt att sätta på den så är det perfekta tidpunkten. Går det för lätt så får man vänta någon vecka till så att den inte ramlar av om kaninen tar ett glädjeskutt och passar den inte får man beställa en större storlek.
 
 
 
 
Det är viktigt att kolla på ringen varje dag så att den inte börjar sitta för hårt när kaninen växer. Även när kaninen är färdigvuxen bör man kolla till ringen varje dag så att den inte skaver eller att smuts har fastnat i den. Ofta är det inga problem med ringen men man ska alltid vara noggrann när man hanterar djur.

Text: Malin Henriksson © Kaninmagazinet 2013
Foto: Anita Ekman
Trackback