bloglovin

Engelsk Scheck

Engelsk Scheck

 

Danska: Engelsk Schecke
Norska: Engelsk Schecke
Finska: englanninscheck

 

 

 

Rasen härstammar som man kan höra på dess namn från England och ställdes första gången 1891. Engelsk Scheck är den äldsta rasen av de schecktecknade raserna (engelsk scheck, lilla tysk scheck, rhinsk scheck och tysk jättescheck). Kaniner som gått under namnet ”schecktecknade” är kända sedan mitten av 1800-talet. Kaniner med färgad teckning är känd sedan 1600-talet.

 

 

Engelsk scheck tillhör gruppen ”Små raser” som har en vikt mellan 2,5-3,2kg. Rasen benämns som svårtecknad och det finns flera detaljer på teckningen som måste stämma för att man ska få bra poäng på djuren vid utställning. Grundfärgen är alltid vit och den absolut vanligaste färgen på engelsk scheck är svart. Rasen är även godkänd i färgerna blå, madagaskar, isabella och trefärgad.

 

Rasen kan anses som något nervös. Det är en trevlig och sällskaplig kanin om man är beredd på att lägga tid på hantering och lära känna sin kanin. Kanske inte den idealiska rasen om man inte är van vid kaniner. En väldigt vacker ras med sin speciella teckning som gör att man enkelt känner igen den i mängden av raser.

 

Engelsk scheck är en väldigt vacker och elegant ras. Den är smäcker och finlemmad och ska på bedömningsbordet presentera sig väl.

 

 

Vid Utställning

 

Poängskala

Vikt

5

Rasprägel och presentation

10

Kroppsform

20

Pälsens täthet

10

Pälsens kvalitet

10

Huvudets teckning och färg

20

Kroppens teckning och färg

20

Kondition, vård och sundhet

5

Summa

100

 

Viktskala


Ungdjur
För ungdjur anges en idealvikt i förhållande till åldern som ger 5 poäng.

 

Ålder i månader

Idealvikt i kg

4 intill 5 mån

2,0

5 intill 6 mån

2,4

6 intill 7 mån

2,5-3,2

max vikt

3,5

 

Vuxen

-2,00kg

0 poäng

2,01-2,30kg

3 poäng

2,31-2,50kg

4 poäng

2,51-3,20kg

5 poäng

3,20-3,50kg

4 poäng

3,51 och högre

0 poäng

 

 

 

Utdrag ur rasprägel, presentation, kroppsform, päls och färg (Nordisk Kaninstandard)

Öron

Öronen skall vara kraftiga och jämnt behårade, bäras styft upprättstående och skall ha avrundad överkant. Öronlängden skall harmoniera i med kroppsstorleken.
Huvud

Huvudets storlek skall hos såväl hanar som honor harmoniera med kroppsstorleken. Hanens huvud är kraftigt med bred panna och nos. Käkarna fylliga och nosprofilen lätt böjd. Honans huvud är smalare än hanens.

Kroppsform
Kroppsformen är medellång med parallella sidor. Den är elegant byggd utan kantigheter

Ben

Kraftiga och raka som åtskilda bär upp kroppen fritt från underlaget. Skulderbladen sitter tätt intill kroppen. Kaninen skall stå på tassen. Bakbenen kraftiga och skall bäras parallellt med kroppen.

Färg
Teckningen är godkänd i svart, blå, brun, madagaskar (rödbrun), isabella (gulbrun) samt trefärgad. Se Rhinsk Scheck Trefärgad. Grundfärgen på alla färger är vit

Ögonfärg:Enligt respektive teckningsfärg.
Klofärg: Färglös


 

 

Idealisk engelsk scheckteckning enligt Nordisk Kaninstandard

 

 

Teckningar

 

Huvudets teckning

Teckningen består av fjärilen, ögonringarna, kindfläckarna och öronfärgen. Fjärilen har vingar som skall täcka överläppen till mungipan. Från vingarnas samlingspunkt skall det inte för långa, avrundade hornet, sitta mitt på nosryggen. Ögonringen som omsluter ögat utan avbrott skall vara regelbundet oval. Kindfläcken sitter väl åtskild nedanför och något bakom ögonringen. Öronen är färgade i hela sin längd och färgen skall avgränsas så skarpt som möjligt vid öronroten.

 

 

 

Kroppens teckning

 

Denna består av ålstreck, sidofläckar, kedje - och benfläckar.

Ålstrecket börjar vid öronroten och fortsätter över ryggen till svansspetsen utan avbrott. Ålstrecket skall vara högst 2 cm brett och skall antingen vara så jämnt som möjligt med samma bredd från skulderbladen till svansroten eller regelbundet taggigt (fiskbensmönstrat). I det senare fallet skall det vara fiskbenmönstrat i hela sin längd. Sidofläckarna sitter på kroppens bakre halva. De skall vara symmetriskt fördelade på båda sidorna. De enskilda fläckarna skall vara fristående från varandra och många. Små fläckar är idealet. Kedjan består av små fläckar som börjar vid nacken och löper i en båge nedefter och bakåt där de till sist förenar sig med sidofläckarna. Både kedja och sidofläckar skall vara lika på djurets båda sidor, då fullständig symmetri eftersträvas. Enskilda fläckar på buken, svansens undersida och benens insida är inget fel.

 

 

 

Vanliga fel som medför poängavdrag

 

Mindre avvikelser från idealstorleken. En vek och finare kroppsbyggnad hos hanar. Smalt bröst. Svag ryggmuskulatur, ojämn rygglinje. Framträdande skulderblad, svaga och tunna framben, lätt genomtramp, bakbenen ej parallella med kroppen, högt markerat kors. Plant, eller brant sluttande kors. Utskjutande lår.

Vitt i öronens färg vid ögonroten. Små mörka fläckar på pannan. Något taggig fjäril. Oregelbunden ögonring. Pigmentfri köttfärgad läpp. Utbrett, taggigt, ojämnt ålstreck. För smalt eller för brett ålstreck. Brott på ålstrecket framför skulderbladen eller på svansen. Sammanväxta fläckar i sidoteckningen. Flera eller större fläckar på buken, svansens undersida eller på benens insida.


 

 

Text och Foto: Sandra Magnusson


Kommentarer
Postat av: Saga

Hej!
Jag jobbar med kaninsajten.se och är på jakt efter en bild på en fin Engelsk Scheck. Jag såg bilden på en tecknad, och den var väldigt fin!
Jag såg också mycket fina bilder på (en riktig) Engelsk Scheck.
Är det okej om jag använder dessa bilderna som bra exempel på min hemsida? Svara mig via mail så gör vi upp där!
sagisen106@gmail.com

Ha en bra dag /Kaninsajten

2013-07-25 @ 22:35:07
URL: http://kaninsajten.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback