bloglovin

Uppfödarintervju: Kyrkeliden’s Hoppkaniner

Kyrkeliden’s Hoppkaniner
inom SKHRF sedan 15augusti, 2010

 

Namn: Sandra Magnusson
Ålder:
24år
Bor:
Uppsala
Hemsida:
http://www.kyrkelidens.kaniner.se
Ras: Korsningar till hoppning (tidigare dvärgvädur)


Vad fick dig att börja hoppa?

Min assistent som jag hade i högstadiet ringde en kväll i mellandagarna (04/05) och frågade om jag ville hänga med och träna kaninhoppning. Jag vet att jag skrattade lite åt tanken men tackade ja. Jag hade för tillfället ingen egen kanin utan fick låna en dalmatinertecknad rexhona vid namn Furry Legs att prova hoppa med. Sen den träningen var jag fast!

 

Detta var då i KAF. Jag lånade en kompis kanin vid namn ”Ninan” att träna och tävla med. En väldigt stressad hona som oftare låg platt på marken än vad hon hoppade hinder. Inte den bästa nybörjarkaninen men det spelade ingen roll. Jag älskade att komma iväg och träna och träffa människorna på träningarna. Var även där jag träffade min bästa vän som jag idag har ett nära samarbete med, Josefin.

 

Jag och min lillebror fick sedan en kanin, en dvärgvädur som vi döpte till Oscar. Det var med Oscar jag fick min första riktiga tävlingskanin både på hoppbanan och på utställningsbordet. Oscar var en kanin som tog gott om tid på sig och aldrig stressade. Trots sin lilla storlek på 1,9kg lyckades vi bli svårklassade med pinnar inom KAF.

När bestämde du dig för att avla hoppkaniner?
Min första hoppkull var jag inte själv med och bestämde. Den fixade Teddy ”Skärbo’s Hultsfred” och Tuva ”Snöflingans Great Champion SevenEleven” på egen hand. När ungarna så föddes hade jag inte hjärta att plocka bort dem även om de inte var planerade. Alla ungarna fick underbara hem och visade sig bli riktigt duktiga.

 

 

Min andra hoppkull var en kombination som slog mig en dag att ”det skulle nog kunna bli något bra” och kunde sedan inte släppa tanken på den. Jag fick låna hanen till min hona och nog fick jag rätt alltid. Ungarna ur den kullen blev alla otroligt häftiga!

 

Varför ”Kyrkeliden’s”?

Namnet på min uppfödning kommer från ett av mina barndomshem. Vägen som min far bor på heter ”Kyrkeliden”. Här har jag många underbara barndomsminnen och det är än idag en av mina absoluta favoritplatser med skånska slätterna utanför fönstret.


Hur många kaniner har du idag?

Hemma i Uppsala bor här 7st kaniner. Teddy trivs inte i lägenheten och bor just nu hos Josefin där han mår så mycket bättre. Även Oscar lever än idag med sina åtta år och bor hos min ”bonuspappa”. Så 9st kaniner totalt.

 

De flesta är släkt med varandra och lite lustigt är som många påpekat att jag just nu endast har kaniner i färgen svart i olika teckningar. Kaniner som bor hemma:

Enya – Kometens Sally Carrera

Happy – Skärbo’s Great Champion The Moments Of Happyness

Ronja – Flamencos Champion Premier Rose

Sandy – Kyrkeliden’s Can’t Let Her Get Away

Tinka – Kyrkeliden’s Remember The Time

Trassel – Kyrkeliden’s Trassel mé Trunken

Yla – Kyrkeliden’s Smultron-Agnes

 

Den enda som inte är nära släkt med övriga kaniner är Happy. Annars är det Ronja som är mamma till Enya, Trassel och Yla varav Trassel och Yla är kullsyskon. Trassel i sin tur är sedan pappa till Tinka och Sandy (kullsystrar).

Hur ser din kaningård ut?

Jag och mina busar delar en etta på 25kvm. Trångt ja men jag skulle inte byta bort det mot något annat. Jag har två trefackare som är byggda av IKEA hyllor med måtten 160 x 50 cm. Höjden variera något mellan facken (60-70cm). Har även en innebur på 120 x 60.

 

 

Mina kaniner får hö och har fri tillgång på detta. De flesta klarar sig på endast hö (även de som tävlar aktivt i högre klasser) och får endast pellets vid behov. Köper mitt hö från antingen Granngården eller Fäboden här i Uppsala och tycker det är riktigt fin kvalité på det. Detta är en av anledningarna till att jag knappt behöver ge någon pellets. Den pelletssort jag använder är Edel. Är väldigt nöjd med det. Färska grönsaker och frukt får de några gånger i veckan vilket uppskattas.


Vad har du för avelsmål?

OJ! Här skulle jag kunna babbla i en evighet. Mitt absolut främsta mål är en frisk kanin. Alla andra egenskaper kommer sen. Kaninernas hälsa är prioritering #1 för mig. Jag undviker därför linjer inom hoppaveln där jag kan tycka mig anse att det finns bettfel och andra ärftliga defekter. Är strikt på denna punkt och skulle det dyka upp i mina linjer så kommer avelsdjuren tas ur avel.

 

Det jag strävar efter är en kanin av vädurstyp av större modell (mellan 2,5-2,9kg). Mitt ideal sett till utseendet så ska kaninen ha längre ben än en dvärgvädur med rejäla bakben och baktassar. Ryggen ska inte vara allt för lång vilket jag idag känner börjar bli ett problem. Kaninen ska se proportionerlig ut. Helt enkelt en slankare och större vädur är så jag vill en hoppkanin ska se ut. Går man tillbaka några år och titta på hur hoppkaninerna såg ut då så är det nära den bild jag har av en hoppkanin. Det är en sundare kropp för kaninerna och jag tycker mig märka att vi idag har fler skador på våra hoppkaniner än bara för några år sedan. Detta tror jag delvis har med aveln att göra. Så som ”folk” vill en hoppkanin ska se ut idag, det är inte till fördel för djuren.

 

 

Sen har det visat sig så många gånger förr att kroppen har mindre betydelse. Jag själv vill ha självgående kaniner som ska hoppa av egen fri vilja och inte för att någon puttar dem stup i kvarten.Glädje till hoppningen helt enkelt. Något jag tycker mig märka hos mina uppfödningar är att de alla blir väldigt personliga på ett eller annat sätt vilket gör att det alltid är kul att höra från deras ägare.

Har du några kända avkommor?

Vet inte hur ”kända” de är men trots endast tre födda kullar så har många nått elit. Ur min andra kull har tre av fyra ungar blivit elit och två har även plockat cert.

 

Elitklassade uppfödningar:

Syskonen ”Dieselråttor & Sjömansmöss”:

Kyrkeliden’s Smultron-Agnes ”Yla” – Elit i samtliga SM grenar. 2 cert i både rak och krok.

Kyrkeliden’s Mäster Estragon ”Gordon” – Elit i rak, krok och höjd. Cert i rak. *avliden*

Kyrkeliden’s Trassel mé Trunken ”Trassel” – Elit i rak, krok och höjd.

 

Syskonen ”Synonymer”:

Kyrkeliden’s Söt & Gullig ”Gustaf” – Elit i krok och höjd.

Kyrkeliden’s Lek & Bus ”Bus” – Elit i rak och krok.

Kyrkeliden’s Tuff & Kaxig ”Knatte” – Elit i krok.

 

Uppfödningen är väldigt småskalig (hittills 3 födda kullar) och många av ungarna är väldigt unga. Trassel och Yla är endast 2år gamla.

 

 

Vad letar du efter hos dina avelskaniner, vad avgör om du behåller en ur din kull eller vid in köp?

En avelskanin för mig ska oftast ha egna meriter på hoppbanan. Det finns absolut undantag men jag vill att det ska vara en kanin som fungerar på hoppbanan, som går att samarbeta med och som vill hoppa. Min bästa avelshona Ronja, ”Flamencos Champion Premier Rose” är just min bästa avelshona då hon har en specifik egenskap som jag vill ha och som hon nedärver till sina ungar – glädje! Ronja älskar att hoppa och framförallt hennes döttrar har fått hennes glädje till hoppningen. Som jag nämnt tidigare vill jag kaninen ska vara självständig och för mig är det inte negativt om det är en kanin som inte alltid tillåter sin förare att lägga sig i. Det visar ofta på en egen vilja och det tycker jag är bra.

 

Klassningen spelar mindre roll för mig men som det är idag är det inte alltid helt enkelt att få ungar sålda. Man brukar ha en bättre chans anser jag om föräldrarna är klassade någorlunda högt. Då jag inte har möjlighet att ”bli sittandes” med en massa ungar ur varje kull så är det viktigt för mig att det finns intresse för kullen. Då är klassningen på föräldrarna ofta av stor vikt för köparna.

 

Jag är väldigt kräsen både när jag letar hane till mina honor eller letar ny hoppkanin. Jag vet vad jag vill ha och tycker väldigt få kaniner har ”det där” lilla extra.

 

Men så är det ju den där ”kända magkänslan”. Trots allt jag pratat om tidigare om vad jag letar efter så slår den där magkänslan till ibland och då kvittar det hur logisk eller ologisk en kombination är. Känns det rätt så är det oftast det också!

 

Jag har lärt mig att man ska låta hjärtat bestämma. Det är så jag väljer vilken unge ur en kull jag ska behålla. Det blir helt enkelt den jag faller hårdast för.

Vad undviker du i din avel?
Jag försöker ta in så mycket information jag kan om olika linjer som vi idag använder oss av inom hoppaveln. Vad som ligger bakom dessa linjer och vilka ärftliga defekter som finns i linjerna. Det är viktigt att veta att allt man hör inte är sant. Jag bildar mig sedan en egen uppfattning och utifrån den har jag valt att helt utesluta vissa ”kända linjer” i min avel. Detta då jag anser det är riskabelt att avla på dessa linjer om man vill föda upp friska kaniner.

 

 

Tycker du att man ska försöka få in nytt blod i hoppleden eller ska man inavla?

Detta är en fråga jag blivit mer och mer kluven i vad jag anser. För något år sedan skulle jag direkt säga inavla men jag är inte för den inavel som bedrivs idag. Jag anser att ingen uppfödare inom hoppaveln har den kunskapen om sina linjer att det är riskfritt med inavel. Jag tycker idag att man avlar helt vilt och bryr sig inte riktigt hur hög inavelsgraden är. Man hittar en partner till sin kanin och kör sedan på det valet även om kaninerna är relativt mycket släkt.

 

Jag har läst på om inavel och efter det börjat förstå riskerna. Fördelar finns det absolut men nackdelarna väger för mig över. Jag har valt att sätta mina riktlinjer efter den kunskap jag tagit in där inavelsgraden sett på 5 generationer inte bör vara högre än 2,5%. Inavelsgraden bör heller inte öka med mer än 0,5% per generation. Detta tycker jag är väldigt rimliga gränser.

 

Jag skulle vara mer öppen för ”nytt blod” om vi inom hoppaveln gjorde kontrollparningar. Sällan är det kaniner med känd härstamning (men ändå obesläktade) som folk använder sig av i sin avel utan det är djur med ”okänd härstamning” t.ex. en zookanin. Denna har man inte en aning om vad den kan bära för defekter då man inte vet någonting om kaninens härstamning.

 

Jag har använt en kanin i min avel med ”okänd härstamning” nämligen Trassel och Ylas pappa Bove, ”Champion From Above”. Att jag vågade detta var mycket för att Bove sedan innan hade flera kullar där ungarna var friska.

Har du något köpeavtal?

Du kan se hela mitt köpeavtal på min hemsida (http://www.kyrkelidens.kaniner.se) under ”Övrigt”. Jag har med de kanske vanligaste punkterna om att kaninen ska tävla under sitt uppfödarnamn, att den ska skötas enligt jordbruksverkets regler. Då jag undviker en del linjer i min avel har jag med att man inte får avla in dessa linjer med min uppfödning. De linjer jag undviker är linjer där det finns defekter och att avla på dessa linjer är emot djurskyddslagen. Jag har även med att skulle det dyka upp defekt (ex bettfel) hos min uppfödning eller ungar till min uppfödning så skall jag kontaktas om detta. Detta då jag vill vara medveten som att det dykt upp defekter så jag kan ta ställning till om föräldern till den ungen ska fortsätta gå i avel elelr inte.

Har du något speciellt minne som uppfödare eller från någon tävling?

Något jag tycker är extra roligt är när jag får chansen att se mina uppfödningar med sina ägare ute på banorna. Bara att höra ifrån ägarna är roligt och att få veta resultaten oavsett om de är bra eller dåliga. Nöjda köpare är det bästa!

Hur går det för dig inom hoppning?

Jag gick domarkursen 2010 och är sedan dess utbildad domare. Tycker det för det mesta är ett roligt uppdrag. Är nog enligt många en domare som säger till mycket och jag kan vara ganska ”petig” med framförallt kaninhanteringen. Jag vill inte någon ska ta det personligt utan som domare är man ju där för ”kaninens skull”. Många förare är väldigt duktiga på banan med sina kaniner och då får man gå ner på de ”mindre detaljerna”


 

Som förare är jag bortskämd, enormt bortskämd! Har lyckan att fått fram två Great Champions och en Champion om man ska se till ”meriter” på banan. Har även två 7:e platser i rakbane SM, en 5:e plats i höjd SM, en 5:e och en 4:e plats i SM i krokbana.Som sagt enormt bortskämd och enormt lycklig för att mina kaniner alltid gör sitt bästa på banan.

Vilken klubb tävlar du för? Åker du runt i hela Sverige?
Just nu tävlar jag för Skånes Kaninhoppare även om jag bor i Uppsala. Kommer ju från Skåne ursprungligen. Har bytt klubb en del och kanske är inte sista bytet gjort.

 

Har haft turen att besöka en hel del klubbar i Sverige. Det är alltid roligt med längre resor och hoppas på många fler.


Beskriv en typisk tävling:

Oftast går jag upp relativt tidigt (runt 04.00-05.00) på morgonen. Jag har ingen bil så då får man åka kommunalt vilket tar sin tid. Har en kärra som jag kan få plats med fler kaniner än bara två om man annars bär en i var hand. När jag kommer fram till tävlingen så ger jag alltid kaninerna vatten först och ser hur de tagit resan. Sedan försöker jag komma ihåg att lägga i tävlingsböckerna där de ska vara så resultaten fylls i efter aktuell klass. Tar ibland ut någon kanin som får röra på sig och se sig omkring (om det är en lite nervös individ).

 

Det absolut roligaste med tävlingarna tycker jag är alla underbara vänner man träffar och dagen brukar gå åt till att prata med alla jag känner. Dömer möjligen någon klass och då ska banan kontrolleras och liknande.

 

Brukar för det mesta stanna till prisutdelningen oavsett om mina kaniner får pris eller inte. Sen är det bara att lasta på kärran och åka hem vilket tar några timmar. Är jag hemma innan 19.00 en tävlingsdag är det ”tidigt”.

Har du något tips på vad köparna ska kolla efter när de köper en hoppkanin?
Var kräsen. Ta inte första ”bästa”. Gör en lista över vad du letar efter hos din blivande kanin. Den kan vara bra att ha så man inte faller för den första ungen man får syn på. Alla kaninungar är söta.


Vad ingår i köpet när man får en kanin från dig?

Härstamningsbevis, övergångsfoder, köpeavtal, faktamapp. Jag har innan kaninen flyttar även kontrollerat bettet så att det är korrekt.

 

 

 Tack för en intressant läsning Sandra, lycka till i framtiden!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback