bloglovin

Ridning som dominansbeteende

Ofta ser man på kaninforum frågor som handlar om kaniner som ägaren tycker uppvisar ett konstigt beteende; ”de parar sig”, ”hon rider” eller ”juckar”. Det brukar främst vara honor som varit igång när folk blir förvirrade, för alla vet ju att de flesta okastrerade hankaniner mer än gärna parar sig med allt de kommer över. Men faktum är att själva momentet när en kanin rider en annan kan ha mer än en funktion.I det vilda lever kaniner i kolonier där dominans och rang är viktigt. En högt uppsatt hona kommer att få tillgång till de finaste hanarna och tvärt om. När vi idag sätter ihop kaniner på så pass små ytor som vi gör så kan rangordningen bli mer påträngande och dominansbeteendet kommer då att visa sig. Ett vanligt sätt för många olika djurarter, och även kaninerna, att visa dominans är att rida den individ som skall domineras. När individen blir riden utan protest så innebär det att den underkastar sig och accepterar att den har lägre rang.


Detta är oftast vad som händer när ni får se era kaniner para sig med varandra. Förutom när det sker med hona underst och hane överst såklart. Det är fult normalt att det sker när nya individer sätts ihop samt då och då under brunsten. Men om kaninerna inte slutar utan uppvisar detta beteende väldigt ofta så kan det vara stressande för alla inblandade. Kaninerna känner antagligen inte att de vet vem som bestämmer och att de inte har ett tillräckligt stort revir. Eventuellt kan ridandet sluta i allvarligare bråk om den som hamnat underst inte accepterar situationen. Men även ridandet i sig är som sagt stressande i för långa perioder.

Ridning hos kaniner
Honan Queen parar sig med hanen King pga brunst.
I vissa fall kan ridandet bero på honans brunst, alltså att hon vill bli parad. Det finns olika teorier om varför honan rider pga brunst, men de vanligaste är att hon uppmuntrar hanen med ridandet eller att hon helt enkelt inte vet var hon ska göra av alla känslor.


Nu behöver du inte längre bli förvirrad när du ser dina honor rida varandra. Vet du att dina kaniner jämt och ständigt är på och ska rida så kanske du bör fundera på att sära på dem. Kaniner behöver inte en kompis i buren.

 Text och foto: Emma Almquist

 

Trackback