bloglovin

Fetma

Fetma kan drabba en kanin på många olika sätt, dels mår den inte alls bra, den får ömma leder, risken för trycksår ökar, den får svårt att rengöra sig, den blir lättare stressad och risken att få cancer ökar. Därför är det viktigt att ge sin kanin rätt kost och mycket motion.
En överviktig kanin har svårt att ta hand om sig själv. På grund av att den är så rund når den inte att tvätta sig själv överrallt. Det kan fastna bajs i anus som sedan byggs på och byggs på, vilket leder till att det sedan blir en stor kaka av avföring vid kaninens bak. Sedan vid utevistelse drar sig flugorna till kaninens illaluktande bak och där lägger flugorna ägg som kläcks till fluglarver, det kan vara dödligt. I värsta fall kryper dessa fluglarver in i kaninen och äter upp den inifrån, en långsam och plågsam död.
 
Dessutom leder fettma hos kaniner till många av de sjukdomar och problem som tillståndet gör hos oss människor. De som nämns i inledningen är bara några plågsamma exempel på vad man utsätter kaninen för när man låter den bli överviktig.

Kaninen kan även inte äta sin blindtarmsavföring vilket är mycket viktigt för näringsintaget. Läs mer om det här.

Foto: Linnéa Hallbeck

Fetma orsakas av fel kost. Vet man inte hur mycket pellets sin kanin ska ha finns det många bra sidor på internet man kan läsa på, fråga på forum eller rådfråga med sin veterinär, likaså vilket foder som passar sin kaninras och individ bäst.
Gnagarblandningar ska man aboslut inte ge då dem innehåller för mycket socker, fett och kolhydrader, att ge kaninen detta är som att vi människor skulle leva på pizza varje dag.

Börja med att dra ner på pelletsen succesivt och sedan bara ge vatten och hö.

Bist på motion bidrar till fetma. Desto fetare kaninen blir desto mindre vill den göra. Kaninen måste få sträcka på benen och utforska, komma ut ur sin bur och hitta på saker. Man kan inskaffa olika leksaker till kaninen eller göra dem själva, toalättrullar brukar vara populärt. De behöver även vara ut och skutta, gå på promenad i koppel eller ordna en hage.

Promenad i skogen är väldigt bra eftersom det är ojämn mark. Spring med kaninen i uppförsbackar och nedörsbackar för att träna kondition och muskler.
Hoppning är även ett bra aktiveringssätt.
 
Foto: Linnéa Hallbeck

En del kaniner har lättare att lägga på sig vikt, det ligger i generna. Precis som med oss människor. Vissa blir inte överviktiga oavsett hur dålig kost de får och hur dålig miljö de vistas i. Har man en kanin som lägger på sig vikt väldigt lätt bör man överväga att sluta ge pellets och enbart ge vatten, hö och ersätta pelletsen med torkade örter och grönsaker.

Alla kaninägare vet hur svårt det är att stå emot en kanin som vickar på näsan, ställer sig på bakbenen när dem känner doften av någon godsak, det går ju inte att säga nej. Som kaninägare har man ett stort ansvar, att se till vad som är bäst för dem och se till att de mår så bra som det bara går! Det innebär att man ibland måste säga nej och inte ge den söta godbiten.
 
Foto: Linnéa Hallbeck
 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!Text: Nathalie Månsén

Fota kaniner - ute

Internet är fullt av personer som tar riktigt bra bilder på kaniner, vad är egentligen kaninfotografiets hemlighet? I denna artikel ska vi reda ut några av grunderna till hur man tar bra bilder på kaniner utomhus. Artikeln är anpassad för alla sorters kameror.

 

För det första bör du lägga dig ner, eller huka dig med din kamera. Detta ska du göra för att komma ner på kaninens nivå och göra bilden intressantare, perspektivet gör att kaninen blir mer levande för dem som ska titta på din bild. En kanin ovanifrån är något vi ser varje dag när vi står upp med kaninerna i koppel eller i hage, men öga mot öga står vi sällan ute i naturen. När ögon nämnts så bör det även påpekas att de är lättare att få med ögonen i bilden när du fotograferar i kaninens egen levnadshöjd, vilket är väldigt viktigt när man fotar såväl kaniner som andra djur. Det bidrar också till att fånga en levande bild som tilltalar och får åskådaren att stanna upp.

 

 Foto: Emma Almquist

 

Ljuset utomhus går inte att bestämma, vilket gör denna sortens fotografering ganska okontrollerbar och ibland lite svår för dig som fotograf. Om solen lyser för starkt kan det bildas många skarpa färger och skuggor, vilket kan göra bilden förvirrande och hysterisk. En mörk himmel kan skapa det motsatta, matta färger vilket kan göra att bilden blir tråkig. Inga av dessa är helt idealiska, men inte nödvändigtvis omöjliga. Trots allt tror vi att vad du vill göra är att fånga en dag, eller en tid på dygnet, då solen skiner lagom starkt. Morgon och sen eftermiddag brukar vara bra tider att fotografera, eller dagar med lätta moln på himlen.

 

Foto: Malin Hultman
 

Så till bilden kärna; det som fastnar och blir själva bilden. Men räcker det att bara lägga dig ner på marken på morgonen och knäppa iväg en bild på din kanin? Det beror såklart på smak och tycke, men många av de riktigt bra bilderna har något intressant som pågår i bilden. Kanske har kaninen ett roligt uttryck, kanske fotar du ur ett roligt perspektiv eller medan kaninen gör något bus. Eftersom att vi fotograferar levande varelser så är det viktigt att vi för in livet i bildernas värld också för att intressera människor. En helt stillasittande kanin på ett neutralt bord kan vara vacker, men bilden är inte intressant. Se till att fota din kanin medan den äter gräs, när den hoppar, när den tvättar sig eller vad som helst! Ska du fotografera den neutralt stillasittande så bör du fokusera på ögonkontakt.

 

Foto: Emma Almquist

 

Men, kort sagt, släpp ut kaninen på morgonen, ner på marken och fokusera på kaninens ögon. Ofta krävs det ånga bilder för att få till just den där bilden där kaninen faktiskt gör något spännande, men det är lite av tjusningen. Djur är inget man kan bestämma över på samma sätt som en mänsklig modell, och därför bör vi beundra alla som lyckats få till en fin bild på en. Ut i naturen nu och bli nästa person vi kan beundra!

 

Text: Emma Almquist


Tord och tuppluren

Kaniner älskar att sova, i många olika positioner och helst inte under den tiden du sover. Kaniner ligger och dåsar mitt på dagen istället, här ser ni Tords favoritsovställningar.