bloglovin

Fetma

Fetma kan drabba en kanin på många olika sätt, dels mår den inte alls bra, den får ömma leder, risken för trycksår ökar, den får svårt att rengöra sig, den blir lättare stressad och risken att få cancer ökar. Därför är det viktigt att ge sin kanin rätt kost och mycket motion.
En överviktig kanin har svårt att ta hand om sig själv. På grund av att den är så rund når den inte att tvätta sig själv överrallt. Det kan fastna bajs i anus som sedan byggs på och byggs på, vilket leder till att det sedan blir en stor kaka av avföring vid kaninens bak. Sedan vid utevistelse drar sig flugorna till kaninens illaluktande bak och där lägger flugorna ägg som kläcks till fluglarver, det kan vara dödligt. I värsta fall kryper dessa fluglarver in i kaninen och äter upp den inifrån, en långsam och plågsam död.
 
Dessutom leder fettma hos kaniner till många av de sjukdomar och problem som tillståndet gör hos oss människor. De som nämns i inledningen är bara några plågsamma exempel på vad man utsätter kaninen för när man låter den bli överviktig.

Kaninen kan även inte äta sin blindtarmsavföring vilket är mycket viktigt för näringsintaget. Läs mer om det här.

Foto: Linnéa Hallbeck

Fetma orsakas av fel kost. Vet man inte hur mycket pellets sin kanin ska ha finns det många bra sidor på internet man kan läsa på, fråga på forum eller rådfråga med sin veterinär, likaså vilket foder som passar sin kaninras och individ bäst.
Gnagarblandningar ska man aboslut inte ge då dem innehåller för mycket socker, fett och kolhydrader, att ge kaninen detta är som att vi människor skulle leva på pizza varje dag.

Börja med att dra ner på pelletsen succesivt och sedan bara ge vatten och hö.

Bist på motion bidrar till fetma. Desto fetare kaninen blir desto mindre vill den göra. Kaninen måste få sträcka på benen och utforska, komma ut ur sin bur och hitta på saker. Man kan inskaffa olika leksaker till kaninen eller göra dem själva, toalättrullar brukar vara populärt. De behöver även vara ut och skutta, gå på promenad i koppel eller ordna en hage.

Promenad i skogen är väldigt bra eftersom det är ojämn mark. Spring med kaninen i uppförsbackar och nedörsbackar för att träna kondition och muskler.
Hoppning är även ett bra aktiveringssätt.
 
Foto: Linnéa Hallbeck

En del kaniner har lättare att lägga på sig vikt, det ligger i generna. Precis som med oss människor. Vissa blir inte överviktiga oavsett hur dålig kost de får och hur dålig miljö de vistas i. Har man en kanin som lägger på sig vikt väldigt lätt bör man överväga att sluta ge pellets och enbart ge vatten, hö och ersätta pelletsen med torkade örter och grönsaker.

Alla kaninägare vet hur svårt det är att stå emot en kanin som vickar på näsan, ställer sig på bakbenen när dem känner doften av någon godsak, det går ju inte att säga nej. Som kaninägare har man ett stort ansvar, att se till vad som är bäst för dem och se till att de mår så bra som det bara går! Det innebär att man ibland måste säga nej och inte ge den söta godbiten.
 
Foto: Linnéa Hallbeck
 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!Text: Nathalie Månsén

Undersökning: Är du engagerad i någon kaninklubb?

 
 
Veckans undersökning: "Har du någonsin blivit rekommenderad något direkt olämpligt eller hälsovådligt för kaninerna?"

Liten hoppträning


Fota kaniner - ute

Internet är fullt av personer som tar riktigt bra bilder på kaniner, vad är egentligen kaninfotografiets hemlighet? I denna artikel ska vi reda ut några av grunderna till hur man tar bra bilder på kaniner utomhus. Artikeln är anpassad för alla sorters kameror.

 

För det första bör du lägga dig ner, eller huka dig med din kamera. Detta ska du göra för att komma ner på kaninens nivå och göra bilden intressantare, perspektivet gör att kaninen blir mer levande för dem som ska titta på din bild. En kanin ovanifrån är något vi ser varje dag när vi står upp med kaninerna i koppel eller i hage, men öga mot öga står vi sällan ute i naturen. När ögon nämnts så bör det även påpekas att de är lättare att få med ögonen i bilden när du fotograferar i kaninens egen levnadshöjd, vilket är väldigt viktigt när man fotar såväl kaniner som andra djur. Det bidrar också till att fånga en levande bild som tilltalar och får åskådaren att stanna upp.

 

 Foto: Emma Almquist

 

Ljuset utomhus går inte att bestämma, vilket gör denna sortens fotografering ganska okontrollerbar och ibland lite svår för dig som fotograf. Om solen lyser för starkt kan det bildas många skarpa färger och skuggor, vilket kan göra bilden förvirrande och hysterisk. En mörk himmel kan skapa det motsatta, matta färger vilket kan göra att bilden blir tråkig. Inga av dessa är helt idealiska, men inte nödvändigtvis omöjliga. Trots allt tror vi att vad du vill göra är att fånga en dag, eller en tid på dygnet, då solen skiner lagom starkt. Morgon och sen eftermiddag brukar vara bra tider att fotografera, eller dagar med lätta moln på himlen.

 

Foto: Malin Hultman
 

Så till bilden kärna; det som fastnar och blir själva bilden. Men räcker det att bara lägga dig ner på marken på morgonen och knäppa iväg en bild på din kanin? Det beror såklart på smak och tycke, men många av de riktigt bra bilderna har något intressant som pågår i bilden. Kanske har kaninen ett roligt uttryck, kanske fotar du ur ett roligt perspektiv eller medan kaninen gör något bus. Eftersom att vi fotograferar levande varelser så är det viktigt att vi för in livet i bildernas värld också för att intressera människor. En helt stillasittande kanin på ett neutralt bord kan vara vacker, men bilden är inte intressant. Se till att fota din kanin medan den äter gräs, när den hoppar, när den tvättar sig eller vad som helst! Ska du fotografera den neutralt stillasittande så bör du fokusera på ögonkontakt.

 

Foto: Emma Almquist

 

Men, kort sagt, släpp ut kaninen på morgonen, ner på marken och fokusera på kaninens ögon. Ofta krävs det ånga bilder för att få till just den där bilden där kaninen faktiskt gör något spännande, men det är lite av tjusningen. Djur är inget man kan bestämma över på samma sätt som en mänsklig modell, och därför bör vi beundra alla som lyckats få till en fin bild på en. Ut i naturen nu och bli nästa person vi kan beundra!

 

Text: Emma Almquist


Hoppar ut på balkongen


Tord och tuppluren

Kaniner älskar att sova, i många olika positioner och helst inte under den tiden du sover. Kaniner ligger och dåsar mitt på dagen istället, här ser ni Tords favoritsovställningar.

Bregårdens JumJum


Att ha utekanin

Att ha utekanin kan ju vara lite jobbigare vissa tider på året, när man får köldskador och inte ser ett dugg, när man behöver ge dem vatten 5 gånger för att det fryser hela tiden och man ser solen en kvart om dagen... Men det finns lite plus också!

 

att ha utekanin


På sommaren är det underbart att ha utekanin och såklart det mest naturliga för en kanin. Få ha en hage att gräva efter rötter i, käka lite gräs och sträcka på benen. På sommaren är det viktigt att buren står skyddad från solen så att kaninen kan lägga sig i skuggan om det blir för jobbigt.

att ha utekanin


Buren måste vara vindtät och helst endast ha nät på framsidan där det är smidigast att ha dörren. Buren ska placeras på ett skyddat ställe, kaniner kan vara känsliga för drag så ställ buren intill en husvägg, bredvid buskar eller under ett tak där den står i lä. Ha gärna en "bodel" i buren med halm i där kaninen kan krypa in och gömma sig. På vintern kan det vara extra bra att trycka in halm där så att det blir ordentligt isolerat. Om du köper en bur utan en bodel så kan du enkelt bygga en bolåda som fungerar både som ett litet hus och en sitthylla.

att ha utekanin


För att göra buren extra isolerar under vinterhalvåret kan du lägga tidningspapper i botten av buren då det suger upp fukten väldigt bra och skyddar dessutom burens underrede från fukten som kommer ifrån marken. Spån suger upp det mesta men om det är riktigt kyligt kan du behöva komplettera med halm i hela buren. Halmstån i sig suger inte upp så bra så glöm inte tidningspapper och spån i botten för uppsugningen och sen halmen för värmen. Ett tips är att trycka in halm nästan ända upp till taket så att det blir riktigt, riktigt mycket. Att bygga gångar i halmen brukar oftast vara väldigt uppskattat av kaninerna så ha inte dåligt samvete för att det ser trångt ut. Halm är väldigt fluffigt till en början och plattas lätt ner så om du lägger i så att det ser lagomt ut kommer det vara som ett platt lager när du kommer dit nästa dag så ös på ordentligt! På sommaren behöver du bara ösa på i bodelen eller i bolådan, resten kan inredas med spån eller hö.

att ha utekanin


Skål eller vattenflaska spelar ingen större roll men på vintern har man lite otur med vattnet så då kan flaskorna och keramikskålarna lätt gå sönder. Även om det inte ser så snyggt ut så försök och hitta lite större plastskålar där man får ut isen hyfsat smidigt. Ett tips är att ha dubbel uppsättning av vattenskålarna på vintern så när du ska ut och byta vatten så tar du med en hink eller liknande och lägger de frusna vattenskålarna i, tar med hinken in och låter den bara stå och tina, så är de klara tills nästa gång du ska ut. Ta med dig en petflaska fylld med vatten och fyll på ute vid buren.

Man kan tro att - "om jag fyller på med röhett vatten så fryser det inte lika fort!" men det är ingen bra idé. Kaninerna kan bränna sig på vattnet och skada sig, dessutom kan järn lossna från dina vattenledningar när du tappar riktigt hett vatten och det är inte så bra för kaniner att få i sig för höga halter. Ljummet vatten brukar vara lagomt eller fingervarmt, för det är heller inte bra att få i sig för kallt vatten när det är -15 grader ute. 

En låda att använda som toalett är alltid bra att ha, oavsett om du har kaninen inne eller ute. Om din kanin använder ett hörn inne i buren så ställ lådan där, och töm när det behövs. Om du har en hage som kaninen får springa i på dagarna, har de ofta ett hörn som de går till så du behöver inte städa buren så ofta, då är det bara att ta en spade och skottkärra och ta bort toaletthögen som finns i hagen. Du kan självklart använda en toalettlåda i hagen också om det passar dig.

att ha utekanin


Fördelar med att ha kaninen ute:
- Mindre lukt
- Mindre "väsen" från kaninen om den skulle vara rastlös under natten
- Mest naturliga för kaninen

Nackdelar med att ha kaninen ute:
- Inte lika lätt att få kontakt med kaninen och kela då det kan vara lite jobbigare att gå ut
- Jobbigt på vintrarna
- Större risk för rovdjurText och Foto: Maria Frykstedt

Bebisar


Saltsten

Saltsten eller mineralstenar av olika slag är något av det första som djuraffärerna rekommenderar nya kaninägare. Men dessa stenar orsakar mycket mer problem än de gör nytta.

 

På många mineralstenar kan man läsa t.ex.; ”Ditt husdjur kommer att gnaga så mycket och ofta den behöver för att täcka mineralbehovet. Näringsmässiga bristsjukdomar kan därmed förhindras” vilket ju låter hur bra som helst. Dock är detta inte sanningen, man skulle nästan kunna kalla det falsk marknadsföring.

 

Foto: happypau.blogg.se

 

När kaninen äter så tar den upp så mycket mineraler den behöver för att må bra och resten utsöndras via blodet till urinen. Där kan det sedan, om det kommer för mycket mineraler, bildas små stenar som orsakar smärta när kaninen kissar. Se artikel om urinsten här. Saltet som tas upp kan vid överdoser leda till saltförgiftning. Konsekvenserna av den kan bli allt från högt blodtryck till hjärtinfarkt och stroke. Dessutom skadar saltet njurarna.

 

Men informationen på stenen säger ju att kaninen gnagar/slickar så mycket den behöver? Det är inte sant, många kaniner tycker att stenen smakar gott. Flera stenar har även smaksättningar så som morot, äpple osv, vilket såklart gör den ännu mer aptitretande för din långörade vän. Därför är missbruk av mineralstenar väldigt vanligt, vilket leder till sjukdomarna nämnda ovan.

 

 

Foto: happypau.blogg.se

 

Näringsbristen då, den som stenen ska förebygga enligt reklamen? Någon sådan kommer med stor säkerhet inte att drabba din kanin om den får pellets och hö. I dessa, speciellt pelletsen, finns det massor av mineraler vilka täcker kaninens behov mer än väl. Vill man ge extra av någon anledning så finns det många örter som gör jobbet mycket bättre!

 

När man tar rekommendationer från affärer ska man alltid komma ihåg att deras grundmål oftast är att tjäna så mycket pengar som möjligt. Kan de sälja en saltsten till dig så tjänar de på affären, men de tjänar inte på att berätta för dig varför den kan vara farlig. Ta inte risken att din kanin blir sjuk och får ont, skippa saltstenen!

 

Text: Emma Almquist
Källor: 
http://www.djurklinikenroslagstull.se
http://www.veterinaren.nu/


Kaninhoppare: Emily Carlsson

Namn: Emily Carlsson
Ålder: Fyller 15 i November -13
Bor: Nyköping
Hemsida/blogghttp://bunnyjump.blogg.se
Klubb: SöKh
 

Hur började ditt kaninintresse? Mitt kaninintresse började nog när jag fick ta hand om min bästis kaniner när dom reste bort och sådant. Då brukade vi hålla på med dom när vi lekte hos henne. Men sen började det väl på riktigt när jag fick mina första egna kaniner, det var för lite mer än 3 år sedan. Då fick jag två kaniner som bott i stallet där jag rider, Olga och Helga.
 
 
 
Hur fick du upp ögonen för kaninhoppning? Jag visste hela tiden att kaninhoppning fanns och jag började titta på massa filmer på youtube och sen köpte jag ett hinder som jag började hoppa lite med. I början visade dom inte direkt några stora talanger men sen blev dom grymma!
 
 
När köpte du din första kanin som du började tävla med? I somras köpte jag min första kanin som jag tävlat med, Bonnie heter hon! Henne köpte jag egentligen bara som sällskap till min andra kanin Helga då hennes syster Olga precis gått bort och hon var jätteledsen. Sen började jag hoppa lite med Bonnie och hon visade att hon hade STORA talanger!
 
 
Har du köpt en kanin som är avlad för hoppning? Berätta! Nej det har jag inte, men jag har framtidsplaner på det!
 
 
Hur många kaniner tävlar du med idag och hur går det? Just nu är det bara Bonnie som jag tävlar med men jag ska försöka få med mig Helga ut på banan i år.
 
 
 
 
Åker du ofta till andra klubbar och tävlar, vilka isådana fall? Nej, det har jag aldrig gjort.
 
 
Har du någon förebild/favorit hoppuppfödare? Nej, det har jag faktiskt inte, jag tycker att många gör ett bra jobb!
 
 
Hur ofta hopptränar du hemma? Det är väldigt olika och det beror framför allt på vädret, för det går ju inte att hoppa om det blåser och sånt så på sommaren så hoppar jag minst 1 gång i veckan men på vintern blir det mer sällan.
 
 
 
 
Hur aktiverar du dina kaniner förrutom att hoppa? Genom att ha dom ute i koppel eller hage och trickträna.
 
 
Hur utfodrar du dina kaniner? Dom har självklart fri tillgång på vatten och hö dygnet runt. Sen ger jag dom 0,5 dl pellets var på eftermiddagen/kvällen. På förmiddagen har dom bara hö och oftast lite grönsaker.
 
 
Vad är viktigast vid köp av hoppkanin? Att man kollar så att kaninen tycker att det är kul, för man kan ju inte tvinga kaninen att hoppa. Sen ska den även vara frisk och ha friska föräldrar.
 
 
 
 
Vilken ras tycker du lämpar sig bäst för hoppning? Hermelin och dvärgvädur. Men det beror ju också på hur kaninen är osv.
 
 
Är det skillnad på att hoppa med honar och hanar?  Jag har bara haft honor så jag har bara hoppat med honor och de är bra att hoppa med tycker jag :)

Hur är den bästa hoppkaninen?  Den ska vara liten och smidig med starka bakben och ett starkt syke, den ska kunna lita på sig själv och mig som förare. Rasen tycker inte jag spelar så stor roll.
 
 
 
 
Föder du upp hoppkaniner själv eller är det någonting du funderat på att göra? Nej det gör jag inte för just nu har jag inte tid med det men kanske i framtiden!
 
Har du något tips till dem som funderar på att börja med hoppning? Ta det lugnt och försiktigt och låt kaninen ta det i sin takt, vill den inte så vill den inte. Tvinga den inte! Börja på låga hinder och så höjer du försiktigt med tiden.

Berätta om en tävling som du minns extra mycket:
Det måste nog vara min första tävling. Bonnie och jag var jättenervösa och det gick ganska dåligt. Men vi var lika glada för det. Ens första tävling kommer man nog aldrig glömma!
 
 

Trombens Tukanen


Allmänt om djurskyddslagar

Länssyrelsen och Jordbruksverket har hand om djurskyddet i Sverige. Det är jordbruksverket som har gjort lagarna om hur vi som kaninägare ska ta hand om kaninerna på ett bra sätt, exempel minsta måtten på burar.

 

djurskyddslagar
Foto: Linnea Sandberg

Om man misstänker att en person missköter sina djur kan man lämna in en anmälan till länsyrelsen eller polisen. Det kommer att göras en inspektion av länstyrelsen och om det inte är någonting som är misskött och allt är i sin ordning behöver man inte betala någonting. Men om det skulle vara misskött, får man en tid på sig att åtgärda detta och när länstyrelsen kommer tillbaka på en ny inspektion får man betala den. Det kan kosta flera tusen. Sköter man sina djur och har alltid i sin ordning behöver man inte oroa sig för detta.

 

Mer om burmått kan du läsa mer om här och olika typer av burar här.

 

Buren ska vara fyllt med ett stömedel, spån, halm, torv etc. (Mer om burmaterial kan du läsa om här.)
De ska alltid ha tillgång till fräscht vatten och hö. De bör även ha tillgång till gnagmaterial, pinnar.
Bor kaninen utomhus och det är minusgrader ska de få uppvärmt vatten minst 2 gånger per dygn och kaninen ska ses till minst en gång per dygn. Hö bör placeras i en höhäck.

 

Har du kaninerna/ kaninen i ett kaninstall ska luften vara fräsch och inte lukta ammoniak. Likaså gället en vanlig kaninbur. Kaninen får tillfälligt utstättas för ammoniak över 10 ppm och koldioxid 3000 ppm.

 

Man får inte avla på djur som man vet med dig har defekter, exempel bettfel. Kaninungarna ska stanna hos mamman så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad. Rekomenderad ålder är 6 veckor, kaninavelsföreningen rekommenderar att de ska vara minst 8 veckor. (Allmänt om kaninavel)

 


Foto: Aynas

 

När man säljer kaniner så skall man skicka med ett faktablad med information om kaninen och skötsel. Om man driver en yrkesmässig försäljning av kaniner sla man göra en skriftlig anmäkan till länstyrelsen innan verksamheten påbörjas/förändras. Man föder alltså upp kaniner med syftet att sälja dem. Eller att man på ett år har fler än 6 kaniner för tillexempel inhyrning eller att man hyr ut fler än 6 kaniner eller omplacerar.

 

Man får även inte märka sina kaniner själva med tatueringstång längre. Detta skall en veterinär göra. Kostar mellan 100-500kr per djur. Chipmärkning får göras av dem som har gått en godkänd utbildning. Ringmärkning kan vem som helst göra, ringar finns att beställa på Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund.

 


Foto: Maja Watz

 

Mer att läsa:

Villkor och allmänna råd (L80), Djurskyddslagen (1988:534), Djurskyddsförordningen (1988:539), Transport av levande djur (DFS 2004:10), Operativa ingrepp (DFS 2004:14)

http://www.sjv.se/download/18.26424bf71212ecc74b08000892/DFS_2005-08.pdf

http://www.sjv.se/download/18.26424bf71212ecc74b08000907/DFS_2006-09.pdf

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19880534.htm

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19880539.htm

 

Text: nathalie Månsén


Läsarfilm: Jana visar vad duktig kaninen Bambi är


Njursvikt

Både yngre och äldre kaniner kan drabbas av njursvikt, på yngre kaniner kommer det oftast akut och beror på förgiftning eller liknande. På äldre kaniner kan det likaså där komma akut eller drabbas dem av kronisk njursvikt.

 

Orsaken till att dem får njursvikt från första början är oftast bakterieinfektion som till exempel pasteruella multocida, stafylokocker eller Encephalitozoon cuniculi. Mer om parasiter hittar du här.

 

Överskottning av kalk kan leda till njursvikt, förmycket D-vitamin i fodret. Det blir förfettning i njurarna som leder till övervikt eller tumörsjukdomar.

 

Blir kaninen förgiftad av några kemikalier kan det leda till njursvikt. Det kan vara någonting som kaninen fått i sig i hemmet, förgiftning kan även ske via felaktig antibiotikabehandling eller felaktiv sövning- eller sederingspreparat.

 

De allra vanligaste symptomen är trötthet eftersom njurarna inte fungerar, dricker mycket mer än vanligt, kissar mycket, äter dåligt och magrar.  Det händer att urinen är blodblandad och blodbrist kan uppstå.

 

 

Kaninen kan kissa blodfärgat urin utan att det är någonting fel, då beror det oftast på att den ätit någonting som till exempel morot. Det orsakas även av pigmentet porfyrin som utsöndras via njurarna. Det är normalt. Är man orolig kan man lätt se om det är blod i urinen via en urinsticka, då får man kontakta veterinär.

 

Genom blodprov och urinprov kan man fastställa diagnosen njursvikt, det kan vara mycket svårt att få urinprov på en kanin. Via blodprovet ser man via olika värden hur skadad njuren är, om det finns blodbrist eller infektion. Via urinprovet ser man om det finns blod i urinen och njurens förmåga att koncentrera urinen.

 

Man kan även röntga eller se på ultraljud om det finns förkalkningar, om njuren minskat i storlek eller andra förändringar.

 

Har kaninen blodbrist går det att behandla med erythropoietin för att få igång de röda blodkropparna, finns det någon annan bakomliggande infektion i kroppen ska man behandla den.
Sedan får man avgöra om det är värt att behandla kaninen eller ej, beroende på hur långt det har gått och hur allvarlig situationen är. Prognosen akut njursvikt är bättre än kronisk.

 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 

Text och Foto: Nathalie Månsén
Källa: Veterinären.nu


Undersökning: Har du planerat någon kull denna säsong?

 
 
Ny undersökning: "Är du engagerad i någon kaninförening/-klubb?"
 

Läsarvideo: Mando leker med toarulle


Vikten av utrymme och motion

En vild kanin lever på enorma slätter och i långa hålor i marken, den måste ofta rusa i hög hastighet ner i sina gömmor för att skydda sig och hela mornarna skuttar de runt och betar. Såklart innebär detta att djuret rör sig massor och bygger upp en stark kropp, hur blir det då när vi sätter dem i små burar?

 

Om kaninen bor i en liten bur är det extra viktigt att den får komma ut och springa!
 

Kaniner är djur som många oinvigda ser som små, tråkiga saker som kan sitta i buren utan speciellt mycket aktivering. Denna bild är fantastiskt fel och tråkigt nog gör den att många nybörjare tror att en kanin kan bo i en minimal bur med knappt någon aktivering alls. Men, varför kan man inte bara sätta en kanin i en bur och låta den vara där? Vad händer egentligen?

 

För det första så kommer din kanin troligen bli väldigt uttråkad. Detta i sin tur leder till stereotypi och beteenderubbningar, vilket är tecken på dålig djurskötsel. Kaninen lär även utveckla stress från tristessen vilken leder till att kaninen mår dåligt. I en liten bur kommer kaninen inte att kunna skutta, inte kunna gräva och det finns inte plats för mycket berikning att stimulera den med. Detta skulle kunna ersättas med en miljö där kaninen har tunnlar, grenar, bra grävmöjligheter och där den skutta mer än ett skutt.

 

I boxar med mycket att göra kan kaninen springa, gräva och många fler saker som är svårt i en liten bur.
Foto: Annika Helgesson

 

Därefter kommer två sjukdomstillstånd din kanin kan drabbas av när den inte får röra sig; fetma och benbrott. Fettman kommer från bristen på bränd energi och benbrotten från muskelbrist, benskörhet och eventuellt den tunga kroppen om kaninen redan drabbats av fetma. De flesta kaniner får idag en hel del mer kraftfoder än de behöver, vilket bara spär på sjukdomarna. Om kaninen istället får utrymme att röra sig, gärna med ojämnheter (så som tex tunnlar och hus att hoppa över/på eller varierande natur) och lagom mycket foder så kommer den bränna energi som den ska och bygga en stark kropp som skyddar det tunna skelettet.

 

En sista, mindre vetenskaplig, anledning vi tar upp att ha stor boyta till din kanin är att det sägs minska aggressivitet. Detta rön skulle kunna härledas till kaninens instinkt att skydda sina tillgångar i sitt revir. Om kaninen då har ett mycket litet utrymme att bo på så finns det väldigt lite resurser, och kaninen måste såklart försvara dessa från inkräktare! Om kaninen däremot bor i en stor bur finns det ett plats nog, och resurser nog, för att du ska få komma in och ta del av det goda. Vissa hävdar dock att det är bra med begränsad yta tills kaninen känner sig trygg, då den kanske kan känna sig oskyddad och kaxig med för mycket plats. Känn av din kanin!

 

Motion är viktigt för kaninens fysiska och psykiska hälsa 

 

Alltså, för din kanins välmåendes skull bör du ha en bur som är väl över minimimått och gärna låta den springa utanför buren flera timmar per dag. En kanin är inget ”lätt” husdjur som bara ska sitta i en liten, behändig bur och sköta sig själv. En kanin är ett djur med stort behov av stimulans och motion för att må riktigt bra, något du som ägare är skyldig att ge den!

 

Källor: SLU studentarbeten 1, 2
Text och övrigt Foto: Emma Almquist


Nytt värdsrekord i kaninhoppning

Snöflingans Majesty of Night "Aysel" och föraren Tarkan Sönmez tar det nya världsrekordet i höjdhopp med hela 100 cm!
 
Film av: Linnea Nordberg
Tack för lånet!
 
 

Utforskar buskarna


Final: Månadens kanin april

Finalist nr 1
Julia Persson
 
 
 
 
 
Finalist nr 2
Diana Gunarsson
 
 
 

Finalist nr 3
Emily Carlsson
 Bloggextra.se

En miljard flugor, och kaniner

Första gången Tords matte såg honom sträcka sig ner mot baken och sedan komma upp med munnen fylld med "något" blev hon förskräckt! Men nu vet hon att det är helt normalt, och nyttigt för Tord att äta sitt "druvbajs" direkt från rumpan.

Maaaaaat


Om Påskharen

Påsken brukar förknippas med lammungar, målade ägg, fjuniga kycklingar, Jesu död och uppståndelse, videkissar, godis... och påskharen. En salig blandning. Men vad har egentligen harar med påsken att göra? Varifrån kommer denna vårens jultomte?
 
 
Foto: Okänd bok från 1937
 
 
 
Ett antal luddiga teorier finns och det är lite otydligt hur det egentligen började. Förmodligen har traditionen med påskharen mycket gamla anor som härrör ur den symboliska betydelse som både haren och kaninen har för fruktbarhet och återfödelse. Att våren, när naturen åter vaknar till liv blir fruktsamhetssymbolernas forum är rätt logiskt.
 
Ett exempel är "de tre hararna" som bland annat finns i ett flertal medeltida kyrkor i England. Harens goda reproduktionsförmåga gjorde att man på vissa ställen trodde att den var en hermafrodit vilket ledde till asossiationer med Jungfru Maria. Inom kristendomen firas påskhögtiden till minne av hur Marias son, Jesus dog och återuppstod. Med tiden har de äldre traditionerna kommit att blandas med de nyare, kristna, och firas nu jämte varandra.
 
 
 

En gammal tysk legend berättar om hur fruktbarhetsgudinnan Eostre (easter = påsk) fann en liten fågel som låg döende ute i den kalla vinterskogen. Eostre lyfte upp fågeln i sin famn och värmde den till liv igen. Tyvärr kunde hon inte ta den med sig så hon beslöt att förvandla fågeln till en hare. Tack vare sin välisolerande päls och sina starka tassar som den kunnat gräva fram mat ur snön med, överlevde haren vintern. När våren kom fyllde haren sitt bo med ägg, den var ju ursprungligen en fågel. Haren dekorerade äggen och lämnade dessa i gåva till Eostre som tack för att hon räddat dess liv.

 
 
 
Påskharen som sådan omnämns först i 1600-talets Tyskland. Barnen byggde små bon av sina hattar och om de varit snälla kunde "påskharen" lämna färgade ägg där under natten. Traditionen spred sig vidare ut i världen med tyska emigranter. Diverse kommersiella produkter som leksaksharar och kaninformad choklad började tillverkas och säljas. Hararna blev vanligt förekommande motiv på korten som folk skrev sina påskhälsningar på. Det var inte ovanligt att påskhararna avbildades med människokläder på. I Nordamerika blev påskharen till en väldigt populär kanin - the Easter Bunny. Nere i Australien har den dock av förståeliga skäl ej haft några större framgångar utan har här ersatts av punggrävlingen.
 
Idag är det många familjer som har som påsktradition att barnen får leta efter äggformade pappägg fyllda med godis som "påskharen" varit och gömt.
 
 
Text: Anita Ekman 
 
 
 
 
 
  
     
   
 
Miniatyrer av viktorianska påskkort: Klicka för bildkällor
 
 
 
  
                                                                
 
Källförteckning: 
 
easyholidayideas.com 26/3-13
en.wikipedia.org/wiki/Easter_Bunny  23/3-13
- http://illvet.se/fraga-oss/varifran-kommer-paskharen 26/3-13

Kaninhoppare: Elin Gardelius

Namn: Elin Gardelius
Ålder: 15 år
Bor: Visby, Gotland
Hemsida/blogg: www.starsbilder.blogg.se
Klubb: Stenkyrka Kaninhoppare
 
 
 


Hur började ditt kaninintresse?
 
Jag har alltid haft djur i min omgivning och har alltid haft ett stort djurintresse. När jag fick se kaninhoppning för första gången ville jag också vara en av de tjejer som hade en egen kanin att hoppa med.
 
 
 
Hur fick du upp ögonen för kaninhoppning?
 
Det var som sagt innan jag skaffade min första kanin som jag såg kaninhoppning för första gången. Det är 9 år sedan så jag minns inte så mycket av hur det egentligen gick till.
 
 
 
 
När köpte du din första kanin som du började tävla med?
 
Nio år sedan köpte jag min första kanin som var en blandning mellan hermelin och dvärgvädur. Vicky, som hon kallas, var en riktig läromästare och en bra nybörjarkanin, lugn och stabil, och hon lever fortfarande men tävlar numera bland veteranerna. Hon älskar att få vara med och hoppa och det är krut i damen trots att hon börjar bli till åren.
 
 
 
Har du köpt en kanin som är avlad för hoppning? Berätta!
 
Det var faktiskt en julklapp jag fick julen 2009, att få köpa en "riktig" hoppkanin. I och med att jag inte riktigt var insatt i "den stora kaninvärlden" på den tiden visste jag inte om så många uppfödare. Grenens kaninuppfödning var den enda som jag hade koll på och då föll det sig naturligt att köpa en unge där ifrån. Santos, Grenens Starlit Eyes, är min bästa hoppkanin hittils och jag litar på honom fullt ut och han är en riktig trygghet att hoppa med. Hemma är han hur snäll som helst och gör inte en fluga förnär. Santos har gett mig många lärdomar och jag är innerligt glad över att jag har honom. Han är min bästa vän i vått och torrt!
 
 
 
 
 
Hur många kaniner tävlar du med idag och hur går det?
 
Jag har för tillfället 4 kaniner och tävlar med dem allihop, Vicky hoppar numera i veteranklassen. Även en femte kanin är påväg och jag hoppas även att den kommer att komma ut på banorna och glänsa :D
 
 
 
Vilken klubb tävlar du för?
 
Stenkyrkas kaninhoppare. Men snart kommer (förmodligen) våran klubb att byta namn till Gotlands Kaninhoppare.
 
 
 
Åker du ofta till andra klubbar och tävlar, vilka isådana fall?
 
I och med att våran klubb inte har någon domare så har det blivit naturligt för mig att åka till fastlandet och tävla så ofta det går, vilket blir 1-2 gånger i månaden (beroende på årstid). De klubbar jag oftast besöker bli Mälardalens, Stockholms och Kalmarortens kaninhoppare.
 
 
 
Har du någon förebild/favorit hoppuppfödare?
 
Någon direkt förebild har jag kanske inte längre men de som har fin kaninhantering och tävlar på kaninens villkor tycker jag om. Elin Nylund tycker jag mycket om då hon har väldigt fin kaninhantering och är väldigt trevlig.
 
Även uppfödare som verkligen bryr sig om sina kaninungar är väldigt stora i mina ögon. 
 
 
 
 
Hur ofta hopptränar du hemma?
 
Det händer när lusten faller mig, som kanske händer 1-2 gånger i månaden. Det beror ofta på vad det är för väder och hur många tävlingar som är inplanerade
 
 
Hur aktiverar du dina kaniner förutom att hoppa?
 
Varje kanin får vara ute i en hage från 30 minuter till några timmar per dag (sällan de sitter inne i buren en hel dag). De får också vara ute i sele och skutta. 
 
 
 
Hur utfodrar du dina kaniner?
 
De får en blandning av Stampe och Carrier, men jag kommer sluta ge dem Carrier då jag inte riktigt tyckte det funkade så bra. 
 
 
 
Vad är viktigast vid köp av hoppkanin?
 
Magkänsla framför allt. Man skall också köpa från en uppfödare som har bra tankar om avel och känns trygg.
 
 
 
Vilken ras tycker du lämpar sig bäst för hoppning ?
 
Alla raser kan bli bra hoppkaniner. Det är egentligen inte rasen som spelar någon roll hur det går ute på banorna utan sammarbetet mellan kanin och förare. De minsta raserna kanske har det lite svårare med de högre klasserna och långa hinder.
 
Jag personligen tycker dvärgvädurskorsningar är mysiga kaniner att ha och göra med. Harar kan jag tycka blir lite för kläninga och (enkelt uttryckt) hariga :P
 
 
 
 
Är det skillnad på att hoppa med honar och hanar? Gör det skillnad om de är kastrerade?
Det är väldigt stor skillnad med att hoppa med honor eller hanar. Jag har själv två honor och två hanar och det är mina hanar som gått bäst på tävlingar och gjort bäst resultat ifrån sig. Honorna har varit något mer komplicerade och haft mer egna åsikter om hur loppen skall gå till. Men jag tror inte det ena könet är bättre än det andra, bara man kommer överens och har ett bra samarbete ;)
 
 
Hur är den bästa hoppkaninen?
Den bästa hoppkaninen enligt mig är en lugn och stabil kanin som har ett lagom tempo på bana, kunna lyssna på hjälperna från sin förare och vara snabbtänkt. Till kroppen får den gärna vara åt det lite större hållet och gärna ha stora tassar. Att de är smidiga är ju en fördel när de ska ta sig över hindrena.
 
 
 
Föder du upp hoppkaniner själv eller är det någonting du funderat på att göra?
 
Det har ännu inte fötts någon kull här hemma, men jag har en hona som är parad alldeles nyligen. Så om ca en månad kommer jag kanske kunna kalla mig för uppfödare! De mål jag strävar efter är att få fram snälla ungar med bra förutsättningar till att bli bra hoppkaniner. När jag letat hane har jag tänkt på vilka bra och dåliga sidor kaninerna har och försöka hitta en motsatt partner som stärker upp de svaga sidorna.
 
 
Har du något tips till dem som funderar på att börja med hoppning?
Våga ta kontakt med en närliggande klubb och inte vara rädd för att fråga andra om tips!

Berätta om en tävling som du minns extra mycket:
 
Den svåraste frågan kommer alltid sist...
Alla mina kaniner har gjort så fina lopp som jag aldrig kommer att glömma, men Santos är nog den som alltid har lyckats överraska mig mest. 
 
När han tog sin första rak lätt pinne var en tävlingsdag då han var på topp är nog något jag aldrig kommer glömma. Han kom på en 4:de plats av över 100 starter. 
När det var dags att tävla krok lätt var han supertaggad och hoppade på 0 fel och en riktigt snabb tid och lång bra till inför finalen.
Men om man är Gotlänning har man en båt som man måste passa för att komma hem igen. Och tyvärr var vi tvungna att åka hem innan jag hann hoppa finalen och vi missade kanske en placering.
Men den tävlingen var jag med i en cup och han lyckades ta den sista cupplaceringen trots att han inte hade hunnit tävla klart i kroken. Det var nog då allting lossnade för honom och han blev allt mer framgångsrik och idag är han Elit i rak och svår i krok.
 

Krav och Ekonomi

 

Innan du köper din kanin så är det bra att vara insatt i vad som förväntas av dig som ägare.
En kanin är ett relativt lättskött och billigt husdjur men den kräver ändå daglig skötsel, motion och pengar.
Det är viktigt att komma ihåg att även om det är barnets kanin och barnet har eget ansvar över all ekonomi och skötsel, så har den vuxna ansvaret att kolla efter att barnet tar hand om sin kanin på bästa möjliga sätt. Du som förälder måste därför också vara påläst, kunna hjälpa barnet och ev ta över all skötsel ifall barnet ev tröttnar.

 

 

Buffert och telefonnummer!

Det absolut viktigaste att ha innan man köper ett djur är en buffert. En buffert är en samling pengar som används vid behov, lite som en egen försäkring. De pengar kommer till användning den dagen då kaninen plötsligt blir sjuk och måste in till veterinären.
Hur stor buffert bör man ha? Det absolut minsta är en avlivningssumma. Ta reda på vad det kostar att avliva en kanin hos din närmaste veterinär. Har du en större buffert ska du självklart sträva efter att kunna göra kaninen frisk men det minsta man kan göra för sin älskade kanin är att låta den somna in när den har svåra smärtor.
Väldigt bra att ha är även en telefonlista till flera kaninkunniga människor, både veterinärer och uppfödare som du kan ringa till om du blir orolig.
Ju mer förberedd man är ju snabbare och lättare är det att ta hand om kaninen när olyckan är framme.

 

Krav

Dessa villkor går du med på när du skaffar kanin.

 

Varje dag:

-Byta vatten (2 ggr/dag för utekanin under vintern)
-Se till att höhäcken alltid är full av hö

-Fodra med lite pellets och grönsaker

-Motion antingen i hage eller sele

 

1-2 dagar/veckan:
-Städa buren

-Borsta långhåriga kaniner

 

1 gång/månaden
-Klippa klor

-Tvätta burtillbehör noggrant

 

Inköpslista

Buren ska vara inredd och klar innan kaninen flyttar in. Kaninen ska slippa förändringar i början för att känna sig trygg i sitt nya hem. Rutiner är viktigt.

 

Bur (Minst 100*50 cm för en dvärgkanin)
Pris: ca 600:-

Burunderlag, tex Spån
Pris: ca 80:- för en stor bal packat hästspån, räcker länge.

Matskål
Pris: ca 40:-

Vattenflaska/Vattenskål
Pris: ca 35:-

Sitthylla/Hus

Pris: ca 150:-

Höhäck (om man vill)
Pris: ca 35:-


Pris: Beror på var man köper, 5-100:-

Pellets
Pris: ca 25:- / kg

Grönsaker

Pris: ca 10:-/vecka

Leksaker/Tuggpinnar

Pris: 0-200:- , tuggpinnar kan man hitta i naturen.
Hage/Sele
Pris: Hage; kompostgaller ca 100:- Sele ca 80:-

Klosax
Pris: ca 40:-

Borste (krav till långhåriga kaniner, bra till korthåriga under fällning)

Pris: ca 40:-

Försäkring
Pris hos Agria: ca 45:-/mån

 

Totalt pris: ca 1570:-
Priset kan variera kraftigt beroende på hur mycket man kan göra på egen hand, tex snickra ett hus, redan har en skål hemma, kan köpa hö från en bonde m.m. Detta är bara en riktlinje så att man får en ungefärlig bild om hur mycket det kostar att skaffa kanin.

 

Månadskostnad

Det är svårt att räkna ut vad en kanin kostar i månaden. Det skiljer sig från individ till individ hur mycket de äter och smutsar ner. Stor betydelse har det även var du köper foder, om du köper stora eller små påsar och vilka tillbehör du väljer att ge din kanin, tex nya leksaker. Väljer du att köpa hö från en bonde framför djuraffär så sparar du flera hundlappar per år.
Max 200:- per månad kan man räkna om man delar upp det. Dock är det inte en fast kostnad utan ena månaden köper man tex 110 liter hårdpackad spån och andra månaden köper man en säck pellets. Personligen tycker jag att det är bättre att räkna högt än lågt då det alltid kommer någon oförberedd kostnad.

 

Inräknat i månadskostnad på max 200:-

Pellets
Grönsaker
Spån
Halm
Försäkring / Eget sparande


Kom ihåg: Detta är bara en riktlinje på vad det kostar att ha en kanin, ingen prisgaranti. Priset kan variera beroende på var man bor och vilka kontakter man har.

 

Av: Malin Henriksson


Ny lek


Tecken på smärta

I uppgiften att ta väl hand om sin kanin ingår det att ta hand om kaninen ifall den blir sjuk. Det är din skyldighet som kaninägare att ge kaninen vård så att den slipper lida, men hur vet vi om kaninen lider?

 

Kaniner är mästare på att inte visa smärta, skulle de göra detta i naturen så är risken stor för att rovdjuren ser dem som lätta byten. Därför måste man vara väldigt uppmärksam och vara väl medveten om hur ens kaniner beter sig. Det är inte alltid lätt att upptäcka att kaninen mår dåligt, en till synes ”glad och skuttande” kanin kan tillexempel ha ömmande problem i munnen utan att du vet om det.

 

Är kaninen trött, eller har den ont? Var uppmärksam på kaninens beteende!

 

Vissa sjukdomar syns på utsidan, så som mjäll, fel på framtänderna osv, medan andra är mycket svårare att upptäcka. Exempel på sjukdomar som är svåra att upptäcka på annat sätt än ren observation är förstoppning, urinsten och benbrott. Såklart kan du känna och klämma, men det är alltid bra att ha många medel för att upptäcka problemet tidigt!

 

Några tecken på smärta:

-          Ökad puls.

-          Vaktar ömma områden, låter dig inte röra det smärtande området.

-         Vaktar sin bur, kaninen känner sig underlägsen pga smärtan och vaktar därför sitt bo där den är trygg.

-          Ljud när man rör området som gör ont, så som pip, fräsande eller annat.

-          Slickar, kliar, biter och/eller skakar området som gör ont/känns obehagligt.

-          Rastlöshet, tycks inte kunna vila. Lägger sig och reser sig i korta intervall.

-          Gnisslar tänder

-          Minskad matlust

-          Sitter stilla väldigt länge, oftast i en lite hoptryckt ställning.

-          Tvättar sig inte ordentligt och ser därför smutsig eller tufsig ut.

-          Konstiga vilopositioner för att inte belasta smärtsamt område

-          Ändrar sitt normala beteende

 

Även en glatt skuttande kanin kan ha ont och vara allvarligt sjuk

 

Det händer att kaninägare berättar att deras kanin är ”elak” eller aggressiv, men vid veterinärsundersökning har det visat sig att kaninen har haft något inre problem som orsakat den smärta. Du vet kanske själv hur du/folk runt dig blir när du har huvudvärk eller ont i magen? Kaninen kan inte berätta för någon att den har ont och dess instinkter säger åt den att inte visa det med kroppen. Därför bör du som ägare hålla noga uppsikt över din kanin och kolla upp minsta problem som du är osäker på!

 

Kaninspecialiserade veterinärer har sagt att man ska lita på sin magkänsla. Känner du att något är konstigt med din kanin, men du kan inte sätta fingret på vad? Kanske har ditt undermedvetna märkt av små, små skillnader i din kanins beteende som kan tyda på att den är sjuk. Det skadar aldrig att ringa en veterinär och fråga om råd.

 

Kom ihåg att kaninen kan vara sjuk och ha ont trots att du inte ser/den inte visat tecken på smärta! Det bästa du kan göra är att sköta den rätt från början och ta den till veterinären direkt om du misstänker att något är fel.

 

Text och foto: Emma Almquist


Foder som är proteinrikt

Vill man öka proteinvärdet i fodret till sina kaniner finns det lite olika tillskott man kan ge.


För en riktig protein boost kan man blötlägga ärtor och linser i tolv timmar som man sedan kokar upp och sedan sänker till lågvärme och låter det stå i 45-50 minuter och sedan mixar ihop det och ger kaninerna efter det svalnat.


Pumpakärnor och torkade rönnbär kan man även ge ett par stycken om dagen. Pumpakärnor hjälper även till att bygga muskler.

 

Pumpakärnor


Lucern, alfalfahö tycker de flesta kaniner är riktigt smarrigt, det kan man blanda i det vanliga höet eller ge separat. Detta är även rikt på kalcium. Bra att ge växande kaniner men även bra att ge vuxna en näve då och då.
Kaniner som tränas mycket tillexempel inom kaninhoppning kan behöva extra proteintillskott

 

Alfalfahö
 
 
Text och Foto: Nathalie Månsén

Undersökning: "Vilket verktyg klipper du klor med?"

 
 
Ny undersökning: "Har du planerat någon kull denna vår?"

Kaninmuffins

4 stycken


1/2 dl havregryn
1/2 dl müsli/cornflakes
1/4 riven morot
1/4 pellets/ valfri kaninmat
1/2 dl vatten

Gör såhär:

1. Sätt på ugnen på 100grader.

2. Ta fram en skål och blanda havregrynet och muslin/cornflakes i. Sedan tar du ca 1/2 dl vatten (lite mindre än 1/2 dl) och blandar i.

3. Blanda tills ingredienserna blivit klibbiga.

4. Blanda i moroten och rör om. Tillsätt sedan pelletsen/maten och rör om.

5. Lägg upp blandningen i formar och ställ in i ungen i 15 minuter.

6. Ställ in i kylskåpet 30 minuter så det får svalna och stelna till sig

7. Klart att servera!

kaninmuffins

Kaninmuffin färdig att servera toppad med citronmeliss!

Betyg från kanin 5/5

 

Av: Nathalie Månsén


Intervju: Tina och Albin

Namn: Tina Månsson
Ålder: 20 år
Bor: Röstånga, Skåne
 Hur kom du i kontakt med kaniner, hur började kaninintresset?
För 11-12 år sedan fick jag & min syster vår kontakt med kaniner, vi fick varsin kanin efter vårt ena marsvin 
tyvärr dog på operationsbordet..
Jag var då 8-9 år gammal, mina föräldrar skötte fodringen & städandet, medans jag tog hand om allt
gosande & motionen. Det tog några år innan mitt nuvarande kaninintresse dök upp, min kanin blev sjuk
2005 & då tillbringade jag mer tid med henne för att ta hand om henne på bästa sätt. Ungefär där någonstans
började jag läsa om kaniner & hitta forumet kanin.ifokus.se som jag har lärt mig massa.
 

När fick du din första kanin? Berätta om det!
Jag fick min första kanin för 11-12 år sedan (jag var då 8-9 år).
Min första kanin var en gul/svart japantecknad dvärgvädur som fick namnet Kajsa.
Hon var en väldigt lugn & snäll kanin, en bra första kanin! Tyvärr blev hon sjuk 2005,
när hon var 4-5 år & senare fick hon somna in när hon bröt sitt ena bakben.
 

Hur många kaniner har du idag? 
Jag har en hermelinkorsning, född 2005, kastrerad hane, hermelinkorsning.
 
 


Berätta om din nuvarande kanin:
Jag har en kanin som fick namnet Albin :)
Han vill ha allt på sitt egna lilla viss, otroligt snäll & väldigt nyfiken.
Han litar inte riktigt på andra människor han inte känner, en riktig "matte-gris" med andra ord ;)
Ända sedan han var en liten kaninunge har han krupit upp på min axel, in under mitt långa hår
- Vilket han än gör idag om det blir lite läskigt som hos te.x. veterinären. 
 

Hur bor dina kaniner och hur ser deras matschema ut? 
Min kanin bor ute i en utebur med en hage under.
 
 
På morgonen får han 1 tsk Carrier pellets, vetegrodsolja, nytt vatten & ev. påfyllning av hö
Under kvällen får han 1 tsk Carrier pellets, ev. påfyllning av hö, frukt & grönt.
Jag ger min kanin Carrier för jag tycker det har fungerat bra, bra med större bitar pellets
så han får gnaga lite på dom, ger fin päls m.m.
Dock ska jag byta till Oxbow då jag endast har 1 kanin har jag råd att ge honom ett kaninfoder
av högsta kvalité som även veterinärerna rekommenderar. 
Vetegrodsoljan får han för pälsens skull :)
 
 
 

Hur tänkte du när du inredde buren?
Han har från början gjort sina behov i "bo-delen" så han har toaletten där inne men även halm om han vill 
ha det varmt & skönt. Även en liten sitthylla, då han älskar dessa, även halm där under som ett litet kryp in.
Mat- & vattenskålen står i ett litet hörn & höbollen hänger i taket.
 

Håller du på med hoppning eller utställning? 
Nej, jag hoppade innan med honom för skojs skull men har slutat p.g.a bristande intresse.


Hur mycket tid per dag ägnar du åt din kanin?
Jag är hemma hos honom ca. varannan vecka (har skilda föräldrar & ett distansförhållande till min pojkvän).
När jag är hemma hos honom försöker jag vara med honom minst 1 timme/dag & få skutta ute i hagen minst
1 timme dagligen.
 

Berätta om en typisk kanindag:
Beror på om jag jobbar, är hemma en heldag eller inte..
Men på morgonen får han frukost, pellets, vetegrodsolja, vatten & hö.
Någon/några timmar senare brukar jag ta ut honom i hagen, om vädret tillåter!
Under tiden kan jag städa hans bur, vilket jag gör 1 gång/veckan - 1 gång/varannan vecka.
Han är duktig att göra sina behov i sin toalett så buren brukar inte bli så smutsig.
Ibland borstar jag honom, klipper klorna (1 gång/månaden), myser med honom, pratar med honom m.m.
Mot kvällen tar jag in honom & han får kvällsmat, pellets, hö, frukt & grönt.
 

Föredrar du inne eller utekanin? 
Jag tycker det är både för-/nackdelar med dom båda alternativen:
Inne, fördelar: Mer socialt för kaninen då kaninen bor tillsammans med familjen inne i huset.
Inne, nackdel: Blir lätt skitigt & kan börja lukta, kaninen kan bli uttråkad, oftast är inomhus burarna mindre än utomhus burarna.
 
Ute, fördel: Mer naturligt & frisk luft.
Ute, nackdel: Inte lika socialt då kaninen bor utanför huset, & lite jobbigare under vinterhalvåret, ev. lite dyrare också.
 
 
Vad har du för framtidsplaner med din kanin?
Den enda framtidsplanen jag har för Albin är att han kommer flytta med mig när jag flyttar hemifrån,
om ev. något/några år. Han kommer då bli en inomhuskanin om vi inte har tillgång till balkong eller trädgård,
jag hade honom inne det första året jag hade honom.
 
 
 

Vad gör du för att aktivera din kanin?
I hagen aktiverar han sig själv, han har även en tunnel i hagen.
I buren har en höboll som hänger i taket, då får han kämpa lite för att få tag i höet.
Ibland tar jag ut honom i bogsele & koppel för att han ska få upptäcka nya platser,
ev. ska jag börja hoppa igen med honom för skojs skull.
Om jag vet att jag ska vara borta en större del av dagen brukar han få sin mat i en
foderboll, tar lite längre tid att äta upp för honom.
 

Vilken är din favoritras/Färg/teckning och varför?
Jag har längre velat ha en teddydvärgvädur!
Främst p.g.a dvärgvädurens temperament & dom är urgulliga!
Hade innan en dvärgvädur fusch, jag saknar verkligen den långa & mjuka pälsen.
Tyvärr har inte råd eller tid med en :( ..
 

Vad har du mer för intressen förutom kaniner?
Träffa min pojkvän, vänner, familj, hästar/ridning, shoppa, fika, läsa, surfa runt på nätet m.m.


Är du aktiv på några kanincommunitys? 
Innan var jag aktiv på kanin.ifokus, men numera loggar jag endast in då & då för att kolla nya artiklar.


Berätta om ditt bästa kaninminne:
Ett minné var när min andra kanin, viltgrå dvärgvädur, började slicka mig på händerna :)

Nät och Galler

Nät och galler till din kanin

 

 

Nät och galler till kanin

Putsnät/murarnät/reverteringsnät/svetsat fyrpunktsnät

Finns att köpa på rulle i de flesta byggvaruhus och är relativt billigt. Varierar i utseende och maskstorlek. Kolla att trådarna är ordentligt sammanfogade.

 

 

 

Nät och galler till kanin

 

Kompostgaller

Stadigt. Säljes ofta i paket om 4 st sektioner - där en sektion brukar vara 90*70 cm stor. Vanligtvis är gallren klädda i grön eller svart plast. Enkelt att bygga hagar av (böj till de medföljande spiralerna så de ej halkar ner). Kan dock vara för stora maskor för att hålla inne små kaniner.

 

 

 

 

Nät och galler till kanin

 

Mink-/Rävnät

Dyrt men väldigt hållbart. Finns där tillbehör för pälsfarmning säljes, på rulle eller som byggsatser med färdigklippta bitar. Tack vare att nätet är så stadigt att det hålls uppe av sig själv kan man bygga betesburar utan träreglar: bara att böja till och fästa ihop i skarvarna! Lätt att hålla rent.

 

 

 

 

 

Hönsnät

Billigt och lätt att få tag på. Finns på rulle. Tillverkat av tunnare hoptvinnade metalltrådar. Dåligt skydd mot rovdjur. Dessutom är risken stor att kaninen gnager sönder det på egen hand!

 

 

 

 

Nät och galler till kanin

 

Gunnebostängsel/Flätverksnät

Tillverkas av kraftig metalltråd som flätas samman så att de fyrkantiga maskorna hamnar diagonalt. Används till bl.a. hundgårdar eller för att hägna in trädgårdar och industriområden. Välj inte för stora maskor.

 

 

Övrigt:

-Gamla grillgaller
-Kylskåpshyllor
-Gallerhyllor från butiksinreding
-Rådjursstängsel (finmaskigt i metall)

 

Att tänka på:

 

Prio ett är att nätet/gallret står emot rovdjursangrepp och gör att kaninen inte rymmer. Det är väldigt viktigt att fästa nätet ordentligt! Detta både för att skydda mot rovdjur och för att kaninen inte skall kunna skada sig på utstickande bitar. Försök dessutom att spänna nätet så att det inte buktar (särskilt viktigt i botten).

 

 

Nät och galler till kanin

Bur med hönsnät fästat med häftpistol. En lös hund tryckte sönder nätet och dödade kaninen som bodde här, har ej använts sedan dess.

 

 

Välja inte ett nät som rostar lätt. Rost gör att metallen försvagas.

 

Till golvet i en betesbur bör man ha ett nät med tillräckligt stora maskor för att detta ej skall hindra kaninen från att komma åt gräset. Dessutom får golvets nät inte vara så grovt att kaninen får ont i tassarna av att gå på det.

 

Om du använder en vattenflaska eller skål som fästes på burgallret kan det vara värt att välja ett galler som varken gör det för krångligt att fästa dessa, eller gör det svårt att ge kaninen en bekväm drickställning.

 

 

Tips! Det brukar finnas bra nät och galler att köpa begagnat.

 

Glöm inte att se över dina burar emellanåt. Laga eller byt ut trasiga bitar och kolla att nätet fortfarande sitter ordentligt!

 

 

Text & foto: Anita Ekman


Intervju: Mikaela & kaninerna

Namn: Mikaela
Ålder: 24 år
Bor: Skåne
Hemsida/Blogg: http://www.barnaltsweden.se/kanin.html

 
* Hur började ditt kaninintresse?

 - Jag och min sambo övertog en kanin från en kompis och blev fast. Jag har tidigare varit mer för marsvin men upptäckte snabbt nöjet med kanin.


* När fick du din första kanin? Berätta lite om det.
 - Första kaninen flyttade in hos oss för 3 år sen.

 

* Vad heter din nuvarande kanin?
 - Aleakim, Björne och Adalynn – har tre stycken i dagsläget.

 


* Vad är det för ras på din kanin?

 - Aleakim är Stor Silver, Björne är Californian och Adalynn är korsning Belgisk jätte/stor silver.

 


* Hur gammal är din kanin?

 - Aleakim är ca 1 år, Björne är 3 år och Adalynn är ca 5 månader.

 


* Hur många kaniner har du haft totalt och vilka raser?

 - Jag har haft totalt 5 kaniner, belgisk jätte, korsning rex/tysk jättescheck/belgisk jätte och då även ovanstående raser.

 


* Hur mycket tid per dag ägnar du åt din kanin?
 - Lite olika beroende på vad som ska fixas. Men varje dag myser jag och pratar lite med alla kaninerna. Tycker det är rogivande att prata med dom.

 


* Hur aktiverar du din kanin?
 - Dom har kattleksaker i sina burar, håller just nu på att selträna Björne och Aleakim och så småningom ska även Adalynn seltränas och när det är klart tänkte jag se om någon gillar att hoppa.

 


* Beskriv din kanins personlighet.

 - Aleakim är en bestämd dam som gärna vill bestämma själv, henne går det inte att bara sticka in handen till snabbt utan det får gå sakta som om man frågar om lov. Men samtidigt är hon nyfiken på det mesta och väldigt orädd. Björne är lugn och snäll och tar det mesta med ro. Kommer oftast när man ropar på honom. Adalynn är en nyfiken och busig liten dam som alltid kommer fram när man öppnar burdörren.

 

 

* Vad älskar din kanin att göra?

 - Björne gillar att gräva i sin hage. Aleakim älskar att få komma ut i hundgården och undersöka världen. Adalynn brukar leka rundor med sin kattleksak.

 


* Vad äter din kanin till vardags och vad är favoritgodiset?

 - Dom äter hö, pellets och grönt. Dom brukar älskar morot och solrosfrön vilket dom brukar få som godis.

 


* Hur ofta städar du till din kanin?

 - Jag städar 1-2 ggr/vecka till mina kaniner. Ibland lite oftare.

 


* Bor din kanin ute eller inne?

 - Alla mina kaniner bor utomhus. Adalynn och Aleakim bor i ett uthus och Björnes bur är helt utomhus.

 


* Hur ser din kanins bur ut?

 - Kaninernas burar har en toalettlåda, sitthylla och höhäck. I burarna i uthuset ska det byggas till bolåda på utsidan som kommer göra det lättare för mig att kontrollera ungarna och även se till att det inte snor en massa yta inne i buren.

 


* Tävlar du med din kanin?

 - Nej ingenting och har inga planer för det heller i dagsläget.

 


* Vad har du för framtidsplaner med din kanin?
 - Alla mina kaniner är avelskaniner men även som mina sällskapskaniner.

 


* Vad tycker dina övriga familjemedlemmar om din kanin?
 - Sambon gillar dom och är den som fick in kaniner i hushållet från början. Han hjälper mig att bygga burarna.

 

* Har du några andra intressen förutom din kanin?
 - Djur över lag är ett stort intresse för mig. Jag har katter, hund och även haft egen häst men valt att låna  ut/sälja henne pga tidsbrist.
 
 
 

Uppklassning och uppflyttningspinnar

Kaninhoppningen är uppbyggt på ett uppklassningssystem eller pinnsystemet där man får en uppflyttningspinne när man hamnar bland de bästa i klassen. Det är uppflyttningspinnarna som gör så att din kanin kan gå upp en klass och det är antalet kaniner i klassen som avgör hur många uppflyttningspinnar det blir. Innan uppklassningssystemet instiftades kunde man klassa upp sin kanin från lätt till elit på väldigt kort tid, och för att motverka skador på små kaninungar måste man nu samla pinnar.

 

 

3-5 kaniner i klassen        1 pinne
6-10                                 2 pinnar
11-15                               3 pinnar
16-20                               4 pinnar
21-25                               5 pinnar
26-30                               6 pinnar
31-35                               7 pinnar
och så vidare...

Uppflyttningspinne kallas alltså för pinne eller placering. Antalet placeringar i klassen är alltså antalet pinnar som delas ut.

 

kaninhoppning

 


Ibland står det "placering med ej pinne" i tävlingsresultatet, det beror på att din kanin fick en placering men hade för många fel för att få en pinne. En kanin får ha som mest 4 fel för att kunna få pinne, så om din kanin fick 5 fel totalt eller mer, så får den ingen uppflyttningspinne, även om den blir placerad. Du kan även få "pinne men ej placering". Om din kanin får totalt 0 fel så har den alltid rätt till en pinne, men om det är 8 kaniner i klassen och du kom 5:a så får du ingen placering men ändå pinne eftersom din kanin hade totalt 0 fel.

I höjdhopp har kaniner som klarar 60 eller högre i ej elit rätt till en pinne och i längdhopp har kaniner som hoppar 160 eller längre också rätt till pinne, oavsett hur många placeringar det är i klassen.

Uppflyttningspinnarna eller bara pinnarna om man så vill, räknas gren för sig. Din kanin kan alltså vara Lätt i rak bana och Svår i krokig bana.

Hur många pinnar krävs det för att klassa upp sig då? Jo, det är lite olika. Från lätt till medel krävs det 3 pinnar, från medelsvår till svår krävs det också 3 pinnar, och från svår till elit krävs det hela 5 pinnar. Varför det är hela 5 pinnar från svår till elit, istället för 3, är för att det helt enkelt inte ska gå för fort för kaninen och för att den ska hinna vänja sig vid höjderna. Om det går för fort för kaninen att klassa upp sig kan den skada sig, om den inte är färdigväxt, eller bli osäker och kanske inte vågar hoppa mer. I höjd och längd startar man alltid i ej elit först och sedan krävs det tre pinnar i vardera för att komma upp till höjd elit och längd elit.

 

kaninhoppningUppklassning från lätt ny till lätt är det många som undrar över, och det kan vara lite lurigt att förstå hur det ligger till. Lätt och lätt ny är egentligen samma klass, bara det att det ofta är väldigt många kaniner som deltar så att många klubbar delar klassen så att det blir lätt-klass och lätt ny-klass. Om din kanin inte har tagit några pinnar i lätt så ska du starta lätt ny om den klassen finns, men så fort den har fått en pinne så är det lätt som gäller. Om din kanin har en pinne i rak så är den lätt i rak, om din kanin inte har några pinnar i krok ska den starta lätt ny i krok. När din kanin sedan startar lätt så har den med sig pinnen eftersom lätt och lätt ny är samma klass och då behöver den bara 2 till för att komma upp till medelsvår i den grenen.

För att en kanin ska bli elitklassad i alla fyra grenarna måste den alltså ha tagit 28 pinnar.

I elit klass delar man fortfarande ut placeringar, men eftersom kaninen inte kan klassa upp sig något mer delas det inte ut några pinnar, utan där tävlar man om cert. Mer om cert kan ni läsa mer om i ett senare inlägg om kaninhoppning!

Hur du tar reda på när din kanin har tagit pinne och hur du fyller i dem i tävlingsboken kan du läsa mer om HÄR på kaninmagazinet.se!


Text och Foto: Maria Frykstedt


Intervju: Zakarias Lundmark

Namn: Zakarias Lundmark
Ålder: 15
Bor: Västerbotten
Antal Kaniner: 3

 

Vilken ras är din favorit och varför?
Dvärgvädurarna , gillar deras utseende speciellt de stora öronen och när dem  har ett brett och kort ansikte. Gillar även Fransk vädur.


Vad är så speciellt med den rasen kaniner, tycker du?
Dem är så lugna och behändiga. Dock väldig skillnad på vädurarna med  olika pälstyper, vet att teddyväduren är den lugnaste och dvv rex är lite spralligare :)


Hur många års erfarenhet har du av kaniner?
Har haft kanin sen jag var 7 år, dock så har det varit några års mellanrum mellan varje ny kanin.När skaffade du din första kanin?
Jag hade haft fåglar men var tvungen att sälja dem p.g.a allergi. Och jag ville ha ett djur som kunde bo ute. Tänkte då på kanin, och jag fick nys om en kanin som min kompis skulle ge bort. Sen  utan att ha sett han så for vi och hämtade han efter några veckor. Blev kär vid första ögonkastet, han var en Blå Zobelsiames Dvärgvädur!

Fick han  med bur och allt gratis, och han hette Bobo. Han bodde hos mig tills han var ca 5-6 år och sen blev han tagen av antingen en hund  eller räv.

 

Första kaninen, bobo

 

Hur är dina nuvarande kaniner?
Bara två av mina kaniner bor hos mig, och det är två Teddyvädurs honor. Jag har som lite otur att få lite småsura kaniner, så dem knorrar och så men är väldigt kelna i famnen. Den ena heter  Bettan, hon är vit blåögd. Hon är den mest kelna kaninen, hon är även döv hon mår inte dåligt av det. Det som är lite bra med det är att hon inte får panik när jag klipper gräset. Hon sitter bara där och tittar på mig :-P

 

Den andra heter Nova och är viltblå. Hon är en riktig hoppkanin, första dagen hoppade hon 25cm (då hade hon aldrig gjort det förut) Hon är lite mer reserverad, men inte dum.

 

Nova

 

Min tredje kanin är en Blå hermelin, han heter Lillen. Har bor just nu hos min uppfödarkompis nere i Sandviken och är avelshanne där. Han flyttade just efter att han gått igenom tonåren, men nu är han den mest kelna kanin jag träffat. Pussas hela tiden,  älskar mys och när man kliat han på nosryggen.Vad är det bästa dina kaniner vet?
Blåbär och vindruvor gillar Bettan. Ger hon det ibland och hon  bara smaskar i sig med nöje.  Nova är lite skeptisk mot allt utom hö och pellets, men det hon gillar är Rönnkvistar och blad (Det gillar Bettan också)

 

 Bettan


Har du inne eller ute kanin?
Mina kaniner är utekaniner, har haft dem inne men det gillade varken dem eller jag. Dem kommer dock bo i ett skjul/förråd i vinter, vilket jag hoppas går bra.

 


Vad använder du för burunderlag till kaninerna?
Halm, dock så kan jag blanda ner lite papperspellets på vissa ställen i buren. Hat papperspellets i deras toalett.

 

Hur ofta städar du?
Mina går på toalett så byter i den 1-3 ggr i veckan. Storstädning blir 1-2ggr i månaden.Hur ser en typisk kanindag ut för dig?
Jag går ut och kollar att dem har allt de behöver, tar bort lite bajs och lägger i lite mer papperspellets. 

Ger dem mat på kvällen, så dem ska äta mer hö under dagen istället för pellets.Håller du på med utställning/hoppning?
Kommer ställa ut Lillen i vinter. Och ska försöka att börja hoppträna med Nova

 

LillenÄr resten av familjen också kaninintresserade?
Ja lite grand, vi har kennel så min familj ägnar sig mer åt det. Men  dem betalar fodret och så :)  Mest bara mamma som engagerar sig i kaninerna ibland.

 

Om en person frågade dig ”varför valde du just kanin” vad skulle du svara då?
Därför dem är keliga och kan leva lika länge som en hund, men till ett mycket billigare pris. Lätta att sköta och för att dem är så vackra. Gillar även att varje kanin har en egen personlighet.


Intervju: Nadja Nordberg

Namn: Nadja Nordberg
Ålder: 15 år
Bor: Åland, Finland
Blogg: http://smasotaniner.blogspot.com/
Antal Kaniner: 4 st, en femte flyttar hit till hösten.

 

 

Vilken ras är din favorit och varför?
Dvärgvädur älskar jag, lätta att hoppa med och de ser så underbart söta ut. Hollänsk kanin är också en stor favoritras, då jag älskar deras temperament.
För båda raserna är det nog tempramentet, Dvärgväduren är tålmodig och lugn, Holländaren gör en alltid glad :)

 

Hur många års erfarenhet har du av kaniner?
Har haft kaniner i 5 år, men före det så brukade jag ta lite hand om 'kvarterskaninen' och ge honom gräs och så.

 

När skaffade du din första kanin? 
Min första kanin skaffade jag för 5 år sedan, en svart dvärgvädursdam på 2 år, min mammas jobbarkompis barn hade tröttnat på henne så vi fick henne med bur och alla tillbehör. Hon kanske inte den bästa
'nybörjarkaninen' då jag blev biten och riven av henne hela tiden. Hon skulle ha det på sitt vis. Men jag bestämde mig för att älska henne, och tillslut så kunde man inte sära på oss. Vi startade hopptävlingar tillsammans ut och lyckades ta ett par priser. Tyvärr gick hon bort för 2 år sedan.

 

 

Hur är dina nuvarande kaniner? 
Mina nuvarande kaniner är mina ögonstenar!
Lisen, som är en blå dvärgvädurshona på 5 år köpte min kompis och hade henne som sin egen och bodde med Hoppsan. Under åren har Lisen blivit mer eller mindre min kanin. Hon är världens gosigaste, världens bästa
barnkanin!'
Mando är min enda kanin från uppfödare, han är en kastrerad viltgrå dvärgvädur på 4 år. Han är otroligt snäll och tillgiven. Men med ett litet temperament.. Det är inte många som skulle kunna ta hand om honom tror jag.. ;)
Elvis är född här, genom en tjuvparning med Lisen och Mando. Han är en viltgrå dvärgvädurspojke som även han är kastrerad. Han älskar att hoppa och taggar verkligen till på banan. Han är inte någon gosig kanin, han gillar mera att man klappar honom och att han får springa runt i selen.
Coco är ca 2 år och är en svart holländare. Han fick jag från 'Ålandsdjurskyddsförening' efter att han hade haft x antal ägare, vet inte varför då han är världens snällaste kanin. Han springer lös ute med oss och kommer när man ropar. Hit har han i alla fall kommit för att stanna.

 

Vad är det bästa dina kaniner vet?
Att få vara ute i gräset och skutta av sig! Något jag försöker ge dem varje dag.

 

 

Har du inne eller ute kanin?
Har utekaniner, och har alltid haft det. Tycker att det är bra och naturligt för dem, lite jobbigt på vintern kanske. ;)

 

Vad använder du för burunderlag till kaninerna? Hur ofta städar du?
Använder Spån till Mando, då han bor i en 'traditionell' bur (kommer också användas till den nya kaninen). De andra har jordunderlag och spån i toaletterna. Städar bort bajs varannan/var tredje dag beroende på väder. En gång i månaden tar jag bort allt hö/halm/spån och byter ut det.

 

Hur ser en typisk kanindag ut för dig?
Dagen börjar antingen vid elva/tolv tiden eller vid halv tre. Beroende på om jag går i skola eller ej. När jag kommer hem får kaninerna komma ut i hagarna och coco får komma ut lös, om det är väder alltså. Jag städar bort bajs och kiss och lägger dit nytt spån,Höet fylls på och
byts. Så blir det en liten gosstund med varje kanin. På kvällen (Coco får ju komma in när jag inte är där då) så får de komma in igen och maten serveras. De får ½ - 1 dl rabbit royal och något grönt, på sommaren är det gräs och då det inte finns så blir det grönsaker eller rotfrukter.

 

 

Håller du på med utställning/hoppning?
Håller på med hoppning och försöker aktivt utveckla kaninhoppningsklubben på Åland.

 

Är resten av familjen också kaninintresserade? 
Mina föräldrars kaninintresse har växt under det senaste året. Pappa brukar gosa med kaninerna och mamma plockar pinnar och gräs till dem. De har också nu accepterat att jag inte är en 'typisk tonåring' och att kaninintresset är otroligt stort.

 

Om en person frågade dig ”varför valde du just kanin” vad skulle du svara då?
För att de är underbara! De har så mycket personlighet i en liten kropp. Jag vet inte riktigt varför jag fastnat för just kaniner, men det är nog bara så att de passar mig och mitt lov perfekt. :)

 

 


Intervju: Hedda & Cesar

Namn: Hedda Gabrielson
Ålder: 13
Bor: Lund
 
 

* Hur började ditt kaninintresse?
- Jag började på min fritidsklubb St Hansgården (www.sthansgarden.weebly.com). Där kan man hyra en kaninbur till sin renrasiga kanin.

* När fick du din första kanin? Berätta lite om det.
- Sportlovet 2010, jag var borta hos min mormor då. När jag fick beskedet att de hittat en Lux till mig så blev jag riktigt glad. Senare hörde jag att han var väldigt busig. De andra ägarna tog hand om honom tills jag kom hem igen, de tyckte att han skulle heta Ceasar.
 
* Vad heter din nuvarande kanin?
- Ceasar.
 
 

* Vad är det för ras på din kanin?
- Han är en Lux. En ganska ovanlig ras i Sverige, när jag fick honom var han den enda.

* Hur gammal är din kanin?
- Han fyller 4 år den 18 augusti.
 

* Var och varför köpte du just den kaninen?
- Som sagt, jag var inte med när han köptes. Jag valde honom för att jag tyckte Luxkaniner hade så fin färg och ja, jag fastnade för dem.

* Hur mycket tid per dag ägnar du åt din kanin?
- På vardagar ägnar jag ca 1-2 timmar med honom. På helger matar jag inte honom själv.

* Hur aktiverar du din kanin?
- Han är väldigt duktig på att hoppa. Jag låter honom springa i ca en halvtimme varje dag i en riktigt stor hage. Han blir dessutom klickertränad och kan nu stå!

* Beskriv din kanins personlighet.
- Han är väldigt busig och tycker inte om en del personer. Men ibland kan han vara jättelugn och riktigt snäll.
 
* Vad älskar din kanin att göra?
- Springa, bli klickertränad, äta maskrosor och maskrosblad.

* Vad äter din kanin till vardags och vad är favoritgodiset?
- Han äter en renpellets blandat med krossade ärtor för att få upp proteinvärdet. Han får även ensilage. Som sagt gillar han maskrosor och maskrosblad.
 

* Hur ofta städar du till din kanin?
- 2-3 gånger i veckan.

* Bor din kanin ute eller inne?
- Han bor i ett svalt stall. Men han räknas som utekanin.

* Hur ser din kanins bur ut?
- Det är en ganska stor bur som är i mitten av tre burar ovan på varandra. Jag har ett ganska stort hus som han älskar.

* Tävlar du med din kanin?
- Jag har ställt ut honom ett tag, och ska börja igen. Jag ska bara lära honom att sitta fint.

* Beskriv det roligaste minnet ni har ihop.
- Ett mysigt minne är när jag hade honom hemma förra sommaren och han bara la sig ner i gräset och jag la mig bredvid honom. Vi låg där och myste i över en timme.

* Vad har du för framtidsplaner med din kanin?
- Jag ska börja ställa ut honom igen. Och sedan ska han få leva ett lugnt och mysigt liv!
 

* Vad tycker dina övriga familjemedlemmar om din kanin?
- De tycker om honom. Däremot tycker de att han är lite nervös och ängslig. Jag har inga syskon, och min mamma är allergisk så det är bara min pappa som kan umgås med honom.

* Har du några andra intressen förutom din kanin?
- Jag älskar att sporta och att hoppa studsmatta. Jag har dessutom ökenråttor som har ungefär samma personlighet som Ceasar.

Tack för att du var med och svarade på frågor! Lycka till med klickandet och tävlandet, skicka gärna in filmer på när du gör trick med honom!

Intervju: Jill Johansson

Namn: Jill Johansson               
Ålder: 23år
Bor: Kvarntorp, Kumla
Blogg: http://zheebisan.blogg.se
Antal Kaniner: 2 systrar.

 

Kaninfamilj

 

Vilken ras är din favorit och varför?
När jag var liten så var Dvärgvädur min favorit, numera är det Lejonhuvad.
Och varför är väl för att jag har fastnat för deras utseende tillsammans med deras
lugn blandat med nyfikenhet.


Vad är så speciellt med lejonhuvade kaniner, tycker du?
Att deras nyfikenhet inte är så jobbig, den är mer intressant då dem behåller lugnet.


Hur många års erfarenhet har du av kaniner?
Oj, inga år alls. Detta är mina två första kaniner och dem kom hem till oss i slutet av Februari.


När skaffade du din första kanin?

Jag skaffade mina första kaniner nu i Februari 2012, ett par systrar. Just för att jag vill ha en liten utmaning vad kommer till klickerträning. Men framförallt har vi kaninerna som sällskap.

Kaninfamilj

Hur är dina nuvarande kaniner?
Tutti är den mest dominanta utav dem, hon vill verkligen få sin vilja igenom men hon är även den som har varit mest framåt. Frutti däremot har varit lite i bakgrunden, men har börjat visa sin bättre sida den senaste tiden.


Vad är det bästa dina kaniner vet?
SalladsbladHar du inne eller ute kanin?
Jag har mina ute på dagen, än så länge när det är bra väder och inte blåser eller regnar, och inomhus på nätterna. Just för att dem får ta del av familjen, och ljuden ute och inne. Dem blir lite mer som sällskap när man flyttar dem mellan burarna.


Vad använder du för burunderlag till kaninerna? Hur ofta städar du?
Jag använder spån i botten och sen hö, och självklart en höhäck. Dem vet skillnaden på höet, vad som ska ätas och inte. Konstigt nog.

 

KaninfamiljHåller du på med utställning/hoppning?

Njae, inte riktigt då jag är mer intresserad av klickerträning. Men lite mindre hoppträning blir det självklart.

 

Om en person frågade dig ”varför valde du just kanin” vad skulle du svara då?
Dem kräver inte speciellt mycket men är ändå väldigt smarta, och deras päls är ju gudomlig.

 

Vad roligt att du ville berätta lite om dina första kaniner, Jill. Jättefina! Lycka till och hoppas ni trivs tillsammans.


Kaninens Matsmältningsystem

Eftersom kaniner är betande djur så är deras magsystem uppbyggd för att ha en fiberrik kost. Matsmältningssystemet är 5 meter långt och det tar ca 5 timmar för dem att smälta maten helt, beroende på vad det är.

 

Kolhydrater, bland annat socker, och fett är svårt för kaniner att smälta eftersom att de inte är anpassade för det. Om man ger kaninen för mycket av sådant kan det leda till kolik diarré och trumsjuka.

 

 

Matprocessen

Själva processen börjar när kaninen tuggar maten i munnen. Där blandas maten med saliv som innehåller enzym som kan bryta ner stärkelse. De flesta kaniner tuggar maten ordentligt för att hjälpa magen att ta hand om näringen, men riktigt hungriga kaniner kan slarva med det och får på så sätt inte i sig näring ordentligt. Sedan åker maten ner i matstrupen och vidare till matsäcken. Kaniner äter i stort sett hela tiden, även om en kanin inte har ätit pellets eller hö på en hel dag så kan magsäcken vara halvfull. Om man jämför med kaninens kropp så är magsäcken stor, kaninen har faktiskt den största magsäcken (i förhållande till kroppen) av alla däggdjur som endast har en magsäck. Eftersom det är lågt pH värde i magsäcken så dör nästan alla bakterier, endast några få, nödvändiga bakterier överlever. Födan fortsätter via tunntarmen och storteras innan den hamnar i blindtarmen. Långa fiberstrån åker direkt till ändtarmen där vatten avlägsnas och fibrerna paketeras till vanlig avföring medan korta fiberstrån åker iväg mot blindtarmen. Dit åker även de flesta andra ämnen.

 

Kaninens blindtarm är stor och gör hälften av matsmältningsprocessen. Blindtarmen är hela tiden i rörselse och det gör att tarminnehållet flyttas fram och tillbaka i blindtarmen. Samtidigt släpps lite i taget ut i grovtarmen där rengörs det med hjälp av tarmvätska. Kolhydrater och proteiner är lättsmält och bryts också ner i blindtarmen. Det bildas organiska fettsyror som tarmen tar upp direkt och blir energi och byggstenar.

 

Mellan 1-2 gånger per dygn så slutar delningen i blindtarmen och den måste tömmas på det innehåll som inte separerats. Detta innehåll är väldigt nyttigt då det innehåller vitamin b och andra nyttigheter som de bara får i sig via nattavföringen. Det är dessutom proteinrikt, har lågt fiberinnehåll och är väldigt lättsmält. Blindtarmsavföringen är jättesmå kulor som sitter ihop. Kaninen äter detta direkt från ändtarmen. Det är mycket viktigt att de äter sin blintarmsavföring för att få i sig alla viktiga ämnen. Sedan är ämnena inne på sin andra runda i magen och alla de viktiga ämnena tas upp. Detta sätt att få i sig näring kallas Koprofagi.

 

blindtarmsavföring
Blindtarmsavföring

 

 

Text: Nathalie Månsén
Foto: www.tianskaniner.weebly.com

 

 

 

Denna artikel är läst och godkänd av Gunnel från Djurkliniken Roslagstull.

 


Intervju: Julia K

Namn: Julia
Ålder: 12 år
Bor: I Västerås
Hemsida/blogg: http://liljaskaniner.weebly.com
Antal Kaniner: 6 st

 

Vilken ras är din favorit och varför?
Min favorit ras är den lejonhuvade kaninen, jag har haft den rasen ända sen jag var liten  så jag har alltid tyckt om deras fluffiga päls och nyfikenhet.


Hur många års erfarenhet har du av kaniner?
Jag har haft kanin i 6 år, så jag har ganska mycket erfarenhet :)

 


När skaffade du din första kanin?
När jag var 6 år fick jag min första kanin av några som vi kände som inte kunde ta hand om den längre för att de jobbade mycket

och hade inte tid med en kanin. Det var en hane och han hette Rally, han var en renrasig lejonhuvad så han var väldigt fin fast vi ställde aldrig ut honom

då jag knappt visste vad det var när jag var 6 år och mina föräldrar tänkte inte heller på det. Han blev 8 år och vilar nu i kaninhimlen.

 

 

Hur är dina nuvarande kaniner?
Nu har jag 6 st kaniner som alla är lejonhuvade, det är 3 hanar och resten honor. Mina två första kaniner efter Rally heter Lilly och Oliver.

 

Efter några månader så parade vi dom och de fick 5 ungar: Elvira, Melinda ( min kompis fick en unge, Olivia ) Wille och Alvin. Alla ungarna hade blåa  ögon utom en, Melinda

 

som hade bruna som sin mamma och pappa. Jag behöll alla ungarna och Oliver, Lilly, Elvira och Melinda bor inomhus, honorna fick ett helt eget rum tillsammans medan

 

Oliver fick ett halvt rum ( som är inhägnat ), så Wille och Alvin bor ute i garaget där vi gjort riktigt mysigt åt dom, de har varsina stora hagar med spån och halm plus en bur där de sover i, likadant med de som bor inomhus.

 

Har du några andra djur?
Jag har även 2 hästar, Sabrina och Star Supreme "Hazel", 1 hund, Ronja och 2 marsvin, Molly och Doris.

 

Vad är det bästa dina kaniner vet?
Jag tror nog att det är moröttersom marsvinen, eller knäckebröd och persilja.

 


Har du inne eller ute kanin?
Jag har inne kanin, jag vet inte om det räknas som ute kanin när några bor i garaget fast att det är varmt där inne?

 

Men jag skulle nog tycka att inne kanin är bäst, för då kan man kela med dom när man vill, det är nog lite jobbigt att gå ut och kela med dom

 

när det är kol svart ute och iskallt. Jag tycker även att kaninen blir tamare då man kan hålla på med den lättare inomhus :)

 


Vad använder du för burunderlag till kaninerna? Hur ofta städar du?
Jag använder spån som underlag och där vid ingången till buren lägger jag mycket halm eftersom att det är där de hoppar ut och in genom buren,så eftersom att vi har mattor i kaninernas rum så hindrar halmen att det ska bli så spånigt överallt :) Jag städar även burarna minst en gång i veckan!

 

 

Vad får de för mat?
De får en mat som heter Cuni Complete, jag tycker den är jätte bra även om den är ganska dyr! Vår förra kanin Rally, som jag sa, hade en väldigt känslig mage och vi hittade aldrig något foder som passade men sen när vi provade Cuni Complete så försvann diarrén direkt :D Oliver får en annan mat som heter Lottie och funkar ungefär lika bra, han får det för att han inte alls gillade Cuni Complete medan honorna älskade det!

 

 

Hur ser en typisk kanindag ut för dig?
När jag ska till skolan på vardagarna går jag min lilla "djur runda" kan man kalla det, jag kollar så att alla har vatten, ger dom sin mat, och släpper ut dom.Senare när jag kommer hem från skolan tittar jag till dom och på kvällen får alla frukt och grönsaker, mat och så stoppar jag in dom i sina burar igen så att dom får sova. På helgerna får de mat vid 9-10:00 istället för kl. 7:00.

 

Håller du på med utställning/hoppning?
Nej det gör jag inte :)Är resten av familjen också kaninintresserade?
De tycker att det är jätte roligt med djur, jag har ju trots allt 11 djur och då måste min familj också gilla djur annars skulle det inte funka,min mamma har även en häst och rider hon med :)

 

 

Vad gjorde att du valde just denna kanin/dessa kaniner du har idag?
Jag ville ju så gärna ha en kanin när jag var lite för jag visste knappt vad marsvin eller hamster osv var för något, så därav fick jag Rally och kundefortsätta på mitt kanin intresse. När Rally dog köpte jag Lilly och sedan Oliver och då blev det ungar :)

 


Intervju: Julia & Hector

Namn: Julia
Ålder:12
Bor: Bromma
Blogg: Kanincheyor.blogg.se
Antal Kaniner: 1 Hector

 

 

 

 

Vilken ras är din favorit och varför?

Jag har en Lejonhuvad kanin som heter Hector. Jag gillar den rasen för att deras päls och temperament. Pälsen är mjuk och len men ändå lätt skött. Temperamentet på brukar vara lugnt och min kanin är väldigt sälskapliga av sig.Vad är så speciellt med den rasen, tycker du?

Det som är speciellt men lejonhuvade är att de är så keliga av sig. De vill nästan alltid bli borstade. När man tittar på en lejonhuvad kanin så blir man glad.

 


Hur många års erfarenhet har du av kaniner?

Jag skaffade kanin när jag var 10år. Sen dess har jag haft två kaniner. Så jag har ca 2 års erfarenhet.

 

 

 När skaffade du din första kanin?

 

Jag skaffade min första kanin när jag var 10 år. Hon hete Jazmin och var en Engels skäck. Jag köpte henne för att jag var bodde i Kina och var då väldigt ensam hela eftermiddagarna. Då var en kanin ett bra alternativ för mig. Jag köpte henne när hon var ca 6 månader. Hon var då inte så hanterad av människor. Så jag fick börja från början hon kunde inte bli buren av mig, inte gå i koppel och hon var väldigt skygg i buren. Men efter ett tag så blev det bättre. Men efter ca 1 år så fick vi ge bort henne för att vi skulle flytta hem från kina. Då var jag väldigt ledsen länge.

 

Hur är din nuvarande kanin?

Just nu har jag en lejonhuvar kanin som heter Hector. Hector är 1 år gammal och väldigt gosig. Jag skaffade honom september 2011. Då åkte jag ända till Göteborg för att hämta honom från hans uppfödare. Vi var fästa vid varandra från början. Hector är en väldigt busig hane. Han ska alltid busa vad man än gör. Hector älskar att hoppa. Han gör så mycket som han vill. När man börjar att lägga på högre hinder så är det inte alltid han vill längre.

 

 

 


Vad är det bästa din kanin vet?

 

Hector älskar att upptäcka nya platser och saker. Så fort det ligger en spade i trädgården så springer han dit och ska kolla vad det är.

 

 

 


Har du inne eller ute kanin?

Jag har just nu ute kanin. Min andra kanin Jazmin bodde inne. Jag tycker att båda är bra. Ute är bra för att kaninen har alltid något att titta på och det blir inte så stökigt. Inne är bra för att man kan vara mer med kaninen lätt men inne blir det lätt spån på golvet och man måste hålla koll på sladdar mm.Vad använder du för burunderlag till kaninerna? Hur ofta städar du?

Jag använder Al spån och halm. Det funkar super bra. Det ser fräst ut och är bra för min kanin. Jag städar buren 3 gånger i veckan och toaletten varannan dag.

 

 

 


Håller du på med utställning/hoppning?

Jag hoppar med min kanin som en rolig sak och bra tävling. Jag är inte ute och tävlar med honom. Men jag ska starta i honom mini klass.Är resten av familjen också kaninintresserade?

Ingen i min familj är jätte intresserad av kaniner. Jag älskar att hålla på med djur. På min fritid så är jag väldigt mycket i ett stall. Jag har två katter också.

 

 

 

 

Om en person frågade dig ”varför valde du just kanin” vad skulle du svara då?

Jag valde kanin för dem är så tysta och roliga.


Hur du får bort kissfläckar

Kaninkiss är väldigt frätande och det blir lätt märken efter det. Att ha en kaninbur full i fula fläckar är inte alltid så roligt.

 

Börja med att städa ur buren och skölj ur den med varmt vatten. Ta och häll på lite ren ättika och använd en diskborste att skrubba med. Ta sedan på lite vinäger och gör samma sak. Låt stå i 15 minuter. Under den tiden kan du ta och skrubba då och då. Tids nog märker du att det lossnar, har inte allt försvunnit efter 15 minuter kan du låta det stå lite längre.

 

När du är nöjd med resultatet sköljer du av burunderdelen med varmt vatten. Sedan för att få bort lukten kan du skrubba med lite såpa. Skölj igen och ställ sedan ut buren för vädring för att vara säker på att du får bort all ättika doft.

 

Du kan även använda citronsyra för att få bort fläckar. Då gör du i princip samma sak. Höll på citronsyran på fläckarna, låt stå och skrubba. Sedan sköljer du av det noga. Klart.

 

Torka buren och den är klar för att inreda på nytt!

 

 

 

Före:
 

 

Kaninkiss

 

 

 

Efter:
 

 

Kaninkiss

 

Text och Foto: Nathalie Månsén


Intervju: Julia Olsson

Namn: Julia Olsson
Ålder: 13 år
Bor: Njurunda, sundsvall
Hemsida/blogg:  http://juliaolsson.blo.gg./ 
Antal Kaniner: 4 men två är min systers

 

 

Vilken ras är din favorit och varför?
Jag tycker om alla raser men vädur är nog min favorit eftersom jag tycker de är lagom stora, oftast snälla och sociala om man håller på med dem.

Hur många års erfarenhet har du av kaniner?
Ungefär 4 år :)


När skaffade du din första kanin? 

Jag och min syster fick hyra 2 kaniner sommaren 2008, vi tyckte mycket om dem och ville hyra kaniner nästa år...

 


Hur är dina nuvarande kaniner? 
Just nu har jag och min syster 4 kaniner:

 

Engens Haunted hallow: Anton är min första hane och VÄRLDENS sötaste och snällaste kanin... Man kan nästan sätta fingret i hans mun och han för inget. Anton är väldigt gosig och social och kommer direkt fram till bur dörren för att hälsa och vill bli klappad. Anton är lättklassad i krok med två pinnar och medel klassad med två pinnar i rak. Anton är född 27 Oktober 2012

 

Mangolds Guilty Pleasure: "Lea" är min lilla flicka, hon är väldigt gosig i famnen men kan vara lite mer reserverad i buren. Jag har hoppat lite med Lea och det visade sig att är super duktig! Lea är född 21 maj 2012. 

 

Mangolds Marshmellow: "Malva" Är min systers kanin och syster till Lea även fast de egentligen inte är så lika... Malva älskar att bli klappad i buren och kommer direkt fram till Burdörren, men har inte lika mycket tålamod i famnen. Hon är också duktig på att hoppa...

 

Suddis: Suddis är den mest speciella kaninen i hela världen! Hon är super snäll och väldigt gosig och man kan säga att hon är ganska överviktig.

Suddis älskar att ligga på min mage och gosa och kan sitta fri på gården och hon går ingen stans. Tråkigt nog kan vi inte ha henne lös hela tiden eftersom våra fyra grannar har tio hundar sammanlagt och väldigt många katter. Suddis är egentligen min systers kanin och är född 13 april 2009.

Hon bodde först ihop med en kanin som jag hade som hette socker, men socker lever tyvärr inte längre...


 


Vad är det bästa dina kaniner vet?
Anton: Han älskar badbollar, och att tävla i kaninhoppning. Anton kan springa runt i timmar och puffa med nosen på våran rosa badboll.

 

Suddis: Hon tycker väldigt mycket om att jaga våran katt och det är den enda gången hon springer och det går verkligen undan, stackars katt...

 

Lea och Malva är båda små matvrak och älskar att äta mat och även vara ute och gå i band. 

 

Har du inne eller ute kanin? 
Mina kaniner bor ute på sommaren och inne i garaget på vintern, men förra vintern kissade anton ner hela väggen så nu ska de få bo i förrådet som vi ska göra om till ett kaninhus:) 

 Vad använder du för burunderlag till kaninerna? 
Jag använder spån till kaninerna och Anton har även lite halm i sitt hus.. 

 Hur ser en typisk kanindag ut för dig?
På morgonen ger jag oftast dem gräs, hö, pellets och fyller på vatten om det behövs. På sommarlovet och helgen öppnar jag också till deras utehagar så de kan hoppa ut om de vill. Jag brukar även klappa och hålla i dem.

På kvällen ger jag dem kvistar, hö, pellets, fyller på vatten håller i dem och stänger till rasthagarna. Ibland när jag har tid brukar jag också ta en kvällspromenad.

 

 

Håller du på med utställning/hoppning?
Jag håller på med kaninhoppning


Om en person frågade dig ”varför valde du just kanin” vad skulle du svara då?
Varken min mamma eller pappa är väl så super intresserade men de brukar ställa upp och ta hand om kaninerna när jag och min syster är borta, mamma brukar även ta upp och hålla i Anton och Suddis.

 
Om någon frågade det skulle jag svara att kaniner är ett älskvärt djur som inte är för dyrt att ha och man kan ju resa bort och så om man har någon som passar dem.

Livmodercancer

Den kanske vanligaste förekommande sjukdomen hos kaninhonor är cancer i livmodern. Redan år 1958 publicerades den första vetenskapliga rapporten i ämnet. Den var skriven av Harry S. Greene och baserades på 849 st kaninhonor.

 

Sjukdomsförloppet från dess att cancern börjar utvecklas till kaninens död kan ta flera år. Fortfarande är man inte säker på orsaken till att så många kaniner drabbas av just livmodercancer. Det kan vara livmodervävnadens reaktion på att under lång tid stimuleras med höga halter könshormon (östrogen). I det vilda blir kaniner sällan särskilt gamla utan hinner vanligtvis dö utav andra orsaker än cancer.

 

 

För att förebygga uppkomst kan man låta kastrera kaninhonan (gärna innan 2 års ålder). Genom att kastrera henne tidigt slipper man även risken för bröstcancer och problem som infektioner eller inflammationer i livmodern.

 

Symptom:

 

-Blödningar från slidan

-Öm mage

-Massa i buken

-Problem med dräktighet hos avelsdjur

-Beteendeförändringar t.ex. aggressivitet eller orkeslöshet

-Nedsatt aptit

-Viktnedgång

-Cystor i spenar

-Vätska från spenar

-Anemi

 

Ofta märks inga symptom över huvud taget! Och om de dyker upp är risken stor att cancern redan spridit sig för mycket för att kaninen skall kunna räddas.

 

cancer kanin
Kanske verkar kaninen ovanligt trött

 

 

Diagnostisering:

Med röntgen eller ultraljud (efter uteslutande av andra orsaker till symptomen). Slutgiltig diagnos ställes med biopsi av den bortopererade livmodersvävnaden.

 

 

Behandling:

Kastrering. Eller avlivning om cancern spridit sig för mycket.

 

 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 

 

Text & Foto: Anita Ekman

Denna artikel är läst och godkänd av Gunnel från Djurkliniken Roslagstull.


Undersökning: Har du ätit kaninkött?

 
 
Veckans undersökning: "Vad använder du oftast för att korta ned klorna?"
 
 

Intervju: Julia & Daisy

Namn: Julia Johansson
Ålder: 15år
Bor: Värmland
Antal kaniner: 1

 

 

Hur många kaniner har du idag och vilken ras? Jag har en kanin, Daisy. Hon är född februari 2011. En dvärgvädur, som alla andra kaniner jag haft! Hon är väldigt skygg och rädd, men jag jobbar på att hon ska få förtende för mig.
 
 
Finns det en historia bakom hur du skaffade just denna kanin? Min minsta syster ville ha en kanin. Så vi åkte till en mysig gård och köpte två små kaninungar som fick flytta in i stallet! Men efter några månader dog min kanin, och Daisy blev själv. Min lillasyster tappade intresset och jag tog över henne. Lite kortfattat..
 
 
 
 
Hur gammal var du när du fick din första kanin och hur gick det till? När jag var åtta år, då fick jag och min lillasyster våra första kaniner. Mamma hade köpt dem i smyg åt oss och gjort i ordning uppe i stallet. Det gick bra, vi hade ju ingen direkt kunskap men mamma kunde ju endel som tur är. Sen upptäckte vi att det inte var två honor, det blev nämligen några fler kaniner titt som tätt. Då blev "Lilja" av med bollarna och blev en "Stampe".
 
 
 
Hur aktiverar du din kanin?  Bygger roliga saker av grejer från skogen i hagen eller boxen, exempel pinnar, grenar, stubbar, stenar. Även ett däck som jag hittade. Hon aktiverar för det mesta sig själv, hon har ju stort utrymme och är livlig i sig! Så hon springer runt och busar och hoppar. Men tar även ut henne på åkrar och i skogen, i 'vedhögen' (hon älskar att hoppa omkring där) och på småvägar, så hon får se något annat också såklart.
 
 
Håller du på med kaninhoppning eller utställning? Isådanafall hur går det? Nej det gör jag inte. Gillar inte miljön på varken kaninhoppning eller utställning, stressigt och högljutt upplever jag det. Inget jag skulle utsätta varken mig eller min kanin för, vi trivs bäst hemma!
 
 
Vad ger du för foder? Kanin&Marsvinspellets och ibland lite havre nån hon ska få något extra gott. Och såklart: alltid fräsht hö, det är 80% av vad hon äter! Är lyckligt lottad som har en kanin som älskar hö. Eller så är det bara väldigt gott hö.. (slagit och tagit reda på det själv)
 
 
Vad har du för bur och hur ser inredningen ut? Hon bor i en hästbox på 2x3 meter skulle jag tro. Jag har spån eller torv som strö, massor med hö i ett hörn där det är en stor sitthylla gjord av stubbar och en bred planka. Det står stubbar och lådor, små-stockar lite var stans, och på den största stubben lägger jag maten på och ställer vattenskålen! Hon har även fritt att gå ut i stallgången eftersom det inte finns hästar där, och det är en hage utanför dörren. Hon får vara ute året om!
 
 
 
Hur ser en typisk kanindag ut? Går ut på morgonen och ger henne pellets och växter (sommartid), öppnar boxdörren så hon får komma ut.
Sen vid kvällen, när solen gått ner så stänger jag in henne i boxen igen och stänger om i stallet. Jag byter vatten, hänger upp gräs och gömmer mat. Detta gör jag både morgon och kväll för att hon ska ha något att göra! Sen försöker jag också vinna hennes förtoende, hon är väldigt rädd och försiktig.

 
 
Vilken är den finaste rasen/teckningen/färgen och varför? Satinrex! Den är väldigt speciell, och riktigt vacker. Har bara sett på bild och inte i verkligheten men skulle tro de är väldigt mjuka också.
 
 
Är du aktiv på någon djurcommunity? Nej, men jag läser kaninmagazinet ofta om det räknas :)
 
 
Har du några framtidsplaner med din kanin? Att hon ska få leva ett långt, lyckligt, hälsosamt och friskt liv. Är varken tävling/utställnings intresserad så jag vill bara ta hand om henne så hon är glad och frisk!
 
 
Har du fler intressen än kaniner? Jag gillar att fota, måla och åka fyrhjuling. Rider då och då. Men mest av allt mina vänner!
 
 
Hur ser din familj på ditt kaninintresse? De tycker att det är löjligt att jag som femton år har en kanin, de ser kaniner som ett första djur för barn. Men jag försöker att inte bry mig, jag vet ju bättre!
 
 
Har du något tips eller uppmaningar till dem som funderar på att skaffa sin första kanin? En väldigt stor utmaning i dagens samhälle är att låta den bo stort och inte övergöda den, så det är en bra utmaning tycker jag. Bygg ut och låt den leva hälsosamt!
 


Pinnar

 

En kanin måste alltid ha tillgång till något att gnaga på eftersom att deras tänder växer så fruktansvärt mycket.

Pinnar av olika slag är bra på flera sätt, de är såklart bra för slitningen av tänderna men tuggandet är även ett sätt att underhålla sin kanin.

Pil

Såklart är inte alla pinnar bra och frågor kring detta är mycket vanligt. Här följer en lista på olika trädslag under olika kategorier. Kom ihåg att inte ta grenar från träd som kan vara besprutade eller som växer väldigt nära en trafikerad bilväg. Observera även att alla trädslag inte finns i denna artikel. Om du undrar om något övrigt trädslag så föreslår jag att du googlar det innan du ger det till din kanin.
Läs hela listan, vissa undantag från stora ”ogiftiga trädgrupper” kan vara giftiga.

OK!

 • Fruktträd (ej stenfrukter, med en stor kärna, så som tex plommon)

 • En

 • Rönn

 • Hassel

 • Asp

 • Lönn

 • Pil

 • Ask

 • Fläder

 • Sälg

 Diskuterade

 • Björk

Bör inte ges alls på vintern då grenarna innehåller en hel del Xylitol som är giftigt. Även under de andra årstiderna bör man absolut vara försiktig med detta trädslag. En överdos kan leda till tex trumsjuka som ofta slutar med döden.

 • Barrträd

Dessa träd är bra C-vitamintillskott och kan med fördel ges på vinterhalvåret. Skall ges i sparsamma mängder då barren innehåller syra som kaninens lilla mage inte klarar av i för stor dos. Kungsgran ska man inte ge kaninen, det är giftigt.

 • Körsbär

Detta trädslag är debatterat. Antagligen finns det vissa sorter som inte är så bra, har inte kunnat hitta vidare källor men ni bör veta att spekulationer finns.

Giftiga

 • Björk (på vintern)

 • Idegran

 • Gullregn

 • KungsgranText och foto: Emma Almquist


Parning

Första steget till ungar, en chansning, något väl planerat som äntligen sker eller, mindre bra, ett misstag när två kaniner kommer lösa. Parningen, hur går den till och vad ska man tänka på?

 

I samband med att folk ska para sina kaniner får man ofta frågan om när kaninhonan brunstar och hur man märker det. Men eftersom att honan släpper ägg i samband med parning så behöver honan egentligen inte vara i kraftig brunst för att bli parad och få ungar. Brunsten underlättar såklart, eftersom att honan då villigt lägger sig ner för hanen istället för att hanen ska behöva jaga henne. En brunst märks oftast på att honan blir lite mer temperamentsfull än vanligt och kanske lägger sig ner om du klappar henne över baken.

 

Välj att släppa ihop kaninerna på en yta som är okänd för dem båda eller som bara är känd för hanen. Om hanen kommer till en plats där bara honan brukar vara så kan det hända att hennes revirinstinkter tar över och att det blir slagsmål på grund av det, eller att hanen börjar märka revir istället för att utföra sin uppgift.

 

Det är helt normalt att hanen får jaga honan en liten stund innan hon låter honom göra sitt. Slagsmål och att honan flyr i ren panik är dock inte alls bra eller normalt och man bör då sära på kaninerna och kanske försöka igen en annan dag. Just på grund av att slagsmål kan inträffa så är det viktigt att man har gömställen till kaninerna och att man håller akten under uppsikt.

 

 

Själva parningen är ofta över på några sekunder. Hanen rider honan och håller fast i hennes päls med munnen. Skulle lite päls åka när han trillar eller går av så är det oftast ingen fara, men kolla så att honan inte har fått sår. Många uppfödare upprepar samma procedur tre dagar i rad eller tills honan inte är villig längre. På så sätt ökar man chanserna att för att få honan dräktig.

 

Kom ihåg att det viktigaste är att man prioriterar kaninernas säkerhet och att man har en plan med kullen. Man är aldrig fullärd, läs alltid på länge och väl innan du släpper ihop en hona och en hane. Här kan du läsa en kort sammanfattning om kaninavel.

 

Text: Emma Almquist


Rosetter

Roligt att pyssla och fint blir det!

 

 

För kaniner som har mycket fluffig päls i ansiktet kan det vara trevligt att någon sätter upp luggen så att de kan se världen omkring sig. Om du inte har långhåriga kaniner kan du fästa rosetterna på t.ex. selen eller kopplet.

 

 


Grön rosett i det gröna

 


Stilig med liten fluga på selen och blå rosett på kopplet. Finns mycket man kan hitta på.

 

 

 

 

 

 

Material:

 

 

1. Band & tygbitar


2.  Gummitråd att göra snoddar av eller färdiga silikonsnoddar (finns bl.a. på hästsportaffärer).


3.  Sax


4.  Nål & sytråd


5.  Ev. en tändare för att smälta ihop kanterna på band av syntetmaterial.

-    OBS! Be en vuxen om hjälp!

 

6.  Något att dekorera med: pärlor, knappar, spets, smyckesdelar..

 

 

 

 

Gör såhär:

 

1. Forma en rosett av en lagom bit band eller tyg.


2.  Fäst ihop med sytråd.


3. Sy fast rosetten på snodden.


4.  Välj något fint att dekorera med om du vill. Och se till att du syr fast dekoren ordentligt.

 


Ja du märker säkert själv vad som är enklast att göra med just den rosett du tillverkar.

 

 

 

Tänk på:

 

- Ha inte pälsen uppsatt konstant, det sliter på stråna.


- Somliga kaniner tycker att rosetter är irriterande och då måste de få slippa dem.


- Det är inte hälsosamt för kaninen att gnaga på rosetten!

 

 

 

Text & Foto: Anita Ekman

 

 

 

 

 

 

Litet bildgalleri med andras rosettprydda kaniner:

 

 


Söt i rosa rosett
Foto: Hanna Eliasson

 

 

 

Smilla & Flizan

Foto: Frida Åkesson

 

 

 


Blå zobelfärgad teddyvädur
Foto: Johanna Larsson

 

 

 


Fluffiga Apple
Foto: Annika Helgesson

 

 

 


Att Sälja Kaninen

 

Innan man köper en kanin är det viktigt att tänka och planera framtiden, kommer jag ha tid med en kanin? Har jag plats? Har jag råd? Kommer jag fortfarande ha intresse för en kanin om 5 år?
Om det skulle visa sig att någon i familjen är allergisk, man ska flytta eller något annat skäl till att man inte kan behålla kaninen så finns det en del saker man ska tänka på när man ska leta efter ett nytt hem till kaninen.


Det är viktigt att du skriver en bra presentation av din kanin där du beskriver temperamentet, färg, ras, ålder och om du vet föräldrarna/vart du köpt kaninen. Att ha en bild med är alltid ett plus så de intresserade får en mer klar bild av hur din kanin ser ut. Det är även bra att skriva varför du ska sälja din kanin. Du måste även skriva om din kanin är sjuk, har några problem med klor eller liknande, om den är rumsren, ute eller innekanin. Allt som är bra och viktigt att veta helt enkelt.

Det är viktigt att kaninen kommer till rätt hem, träffa gärna personen innan du säljer så att du känner om det är en pålitlig person. Ställ gärna många frågor till köparen. Kom ihåg att du som ägare har alltid rätt att neka köpare om du känner dig osäker.

 

Att annonsera via internet ger bäst resultat, det är lätt att få kontakt och lättare att bifoga bilder.
Bra annonserings sidor:
- Blocket.se
- Annonsdirekt.se
- Abc-annons.se
- Kanin.ifokus.se
- Omplacering.ifokus.se
- Kanin och tillbehör (köp och sälj) på facebook.
Länk: http://www.facebook.com/groups/192299797477936/

Du kan även sätta upp lappar i olika butiker, ex. djuraffärer eller matbutiker. Be vänner och familj höra med sina bekanta om de är intresserad av en kanin.

När du har hittat ägare och din kanin ska flytta så kommer det vara väldigt påfrestande för din kanin. Det kommer bli stressigt och obehagligt. Kaninen kommer att träffa nya personer, ny miljö, nya ljud och dofter, det kan göra att kaninen beter sig lite annorlunda. Informera den nya ägaren om detta och be han/hon att låta kaninen få vara själv det första dygnet i buren så den får vänja sig och utforska i sin takt, låt kaninen vara själv så mycket som möjligt då. Kaninen vänjer sig sakta och allt eftersom får den tillbaka sitt vanliga beteende.

Behåll gärna kontakten med den nya ägaren, för att se hur din kanin har det och hur den trivs. Kanske får du se bilder när det gått en tid. Det är väldigt kul att se hur sin gamla kanin har det och får veta att den har det bra/bättre hos den nya ägaren.


Text och Foto: Nathalie Månsén


Intervju: Stina Zetterberg

Namn: Stina Zetterberg
Ålder: 15 (10 november 1997 )
Bor: Karlsborg
Hemsida/bloggzetterberg.webblogg.se
Antal Kaniner
: 3

 

Vilken ras är din favorit och varför? - Jag gillar vädurar av alla slag! 
Men fransk vädur är nog favoriten , det är så mycket personlighet enligt mej! :)

Vad är så speciellt med den rasen kaniner, tycker du? - Att de är stora ! Plus att de är så otroligt vackra som vuxna! :)


Hur många års erfarenhet har du av kaniner? Jag har haft djur i hela mitt liv , jag har haft egna kaniner i 3 år snart. Men jag och min syster hade en kanin innan , dock visste jag inte hur otroligt underbara kaniner är.

 När skaffade du din första kanin? Min första egna kanin skaffade jag för 3 år sedan , en svart kanin.
Jag skaffade henne på sommaren då jag precis hade opererat fötterna och skulle sitta i rullstol hela sommaren.
Hon var så otroligt söt , men hade temperament som jag vet inte vad! 
Oerfaren som jag var , så tog jag en kull på henne som hon fick våren -11.
6 underbara ungar , 3 svarta och 3 japantecknade. (5 stycken överlevde , då buren välte natten de föddes )
Behöll en hane som jag kastrerade , och de levde lyckligt.
Dock var hon borta en dag när jag kom hem , men hennes son var kvar.

Hur är dina nuvarande kaniner? Flinga är en vit blåögd dvärgvädur , en super bra hoppare , men dock lite feg utav sej. Men hon älskar att få uppmärksamhet! 
Simba är en japantecknad lejonhuvad dvärgvädur , super mysig men avundsjuk. Och matglad , han kan till och med hoppa ur buren ( en två fackare på ben ca 1 meter) föratt få mat! ;)
Loka är en havanna mantlad fransk vädur , och är så otroligt mysig. Hon är bara 3 månader men kan redan springa lös på trädgården utan problem!

Vad är det bästa dina kaniner vet? För simba är det Mat , och godis! 
För Flinga är det att få uppmärksamhet , och sitta i regnet. 
Loka älskar att vara lös på trädgården! ;)

Har du inne eller ute kanin? Ute kaniner , eller ja de är i snickarboden på vintern.
Då vi med har hundar som inte riktigt älskar kaniner om man säger så.
Tycker det är bäst att ha ute kaniner, mycket frisk luft blir det ju! ;)

 Vad använder du för burunderlag till kaninerna? Hur ofta städar du? Jag har halm i bo delen , eftersom de bor i sommarburarna på marken justnu så är det bara halm och hö.
Sen har kaninerna hörnor där de gör sina behov , vilket städas /tas bort en gång om dagen.
Sen stor städar jag en gång i månaden.
Och halmet / hö't byts en gång i veckan.

Hur ser en typisk kanindag ut för dig?
Jag kommer hem från skolan , och går till kaninerna.
Ger ut maten , vatten och hö.
Sen går jag och letar pinnar eller något att gnaga på.
Efter de får alla kaninerna komma ut minst en timma per kanin.
Det är lite beroende på vädret.
Efter det så är väll klockan 6 ungefär.
Då får de ibland kvällsgodis , vilket kan bestå av örter , en morot eller knäckebröd.

Håller du på med utställning/hoppning?

Jag tävlar i kaninhoppning med Flinga och Simba.
Flinga tävlar i Lätt , och Simba i Mini.

Är resten av familjen också kaninintresserade?
De tycker att jag tjatar otroligt mycket om kaninerna, haha. Mamma sa från början att jag får ta hand om kaninerna själv , men endå så har hon erkänt att hon ibland går ut och ger dom morötter och liknande. ^^
Min syster är också intresserad av kaniner nu , och tycker det är intressant att prata kaniner med mej.

 

 

Om en person frågade dig ”varför valde du just kanin” vad skulle du svara då? - Varför inte?
Kaniner är underbara djur , och man kan faktiskt jämföra dom med en hund.
Folk blir förvånade när jag säger att kaniner kan gå lösa , de kan lära sej trix och tävla i både utställning och hoppning.
Det är bara att lära känna sin kanin , så märker man att alla är olika.
Kaniner ligger mej nu varmt om hjärtat , och jag kommer aldrig ångra att jag skaffade mej en kanin.
Mina kaniner har gjort mej så glad , att jag inte kan beskriva det.. :)


Tack för att du ville bara med. Jättesöta kaniner :)

Mums


Innan du köper kanin

 

Att köpa sin första kanin är någonting man måste tänka igenom noga. Det är en vän man har i kanske 10 år fram över, man måste tänka väldigt mycket framåt. Är man under 18 år är det viktigt att föräldrarna är medvetna om att djuret är deras ansvar, vilket inte alltid är så klart.

 

innan du köper kanin
Det är många småbarn som vill ha en söt liten kanin och som förälder är det inte alltid så lätt att neka sina barn ett eget husdjur. Men den söta kaninen växer snabbt upp och intresset kanske minskar, så sitter kaninen själv i buren. Det är viktigt att om man som förälder bestämmer sig att köpa sitt barn ett husdjur är medveten om att det inte alltid är lika roligt och att man måste ta hand om kaninen flera timmar per dag. Om man inte kan det är det bättre att vänta tills barnet är äldre eller köper ett djur som inte kräver lika mycket.

Är man över 18 år och funderar på att skaffa ett djur ska man tänka lika mycket som en förälder som ska köpa ett djur till sitt barn.
Det är många punkter man ska tänka igenom och gå igenom. Ett djur kräver mycket tid och mycket pengar.

Har du all kunskap du behöver för djuret du planerat att köpa?
Läs på så mycket du bara kan, fråga andra kanin ägare. Om du har vänner som har kaninen kan du fråga om du får låna deras kanin över ett par dagar eller vara hos dem och ta hand om den. Så du får ett hum om hur det är att vara kaninägare. Det är även bra att träffa kaniner innan du köper en själv så du märker om du är allergisk eller inte, det är många som säljer sina djur idag pga. allergi. Att vara kaninvakt kan vara ett bra sätt att börja kaninutforskningen på.

 

Det finns bra djursajter idag där du kan skriva dina frågor till andra om du undrar över någonting. Det går att få svar på allt.

Du kan även tänka dig in i olika situationer och fundera på hur du skulle ha gjort. Om det visar sig att din kanin inte har ätit på ett par dagar och inte bajsar, vad gör du då? Avvaktar du eller ringer veterinären. Om din kanin blir aggressiv mot dig, straffar du den eller slutar röra den? Det finns tusen frågor att fråga sig själv. Sedan tar du reda på om du agerat rätt i ditt tänkande, om inte, bör du ta åt dig av det och fortsätta läsa vidare. Det är viktigt att du vet så mycket om kaninens beteende och hälsa så du vet hur du ska hantera de olika situationerna som kan uppkomma.Den viktigaste frågan av alla är,
Har du tid? Kanin är inget djur som ska sitta i buren hela dagarna, som man matar en gång om dagen och tar ut den när du känner för det. Den ska ut och aktiveras flera timmar om dagen, du ska se till att den alltid har hö och vatten. Buren ska rengöras en gång i veckan, matskålen och vattenflaskan/vattenskålen ska diskas, klorna måste klippas var 5e vecka och pälsen ska borstas. Du ska ha tid att motionera kaninen och att kela med den. Minst 3-4 timmar per dag.


Har du mycket i skolan/jobbet nu så kanske det inte är rätt tidpunkt för att skaffa ett djur. Det avlas alltid djur så du kommer ha all tid i världen att köpa ett djur vid en senare tidpunkt.


Idag är kaniner det sötaste du vet, tycker du det om kanske 10 år? Hur gammal är du då och kan du se dig själv hålla på med kaniner då? Det går alltid att sälja en kanin när man tröttnat på den, men det är inte bra för kaninen. Tänk dig själv som att du blir bort adopterad av dina föräldrar när du är 7 år för att de har tröttnat på dig, det tar på en psykiskt.

att tänka på vid köp av kanin

Kaniner tar plats. Ska du ha kaninen ute eller inne? Om du väljer att ha den ute ska du ha en stor bur med eventuellt en hage runt om som kaninen ska skutta i. Om du har den inne måste du kaninsäkra hemmet, täcka för sladdar och ta bort giftiga blommor. Ska kaninen vara frigående är det mer passning och mer saker att tänka på. Ju större bur du har, desto gladare kanin.


En sista och minst lika viktig del är Ekonomin! En kanin kostar pengar, och är oturen framme kan det kosta mycket pengar. Läs vår artikel "Krav och Ekonomi" för att få reda på vad en kanin kostar att äga.

Känner du att du har kunskap, tid och plats för en kanin så är det bara att bestämma kön, ras och om du vill ha den till kel/hopp/utställning.
Kaniner är underbara djur och du kommer garanterat ha en vän för livet.
Text: Nathalie Månsén
Foto: Maria Frykstedt

Koksaltlösning

Bra att ha till hands för att skölja rinnande ögon eller rengöra mindre sår med. Natriumklorid (koksalt) löst i vatten - dvs. koksaltlösning, i koncentrationen 0,9% har samma salthalt som vi normalt har i kroppen (därför även kallad fysiologisk saltlösning). Tack vare att salthalten är densamma svider det inte när koksaltlösningen används som sårtvätt. För utförligare förklaring kan du läsa om osmos på internet.

 

På apotek finns det att köpa steril koksaltlösning i praktiska flaskor. Det kan vara bra att ha till hands i sårvårdsväskan. Men det är väldigt enkelt och billigt att göra på egen hand, och det tar inte heller många minuter!

 

koksaltlösning kanin

 

Gör såhär: Koka upp 1 dl vatten med 1 krm vanligt salt. Låt svalna.

 

Tvätta såret med en ren bomullstuss eller genom att hälla koksaltlösningen så att smuts spolas bort. Till ögonsköljning kan man använda en liten spruta eller pipett. Var försiktig så du inte petar kaninen i ögat.

 

Koksaltlösning är inget att spara utan gör ny när det behövs nästa gång. Detsamma gäller köpt koksaltlösning om du brutit förpackningen, det är inget att spara. I vatten som får stå växer det till bakterier och dem vill vi självklart undvika att få i sår och ögon.

 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 

Text & Foto: Anita Ekman


Undersökning: Bästa strö för toaletthörn?

 
 
 
Ny undersökning: "Har du ätit kaninkött?"

Tävling: Månadens Kanin