bloglovin

Freddie

Stephanie Körber vill visa upp sin kanin Freddie som hon skaffade i början av 2013
 
 

Gjut egna skålar av betong

Det är inte så svårt som man kanske kan tro att tillverka personliga (och i princip ovältbara) foderskålar. Att gjuta i betong är lite smutsigt och det tar ett par dagar innan man får se på resultatet men det är det värt! 

 

 
 
   

Material & verktyg:

 • Lättbetong
 • Vatten
 • Betongblandare eller stor hink + något att röra om med
 • Lämpliga plastförpackningar att göra former av
 • Armering om du vill göra väldigt tunna väggar (hönsnät funkar bra)
 • Rapsolja eller annan matolja
 • Grus/sand att använda som tyngd
 • Dekor (porslinsskärvor, glitter, blad från trädgården, knappar...)
 • Plastfolie eller plastpåse att klippa sönder
 • Munskydd eller sjal att knyta för näsa och mun
 • Plasthandskar

 

Oavsett vad man går in för kommer det att bli smutsigt så bär oömma kläder och skydda underlaget och håll till på en ”oöm” plats. Det dammar väldigt mycket när betongen blandas så var utomhus åtminstone vid det momentet.

 

 

Form

Planering är halva jobbet vid gjutning! Fundera riktigt noga hur du vill att resultatet ska bli och välj ut lämpliga plastförpackningar att tillverka former av (i exemplet har yoghurthink + crème fraîcheburk använts). Fäst eventuell dekor med spraylim eller dubbelhäftande tejp. Det gäller att tänka sig för när man fäster dekoren så att den inte blir felvänd eller begravs i betong. 

 

För att den färdiga skålen skall vara lättare att få loss kan du smörja betongsidorna av formerna med rapsolja (använd en bakpensel eller liknande).

 

 

Gjut 

Blanda till önskad mängd betong enligt instruktionerna på förpackningen. Använd munskydd så att du inte andas in det dammet!

 

Ta på dig plasthandskar och fyll önskad mängd betong i formerna. Tryck sedan ned ”innerskålen” (det som blir själva urgröpningen) och fyll den med t.ex. grus som hindrar den från att flyta upp under torkningen. Skaka formerna och klappa dem ordentligt på sidorna för att bli av med de värsta luftbubblorna. Luftbubblor gör betongen mer porös och därmed svagare.

 

 

Härda

När du känner dig nöjd med ditt arbete ställer du formerna på plant underlag där de får vara ifred ett par dagar.  Täck över med plast för att hindra härdningsprocessen att gå för fort (risk för sprickor). Vattna betongen ca 2 ggr/dag. 

 

Efter 3-4 dagar är det helt klart och du kan avtäcka dina egentillverkade skålar. Diska ordentligt och låt torka. Redo för utfodring!

 

  

 
 
 
Om du vill ha en mer lättrengjord skål (eller bättre möjlighet att ha vatten i) så går det att gjuta fast innerskålen istället för att bryta loss den.

 

 

Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2013


Senast uppdaterad: Januari 2015 av Anita Ekman

 


Benbrott

Benbrott hos kaniner är oftast mycket allvarligt och går tyvärr inte alltid att göra någonting åt.
Det är lätt hänt att dem skadar sig om man tappar dem från en högre höjd eller om dem fastnar i burinredningen.
 
 
 
 

Vid hantering av kaninen kan en hastig flyktreflex göra att man tappar dem från en höjd och det kan leda till benbrott eller att benet går ur led om man har otur. Har man kaninen inomhus och låter den springa fritt är det lätt hänt att man kan råka trampa på den då dem i princip är helt ljudlösa. Kaninen kan även fastna i burinredningen. En annan bidragande faktor till benbrott eller andra skelett skador är om kaninen är gammal, fått för lite motion, finns risk för urkalkat skelett och tillbakabildade muskler. Sjukdomar i skelettet kan bidra till att skelettet blir skört och risken för benbrott ökar.Det är väldigt enkelt att se om din kanin brutit ett ben. Det är felvinklar och rörligt på ett sätt det inte borde vara. Huden kan även ha spruckit och man kan ibland se benpipor som sticker ut.
Ser man penpipor bör man vara medveten om att det inte finns speciellt mycket att göra i den situationen och det är såpass allvarligt att man bör avliva kaninen istället.
 

Kom ihåg att kaninen är ett djur som inte visa smärta i första taget.


Vid benskador vill dem inte röra på sig och haltar kraftigt. I vissa fall är apititen nedsatt, men den kan även fortsätta vara god.
 

Kaniner kan även halta vid lindrigare skador, om de tillexempel har halkat eller fastnat någonstans utan att det blivit skadat, de har helt enkelt bara lite ont.
Känn på benet kaninen haltar på och kolla efter en reaktion, rör på det i olika vinklar. Märker du ingenting och kaninen äter, avvakta ett par dagar för att se om kaninen börjar gå på det igen.


Är det ett brutet ben måste det behandlas av en veterinär, och det måste läka på rätt sätt.
Låter man benet självläka så läker det ihop med bingväv istället för benvävnad, detta leder till att benet läker snett och mjukt.
 

Benbrott måste iprincip alltid opereras efter röntgen och fixeras på rätt sätt.
Vid bakbensfraktur är det bästa sättet att fixera via såkallade intramedullära stift och externa stift, det innebär att man vid en operation lägger in ett stift i benmärgen på benfragmenten för att tvinga dem läka rakt.
 

Har man inte ekonomin till en operation kan man testa att gipsa. Kaninen låter sällan gipset sitta kvar och på rätt ställe så läkningen kommer aldrig bli helt bra som vid en operation.
 

Brott eller andra skador på småbenen i fötterna låter man normalt självläka, självklart måste en veterinär bedömma detta.
 

Det händer även ibland att ett ben går ur led och då måste man rätta till detta för att få benet i korrekt läge. Desto snabbare man rättar till detta desto större chans är det att det rättar till sig som det var innan. Ibland kan det hjälpa med gips, men som sagt det är svårt att få kaninerna behålla det.


För att förebygga benbrott och ledskador är det viktigt att man lär sig hantera sin kanin korrekt, hur man lyfter och bär dem.
Kaninsäkrar hemmet och alltid är på sin vakt om man har kaninen frigående.
 
 
 Alla olyckor går inte att förhindra men det man kan göra för att förebygga benbrott är att lära sig att hålla och hantera sin kanin korrekt. Under skötselråden kan man läsa hur man på bästa sätt lyfter och bär sin kanin.


Se till att motionera kaninen för att hålla musklerna och skelettet i god form. Alla djur måste få röra sig mycket för att bygga en stark kropp!

 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 
 
Text och Foto: Nathalie Månsén
Källa: veterinären.nu , Djurkliniken Roslagstull