bloglovin

Vinnare: Månadens Kanin Augusti

Grattis till Emelie Berggren som vann Månadens kanin!
 
 

Freddie

Stephanie Körber vill visa upp sin kanin Freddie som hon skaffade i början av 2013
 
 

Gjut egna skålar av betong

Det är inte så svårt som man kanske kan tro att tillverka personliga (och i princip ovältbara) foderskålar. Att gjuta i betong är lite smutsigt och det tar ett par dagar innan man får se på resultatet men det är det värt! 

 

 
 
   

Material & verktyg:

 • Lättbetong
 • Vatten
 • Betongblandare eller stor hink + något att röra om med
 • Lämpliga plastförpackningar att göra former av
 • Armering om du vill göra väldigt tunna väggar (hönsnät funkar bra)
 • Rapsolja eller annan matolja
 • Grus/sand att använda som tyngd
 • Dekor (porslinsskärvor, glitter, blad från trädgården, knappar...)
 • Plastfolie eller plastpåse att klippa sönder
 • Munskydd eller sjal att knyta för näsa och mun
 • Plasthandskar

 

Oavsett vad man går in för kommer det att bli smutsigt så bär oömma kläder och skydda underlaget och håll till på en ”oöm” plats. Det dammar väldigt mycket när betongen blandas så var utomhus åtminstone vid det momentet.

 

 

Form

Planering är halva jobbet vid gjutning! Fundera riktigt noga hur du vill att resultatet ska bli och välj ut lämpliga plastförpackningar att tillverka former av (i exemplet har yoghurthink + crème fraîcheburk använts). Fäst eventuell dekor med spraylim eller dubbelhäftande tejp. Det gäller att tänka sig för när man fäster dekoren så att den inte blir felvänd eller begravs i betong. 

 

För att den färdiga skålen skall vara lättare att få loss kan du smörja betongsidorna av formerna med rapsolja (använd en bakpensel eller liknande).

 

 

Gjut 

Blanda till önskad mängd betong enligt instruktionerna på förpackningen. Använd munskydd så att du inte andas in det dammet!

 

Ta på dig plasthandskar och fyll önskad mängd betong i formerna. Tryck sedan ned ”innerskålen” (det som blir själva urgröpningen) och fyll den med t.ex. grus som hindrar den från att flyta upp under torkningen. Skaka formerna och klappa dem ordentligt på sidorna för att bli av med de värsta luftbubblorna. Luftbubblor gör betongen mer porös och därmed svagare.

 

 

Härda

När du känner dig nöjd med ditt arbete ställer du formerna på plant underlag där de får vara ifred ett par dagar.  Täck över med plast för att hindra härdningsprocessen att gå för fort (risk för sprickor). Vattna betongen ca 2 ggr/dag. 

 

Efter 3-4 dagar är det helt klart och du kan avtäcka dina egentillverkade skålar. Diska ordentligt och låt torka. Redo för utfodring!

 

  

 
 
 
Om du vill ha en mer lättrengjord skål (eller bättre möjlighet att ha vatten i) så går det att gjuta fast innerskålen istället för att bryta loss den.

 

 

Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2013


Senast uppdaterad: Januari 2015 av Anita Ekman