bloglovin

Gnagarblandning

De färgglada kanin- eller gnagarblandningarna ser underbart smaskiga ut och framförallt ser de roligare än bara vanligt pellets. Dock är sådana blandningar skapade för vårt nöjes skull och kaninen blir lidande på många olika sätt. Varför? Vad händer egentligen i kaninen? Det får du läsa om i denna artikel. Observera att artikeln behandlar den största delen av marknadens gnagarblandningar men att det kan finnas nyttigare undantag.

 

Den vanligaste anledningen till att kaniner åker till veterinären idag är fel utfodring, ofta eftersom att man har gett för mycket kraftfoder eller i värsta fall bara gnagarblandning som kraftfoder. Precis som så ofta annars kan vi hitta ledtrådar till varför kaninen inte ska äta gnagarblandningar i kaninens historia. För det första är kaninen ingen gnagare.

 

gnagarblandning
Foto: Emma Almquist

 

 

I det vilda är kaninen ett betande djur som äter lågväxande blad och gräsväxter. Hela kaninens mag- och tarmsystem är gjort för att bearbeta en sådan fett- och energisnål föda. En gnagarblandning innehåller ofta bitar av morötter, söta småbitar av allt möjligt och olika spannmål. De är sprängfulla med socker och fett men innehåller väldigt lite fibrer och kalcium som är viktiga för kaninens mage och tänder. Lita inte helt på procentsatserna som står på påsen när du köper blandningen, dessa är för hela blandningen och för att höja t.ex. det viktiga fibertalet så slänger producenterna i fiberbomber. Dessa kan kaninen sedan sortera ut eftersom att de är så kallade selektiva ätare, d.v.s. de sorterar ut det som är godast och oftast onyttigast.

 

I och med att gnagarblandningarna innehåller så mycket kalorier så blir kaninerna mätta och fyllda med energi på direkten. Detta kommer leda till att de håller sig mätta en bra stund och då kommer de inte äta hö som de ska. En kanin är skapt för att äta lite mat hela tiden, inte en dl energibomb på några minuter. Kaninens mage måste alltid hållas igång, annars finns risker för sjukdomar och andra problem eller till och med att magen lägger av helt. En annan anledning till att de måste äta höet hela tiden är för slitningen av tänderna som endast sker på ett korrekt sätt när de maler höet.

 

Eftersom att kaninen inte får i sig allt den ska samtidigt som den får i sig för mycket av andra saker så kommer immunförsvaret på sikt påverkas negativt. Detta kan leda till en hel del olika sjukdomar som immunförsvaret annars skulle tagit hand om.

 

 

gnagarblandning
Foto: Nathalie Månsén

 

Gnagarblandningarnas innehåll kan även leda till fetma som är negativt för kaninen på otaligt många vis. Feta kaniner löper större risk för att utveckla fettlever och för att få allvarliga skelettskador än andra kaniner. Är kaninen så rund att den inte kan nå sin egen analöppning så leder detta till att den inte kan tvätta sig där och risken för infektioner ökar. Dessutom kan kaninen inte heller äta sin nattavföring, vilket är väldigt viktig för att den ska få i sig alla viktiga vitaminer. Utöver de medicinska problemen så tillkommer även rörelseproblem för kaninen som den blir lidande av.

 

Många veterinärer menar att bytet från en blandning till ett 100 % pellets som kraftfoder är det bästa hälsobeslut du kan ta för din kanin. Här kommer en sammanfattning på varför;
- Kaninen är inte skapad för att äta många av incidenserna som finns i blandningarna
- Kaninen äter inte hö som den ska vilket leder till mag- och tandproblem
- Immunförsvaret påverkas negativt
- Kaninen kommer med största sannolikhet att bli fet.

 


Överviktig kanin
Foto: Nadja Nordberg

 

Kom ihåg att samma problem kan uppkomma om kaninen får för mycket pellets. Allt utom hö bör ges i begränsade mängder.

 

 

Text: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2013

 

Denna artikel är läst och godkänd av Gunnel från Djurkliniken Roslagstull.


Bli medlem i en hoppklubb

Det första du måste göra är att bestämma dig för vilken klubb du ska bli medlem i. Smidigast är ju att ta den som ligger närmast. Om du vill bli medlem i en klubb ansluten till Sveriges Kaninhoppares Riksförbund så kan du gå in här och hitta din klubb: www.skhrf.com och klicka på "anslutna föreningar". Välj din framtida klubb och gå in på deras hemsida, där finns information om hur du blir medlem.

 

kaninhoppningMedlemskostnaden skiljer sig från klubb till klubb men det brukar vara 150-250 kronor per år. Många klubbar har också erbjudande om ni är många familjemedlemmar boende på samma adress som vill bli medlemmar i klubben. När du blir medlem ingår i stort sett detta:

- Medlemskap i Sveriges Kaninhoppares Riksförbund
- Om klubbens har en egen tidning så får du dem hemskickad på posten. Den brukar komma ut 4 gånger om året
- Riksförbundets tidning "Rikshoppet" som vanligtvis kommer ut 4 gånger om året. Denna skickas också på posten
- Rätt att delta på alla officiella tävlingar i hela landet.
- Du har rätt att starta i Svenska Mästerskap och andra stora tävlingar som till exempel Sveland Cup (då måste din kanin vara elitklassad)
- Rätt att tävla om klubbarnas många vandringspriser.


kaninhoppning

 

Text och Foto: Maria Frykstedt © Kaninmagazinet 2013


Inför utställning

Innan du anmäler dig till din första utställning finns det en del saker du bör tänka på.


Fällning

På våren och hösten fäller de allra flesta kaniner. Tyvärr är det precis då som många av föreningarna i SKAF anordnar flest utställningar. Avdraget för fällning brukar variera mellan 0,5-2 poäng. För att skynda på fällningen kan man låta kaninen motionera mycket för att stimulera den gamla pälsen att lossna. Du kan också "klappa av" håren med lätt fuktad hand eller en handduk. Att borsta intensivt eller dra bort päls som inte sitter väldigt löst kan leda till att pälsutväxten blir konstig, dessutom kommer pälsen antagligen inte vara färdigutvecklad till utställningen vare sig du plockar bort stora tussar eller inte. HÄR kan du läsa mer om fällning.

 

Tovor

På långhåriga kaniner är det extra vanligt att pälsen filtar ihop sig till tovor. Se till att buren är torr och ren och håll kaninen noggrant kammad så att du slipper klippa tjorvar och orsaka fula hack i hårmanen. Stora tovor i pälsen är inte tillåtet hos någon ras.

 

Glansig päls

För att få pälsen extra glansig och len kan en ge ett par droppar vetegroddsolja i fodret nu och då. Överdosera inte, du vill inte ha en fet kanin. Läs mer om vetegroddsolja HÄR

 


vetegroddsolja, bra för pälsen
Foto: Nathalie Månsén

 

Smutsiga tassar

Gula/smutsiga tassar är någonting en kan få avdrag eller till och med diskvalificeras för. En vanlig anledning till gula tassar är att kaninen har bott smutsigt och gått i sitt eget urin, vilket varken är bra för kaninens hälsa eller ditt utställningsresultat. Se till att buren är fräsch så håller sig även tassarna fräscha.

 

Havrehalm kan också ge ge en gul nyans i pälsen, särskilt om den är fuktig. Använd havre- eller vetehalm till utställningskaniner.  

 

Om kaninen smutsat ner sig nära inpå utställningen (vissa individer är verkligen större smutsgrisar än andra) kan du tvätta tassarna med såpa eller galltvål och ljummet vatten. Innan tvätt kan du prova att borsta igenom tassarna med potatismjöl eller maizena och en mjuk borste, det fungerar ungefär som torrschampo. En kan också använda ”Show White Paste” som gör tassarna vitare. Notera att det inte är tillåtet att färga eller kemiskt preparera pälsen. HÄR kan du läsa om att tvätta kaniner.

 

gula tassar
Gula tassar
Foto: ninnih.se

 

Klor

Klipp klorna om de är långa. För att inte bli diskvalificerad måste du se till att klorna max är 5mm långa från pulpans spets. Vill du skona domaren från onödiga rivsår så bör du klippa klorna några dagar innan utställningen, nyklippta klor är väldigt vassa. Läs mer om kloklippning HÄR.

 

Visitering

Kaninen ska självklart vara frisk och inte har någon ohyra i pälsen som den kan sprida till andra kaniner. Kolla så att den inte har smuts i öronen eller att ögonen eller nos är rinniga. Kontrollera även tänderna så att bettet är korrekt, om så inte är fallet är det till veterinären den ska och inte på utställning. En checklista för daglig hälsokontroll finner du HÄR.

 

kanin
Renrasig hermelin. Blå zobel

 

Vikt

Är du medveten om att det kommer att vara en utställning om ett par månader så bör du börja redan nu hålla koll på kaninens vikt. Väger kaninen lite för mycket kan du börja dra ner på kraftfodret och öka motionen och väger den för lite kan man öka kraftfodergivan något. Idealvikten för just din ras står i standarden (kan även hittas på Internet). Kom ihåg att om din kanin blir väldigt mager eller fet av att väga som den ska enligt standarden så lämpar den sig inte till utställning. 

 

Prestentation

Det är även bra att träna kaninen att sitta fint på bord. De allra flesta raser ska sitta fint och sträcka på överkroppen samt vara nyfikna och visa sig från sin bästa sida. Detta kan vara svårt att träna.Vissa kaniner är väldigt höjdrädda och kommer kanske att lägga sig platt på mage när de hamnar på domarbordet.

 

Börja med det grundläggande; att den ska kunna sitta på ett bord. Ha gärna med något strävt som underlag så att kaninen får fäste. Sedan kan du gå vidare med att få den att sitta upp, som de flesta kaniner ska göra. Här kan man göra på många olika vis, så som att locka med en godis en bit ovanför huvudet eller kittla kaninen på käkbenen. Vissa uppfödare hävdar att det är genetiskt hurvida en kanin kan sitta bra eller ej och att vissa kaniner helt enkelt aldrig kommer att lära sig att sitta fint. Vädurskaniner behöver inte sitta lika fint som de andra raserna. Kom ihåg att kaninen måste ha framtassarna på bordet och, som det står i standarden, ”stå på framtassen”. HÄR kan du läsa fler tips för att lära kaninen att presentera sig, HÄR finns en video.

 

 

Packa med

På vissa utställningar finns det hö i burarna, men oftast inte. Är du osäker på om det finns eller föredrar att kaninen äter sitt vanliga hö så ta med eget. Vattenskål ska du ta med, vattenflaskor är svåra att sätta fast på bekväm drickhöjd  i utställningsburarna. Införskaffa en vägghängd vattenskål om du inte har en. Du kan även ta med en liten bit gnaggren så att kaninen har något att sysselsätta sig med om det blir en lång dag.Det kan även vara bra att ta med en borste om du känner att det behövs, för att borsta igenom en sista gång innan bedömningen. Detta är vanligast bland ägare till långhåriga kaniner.

 


Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013


Senast uppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman