bloglovin

Vinnare: Månadens Film, Februari

Tema: Aktivering
 
Ett stort grattis till Saga Forsberg som vann Månadens Film Februari!
 
 

Kaninhoppare: Olivia

Namn: Olivia 
Ålder: 20
Bor: Malmö
Hemsida: www.boltenshoppkaniner.weebly.com
Klubb: Skånes kaninhoppare
 
 

Hur började ditt kaninintresse?
Haft det så länge jag kan minnas, fick min första kanin när jag va 5 och sen fortsatte det.

Hur fick du upp ögonen för kaninhoppning?
Startade mini första gången på en tävling i Malmö och sedan har de bara fortsatt sedan dess.

När köpte du din första kanin som du började tävla med?
2006, en zookanin som fortfarande tävlar.

Har du köpt en kanin som är avlad för hoppning? Berätta!
Alla mina kaniner utom en (min första hoppkanin) är avlade för hoppning.
 
 


Hur många kaniner tävlar du med idag och hur går det?
13-15 kaniner och det går väldigt bra!

Vilken klubb tävlar du för?
Jag tävlar för Skånes kaninhoppare.

Åker du ofta till andra klubbar och tävlar, vilka isådana fall?
Ja rätt ofta, Smålands kaninhoppare, trestads kaninhoppare, västkustenskaninhoppare och luns kaninhoppare är vanligast men tävlar även då och då i Stockholm.
 


Har du någon förebild/favorit hoppuppfödare?
Inte direkt, finns ett flertal jag tycker är duktiga men ingen speciell favorit.

Hur ofta hopptränar du hemma?
Med ungdjur (upp till 6 månader typ) så varannan vecka + tävlingar och de vuxna endast när de klassat upp sig till en högre klass.
 
 

 
Hur aktiverar du dina kaniner förrutom att hoppa?
Hagar och ute i sele är de oftast.

Hur utfodrar du dina kaniner?
Med rabbfor som funkar super bra! Mängd varierar självklart efter individen.

Vad är viktigast vid köp av hoppkanin?
Att det inte finns defekter, att jag gillar föräldrarna och de visat fram fötterna på Banan samt att uppfödaren är trevlig.
 
 


Vilken ras tycker du lämpar sig bäst för hoppning?
Vädurskorsningar och harkorsningar.

Är det skillnad på att hoppa med honar och hanar? Gör det skillnad om de är kastrerade?
Beror helt på individen, överlag så föredrar jag att hoppa hanar dock eftersom vissa honor kan tjura rätt mycket.
Kastering kan göra skillnad både positivt och negativt, själv har jag aldrig kasterat.
 
 

Hur är den bästa hoppkaninen?
Stor högrest vädurskorsning med lite hare i, mycket fart och energi men inte stressad.

Föder du upp hoppkaniner själv eller är det någonting du funderat på att göra?
Ja, jag föder upp harkorsningar och Vädurskorsningar till hoppning och dvärgvädur rex till hoppning och kel.
 
 


Har du något tips till dem som funderar på att börja med hoppning?
Att ta emot så mycket tips man kan från äldre hoppare.

Berätta om en tävling som du minns extra mycket:
När min lilla djuraffärs kanin tog sin sista krok svår pinne till elit krok med 0+0 och 10 sekunder i finalen.
 
 
Tack för att du ville vara med, lycka till i framtiden!

Grundkurs i kanin

Många är de nyblivna kaninintresserade som går vilse i djungeln av fakta, eller helt enkelt inte ser något slut på det hela och ger upp innan de ens startat. Det är dock din skyldighet att veta en hel del om djuret du ska äga/äger för att ge den ett så bra liv som möjligt! Här följer en kortare samanfattning av kaninkunskap, med länkar till längre texter.
 
 
Innan köpet
 
Innan man köper en kanin bör man såklart läsa på om det som står i denna artikel (kanske till och med fördjupa sig?), men även om fundera lite över om kanin verkligen är djuret för dig. Har du tillräkligt med tid och pengar för att ge kaninen ett bra liv? Kaninen ska inte behöva sitta i sin bur hela dynget, minst en timme måste de få vara ute och springa av sig ordentligt varje dag. Skulle din kanin av någon anledning bli sjuk kan veterinärvård bli riktigt dyrt, har du funderat över sådana situationer? En kanin lever ofta i 7-10 år, kan du så gott det går garantera kaninen ett bra liv, hela livet?
Vill du läsa mer om det ekonomiska kan du göra det här, och lite mer om att köpa kanin kan du läsa här.
 
Foder
 
Hur man utfodrar sin kanin är jätteviktigt för kaninens hälsa. Den absolut vanligaste dödsorsaken för en modern sällskapskanin är felutfodring, vilket är sorgligt då det är otroligt lätt att förbättra kaninens kost. Stryk allt vad gnagar-/kaninblandning heter från kaninens diet, ge fri tillgång till ett grovt, bra hö och minimalt med pellets (1-2 msk/kilo kroppsvikt) så har du gjort något av det bästa du kan göra för din kanins hälsa. Pelletsen ska dessutom vara fiberrik (gärna upp mot 18% och över), fettsnål (ca 3%) och innehålla så mycket gräs- och bladprodukter som möjligt.
Vill du lära dig mer om foder, för din kanins hälsas skull? Här och här finns information om foder, olika sorter och lite om hur mycket man bör ge. Under foderspalten till vänster hittar du även artiklar om olika sorters godsaker man kan ge sin kanin, örter, bladgrönt osv. Det du inte ska ge är som sagt gnagarblandning, det kan leda till alla möjliga, riktigt farliga hälsoproblem. Mer om varför detta är farligt kan du läsa här.
 
 
Lagar och regler
 
Allt för många kaniner bor på för små ytor, vilket är helt absurt då till och med de minsta lagliga ytorna är pyttesmå. Nu ska en del ändras vad gäller minsta burstorlekarna, de blir större, men så länge kan man ju se till att man i alla fall har koll på allt annat, så som sitthyllan, veterinärvården osv. Köp en mycket större bur så är du säker på att den är laglig i framtiden också! Kaniner som sitter i små burar stösta delen av sina liv har lätt att bli sjuka.
Här kan du läsa lite om djurskyddslagar, annars hänvisar vi till jordbruksverkets hemsida som du hittar här.
 
Hur man skapar en bra miljö
 
Vi har valt att sätta djur i bur, alltså är det vår skyldighet att göra burmiljön så bra för djuret som vi någonsin kan. Detta innebär dels att följa lagarna som du kan läsa om ovan men också så otroligt mycket mer. Du kan för det första låta din kanin bo i en hel drös olika varianter av burar, läs mer om dem här. Sen kan du fylla burarna med olika sorters bottenmaterial, inredning osv. Vi har faktiskt haft en tävlig om just burinreding, den hittar du här. Vill du så behöver du inte ens ha din kanin i bur, vissa har frigående kaniner i huset likt katter! Dessutom bör du fundera på om du ska ha två kaniner ihop, eller en ensam.
 
 
Aktivering
 
När man berättar för sina arbets-/skolkompisar om att man har kanin märker man ofta att folks bild av kaniner är stillasittande, söta saker i bur. Detta är sorgligt då kaniner är i stort behov av stimulans och rörelse för att må bra. Det finns massor att göra med din kanin som ger både muskel- och hjärngympa. Aktiterar man sin kanin mycket är chansen för ett långt, friskt liv mycket större och dessutom är det troligare att din kanin blir lugn och harmonisk. En understimulerad kanin kan ta ut sin frustration i aggression eller andra otrevliga beteenden. Något av det enklaste är att gå ut o gå i koppel med din kanin, vill man utveckla det lite mer kan man träna sin kanin i hoppning. Klickerträning med kaninen gör att du kan lära din vän att stå på två ben, snurra runt, hoppa genom ringar och mycket mer, det kan dessutom hjäla mot problembeteenden. När kaninen måste vara själv kan det vara bra med lite leksaker, så som höboll, tunlar och hus, toarullar, grenar osv. Det finns tusentals sätt att aktivera din kanin, så gör det! 
 
Vill du tävla med din kanin kan du göra det inom hoppning och utställning. För utställning krävs att din kanin är renrasig och har stamtavla (om du inte vill ställa i keldjursklass). Mer om att tävla inom hoppning kan du läsa om här, och utställning här.
 
 
 
 
Baskunskaper om sjukdomar
 
De vanligaste sjukomarna hos tamkaniner är problem med magen, tänderna, ögonen och, för honor, cancer i livmodern.
 
Eftersom att kaniner är betande djur så är deras magtarmkanal (från munn till analöppning) uppbyggd för att ständigt ta hand om fettsnål och fiberrik föda. Får den inte göra det kan mycket gå snett. Tandfel är mycket vanligt då kaninens tänder växer hela tiden, så om den inte får slita ner dem så kommer de växa sig långa och skada kaninen. Då är det direkt till veterinären som gäller för slipning eller i värsta fall så får man låta kaninen somna in. "En gång tandfel, alltid tandfel" är tyvärr det som är allra vanligast. Se till att din kanin aldrig behöver hamna där! Förstoppning är en annan vanlig, matrelaterad sjukdom. Kommer det ingen mat till magen kan tarmarna skadas, så har din kanin inte ätit/bajsat/druckit/kissat på ett dygn så är det också direkt till veterinären som gäller! Fel utfodring är orsaken till båda dessa sjukdomar och är också vanligaste dödsorsaken för tamkaniner idag.
 
Ögonen på kaninen kan lätt börja rinna. Ibland är det något ofarligt som ett litet hår i ögat vid fällning, men det kan också vara något så allvarligt som ögoninflammation eller tandrötter som växer fel. Börja med att tvätta kaninens ögon med koksaltlösning i en vecka, hjälper inte det bör du prata med en veterinär.
 
Hos honor över 3 år är en av de vanligaste dödsorsakerna cancer i livmodern. Denna kan sen spridas till dottertumörer i lungorna vilket gör kaninen mycket sjuk och svår att rädda. Ska du inte avla på din kanin så rekommenderar därför många kaninspecialicerade veterinärer att du kastrerar din honkanin.
 
Text och foto: Emma Almquist och hela kaninmagazinet