bloglovin

Klickerträning - teorin bakom

Många pratar om klickerträning idag. De vill lära sin kanin stå på bakbenen, snurra eller kanske komma när de kallar på den och får tipset att använda klickerträning. Men vad är klickerträning egentligen?

 

Klickerträning bygger på ett koncept för inlärning som är utvecklat av psykologen B.F. Skinner. Detta koncept kallas operant betingning och handlar om inlärning genom handling –> konsekvens, med flera olika undergrenar. Positiv förstärkning, negativ förstärkning, positiv bestraffning, negativ bestraffning, tillintetgörande är de undergrenar som går in under den inlärningspedagogik Skinner arbetade fram. När markeringen, förstärkningen eller bestraffningen kommer så lär sig djuret om beteendet var rätt eller fel. Den gren som klickerträningen ligger under är positiv förstärkning.

 

 

Positiv förstärkning innebär att man lär ut genom belöning, aldrig bestraffning. Man menar att ett beteende som belönas kommer att utföras och förstärkas, medan ett beteende som ignoreras kommer att försvinna. 

 

Inom klickerträningen är den positiva förstärkningen en klicker, en liten dosa som kan klicka med ett ljud som låter likadant varje gång man klickar. Man använder en sådan dosa istället, eller tillsammans med beröm eftersom att ett ”bra” eller ”duktig” från din mun inte kommer att låta precis likadant varje gång du säger det. Detta kan förvirra och försvåra inlärningsprocessen. Dessutom kan du klicka precis när rätt beteende utförs, vilket ger en väldigt tydlig och specifik signal för vad som var det önskade beteendet. För att göra klickern positiv har man oftast en inlärningsperiod då man kopplar klicket till något positivt, t.ex. tillgång till en leksak, godis eller kel.

 

 

Nästan alla djur går att träna med klickermetoden. Hundar, katter, hästar, kor, grisar, får och såklart våra kära kaniner har alla visat upp att de kan lära sig mängder av avancerade trick när en klicker funnits med i inlärningsprocessen. Dessutom bekräftar många att klickern är ett mycket användbart redskap när det gäller att jobba med rädda, arga och stressade kaniner. Mer om det senare.

 

Text och Foto: Emma Almquist

 

Klickertränade kaniner som utför trix:

Amazing Bunny Tricks
Rabbit Agility 2
Rabbit Agility (och trix)
Rabbit Clicker Training

Kommentarer
Postat av: Julia

Mycket bra information! Jättebra att läsa för mig som vill börja klickerträna mina kaniner :)

2013-02-19 @ 17:27:38
Postat av: Louise Olsson

Hejsan! Jag undrar på vilken sida ni har gjort er hemsida på? :)

Svar: Blogg.se
Kanin Magazinet


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback