bloglovin

Viktoria Bäcks kaninsushi

Du behöver:
Gurka
1 halv sprisbröd/knäckebröd/annat
kokt vanligt ris
matsked/teskedsmått helst rundade
Topping tex persilja, basilika, citronmeliss morot, äpple
 
 


Gör såhär:
Skär en gurkbit (rätt tjock) och lägg den mot det rundade måttet och pressa igenom gurkan så att det blir lika stort som måttet. Lägg gurkan på brödet.

Ta sedan det kokta riset (se till att det har svalnat) och pressa i måttet, när riset är väl inpackat knacka ut det försiktigt ovanpå gurkskivan.

Sedan är det bara att dekorera ovanpå riset.Klart att servera! (i ytterst måttliga mängder)
 
 
 
 

Intervju: Kaninboden, Marie-Louise med familj

Marie-Louise’s kaninhållning fångade mig direkt när jag först kom in på hennes hemsida. Hennes kaniner går ute i en stor hage där man tydligt ser att de har byggt hålor och gångar. Intresserad och nyfiken bad jag henne ställa upp på en intervju om sin kaninhållning. Hon tackade ja, här kommer hon berätta om sina kaniner och sin kaninhållning.

 

Namn:  Marie-Louise Andersson
Ålder:  45
Bor:  Åsby, Stora Mellösa,öster om Örebro
Antal kaniner:  10
Hemsida: http://kaninboden.blogspot.se och http://countryzoo.se/

 

Det var en kall vinterdag för längesedan och jag och min sambo var mitt ute i julruschen. Vi skulle köpa fiskmat till vårt akvarium. Inne på Zoo-affären kunde jag inte låta bli att kika på alla kaniner. Jag stod länge och beundrade en svart lejonhuvad kaninhane. Affärsbiträdet frågade mig om jag ville klappa den och det ville jag ju förstås. Försiktigt klappade jag den lilla söta kaninen och blev jätte förvånad när han helt plötsligt slickade mig på handen. Då blev jag helt såld och förälskade mig totalt i honom. När min sambo kom för att hämta mig, sa jag,”Jag är kär och åker inte hem utan den här underbara kaninen”. Det har gått tio år sedan den dagen och nu har vi två underbara generationer efter honom. I början så var min sambo inte så intresserad och oroade sig för att de var så många, men nu är han ”med i leken” och tycker att det är självklart att vi har kaniner. Mina barn är stora djurvänner och är gärna med på olika kaninaktiviteter.

 

 

Innan vi flyttade ut på landet hade vi vår lilla gård som ett sommarställe och då byggde min son ett kaninhägn med ett minisommartorp till kaninerna. Då var kaninerna ute på somrarna och togs in på vintern. Vi märkte att det var skillnad på kullstorlekarna. I buren föddes ca 2-3 kaniner i snitt och ofta dog några av dem. I hägnet däremot föddes 5-6 kaniner som alltid överlevde och blev starka och motståndskraftiga. På den tiden låste vi alltid in dem på kvällarna för att skydda dem mot rovdjur. Det var ett evigt pysslande med att fånga in dem för de ville vara ute. Därför bestämde vi oss för att bygga ett nytt hägn på ca:50- 60kvm som placerades under en stor björk. Här öste vi på jord så att halva hägnet bildade en kulle. På andra halvan hällde vi ut sand och byggde en minidamm. Det dröjde inte länge förrän de började bygga egna hålor och gångar. Allt gräs som fanns försvann i ett nafs. (Kaniner gillar torra boplatser). För att de skulle få tillgång till gräs kopplade vi ihop kompostgaller utanför hägnet som man släpper ut dem i emellanåt. Deras totala boyta blir då ca:100kvm. De rymmer aldrig eftersom de själva valt att bygga egna bon,så hägnet är deras trygghet och revir. Det roliga är att våra fina kaninhus sällan används av dem.


I dag består våran koloni av 10 st individer med tre generationer. Mormor är en dvv och morfar är lejonhuvad. Den andra generationen är en blanding mellan dvv och lejonhuvad. Den tredje generationens mamma är våran egen och parades med en hane utifrån som är en blandning mellan lejonhuvad och hermelin. Därför bär den sista genertionen på dvv/lejonhuvad och hermelin.

 

 

För att kunna ha 10 kaniner tillsammans är det nödvändigt att hålla kanin- hanarna kastrerade. Dels för parning men även för att hålla dem sams. Går de tillsammans hela tiden bildar de hierarkier med en Kung i toppen och en hackkyckling i botten. Hackkycklingsplatsen byts ut emellanåt. Ledaren avbryter alltid slagsmål när det börjar gå för långt och låter ofta andra dela maten med honom. Om man ser till att de har bra tillgång till mat bråkar de inte i onödan. För det mesta nafsar de bara varandra i baken och jagar bort den andre när de ska markera sin egen ställning i flocken. Släktingar fungerar bäst ihop eftersom de redan från barndommen etablerar rangordning.

 

Våra kaniner aktiverar sig för det mesta själv. De har stor frihet både ute och inne. Vi ändrar då och då i deras miljö och ställer in saker som man kan krypa under, krypa in i och igenom. Framförallt gnaga på. Tyvärr håller vi inte på med någon klubbaktivitet, men jag är jätteintresserad av hoppning och funderar på att testa det. Agility är också något som jag skulle vilja prova på.

 

 

En typisk dag nu på senhösten börjar med att kaninerna kryper ut ur sina hålor på morgonen och då ger vi dem mat. Efter det blir de lite slöa och då passar jag på att kika igenom alla så att de är friska och mår bra. Ibland behöver de kloklippas och kammas. Sedan försöker jag fördela uppmärksamheten och ta in dem eller sätta mig ner och kela och prata med dem en i taget. Ibland sjunger jag till och med för dem, eftersom de blir lugna och trygga av ljudet. Då förstår de att allt är ok och att inga faror väntar någonstans. Vi tittar till dem då och då hela dagarna och ibland umgås de med mina barn, besökare eller min sambo. På kvällen matas de igen och när det blir mörkt kryper de in i hålorna. På somrarna när de är fint väder är de ute hela tiden. Just nu håller vi på att bygga vinterisolerade burar som vi kommer att ha i hägnet, fast med öppen dörr så att de kan springa ut och in. Anledningen är att foder och hö ska kunna stå torrt när det regnar eller snöar.

 

Eftersom vi äger en zoo-butik har jag tillgång till olika foder. Jag testar nya sorter och kaninernas favoriter bland pellets är Selective och Oxbow Bunny Basic. Jag använder hö från Oxbow. Sedan drygar vi ut det med lokalproducerat ängshö som de får i obegränsade mängder. På vår och sommar plockar jag örter och blad som vi ger dem färskt och det som blir över torkar jag och ger på vintern. Som godis får de grönsaker och äpplen som vi själva odlar och sedan morötter som vi köper från en lokal bonde. Utöver detta kapar vi grenar och kvistar som vi lägger i hägnet och i buren om någon förtillfället vistas där.

  

 

När man skaffar kanin tycker jag att det är viktigt att förstå att kaniner är flyktdjur och att de inte reagerar som vi gör. Därför är det bra att vara lugn i hanteringen och att inte förvänta sig att man vinner deras gunst på en gång. Precis som oss människor behöver de lära känna oss. Ett bra tips inför första kaninen är att läsa om skötsel men inte minst om kaninensbeteende. Eftersom kaniner använder kroppspråket och låga ljud är det bra att studera dem och vara lyhörd över hur de reagerar. När en kanin väl känner en, då är det lättare att uppfostra dem och vara mer bestämd när de gör saker man inte gillar. Man ska också tänka på kaninens miljö och se till att de får uppmärksamhet och motion. Precis som man gör med hundar och andra djur.

 

Det är sorgligt att man idag låser in kaniner långa stunder i sina burar, och det är normalt. I det vilda kan de röra sig uppemot 3 km på en dag! För att kompensera en liten bur bör man ha den ute i rummet ofta och gärna gå ut i koppel. Bor man i villa kan man bygga hägn som de kan vistas i. I en lägenhet är idealet att träna sin kanin så att den blir rumsren och låta den få utlopp och röra sig fritt. Att anmäla sig till kaninhoppning är också ett bra sätt att både umgås med och motioner sin kanin. Jag tycker även att man ska försöka ha minst två kaniner tillsammans. För det mesta fungerar kullsyskon bra. Man kan även kastrera en hane som är tillsammans med en hona. Har man stor tomt och bor ute på landet rekommenderar jag starkt att bygga ett hägn som liknar vårt. Vill någon veta hur vi gjorde, ställer vi gärna upp med tips!

 

Foto: Marie-Louse Andersson

 

Tack så väldigt mycket för att du berättade om ditt liv med kaninerna, jag tror att alla har blivit inspirerade! Lycka till i framtiden, hoppas kaninerna fortsätter må bra och att det blir många fler generationer i er fina hage.


Vinnare: Månadens Kanin, Januari

Vinnaren av Månadens Vinter Kanin Januari är Frida Wallin
 
Kaninen Ludde ute i vintersnön
 
 
Ett stort Grattis!
Superfin bild.