bloglovin

Vinnare: Månadens kanin Maj,

Tema: Rolig min
 
"På bilden ser ni Helga, som alltid gör någon slags rolig min på bilder, så det var inte direkt så svårt att hitta en bild till detta temat. Dock var det väldigt svårt att välja en bild då det fanns så många roliga! Men till slut bestämde jag mig för att välja denna. Helga ser glad och lycklig ut samtidigt som den är rolig och det gör denna bild så speciell.
Det ser nästan ut som att hon skrattar och ja, jag får en varm känsla i kroppen när jag tittar på denna bilden, ser nästan ut som att hon skrattar ;)"
 
Ett stort grattis till Emily Carlsson
 

Inne-/frigående kanin

Att ha innekanin innebär mycket ansvar och passning men det ger även väldigt mycket tillbaka. Det är mysigt och skönt för både dig och din kanin.


Man umgås med sitt djur lika mycket som en annan mänsklig familjemedlem och kaninen får själv bestämma när den vill komma och ta kontakt med dig när den är ute och skuttar. Kaninen som får vara med sin familj hela tiden kan bli lika gosig och social som en hund eller katt, det skiljer nästan ingenting på att ha en katt hemma och att ha en frigående kanin. Det som är bra med att ha den frigående är att man inte behöver ha dåligt samvete eller bli rädd för att kaninen sitter i buren hela dagen och känner sig bortglömd, vilket lätt kan hända om man inte har den frigående. Om du har en innekanin som du inte vill ha frigående är det viktigt att aktivera den minst 4 timmar om dagen så att den får komma ut och skutta, mysa och leka.

Det finns en hel del saker att tänka på innan man skaffar sig en innekanin över huvud taget.
Kaninen behöver ha en stor bur med godkända mått, gärna större. Om du väljer att låta den vara frigående är det inte lika strängt på att buren ska vara laglig då kaninen har tillgång till en stor yta utanför buren och att det möjligtvis endast finns mat/vatten/hö i buren. Om du inte har din kanin frigående är det viktigt med en stor kaninbur.

Buren bör städas en gång i veckan och toaletten varje eller varannan dag, man märker själv hur ofta det behövs. Som burunderlag brukar man ha spån eller ha en matta, det brukar uppskattas av kaninerna.

 

kaninbur
Buren på bilden är 120x50x60 (L*H*B)

 

Sladdar brukar kaniner vara experter på att bita sönder, göm dem eller köp sladdskydd, det finns att köpa billigt på bl.a Claes Ohlsson och Ikea.


sladdskydd
Sladdskydd från Claes Ohlsson (3 m för 49 kr finns i Svart eller Vitt)

 

Det är även viktigt att det inte finns krukväxter som kaninen kan tugga i sig, de kan vara väldigt giftiga. Alla andra tillbehör du är rädd om ska passas eller flyttas, du kan räkna med att kaninen kommer vara överallt. Det är inga problem för dem att hoppa upp på eller krypa under möbler. Tänk på att var försiktig när du stänger eller öppnar dörrar, din kanin kan vara väldigt snabb på att följa efter.
Om du inte vill att din kanin ska vara på ett speciellt rum är kompostgaller något att rekommendera om man inte vill stänga dörren.

kanin som inte får gå in i rum

 

För att minska kaninen intresse för att gnaga på olika saker är det viktigt med aktivering, grenar att gnaga på, aktiveringsbollar, tunnlar, pallar, hus m.m. Om din kanin är rastlös är det större chans att den hittar på någonting den inte får.

En annan sak att tänka på är att ha mycket mattor, en del kaniner kan tycka golv är läskiga och svåra att gå på. Det är viktigt att ha mattor där du vet att din kanin ofta är vid, som där den brukar hoppa upp som vid ex. sängen, soffan eller vid mat och toaplatsen. Det är lätt att kaninen glider/halkar och gör sig illa.Det som är så bra och underbart med innekaniner är att man får en helt annan kontakt med dem än när de är utekaniner. Man umgås med dem på ett annat sätt och lär känna dem snabbt när man är med dem mycket. En trogen vän för livet.

Text och Foto: Nathalie Månsén


Utomhusvistelse

På sommaren är det härligt att ta med sig sin kanin ut på upptäcksfärd för att motionera eller bara för att leka. Det är inte bara att ta med sig kaninen vart som helst utan det finns en del saker man ska tänka på.

 

 

 

Bekämpningsmedel
Tar du din kanin till en gräsplätt där du inte känner till så bra – eller kanske gör, är det inte alltid så lätt att veta om de använder något bekämpningsmedel mot ogräs. Det kan vara mycket skadligt och tillochmed dödligt om kaninen får i sig det.

 

 

Djur
Beroende på vart du är kan det komma andra djur så som hundar, katter till exempel som kan skada/skrämma kaninen. Var alltid uppmärksam och om du ser att det kommer tex en hund på långt håll se till att skydda kaninen eller gå iväg. Man vet aldrig om hunden tänker attackera och det kan vara svårt att se om den är kopplad. Går man i skogen får man akta sig och vara uppmärksam på rovdjur.

 

Värme
Det brukar bli riktigt varma sommar dagar här i Sverige, se till att känna till symptomen för värmeslag och hur du motverkar det effektivast. Det kan du läsa om här.

 

 

Växter
Kaniner känner inte av vad som är ätbart och inte, det är lätt att dem får i sig någonting som inte alls är bra. Är du osäker på om din kanin kan äta någonting, kolla upp det först innan du ger det.

 

Insekter
Myggor eller flugor kan bitas och överföra sjukdomar, håll dem borta från kaninen. Det finns mygg-/fästingmedel för kaniner, men se till att det verkligen inte är giftigt. Läs alltid bipackssedeln innan användning!

 

Det är bra att gå med kaninen i sele om ni är på en öppen plats, för om det skulle hända någonting och den blir rädd är du alltid nära kaninen. Får kaninen total panik och springer iväg, släpp kopplet och försök få tag på kaninen från ett annat håll (ditt springande bakom den kan bidra till fortsatt panik), gå till exempel längs sidan istället för bakom. Se till att du hinner med för att se vart kaninen tar vägen, om ni är två kan ni omringa den. Försök att vara så lugn som möjligt så kommer det bli lättare att fånga in din lilla vän igen.

 

I hage är det säkrare vad gäller djurattacker, men man kan aldrig vara för försiktig! Se till att ha tak och nedgrävt nät om du tänker lämna din kanin utan uppsikt. De kan hoppa högre än man tror och gräva väldigt snabbt. Dessutom kan rovdjur ta sig in om det inte finns tak/grävskydd. För kaninens skull är det bra om det finns ett hus i hagen så att den kan gömma sig om den blir rädd. På så sätt blir kaninen tryggare i miljön och blir antagligen lättare att fånga in.

Utebur med nedgrävt nät på sidorna och nät över
Foto: Emma Almquist

 

Det är spännande och roligt att vara utomhus för kaninen, upptäcka nya ställen och känna andra dofter. Se bara till att det är säkert för ditt husdjur.

 

Text och Foto: Nathalie Månsén