bloglovin

Inne-/frigående kanin

Att ha innekanin innebär mycket ansvar och passning men det ger även väldigt mycket tillbaka. Det är mysigt och skönt för både dig och din kanin.


Man umgås med sitt djur lika mycket som en annan mänsklig familjemedlem och kaninen får själv bestämma när den vill komma och ta kontakt med dig när den är ute och skuttar. Kaninen som får vara med sin familj hela tiden kan bli lika gosig och social som en hund eller katt, det skiljer nästan ingenting på att ha en katt hemma och att ha en frigående kanin. Det som är bra med att ha den frigående är att man inte behöver ha dåligt samvete eller bli rädd för att kaninen sitter i buren hela dagen och känner sig bortglömd, vilket lätt kan hända om man inte har den frigående. Om du har en innekanin som du inte vill ha frigående är det viktigt att aktivera den minst 4 timmar om dagen så att den får komma ut och skutta, mysa och leka.

Det finns en hel del saker att tänka på innan man skaffar sig en innekanin över huvud taget.
Kaninen behöver ha en stor bur med godkända mått, gärna större. Om du väljer att låta den vara frigående är det inte lika strängt på att buren ska vara laglig då kaninen har tillgång till en stor yta utanför buren och att det möjligtvis endast finns mat/vatten/hö i buren. Om du inte har din kanin frigående är det viktigt med en stor kaninbur.

Buren bör städas en gång i veckan och toaletten varje eller varannan dag, man märker själv hur ofta det behövs. Som burunderlag brukar man ha spån eller ha en matta, det brukar uppskattas av kaninerna.

 

kaninbur
Buren på bilden är 120x50x60 (L*H*B)

 

Sladdar brukar kaniner vara experter på att bita sönder, göm dem eller köp sladdskydd, det finns att köpa billigt på bl.a Claes Ohlsson och Ikea.


sladdskydd
Sladdskydd från Claes Ohlsson (3 m för 49 kr finns i Svart eller Vitt)

 

Det är även viktigt att det inte finns krukväxter som kaninen kan tugga i sig, de kan vara väldigt giftiga. Alla andra tillbehör du är rädd om ska passas eller flyttas, du kan räkna med att kaninen kommer vara överallt. Det är inga problem för dem att hoppa upp på eller krypa under möbler. Tänk på att var försiktig när du stänger eller öppnar dörrar, din kanin kan vara väldigt snabb på att följa efter.
Om du inte vill att din kanin ska vara på ett speciellt rum är kompostgaller något att rekommendera om man inte vill stänga dörren.

kanin som inte får gå in i rum

 

För att minska kaninen intresse för att gnaga på olika saker är det viktigt med aktivering, grenar att gnaga på, aktiveringsbollar, tunnlar, pallar, hus m.m. Om din kanin är rastlös är det större chans att den hittar på någonting den inte får.

En annan sak att tänka på är att ha mycket mattor, en del kaniner kan tycka golv är läskiga och svåra att gå på. Det är viktigt att ha mattor där du vet att din kanin ofta är vid, som där den brukar hoppa upp som vid ex. sängen, soffan eller vid mat och toaplatsen. Det är lätt att kaninen glider/halkar och gör sig illa.Det som är så bra och underbart med innekaniner är att man får en helt annan kontakt med dem än när de är utekaniner. Man umgås med dem på ett annat sätt och lär känna dem snabbt när man är med dem mycket. En trogen vän för livet.

Text och Foto: Nathalie Månsén


Utomhusvistelse

På sommaren är det härligt att ta med sig sin kanin ut på upptäcksfärd för att motionera eller bara för att leka. Det är inte bara att ta med sig kaninen vart som helst utan det finns en del saker man ska tänka på.

 

 

 

Bekämpningsmedel
Tar du din kanin till en gräsplätt där du inte känner till så bra – eller kanske gör, är det inte alltid så lätt att veta om de använder något bekämpningsmedel mot ogräs. Det kan vara mycket skadligt och tillochmed dödligt om kaninen får i sig det.

 

 

Djur
Beroende på vart du är kan det komma andra djur så som hundar, katter till exempel som kan skada/skrämma kaninen. Var alltid uppmärksam och om du ser att det kommer tex en hund på långt håll se till att skydda kaninen eller gå iväg. Man vet aldrig om hunden tänker attackera och det kan vara svårt att se om den är kopplad. Går man i skogen får man akta sig och vara uppmärksam på rovdjur.

 

Värme
Det brukar bli riktigt varma sommar dagar här i Sverige, se till att känna till symptomen för värmeslag och hur du motverkar det effektivast. Det kan du läsa om här.

 

 

Växter
Kaniner känner inte av vad som är ätbart och inte, det är lätt att dem får i sig någonting som inte alls är bra. Är du osäker på om din kanin kan äta någonting, kolla upp det först innan du ger det.

 

Insekter
Myggor eller flugor kan bitas och överföra sjukdomar, håll dem borta från kaninen. Det finns mygg-/fästingmedel för kaniner, men se till att det verkligen inte är giftigt. Läs alltid bipackssedeln innan användning!

 

Det är bra att gå med kaninen i sele om ni är på en öppen plats, för om det skulle hända någonting och den blir rädd är du alltid nära kaninen. Får kaninen total panik och springer iväg, släpp kopplet och försök få tag på kaninen från ett annat håll (ditt springande bakom den kan bidra till fortsatt panik), gå till exempel längs sidan istället för bakom. Se till att du hinner med för att se vart kaninen tar vägen, om ni är två kan ni omringa den. Försök att vara så lugn som möjligt så kommer det bli lättare att fånga in din lilla vän igen.

 

I hage är det säkrare vad gäller djurattacker, men man kan aldrig vara för försiktig! Se till att ha tak och nedgrävt nät om du tänker lämna din kanin utan uppsikt. De kan hoppa högre än man tror och gräva väldigt snabbt. Dessutom kan rovdjur ta sig in om det inte finns tak/grävskydd. För kaninens skull är det bra om det finns ett hus i hagen så att den kan gömma sig om den blir rädd. På så sätt blir kaninen tryggare i miljön och blir antagligen lättare att fånga in.

Utebur med nedgrävt nät på sidorna och nät över
Foto: Emma Almquist

 

Det är spännande och roligt att vara utomhus för kaninen, upptäcka nya ställen och känna andra dofter. Se bara till att det är säkert för ditt husdjur.

 

Text och Foto: Nathalie Månsén

 


Aggressiv/Rädd kanin

Har du en vuxen kanin som är aggressiv eller rädd, en kanin som aldrig kommit ur tonårstrotset som du inte vet hur du ska hantera? 
Här får du en del tips och idéer på hur du kan gå till väga med din kanin och börja socialträna den.Kom ihåg att du aldrig får släppa ut din tamkanin i naturen, det är lag på det. Vill du inte ha kvar din kanin så måste du antingen avliva eller hitta ett nytt hem som vet vad kaninen har för problem.

Rädd eller "bara aggressiv"?
Det är svårt att veta vad som är källan till kaninens aggressiva reaktioner, då en rädd kanin kan uppträda aggressivt. Även en hona som försvarar sitt bo kan visa aggresivitet om man närmar sig hennes bo. Det finns ingen lösning som fungerar på alla kaniner utan man får prova sig fram och förhoppningsvis ger det resultat. Varje individ är unik och har en kombination av arv och miljö som gett den kanin du har framför dig idag. 

Kaninens arv från mamman har stor påverkan på dess temperament. En stressad och rädd hona får ofta ungar som är mer stressade och ofta räddare. Om du köper en ung kanin är det bra om du kan få träffa föräldrarna till kaninen. Är de trevliga och lever i en bra, lugn miljö så har din kanin bra förutsättningar. 
 
Många kaniner är tjuriga i "tonåren", en period i kaninens liv som oftast pågår ungefär mellan det att kaninen är 4 månader till ca 8 månader. Många kaninägare vittnar om att kaninens första levnadsår är lite extra påfestande. Det är dock viktigt att inte ge upp i denna åldern, kaninen är fruktansvärt formbar i sin ungdom. Lär den att du är snäll!rädd kaninRädd kanin


Vad kan man göra för att hjälpa sin aggressiva kanin?

Ge aldrig upp din aggressiva/rädda kanin förens du provat allt du kan. Kaniner är föds inte som onda eller goda, men de har olika förutsättningar i livet.

För vissa kaniner är det väldigt läskigt att du finns högt upp. I naturen är kaniner bytesdjur och är vana vid att fiender kan komma ovanifrån, vilket kan leda till att när du kommer för att lyfta kaninen ovanifrån så ser den dig som en fiende och försöker fly/försvara sig. En helt naturlig reaktion som bygger på att kaninen inte känner sig trygg. Försök vara på kaninens nivå, sätt dig på marken till exempel.

 

Det är vanligt att kaninen attackerar och morrar när man kommer med maten. Den attackerar för att hota dig, en del kaniner biter även. Det känns otroligt jobbigt att ha en kanin som attackerar vid matning, men det finns ett sätt att träna bort det som har ett resultat.


Är din kanin aggressiv kan det vara så enkelt som att det hjälper att byta boplats. Kanske är det något som stör kaninen där den bor? I bur kanske kaninen inte gillar sina grannar? Om du byter bur till din aggressiva kanin blir allt nytt för den och det blir som att börja om från början. Se till att verkligen bygga ett starkt band mellan dig och kaninen! Ett burbyte kan dock även ge omvänd effekt, din kanin kan bli stressad och reagera ännu starkare. Som sagt, det finns inte en lösning för alla.


Gällande burar; många aggressiva kaniner är understimulerade. Små ytor, brist på social kontakt, tristess o.sv. kan alla tvinga fram "sämre" sidor hos din långörade vän. Vissa kaniner behöver en mindre yta för att man ska kunna arbeta med deras beteendeproblem och verkligen komma i kontakt med dem. De flesta kaninerna uppskattar dock en större yta där de har full kontroll över situationen och kan komma till dig när de vill.Om kaninen attackerar dig

Det är viktigt att börja träna bort beteendet på en gång! Vissa kaniner blir som programerade på ett visst beteende efter ett tag och då är de väldigt svåra att jobba med. Det är vanligt att aggressiva kaniner bits, rivs och ”slår” mot dig med tassarna. Kaniner är små, men de kan göra ordentligt med skada. En kanin som attackerar ska tas på allvar, var rädd om dig själv.

 


aggressiv kaninKaninen attackerar

Du måste vara väldigt stark och självsäker psykiskt och intala dig själv att du inte är rädd för din kanin, att vara lugn är viktigt när man jobbar med osäkra djur. Om kaninen attackerar dig så visa inte att du är rädd, dra dig inte tillbaka. Det är bra att ha på sig en tjock tröja och vantar för att undvika att bli riven och biten. 

 

Börja såhär:
Det du vill göra är att ombetinga kopplingen mellan dig och något negativt, du vill vara ett positivt inslag i kaninens liv. Välj ut ett gott godis du kan ge mycket av (ruccola, persilja, morotsblast, maskrosblad, dagliga ransonen pellets) och något du kan ha godiset i (en slev, sked eller decilitermått). Sitt hos kaninen och erbjud godis när den kommer nära dig. Kanske kommer kaninen att attackera din slev/decilitermått, men det är viktigt att du är helt stilla och inte rycker till eller drar tillbaka. Ignorera detta "felaktiga" beteende! Skulle du dra dig tillbaka uppmuntrar du kaninens beteende eftersom det är precis vad den vill. Efter ett tag tröttnar kaninen på att bita och riva i dl måttet (eller vad du använder) och slutar. 

Det tar tid men så småningom lär sig kaninen att den inte kan skrämma dig, och att den får godis när den är nära dig.

 

När kaninen känner sig lugn nära dig så kan du börja ta på den försiktigt. Börja med att klappa samtidigt som du ger godis. Klappa din kanin och visa styrka, så småningom kommer kaninen förstå att hur mycket den morrar och nafsas flyttar du inte på dig.  Börjar den attackera med ordentliga bett och klor så backa tillbaka till att bara sitta och belöna närhet.

 

Prova även att sitta hos kaninen och prata lugnt med den, läs en bok eller vad som helst. Huvudsaken är att du lägger mycket tid på det om det behövs. Något så enkelt som det kan hjälpa, kaninen kan då inse att du inte är farlig, du sitter ju bara där utan att attackera. Du kan öppna burgallret och låta kaninen komma ut till dig och utforska på egen hand. Ha en godbit i beredskap för att ge den beröm.

 

Testa på ett neutalt område
Ett annat tips är att du flyttar kaninen till ett okänt ställe när du vill umgås med den, då behöver kaninen inte försvara sitt revir. På platsen du väljer ska det inte finnas någonting att äta (förutom möjligen hö), om du är ute kan du lägga ett lakan på gräset. Om du väljer att använda kompostgaller som hage, kom ihåg att du ska få plats i det. Du ska sitta med ryggen mot ena väggen och ha utsträckta ben. Börja med en relativt stor hage och uppmuntra kaninens närmanden. Efter ett tag kan du minska storleken på hagen. Kaninen ska inte kunna gå någonstans i hagen/rummet utan att gå på dig. På ena sidan om dig ska kaninen vara, och på andra sidan finns det mat/vatten/godis, det som lockar kaninen att kliva över. Är kaninen mycket rädd kan du lägga mat nära dig, eller på dig.


Utmaningen för dig är att du ska orka sitta så tills kaninen går över dig. Ett tips är att läsa en bok, sitta med datorn eller liknande. Kaninen kommer säkert först att lägga sig och vila, men förr eller senare kommer den att vilja komma åt sin mat, eller undersöka dig och dina kläder. Försök att fortfarande verka ointresserad och var tyst, det är ett framsteg för kaninen och minsta lilla kan göra den rädd. 

Därefter kan du testa att mata kaninen med handen. Har du lyckats att få din kanin att äta ur din hand så kan du försiktigt klappa den, och belöna. Kanske kan du efter ett tag sätta kaninen i knäet och klappa. Om kaninen vill hoppa ner från ditt knä, så låt den göra det. Håll aldrig fast kaninen.

Vid upprepade träningar av detta ger det resultat och du får en socialare kanin som tillslut inte kommer vara rädd för dig. Träningssättet kaninmagazinet rekommenderar är positiv förstärkning, där du belönar önskvärda beteenden och ignorerar "felaktiga".


Tyvärr så går det inte att hjälpa alla kaniner.

En kanin som är rädd eller aggressiv hela tiden är inget kul djur att äga och djuret mår inte bra av det heller. Man kan prova att omplacera kaninen, om man tror att det finns någon annan som kan träna det bättre. Om man vet att man har gjort sitt allra bästa eller att det inte kommer att fungera i ett nytt hem, så var ärlig mot dig själv och snäll mot kaninen och utsätt den inte för en ny ägare eller prövning. Problemet går inte att lösa och sista utvägen är avlivning, för djurets bästa.
Jag önskar dig all lycka i världen och hoppas att träningen ger resultat på din kanin!Text: Nathalie Månsén
Foto: Maria Frykstedt & Emma Almquist