bloglovin

Elin Olsson berättar om lejonhuvad dvärgvädur

Ras: Lejonhuvad Dvärgvädur
 
 
Elin Olsson berättar:

Inköpt: Min första köpte jag av underbara Malin, www.toftaholmskaniner.se & min senaste av www.backsippanskaniner.se
 
 
 
 

Hur upplever du att rasen är? (baserat på din/dina kaniner du har/haft)
Väldigt lugn och sprider glädje överallt. Glad för att mysa och även väldigt mat-glad!
Själva rasen i sig anser jag vara väldigt sprallig, man kan hantera den i princip hur som helst utan att de bryr sig. Denna rasen är den jag hade valt att visa upp om jag hade haft en barnfamilj på besök eller liknande.

Berätta om din kanin:

Jag väljer att berätta om min äldsta hona, Lutchia.
Väldigt nyfiken liten flicka, aldrig varit med om någon lugnare kanin. Detta var tjejen som fick mig att bli intresserad av kaninuppfödning. Kommer alltid fram och hälsar i buren och ligger mer än gärna och myser i famnen på en. I hagen hoppar hon gärna runt och när man går förbi springer hon till en för att visa "Matte, titta! Här är lilla jag.."
Såhär kan jag nästan tycka, mer eller mindre, att alla lejonhuvade dvärgvädurar är.

Hur är personligheten, temperamentet:

Lugnt och fridfullt. Finns ingenting som kan irritera denna rasen. (Min erfarenhet)
 
 
 


Hur bor dem:

Buren är konstruerad på så sätt att där finns 2 våningar, första våningen är försedd med gräs där kaninen har tillgång till att gräva och sitta på stora stockar för att utforska världen. På andra våningen finns tillgång till mat, hö och toalett. Höet ligger i en höhäck som är fastsatt på väggen och runt om i buren finns där roliga aktiveringar så som grenar uppe i taket, så att kaninen får lite utmaning, höbollar här och var. Som burunderlag använder jag både spån och halm. I toaletten använder jag Toa-Lätt och spån. Alla mina burar står utomhus, och detta tycker jag är det absolut bästa alternativet för Lejonhuvad Dvärgvädur.
 
 
 


Vad ger du för foder och hur mycket, hur ser matvanorna ut:

Jag ger Svenska foders kanin & marsvins pellets, 0,5 dl per dygn.
Varje dag går jag ut till kaninerna och serverar först hö, en timme senare får dem sin pellets som de är störtförtjusta i. Verkligen en matglad ras!
 
 
 


Hur aktiverar du kaninen, lämpar sig rasen för hoppning/utställning/annat:

Klicker träning är den aktivering som jag försöker hålla på mest med. Annars finns där tillgång till roliga tunnlar och bollar med godis i, i hagen. Rasen i sig skulle jag inte rekommendera till hoppning, men till utställning passar den perfekt.
 

Är kaninen kastrerad, om ja hur var den innan och efter:

Nej.
 

Vilken målgrupp tycker du rasen riktar sig mot?
Den är absolut barnvänlig i beteendet, dock har den en pälsvård som måste skötas och detta letar ofta inte barnfamiljerna efter.
Så jag skulle säga både och.
 
 
 
 

Vilka passar rasen inte till:
Eftersom det är en sådan tillåtande ras, som hade låtit dig kasta rundor på den, så anser jag inte att rasen passar till personer som låter sig göra vad de vill med kaninen, eftersom att denna rasen inte säger ifrån på samma sätt som jag kan tycka att andra raser gör.


Behöver man sköta rasen på något speciellt sätt?
Pälsen behöver borstas och hållas fri från tovor och liknande. Annars är det likadant med alla andra raser, att ta hand om sin kanin på bästa möjliga sätt, ge den den kärleken som den behöver och hålla den frisk.
 
 
 

 
Vad är det bästa, respektive sämsta med rasen:
Det bästa mot rasen är absolut hur lugn den är. Jag skulle aldrig klara av att inte ha en Lejonhuvad dvärgvädur i min kaningård.
Det sämsta: Hur dem älskar att smutsa ner sig, även fast det har sina roliga stunder.

 
Beskriv rasen med tre ord:
Kärleksfull, lugn & underbar.
 
 
 

Aynaz Bassiri berättar om dvärgväduren MiniPim

Ras: Dvärgvädur - Läs mer om det här.
 
Aynaz Bassiri Berättar:

Inköpt: Aynaz Bassiri (jag) aynos kaniner (ej registrerat namn) www.aynos.com
Namn: MiniPim
Ålder: 2 år

 

 Jag har 7 kaniner, 6 är dvärgvädurar och jag ska berätta om MiniPim som är en av dom. Han är en jättejättemysig kanin och det är dom andra dvärgvädurarna också. Myser gärna och älskar att bli klappad! Jag tycker rasen är en väldigt mysig och lugn ras. Dom är verkligen jättesnälla och gör nästan aldrig något dumt. Om jag ska jämföra med min vädurskorsning är dvärgvädurarna mycket latare och myser hellre än att skutta runt. Dom har inte lika mycket liv i sig som t.ex vädurskorningar tycker inte jag. Dom är perfekta kelkaniner och jättebra som ''första kanin''. 
Han bor i en utebur som är 120x80x70 (Längd, bredd, höjd) och han trivs perfekt där i. I buren finns det mat & vattenflaska och vattenskål, en höhäck så att höet inte blir skitigt lika lätt, en toalett och ett hus som han kan gömma sig i eller sitta på. Alltså är det  både sitthylla och hus. 
Som burunderlag har jag på sommaren vanligt spån och på vintern ett lager spån och sen halm på. Eftersom dvärgvädurar är normalpälsade och så spelar det inte så stor roll vad man har för underlag, för det fastnar ju inte i deras päls och så.


Jag har fått ha honom inomhus en period i en vanlig inomhusbur, men han trivdes inte alls. Jag tror att alla kaniner trivs bäst utomhus, det är ju mycket naturligare för dom dessutom. Som mat får han först och främst hö som vi köper från en bonde här i närheten och sen får han även en halv dl av pelletsen rabbfor som vi köper på granngården. Jag går hemifrån vid halv 8 på morgonen och kommer hem runt halv 3-4 oftast, så jag brukar börja med att innan jag åker iväg så fyller jag på med hö om det behövs och vattnar alla kaniner sen åker jag och när jag kommer hem får han rastas lite och sen senare på kvällen får  han pelletsen. 
Morötter och andra grönsaker ger jag då och då, på sommaren får alla kaniner även maskrosblad och gräs som uppskattas mycket!MiniPim är tänkt att vara endast till kel, alltså är han inte framvlad för hoppning eller utställning men eftersom han har sedan liten visat stort intresse för hoppning har vi börjat tävla. 
För det mesta är det ju vädur och hoppkorsningar som hopptävlar, det är en del dvärgvädurar också men jag tror dvärgvädurarna är mer ''populära''och lämpar sig mer inom utställning.
Jag hopptränar med honom då och då, högst 2 gånger i veckan. Sen har jag lärt honom att göra små tricks med godis, som att snurra och stå upp m.m. 
Han är i hagen iprincip hela tiden, så länge vädret tillåter. Sen brukar vi ta promenader då och då också. 


Han är inte kastrerad.

 

 

 

Jag tycker dvärgvädurar passar utmärkt till barnfamiljer, det är en väldigt barnvänlig ras. Perfekt om man bara vill kela och bara ''ha''. Jag tror dvärgvädurar passar dom flesta personerna faktiskt. Men om man förväntar sig en jättelivlig kanin tror jag inte dvärgvädur är det bästa valet. Dom är lite mer åt det lata hållet! ;)
Dvärgvädurar är även lättskötta, man måste inte sköta dom på något speciellt sätt.Det bästa med dvärgvädurar är att det känns alltid som dom förstår en, alltid är på ens sida och gör oftast som matte/husse vill haha. Jag hittar faktiskt inget negativt, jag tycker helt enkelt dvärgvädur är den bästa rasen!
 Om jag ska beskriva rasen med 3 ord är det: Underbar, snäll och mysig! :)

 


Att äga en lejonhuvad kanin, Emelie berättar

Ras: Lejonhuvad kanin - Läs mer här.


 

Emelie Eriksson berättar:

Inköpt: Omplaceringar
Namn: Alvin & Melvin
Ålder: 1 år

 

Hur upplever du att rasen är?
Lugna, harmoniska och perfekta barnkaniner.

Berätta om kaninenerna:
Alvin & Melvin är bröder ur samma kull, lugna och harmoniska. Melvin lite mer osäker pga blindhet, älskar att gosa och små i maten. Trevliga och perfekta som kelkaniner. Hur bor den: (Burmått, inredning,burunderlag, inne/ute osv. Vad du tycker är bäst för rasen) Bor i box på 2x2 meter nattetid ihop med den ovan - ska flytta till bur med fasthörande hage då dem älskar att vara ute. Ute dagtid i hage på 12x7 meter, fullt av aktiviteter i box och hage.

 

 

 
 

Vad ger du för foder och hur mycket, hur ser matvanorna ut Morgon:
Ut i hage + färskt vatten, nån gång under dagen lite frukt/sallad eller nån gren. Varje kväll rabbfor (ca 200 gram/kaninen) + gräs och färska grenar.

Hur aktiverar du kaninerna, lämpar sig rasen för hoppning/utställning/annat:
Går bara i hagen och får gos och mys. Inget hoppintresse på mina men inte heller tränat så mycket.

Är kaninerna kastrerade, om ja hur var den innan och efter:
Ja båda va det när jag tog dem.

Vilken målgrupp tycker du rasen riktar sig mot:
Väldigt barnvänlig, perfekt första kanin!

Vilka passar rasen inte till:
Passar sig till alla som vill ha en undebar vän som älskar mys!

 

 
 

Behöver man sköta rasen på något speciellt sätt?
Lite borstning och kloklippning är på sin plats. Vad är det bästa, respektive sämsta med rasen Deras lojalitet och stora intresse att älskas och gosa! Beskriv rasen med tre ord: Mysiga, vackra och pussglada!

Annat du vill lägga till: En underbar ras för dig som vill ha en kelkanin hemma, älskar att pussas och små i maten!