bloglovin

Snöskohare

Snöskoharens namn kommer från dens stora fötter, dem gör så att den kan ta sig fram över snön utan att sjunka ner. Denna art av harar lever i Nordamerika, de finns nästan i hela Alaska och kanada med undantag av de allra nordligaste regionerna.

Dem väger runt 1,5 kilo och är mellan 41-52 cm långa, dem tillhör de mindre arterna i släktet.
Precis som skogsharen byter dem päls före vintern, från brunaktig färg till vit päls, det ger ett bättre kamouflage i snön. Öronen är ca 7 cm långa och har svarta spetsar.
På harens fotsula finns det mycket hår som gör att det liknar en snösko.
 
 
Snöskoharen i sin vinterpäls
Foto: http://www.allposters.se
 


Varje individ lever ensam men det finns ofta flera exemplar i samma region med överlappande revir. Snöskoharens är aktiv på gryningen och natten, är det molningt väder är den även ute på dagen.
Snöskoharen tillhör Lepus släktet och precis som dem kan den springa snabbt och är en fram simmare, det är en bra fördel vid flykt.
Dem går inte i vinterdvala.


Födan består av gräs, blommor, knopp, kvistar och bark men under vintern äter den ibland köttet av döda artfränder.


Dem parar sig mellan mars och augusti. Honan parar sig ungefär 3 gånger under den tiden. De är dräktiga i 38 dagar och får mellan två till fyra ungar. Honan diar ungarna i en månad, sedan får dem klara sig själva.


Snöskoharens största fiender är röd och gråräv, rödlo, prärievarg och varg.

Snoshoharen är inte en hotat art.


Det finns sex underarter:
Lepus americanus americanus
Lepus americanus bairdii
Lepus americanus cascadensis
Lepus americanus dalli
Lepus americanus struthopus
Lepus americanus virginianus
 
 
Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback