bloglovin

Uniq's hoppkaniner

Namn: Julia Olsson
Ålder: född 1999, alltså 14 år.
Hemsida: Uniqshoppkaniner.weebly.com
Klubb: Ångermanlands Kaninhoppare
 
 
 

När bestämde du dig för att börja avla på hoppkaniner?
Jag fick min första kull i somras. Det var en kull mellan min hona Lea och min hane Anton. Även om jag inte hade tänkt para mamman så är det alltid trevligt med kaninungar. 


Har du alltid avlat för hoppning?
Nej, jag har inte riktigt haft några kaniner som jag vill para, men jag tänkte börja avla på riktigt till våren och har två spännande kullar på gång.
När fick du din första kanin, hur började kaninintresset?
Kaninintresset började när jag och min syster fick våra första kaniner som vi kallade för Socker och Suddis. De var väldigt snälla och Socker var även duktig på att hoppa. Tyvärr han jag bara tävla tre gånger med Socker och hon fick en pinne innan hon dog. 

 
Vad är dina avelsmål?
Jag vill få fram roliga hoppkaniner som passar både nybörjare och erfarna. Jag vill även att kaninerna ska vara unika och ta en speciell plats i köparens hjärta.

 
Hur många kaniner har du idag? Berätta om dem.
Just nu har jag 7 kaniner och 5 av dem tävlar aktivt just nu.
När Socker dött kollade jag på en ny kanin och fastnade för en liten söt blå kille vid namn Engens Haunted Hallow. Anton som han kallas hemma är världens snällaste, men tyckte aldrig hoppningen var så kul. Han bor just nu tillsammans med Lea vilket han trivs väldigt bra med. Jag och min lillasyster ville ha en till kanin som hade hoppföräldrar och efter mycket tjatande åkte vi hem till Agnes för att kolla på ungarna som hon fått mellan Mangolds (gt ch) Ljuset I Stormen och Tomorrows Black Bust. Vi fastnade för Malva och Lea (Mangolds Marshmallow och Mangolds Guilty Pleasures) och några veckor senare fick de komma hem. Lea tävlade aktivt innan sin kull och är msv i rak och svår i krok. Hon är även väldigt duktig i längdhopp och har hoppat 220 cm. Malva tog en paus i somras och efter att tävlat aktivt i ett år har hon nu börja bli placerad. Förra hösten dog även Suddis och efter ett tags sörjande var min syster redo för en till kanin, men säljaren drog sig ur i sista stund och Riva fick istället följa med hem från Kista. Regnbågens River Flows In You, som hon kallas är efter två av mina favoritkaniner Ina och Lusen och jag kunde inte vara lyckligare. Riva är väldigt speciell. Ibland kan hon vara världens snällaste och man kan sitta och klappa henne i buren och nästa sekund hugger hon mig. Samma sak gäller på banan, hon kan nolla en bana och näsa gång gå på 7 fel och vara superfeg, men jag älskar henne ändå. I mars det här året fick jag ett meddelande av en i klubben som skulle sluta och hon kunde inte få en av sina kaniner sålda. Jag fick testa tävla henne innan jag skulle köpa henne och jag kan inte direkt säga att det gick bra. Maja som då var 7-8 månader hade aldrig tränat och hon var även aggressiv, hon hoppade inte på tävlingen och sprang igenom hela banan. Så jag vet inte vad jag tänkte när jag tog hem Maja eller Sävast Taj Mahal, men nu efteråt är det mitt livs bästa beslut. Maja är min absolut bästa vän och jag skulle aldrig klara mig utan henne. Efter att inte ha hoppat något till att en vecka senare ta båda pinnarna och ca 4 månader senare vara elitklassad i rak. I somras kunde jag bara tävla med Maja och Riva så då kände jag att jag ville ha mer kaniner när jag tävlade så mycket och köpte Ture och Willie. Snöflingans Panne De Monteur och Runaways Walleye har precis börjat tävla och Willie har precis blivit medelsvår klassad. Ture har så långa ben så han har inte lärt sig hålla koll på dem än, men lär sig nog snart.
 
 
 
 
Vad är viktigast vid köp av hoppkanin?
När jag köper en unge så tycker jag att föräldrar och uppfödare är viktigast. Föräldrarna så tycker jag är viktigt att de inte är medelstora och har ganska långa ben. För mig så gör det inget om föräldrarna har lite humör då de ofta blir lite tuffare och får mer vilja då. Med uppfödaren så tycker jag att det är viktigt att de är seriösa och kanske inte avlar/ har kvar dubbelbrokade eller kaniner med bettfel. sedan är det ju alltid roligt om uppfödaren bryr sig om hur det går för ungen.
 

Åker du runt och tävlar i hela Sverige?
Nja, jag brukar åka till angränsande klubbar som hälsinge, men jag har även varit till gästrike och västerbotten. Jag planerar att åka till norrbotten på SM och stockholm på Kista.

 
Vad undviker du i din avel?
Jag avlar inte på kaniner som är mer än 2% släkt, kaniner som har en "nära släkting" med bettfel och oftast inte två brokade kaniner.
 
 


Vad har du för krav på dina köpare?
Jag vill ha en så seriös köpare som möjligt och tänker på att kaniner inte är någon leksak. Tycker även att det är viktigt att köparen vet att kaniner kan leva länge och vill ha samma omvårdnad när de är stora som när de är små, att de ska bli älskade livet och och får komma ut i koppel och rasthagar samt veterinärvård om den behöver det.

 
Vad ingår när man köper en kanin från dig?
Man får får med ett faktapapper om kaninen/ kaniner, övergångsfoder och livslång kontakt och hjälp.

 
Hur kom du i kontakt med kaninhoppning första gången?
Det var nog sommaren 2011. Jag red en häst i ett stall och det var en tjej i stallet som skulle ha en nybörjarkurs. Jag var med på den och tyckte det var väldigt kul. Efter tävlingen blev jag medlem i "ÅKH" och åkte på min första tävling några veckor senare. Jag tror att Socker gick på 2 fel och jag var överlycklig.


Hur ser din kaningård ut?
Alla mina burar är väldigt stora och var från början utehagar, så jag måste ibland krypa in i buren för att hämta kaninen. I buren finns det alltid en sitthylla av något slag, vattenflaska, matskål och en hö behållare. Jag har en fyrfackare och en tvåfackare som de bor i, men får komma ut i rasthagar och promenader när vädret tillåter.

 
Vad ger du för foder?
Mina kaniner får pellets efter storlek och ålder, fri tillgång till hö, vatten och gnagträ. Gräs och kvistar får de efter årstider och grönsaker någon/ några gånger i veckan.


Hur många timmar per dag spenderar du åt dina kaniner?
Minst en timme, ibland tränar jag med någon kanin om den klassat upp sig och då tar det längre tid. På helgen om det inte är tävlingar lägger jag nog 2-3 timmar.
 

Har du något tips till en blivande hoppare?
Att bli bra kompis med sin kanin tycker jag är viktigt, att de litar på sin ägare! Börja träna låga höjder så kaninen inte blir osäker och höj sedan långsamt. Gå på promenader så kaninen får bra kondition och träna inte för ofta. Sedan är det ganska individuellt, vissa kaniner är stressade och behöver hjälp för att bli lugnare och vissa är sega och behöver hjälp för att komma igång.

Har du något tips till dem som vill börja föda upp hoppkaniner?
Ett tips kan vara att ta kullar där det finns intresserade så ungarna får ett bra hem och att man inte måste sälja ungarna till hem som man egentligen inte gillar eftersom man inte kan behålla alla. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lina Strindlund

Åååh, vilken bra uppfödare! Du verkar verkligen bry dig om dina kaniner och tänka till om hur de ska ha det. Jättebra att du tycker man ska ta ungar när man vet att det finns bra hem åt dem, och inte bara ta en kull för att man själv vill eller behöver pengar.
Har du en egen hemsida, blogg eller Epost om man vill hålla kontakt? Jag har en ung rexkanin, som jag mest varit ut på "promenader" med, nu börjat hoppa lite och hoppas hon ska gilla det och bli bättre. Men ffa. vill jag att hon o jag ska ha kul ihop. Försöker träffa andra kaniner 1 ggr/ vecka så hon itne känner sig så ensam och missförstådd (utan artfränader) här hos oss. :)

2013-12-09 @ 01:22:32
URL: http://linaochlovis.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback