bloglovin

Uppfödarintervju: Pralinens Hoppkaniner

Namn: Sandra & Malin Jönsson

Ålder: 20 & 40

Hemsida: www.pralinens.weebly.com

Ras: Hoppkaniner

 

När fick ni er första kanin, hur började kaninintresset?

Vi har alltid haft kaniner hemma. När jag var liten hade mamma och pappa hobbyuppfödning på dvärgvädurar. Så kaniner har här alltid funnits. Intresset på hoppning började på Falsterbo Horse Show 2004 där jag såg kaninhoppning för fösta gången, sen dess har jag varit fast.

 

 
 

 

Hur många kaniner har ni idag?

Vi har totalt 21 kaniner på gården. Varav 13 utav dem tävlar aktivt, sen har vi en dvärgvädur rex och så våra härliga pensionärer. Vi har en rolig variation på våra kaniner. De har alla underbara personligheter och har alltid glimten i ögat.

 

När och varför bestämde ni er för att börja avla på hoppkaniner?

Vi bestämde rätt tidigt efter att vi börjat med hoppningen att vi ville avla oxå. Det var rätt naturligt iom att vi fött upp kaniner innan och tycker att det är väldigt roligt att se ungarna födas och växa upp som man sedan kan följa på banorna.

 

Vad är era avelsmål?

Vi vill få fram kaniner med härliga personligheter som lämpar sig till hoppning. Vi fokuserar framförallt på att få fram obesläktade ungar så vi kan föra vår avel vidare.

 

 

 

Har ni några kända avkommor?

Vi har fött upp Årets hoppkanin i danmark, Pralinens Gt Ch Mrs Butterworth, vi har även en sm vinnare i KAF, Pralinens Ch Eclipse, Pralinens Bus & Sus och Pralinens Ch Benjamin Britten har vunnit Sollentunacupen 2012 och 2013. Vilken klubb tävlar du för?

 

Åker ni runt i hela Sverige?

Vi tävlar för Skånes kaninhoppare, men vi åker runt rätt mycket och tävlar i olika klubbar.

 

Vad undviker ni i er avel?

Vi är väldigt noga med kaninens hälsa och temprament. Så vi undviker defekter, parningar mellan två brokade kaniner och har bara väldigt trevliga djur i aveln och vi vill gärna undvika inavel, vi vill få in nytt blod i våra led.

 

Vad avgör om ni sparar någon av dina egna uppfödningar?

Vi är väldigt glada för att behålla från vår egna uppfödning. Vi vill framförallt ha variation i våra led, så det är ju en avgörande del när vi väljer om vi ska behålla nån i den kombinationen. Sen är det alltid kemin som avgör. Vi är väldigt noga med att vi ska fastna för personligheten så man trivs bra ihop.

 

 

 

Skriver ni något köpeavtal? Vad har ni för krav på era köpare?

Ja vi har köpavtal. Vi har som krav att vi inte vill att våra brokade uppfödningar ska paras med en annan brokad kanin, att de ska ingå i en sund och genomtänkt avel, att de ska bli välskötta, att de ska tävla under deras fullständiga tävlingsnamn och att vi vill bli kontaktade ifall kaninen får kull, blir sjuk, ska omplaceras eller avlider.

 

Vad ingår när man köper en kanin från er?

Man får med ett häfte med all info du behöver om din nya vän, så som info om deras släkt och om kullen samt lite mer info om oss som uppfödare. Sen så får man självklart med övergångsfoder. Sen är vi väldigt måna om att alltid finnas där för våra köpare. Vi hjälper till med träning och tips samt att man alltid kan vända sig till oss.

 

Hur ser er kaningård ut?

Vi har två olika stall, ett där alla tävlingskaninerna bor och ett där våra pensionärer och honor med kull bor i. I det lite större stallet är alla burarna 125*80*70 och i det lite mindre stallet är burarna i lite mer varierande storlek men allt mellan 120-200*70/80*70. De bor i fackburar där alla burarna är inredda med sitthylla och leksaker såsom tunnlar, broar och olika bollar. Sen har vi hagar där de kan vara ute hela dagarna.

 

 

 

Vad ger ni för foder?

Våra kaniner får Cuni PRO blandat med Oxbow Adult. Sen är det ett par av de äldre kaninerna som äter Cuni Complete. De får även frukt och grönt varje dag, sen så har de förståss fri tillgång till hö och vatten.

 

Hur många timmar per dag spenderar ni åt era kaniner, hur ser dagsrutinerna ut?

Olika från dag till dag, men rutinerna är att de ska komma ut i hagar eller ut och gå i koppel. Mysstunder där man kollar genom kaninerna så allt är som det ska. Kollar över klor/tänder och går och pysslar i stallet.

 

 

 

Vad är viktigast vid köp av hoppkanin?

Det är inte så ofta vi köper in kaniner, vi brukar mest behålla från våra egna kullar. Men om vi köper in något så tänker vi mycket på vad det är vi vill få in i vår avel och vad vi vill ha för typ av kanin.

 

Har ni något tips till en blivande hoppare?

Vänd dig till en uppfödare för att skaffa din första hoppkanin. Vi hjälper alltid våra köpare med allt de behöver. Ger massor av tips vid selträning, hoppträning osv. Det är skönt att veta att man har någon att vända sig till om man stöter på några problem på vägen.

 

Har ni något tips till dem som vill börja föda upp hoppkaniner?

Tänk efter innan. Vad har du för mål? Vad vill du få fram för kaniner? Det är ett stort ansvar man tar på sig, men det är också riktigt roligt!

 

Tack för intervjun Sandra och Malin! Bilder från Pralinens Hoppkaniner

© Kaninmagazinet 2013


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback