bloglovin

Söker medarbetare

Vi behöver nya medarbetare!

 

Idag är vi 7 tjejer som driver hemsidan. Tyvärr kan inte alla vara lika aktiva hela tiden, det händer saker i privatlivet och det börjar ta slut på artikel ideér.

 

Därför söker vi nu nya medarbetare till hemsidan. Du bör vara minst 15 år gammal just för att du ska kunna hantera det svenska språket bra i skrift, är du yngre och tycker att du gör det är det inget hinder för dig att visa intresse.


Du Ska kunna bidra med ungefär minst 5 artiklar i månader. 
Kunna leta upp korrekt information på internet, rådfråga veterinär om det behövs. Veta hur en artikel är uppbyggd.  Goda kunskaper på kaniner. Du ska bidra med egna bilder till artiklarna eller fixa dem på annat sätt, tex skapa en tråd på ifokus att du söker bilder på vissa saker. Du ska vara kreativ , det är det viktigaste!

 

Ett plus är om du kan hantera redigeringprogram som tex photoshop och webbdesign, (enklare saker mestadels kopiera och klistra in.) 

 

Vi tjänar ingenting på att göra detta.

 

Är du intresserad?
Kommentera, skicka pm eller maila kaninmagazinet@gmail.com och berätta lite om dig själv. Maila gärna en testartikel till oss, kika på hemsidan vad som finns och skriv om någonting du tycker saknas. 


På utställning

Nu har du anmält dig och det är dags för första utställningen. I denna artikel får du lära dig hur det går till.på utställning
Foto: Malin hultman
 
 


När du kommer till utställningen på morgonen så får du ett papper där det står vilket nummer din kanins bur har. Du placerar kaninen i utställningsburen som den har blivit tilldelad:
 
 
Hö: Ibland finns hö redan i buren, men då ganska lite, så du kan behöva komplettera/ge hö till kaninen.
 
 
Vatten: Enklast att använda vattenskål och inte i vattenflaska, eftersom att utställningsburarna inte är anpassade för sådana. Vissa väntar med att ge vädurskaniner vatten tills de har bedömts och ger istället kaninerna vatten från skålen för hand då och då under dagen. Detta eftersom vädurarna kan råka doppa öronen i skålen och på grun av det det bli smutsiga.
 
 
Strö: Halm eller kutterspån brukar användas som underlag i utställningsburarna. Har du en långhårig kanin kan det vara bra att packa med lite egen halm eller en handduk att lägga i botten om det skulle vara spån. 
 
 
Grannarna: Något annan som är bra att tänka på att kolla in din kanins ”grannar”. Ofta kan kaninerna nå varandra genom gallret och om det blir bråk så kan de skada varandra. Om du vill vara säker på att din kanin håller sig ifrån bråk så bör du sätta upp tex pappskivor vid gallret. Detta finns ibland på utställningen, ibland inte.
 
 
 
 
 
 
 
på utställning
Foto: Nathalie Månsén
 
 
 
 
Sedan är det bara att vänta. Har du burnummer 13 så är din kanin oftast just nummer 13 i ordningen, men ibland går de ”baklänges”. Det kommer en bärare och hämtar din kanin när det är dags. Först blir din kanin buren till vågen och sedan till domaren.
 
 
Domaren kontrollerar först att det är rätt kanin på bordet. Tittar så att könet stämmer överens med vad som står på bedömningslappen. Kontrollerar även att tänderna är ok och om öronmärkningen eller ringmärkningen stämmer. Vid fel så blir kaninen diskvalificerad.


 
 

bedömningskort
Foto: tullingesjönskaniner.tk

 

 

Det finns en mängd olika punkter som en domare bedömer och poängsätter på en kanin. För att få en ordentlig bild av just din ras så bör du titta i Nordisk Kaninstandard. Se även ”Bedömning på utställning” och våra rasspecialer
 
 
För att en kanin ska hamna på prislistan krävs det att den får 94 poäng eller mer.
Foto: ninnih.se

 


När alla kaniner är insatta i prislistan så sker en konkurrensbedömning mellan de bästa honorna och de bästa hanarna. Nu bedöms det inte utfrån det vanliga kortet utan med siffror 1-3 där 3 är bäst. Här är det främst rasprägel och presentation som räknas.
 
 
I slutet av dagen hjälps ofta alla åt med att plocka ihop utställningsburarna och städa lokalerna innan prisutdelningen.
 

 

 

kaninutställning
Såhär bra kan det gå! 94p samt bästa ungdjur
Foto: Nathalie Månsén

 

 
Det finns även en mer informell variant på utställning som kallas bordsutställning. Skillnaden är att det inte finns några särskilda utställningsburar utan kaninerna får sitta i sina transportburar. Det finns heller ingen bärare utan man får själv bära sin kanin till domaren och därifrån. Denna utställning går lite snabbare än en vanlig.

 

 

 

Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013


Senast uppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman

 


Sociala beteenden

Att kaniner i välkomponerade par har mycket ut av varandras sällskap och dessutom ett rikt socialt samliv är det få som tvivlar på. Men hur kommunicerar de? Vad betyder deras kroppsspråk?
 
Kaniner som lever i par får utlopp för en hel del beteenden som de inte riktigt kan få utlopp för ens med den bästa människokompis. Inte heller en annan art, tex marsvin, kan ersätta en artfrände som talar "samma språk". Detta leder enligt forskningen till att kaniner som lever i par/grupp är mer aktiva än ensamlevande kaniner.
 
Foto: Linda Gustavsson
 
I gruppen/paren så spenderas en hel del tid med att vila/mysa tillsammans. Detta sker dessutom gärna med fysisk kontakt mellan kaninerna, så som när de vilar tätt ihop eller tvättar varandra. Att kaninerna tvättar varandra är dessutom praktiskt för att hålla hygienen på de ställen som kaninen har svårt att nå på egen hand.
 
 
Det finns dock en viss ettikett som måste följas gällande vem som tvättar vem. En kanin som vill bli tvättad lägger huvudet på marken och skjuter fram det mot sin kompis. Kaniner kan även försöka kommunicera på samma sätt med dig, och om du vill bli tvättad så kan du försöka göra samma sak med din hand (lägga de på marken framför kaninen). Om det är en högrankad kanin som vill bli tvättad så gör den andra kaninen bäst i att lyda, medan en lågrankad kanin som ber om tvätt kan bli helt ignorerad utan att det blir några konsekvenser. I kastrerade par kan dock denna etikett vara rätt fri och båda kaninerna turas ofta om att tvätta varandra i ganska lika mängd. Om en människa är inblandad kan det ibland bli lite förvirrat, alla kaniner förstår inte riktigt vad vi menar när vi försöker härma deras språk.
 
 
 
Innan kaniner börjar umgås fysiskt så måste de komma överens om vem som står högst i rang. Detta börjar oftast med att kaninerna ignorerar varandra, tvättar sig lite framför varandra för att inte verka för intresserade medan de avgör om den nya kaninen är ett hot eller ej. När de väl börjar interagera finns det ett antal olika beteenden som visas upp, och som även kan komma tillbaka om det blir lite instabilitet i förhållandet senare.
 
Om det är relativt säkert vem som är undergiven/dominant redan efter kaninernas lilla tjuvkik på varandra så kan den undergivna kaninen visa att hen inte vill bråka genom att lägga huvudet på marken. Detta är ganska likt när en kanin ber om tvätt, men huvudet är inte framåtskjutet. Om det inte finns någon tydlig rang så måste denna göras upp mellan kaninerna, vilket kan leda till jakt, ridning och i svåra fall ordentliga slagsmål.
 
Jakt är när den dominanta kaninen vill att den andra kaninen ska flytta sig, och detta kan även vara den dominantas sätt att bekräfta en redan färdig rangordning. Ifall den andra kaninen inte flyttar på sig så kan det leda till slagsmål.
 
Här är det viktigt att ha koll på rangen
 
 
En annan väldigt vanlig dominansuppvisning är ridning, när en kanin rider på den andra. Detta kan ske pga hormoner hos okastrerade kaniner, men när det gäller dominans så kan det självklart ske även mellan kastrerade kaniner. Detta beteende är speciellt vanligt mellan kaniner som precis träffats.
 
Till sist finns det en enda utväg om ingen av kaninerna ger upp sin rang; salgsmål. Dessa kan vara mer eller mindre allvarliga, men kaninerna undviker ändå detta stadie så länge de kan pga skaderisken. En skadad kanin är ett lätt byte för rovdjur. Lite pälstussar får man ofta räkna med när man bondar två kaniner, men om de faktiskt skadar varandra så måste du sära på dem.
 
 
 
Kaniner i par är ofta harmoniska och spenderar mycket tid med att göra saker som gynnar båda kaninerna och många hävdar att det bästa du kan göra för din kanin är att ge den en livskamrat. Dock kan det ske förändringar i rang pga flera orsaker, så som könsmognad, sjukdom eller att en kanin tillkommer/lämnar gruppen. Kom ihåg att kaniner är som oss på vissa punkter, de vill också kunna få egentid. Ge dina kanine stort utrymme att leva på så att de kan uttrycka alla sina sociala beteenden.
 
Kom ihåg att det finns mycket mer som kaninerna kan tolka från varandra, denna artikel fokuserar på direkt interaktion. Mer om andra signaler kommer i en annan artikel.
 
Text och övrigt foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014