bloglovin

Raserfarenhet Angora, Ronja Ekman berättar

Ras: Angora - Läs mer här.

 

Inköpt: Desirée Backlund, Enhörningens Hästgård

Namn: Gandalf the grey & Saruman the white


Ålder
: Gandalf är 2 år & Saruman är 1 år 

 

 

 

 

 

Hur upplever du att rasen är? 
Enligt mina erfarenheter är angororna nyfikna, lugna och lättlärda. 

 

Berätta om dina kaniner:
De är faktiskt bröder, dock som dag och natt. Saruman är lättlärd, full av energi och väldigt nyfiken medan Gandalf har en stark egen vilja, vägrar bli vänd på rygg (för klippning under magen) och sitter helst på en sitthylla och halvsover.

 

 

 

 


Hur bor de? 
I en tvåvåningsbur som är 210x80x180 (längd, bredd, höjd). De har tre rum var som är inredda med korkmatta i botten för att skydda golven mot väta och sedan tidningar och halm ovanpå. Saruman har även kokosmattor för att underlaget ska bli mjukare och förebygga trycksår.

Vad du tycker är bäst för rasen?
Det är viktigt att det inte regnar eller snöar in i buren så att kaninerna blir fuktiga, det gör nämligen att ullen fort tovar ihop sig. Angoraull har lätt för att suga upp vätska. En blöt angora blir fort kall vilket kan leda till att kaninen blir sjuk. Optimalt tror jag skulle vara att ha angorakaninerna i ett stall eller liknande.

 

 

 

 Vad ger du för foder och hur mycket, hur ser matvanorna ut:
Mina kaniner får 1,5 dl pellets/dag (hälften på morgonen och hälften på kvällen). Jag kör med Groov 90 som egentligen är ett pellets för hästar men fungerar utmärkt för mina djur. De får även fri tillgång till hö, vatten och gnagmaterial. Oftast får de även ett knippe blåbärsris att knapra på.

 

 

 

 Hur aktiverar du kaninen?
På sommaren får de komma ut i varsin hage dagtid. På vintern vill jag inte riskera att de blir blöta så då består aktiveringen mest av leksaker i buren och att jag håller i och borstar dem.

 

Lämpar sig rasen för hoppning/utställning/annat?
Jag har själv aldrig provat att hoppa med mina angoror men jag ser ingen anledning till att de inte skulle kunna tävla som hoppkaniner åtminstone i de lägre klasserna (när de är klippta). De passar utmärkt till utställning men man måste vara medveten om att det är mycket jobb med att få en angora i ”utställningsskick”.

Vilken målgrupp tycker du rasen riktar sig mot?
En angora passar till den som är intresserad av pälsvård och att ta till vara på den underbart mjuka angoraullen. Som tidigare nämnt passar de även till den som är intresserad av utställning. När man väljer en angora måste man också vara medveten om att det krävs mycket jobb med socialisering och underhåll av ullen. Kaninen måste vara van att bli ihållen, sitta still, bli klippt, borstad och vänd på rygg.

Vilka passar rasen inte till? 
Jag tycker inte att angoran passar som barnkanin, förstakanin eller för den som inte är intresserad av pälsvård eller att ta hand om ullen.

 

 

 

 Behöver man sköta rasen på något speciellt sätt?
Man behöver inte borsta en angora varenda dag men det är bra att känna igenom dem varje dag med fingrarna för att snabbt upptäcka eventuell tovbildning/ filtning. Tovorna måste klippas eller borstas bort för att kaninen inte ska känna obehag av en tova som sliter i skinnet och ju mindre tovor din angora har desto mer användbar ull får du ut av den vid klippningen.

Angorakaniner ska klippas ca var 90:e dag, då ska ullen vara ca 7 cm lång och om man delar på pälsen kan man ibland se att den börjat lossna lite i botten och bildat ”spindelväv”. Det är mycket viktigt att kaninen klipps i tid, hellre några dagar för tidigt än för sent.  Om man struntar i att klippa sin angora fortsätter ullen att växa och tovor bildas. Detta gör ont, kaninen mår dåligt och slutar tillslut att äta. Om inte kaninen klipps kommer den snart att svälta ihjäl. Ser du att din angorakanin slutar att äta några veckor innan klippdags rekommenderas att du klipper den omedelbart för säkerhets skull.

 

 

 Vantar och sittunderlag tovade av Gandalfs ull
 Vad är det bästa, respektive sämsta med rasen?
Det bästa måste jag nog säga är den underbart mjuka och varma ullen, man kan få ut ca 200 gram vid varje klipptillfälle och om man sedan producerar något av det och säljer blir kaninerna nästan självförsörjande.

Sämst är att ullen lätt filtar ihop sig av smuts och väta. Därför är det svårt att hålla dem på ett mer "naturligt" sätt  med möjlighet att gräva i jorden och så. Man får passa på när de är nyklippta.Beskriv rasen med tre ord:
Gosig, fluffig och nyfiken

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback