bloglovin

Underbett: En forskningsartikel

1981 gjorde genetikassistenterna C. M. Huang, M. P. Mi och D. W. Vogt en studie om underbett hos kaniner. Denna artikel innehåller en sammanfattning och förklaring av det de kom fram till. Kom ihåg att detta bara är en enskild artikel i ämnet.

 

"Data från fenotypiskt normala X normala parningar av tamkaniner analyserades för att skilja mellan den enda locus och multifaktoriella modeller av arv av underbett hos tamkaniner. Resultaten indikerade en enkel autosomal recessiv nedärvning med ofullständig penetrans för detta tillstånd."

- Forskarnas sammanfattning av arbetet

 

 

 

Blev du kanske lite snurrig av att läsa texten på grund av alla svåra ord? Ingen fara, det blir nog de flesta. Texten innehåller en hel del formuleringar och ord som är typiska för genetiker, men som inte används i vardagligt tal.

 

Fenotyp är det vi kan se uttryckas hos en individ, läs mer om det här.

 

"Normala X normala parningar" syftar på att forskarna gjorde parningar mellan två kaniner som såg normala ut, d.v.s. att de inte syntes något underbett på dem.

 

Att en nedärvning är "enkel" innebär att den bara berör en allel, vilket i sin tur är en större del av DNA.

 

Autosomal nedärvning sker helt oberoende av kön, d.v.s. både en hane och en hona kan få och bära genen. Förändringen sitter alltså inte i könskromosomen.

 

Autosomal recessiv är ett av många sätt som en gen kan föras vidare genom generationer. Om genen är autosomal recessiv innebär att det måste finnas dubbel uppsättning av en onormal gen hos en individ för att egenskapen, sjukdomen eller drag ska utvecklas. Detta innebär alltså att båda föräldrarna måste ha minst en uppsättning av genen för att underbett ska utvecklas.

 

Den andel individer som har en gen och dessutom uttrycker genens drag ger genens penetrans. Om vissa personer med mutationen, i detta fall dubbla anlag för underbett, inte utvecklar drag av mutationen (underbett) så säger man att genen har ofullständig penetrans.

 

 

 

Det betyder alltså att vi också kan skriva texten ungefär såhär:

Data från parningar mellan till synes friska tamkaniner analyserades för att se hur genen nedärvs. Resultaten visade att underbett styrs av endast en viss del av DNA, både honor och hanar kan bära på genen. Den måste finnas i dubbel uppsättning för att uppkomma hos en individ, alltså måste båda föräldrarna bära på genen, men den behöver inte synas hos individen bara för att den finns i dubbel uppsättning.

 

Detta gäller alltså för underbett, enligt studien. Kom ihåg att man gärna vill ha flera källor på sin fakta innan man fullt accepterar den, men det kan ändå vara värt att ta del av rön som finns i ens omgivning.

 

Artikeln i sin helhet går att finna här.

 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 

Text: Emma Almquist  Foto: Malin Elfstöm © Kaninmagazinet 2014


Tidskriftssamlare

Om en är medlem i något av förbunden blir det med tiden rätt många tidningar att hålla reda på. För ofta är det ju roligt att spara dem ett tag. Här får du en instruktion på hur du själv kan pyssla ihop tidskriftssamlare i lagom storlek.
 
 
 
 
 
Måtten är anpassade för tidningar i A5-storlek, alltså samma storlek som Rikshoppet och Kaninuppfödaren. Med viss möda går det att klämma ned ca 12 tidningar i en och samma samlare. För rymligare storlek kan du öka måttet i ryggarna (där det nu är 4 cm).
 
 
 Material & verktyg:
 • A3 papper 
 • A3 kartong (t.ex. ett tomt flingpaket)
 • Sax
 • Linjal
 • Penna
 • Lim
 • Dekoreringsmaterial (presentpapper, klistermärken, färgpennor, paljetter, fotografier...)
 
Här kan du ladda ner ritningen!
 
 

Så går du tillväga:
 1. Skissa upp eller skriv ut ritningen på ett A3 papper. Välj själv hur samlarens öppning ska se ut (rundad, sneddad, med morotssiluetter...).
  Klipp ut.

 2. Skissa upp ritningen på en lagom bit kartong.
  Klipp ut.

 3. Vik längs med de streckade linjerna.

 4. Limma ihop vid kryssen (x). Låt torka (gärna under en tung bok eller liknande).

 5. Vik upp bottenflikarna enligt nummerordningen 1-4, nummer 4 ska snäppas in under nummer 1.

 6. Vik ned flik nummer 5. Vid behov: limma.

 7. Dekorera.

 8. Fyll med tidningar!

 
Text, foto & ritning: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2013

Bokrecension: Understanding your rabbit's habits

Författare: Tasmin Stone
 
"Har du någonsin undrat vad din kanin tänker?" Så lyder första meningen på baksidan av denna bok, skriven av Tasmin Stone. Boken är en välfylld guide till de vanligaste kaninbeteendena, med fokus på kaninens kroppsspråk.
 
 
Tasmin Stone är aktiv i kaninvärlden med en blogg, hon driver ett av Storbritanniens mest populära forum för kaninägare, hon skriver böcker och dessutom jobbar on hårt för att fler ska välja omplaceringskaniner när de köper djur. Hennes blogg/hemsida är väldigt trevlig och går att hitta här.
 
Boken börjar med en introduktion som handlar om att kaniner är långt mer komplexa än vad man får en bild av i dagens samhälle, de är inte bara små och fluffiga. Sedan går Tasmin Stone igenom olika beteenden så som lek, aggression, sociala beteenden och mycket mer. Varje rubrik har sitt eget lilla kapitel och allt känns viktigt. Fina, tydliga illustrationer visar hur kaninerna signalerar vad de tänker och känner.
 
Index över vad som tas upp
 
+ Lättförstådd
+ Går igenom alla vanliga beteenden
+ Ger ökad förståelse för de påhitt som våra långöron har för sig
 
- Engelska, som så många böcker. Alla fårstår kanske inte detta språk.
 
Rekommenderas till alla som förstår engelska, erfaren som nybörjare på kanin!
 
Recenserad av Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014