bloglovin

Vinnare: Årets kanin 2013

Grattis till Frida Wallin!
Hennes foto från Januari Månad blev Årets kanin 2013!
 
 

Kvalster

Pälskvalster (Listrophorus Gibbus) och Mjällkvalster (Cheyletiella Parasitivorax) är vanliga problem hos kaniner. Särskilt under milda och fuktiga höstar. Kvalsterangrepp ger symptom som klåda, mjällig päls och kala fläckar.
 
 
Listrophus Gibbus sedd genom mikroskop. Foto & film: Angie Norberg
 
 
Pälskvalster/Pälsätarkvalster livnär sig av själva pälssttråna. Har man skarp syn är det möjligt att se dessa med blotta ögat när de krälar omkring i pälsen.
 
Mjällkvalster lever på huden och äter hudavlagringar vilket resulterar i mjällbildning. Mjällkvalstren själva kan endast ses genom mikroskop.
 
 
Kvalster trivs bäst där det är fuktigt, varmt och mörkt. Men tyvärr är de både långlivade och härdiga att klara perioder av minusgrader och torka. Honan har kapacitet att lägga mängder med ägg vilket gör att de kan föröka sig väldigt snabbt under gynnsamma förhållanden.

Kaniner i alla åldrar och med alla olika pälsslag kan drabbas av kvalster. En angripen kanin kan smitta vid direktkontakt med andra kaniner, kontakt kanin-människa-kanin eller kanin-yta-kanin. Det brukar dock dröja ett tag innan kvalstren ger symptom. Först när kaninens immunförsvar blir nedsatt; till exempel på grund av stress (eller sjukdom), börjar parasiten märkas av. Stress kan orsakas av bland annat stökig omgivning, felaktigt foder eller genom otillräcklig stimulans (uttråkning).
 
 
Pälskvalster orsakar pälsavfall och kala fläckar, ofta med början runt svansområdet.

De första symptomen på mjällkvalster är att kaninen tappar päls i nacken. Håravfall som fortsätter bak över ryggen. Pälsen brukar lossna väldigt lätt och man ser mjäll i hårtussarna. Det är sällan som kaninen får allvarlig klåda, men tyvärr förekommer även sådana fall.
 
 
 
 
 Mjällkvalsterangrepp. Foto: Fanny Arvendal
 
 
Misstänker du kvalster? 
Boka snarast tid hos din veterinär så att kaninen blir ordentligt undersökt och får rätt behandling mot ohyran. Vanligtvis skriver veterinären recept på Ivomec, Stronghold eller liknande. Behandlingen brukar pågå 1-2 månader eller en gång i veckan i 3 veckor, beroende av preparat. Det finns ett antal receptfria medel för ohyrebekämpning men flera av dem är eller kan vara skadliga för kaniner. Frontline är ett exempel som brukar vara ofarligt för hundar men dödligt för kaniner, så chansa inte utan åk till veterinären!
 
Hjälp kaninen genom att borsta bort lös päls och mjäll. Kamma gärna igenom pälsen med en tät luskam. Om du håller till över ett ljust underlag kan du kanske se att det faller ut kvalster. Glöm ej att rengöra borstar och kammar efteråt.

Det är viktigt att behandla samtliga individer om det finns flera kaniner i hemmet, för även om de inte uppvisar symptom (ännu) är risken stor att de också bär på kvalster.
 
Burar och ytor där kaninerna rör sig skall saneras grundligt och städas ofta under behandlingsperioden för att minska risken för återfall. Allt strö och hö skall bytas och inredningen skuras och diskas. Det kan bli mycket jobb men det lönar sig att vara noggrann.
 
Givetvis ska kaninerna inte tas med på utställning/tävling när man drabbats av kvalsterangrepp. 
 
 

 Foto: Fanny Arvendal
 
 
 
Läs om Ellens veterinärsbesök och erfarenhet här.
 
Dessa kvalster angriper inte människor men vi kan vara allergiska mot enzymer i deras avföring.
 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 

Text: Nathalie Månsén & Anita Ekman © Kaninmagazinet 2013

Uppfödarintervju: Duvlyckans kaninuppfödning

Namn: Ida Fredberg
Ålder: 20
Förening: Sörmlands kaninavelsförening
Ras: Dvärgvädur
Hemsida: www.Duvlyckans.se

 
Hur länge har du ställt ut och varför började du?
Jag har ställt ut i två år ungefär. Jag började när jag köpte en blue white kanin. Ville pröva på att ställa ut då jag tyckte det verkade kul sen så har det bara fortsatt :) 
 
 
 
 

Varför ställer du ut kaniner idag?
 Jag tycker det är roligt och man får hjälp att veta vad man ska fortsätta avla på. Man har ju som mål att få fram så fina kaniner som möjligt och att sen se sina helt egenuppfödda kaniner på utställning är riktigt kul
 

Vad är det bästa med att ställa ut kaniner?
 Gemenskapen! Man träffar så många nya människor och minsta lilla fråga man har så kan man lätt få svar då många har hållit på med kaniner i många år
 

Är du aktiv i din förening, tex genom att bygga upp utställningsområde eller liknande?
Vi har inte så många utställningar tyvärr och har inte varit med på de senaste utställningarna.
 
 
 

Hur många utställningar åker du på (ca) per år?
 Det är olika hur många djur jag har att ställa, i år har jag bara åkt på tre stycken
 

Vilket är ditt bästa utställningsminne?
 När min egenuppfödda schwarzgrannen hona fick 93p och med 9.5p på färgen

 
Beskriv din drömutställning!
 Oj har inte tänkt så långt då mina kaniner inte brukar hamna på prisplatser för tillfället då det är mycket jobb kvar. Men inte för många kaniner då det brukar ta så lång tid. En utställning ska ha ett fik och många sittplatser, finns inget värre än när det inte finns några sittplatser då man är där i många timmar
 
 

Har du någon utställningsförebild?
 Nej faktiskt inte har många som jag tycker är riktigt bra uppfödare och som har kommit långt däremot :)
 

Vad tycker du kan förbättras i utställningssverige?
 Större utbredning och fler utställningar inom samma län, man ska inte behöva åka 6timmar för att det är den närmsta utställningen på länge
 

Gör du något speciellt innan en utställning för att förbereda kaninerna för domarbordet?
 Mina kaniner får alltid sitta på ett bord hemma för att de ska vänja sig. Eftersom att de är ljusa så gör jag rent deras tassar i tre fyra dagar innan utställning då dom lätt blir ljusa

Har du varit på utställning i något annat land än Sverige? Hur var det?
 Nej det har jag tyvärr inte, men skulle vilja prova
 
 
 

Vad brukar du göra för att fördriva tiden på utställningar?
 Prata med folk, kolla på när kaninerna bedöms sen så har jag ibland även haft med mina studie böcker
 

Vilken är din favoritras bland alla de utställbara raserna? Varför?
Dvärgvädur helt klart. Har alltid tyckt om den rasen  
 

Tips till personer som funderar på att börja ställa ut?
Skaffa en kanin/färg ni gillar och håll er till den, allt handlar inte om att vinna priser. Det är roligare att få priser på en kanin du själv fått fram än att köpa en kanin som någon annan gjort allt jobb på. Och se till att vara nyfiken och fråga många frågor om ni undrar något ni kommer aldrig ha lika många kaninkunniga personer under samma tak som på en kaninutställning.