bloglovin

Tips för en varm sommardag

Svenska somrar kan bli väldigt varma, det är skönt för oss men inte lika skönt för kaninerna.
Här får du lite tips för att svalka ner din kanin

tips en varm sommardag för din kanin
Foto: Frida Åkersson

 

- Du kan köpa en vanlig blomspruta (om du inte har en hemma) och blöta ner kaninen med en mjuk stråle. Ta det lugn och försiktigt så att kaninen inte blir rädd. Har du ingen blomspruta kan du använda händerna att blöta kaninen med.

 

- Du kan även blöta ner kaninen med en blöt handduks, eller bara lägga den i närheten så den själv kan välja att lägga sig på/bredvid. Frys ner en blöt handduk och lägg den i buren så kaninen kan lägga sig vid/på den.

 

- Kaninen ska alltid ha tillträde till kallt vatten.

 

- Använd skål istället för vattenflaska på sommaren, kaninen kan lättare släcka sin törst då. Byt vatten ofta

 

- Lägg isbitar i vattenskålen

 

- Fyll vattenflaskor med vatten och frys ner(Ha inte vatten ända upp i flaskan, vatten sväller när det blir is). Ett tips är att frysa ner flera åt gången, så det bara är att byta. Kylklampar fungerar också. Det tar ca 1 dygn för dem att frysa. Lägg dem sedan vid kaninens viloplats/bur så lägger de sig bredvid.

 

- Ha alltid buren i skuggan.

 

- Har du utekanin kan du byta ut ditt strö till torv, om du inte redan har det. Det håller undan flugor.

 

- Har du innekanin kan du låta en fläkt vara på. Har du kanin på balkongen se till att ha ett parasoll.

 

- Gurka, innehåller mycket vätska.

 

 

tips en varm sommardag för din kanin
Foto: novaasv.blogg.se

 

När det är varmt ute och du märker att din kanin har det jobbigt, undvik att motionera den och även att gosa med den. Vänta tills kvällningen när det blir lite svalare med det.

 

Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013

 

Dessa tips är läst och godkänd av Gunnel från Djurkliniken Roslagstull.

 


Avmaskning

Mask finns redan naturligt i kaninens tarmsystem, men när kroppen inte kan hålla ner antalen mask vid tillexempel stress, fällning, försvagat immunförsvar etc så tar masken över och det blir för många.

 
 
Det är extra viktigt att inte avmaska en kanin "bara för att" eller "för att vara på den säkra sidan" eftersom dem tillslut kan bli immuna mot maskmedlet. Avmaska endast när du är säker på att det finns mask.

Symptom på att en kanin kan ha mask är att kaninen magrat av snabbt trots god aptit, är väldigt slö, blinkhinnan syns extra tydligt. Ibland syns inga sådana kroppsliga symptom men man se masken i avföringen samt vid analöppningen om man tittar. 
 
 
 
 
Masken är inte mer än ett par milimeter lång, vit och lite halvt genomskinlig.
 
 
Springmask, det vanligaste en kanin drabbas av
 
 
Behandling
Det finns inget avmaskningsmedel för kaniner, därför använder man sig av Axilur flytande för hund och katt.

0,5 ml per kilo (Väger kaninen 4 kg ska du alltså ge 2 ml axilur). Sprutor brukar finnas på apoteket om man frågar efter det, eller i paketet du får axiluren i. Medlet ska ges en gång om dagen i 5 dagar, försök att ge det vid samma tidpunkt. Sedan när du ger den sista kuren är det viktigt att sanera hela buren, rengöra noga och skölja med väldigt varmt vatten. Vänta 14 dagar och sedan ge avmaskningsmedelet i 5 dagar igen, detta beror på att om maskarna lagt ägg kläcks inte dem förens efter 14 dagar, avmaskningsmedlet tar inte med äggen. Därför är det viktigt att repetera behandlingen. Återigen efter dessa 5 dagar, sanera och rengör buren ordentligt. Var väldigt noga med toalett hygienen under hela behandlingen.
 
 
Foto: Emma Almquist
 
 
 
Precis som med all preparat man ger kaninen via munnen rubbar det tarmsystemet lite, vissa är mer känsliga än andra. Var förberedd på att din kanin kan äta sämre och ha alltid critical care hemma som en säkerhetsåtgärd.
 
Redan efter några dagar kommer du märka att din kanin mår mycket bättre.
 
 Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
 
Text och 2 foton: Nathalie Månsén

Att lämna till kaninvakt

Förr eller senare kommer det en dag då du måste åka bort och inte har möjlighet att ta med dig kaninen. Det finns då ett par saker du bör tänka på när du lämnar över ansvaret till din kaninvakt.

 

 

Antingen flyttas kaninen så att den får bo hos vakten eller så låter du den som skall ta hand om kaninen komma hem till dig och göra jobbet. Har du väldigt många kaniner är det senare kanske enklast, men skall du vara borta länge kan det underlätta för vakten att ha dem på plats hos sig. 

 
 
 
 
 
 
 
Fullt frisk
 
Naturligtvis är det viktigt att kaninen inte är sjuk om du skall lämna bort den. Både för din kanins skull men också för att den inte skall smitta andra. Kontrollera även så att de övriga kaninerna hos vakten är friska. Ögonen skall vara vakna och alerta, det får inte rinna vare sig från ögon eller nos. Burarna ska vara rena och anläggningen allmänt välskött.

 

Om du bor i Sveriges sydligare delar är det en god idé att vaccinera kaninen mot RVHD och Myxomatos.


 
 
 
Instruktioner
 

Det är alltid bra att ge noggranna foderinstruktioner och berätta vilka rutiner du har.  För en som är väldigt oerfaren när det gäller kaniner är det kanske till exempel inte är helt självklart att de först och främst skall äta hö.

 
 
 
 
 
 
 

Packlista 

 

-Hö, så mycket att det räcker hela din frånvaro (om inte vakten har hö att erbjuda)

-Vattenskål/-flaska/-automat

-Kraftfoder

-Gnagpinnar

-Krypin som går att sitta på

-Borste/kam om kaninen behöver pälsvård 

 

Telefonnummer:

+Nummer där du kan nås

+Kaninkunnig veterinär

 

Eventuellt..

-Bur

-Hage

-Toalåda

-Strö

-Sele & koppel

 
 
 

Vem erbjuder smådjurspassning?

 

Utöver att höra sig för i bekantskapskretsen finns det ett par andra alternativ att kolla upp:

 • Pensionat/Djurhotell/Inackordering
  Pensionat för katter och hundar är vanligast men det finns även för smådjur som kaniner. 

 • Djuraffär
  Vissa djuraffärer har inkvarteringsmöjligheter. Kontrollera att kaninen ej behöver dela rum med skräniga fåglar eller att luftkvalitén är dålig (dammig/kvalmig). Utrymmet bör heller inte ha hög luftfuktighet (risk för det om det finns många akvarier). En förutsättning för att djuraffärer skall få bedriva inackorderingsverksamhet är att de mottagna djuren ej får vistas i samma utrymme som butikens djur och inte heller så att de kommer i kontakt med kunder.

 • Privatpersoner som annonserar
  Leta på nätet, lokaltidningen, anslagstavlor (särskilt om det finns affischering vid djuraffären).

 • Uppfödare
  Med tanke på smittorisken är inte alla uppfödare så pigga på att ta emot djur utifrån. Men om du har tur kanske din uppfödare har en ledig bur som du får hyra in kaninen i.

 

Sökord: djurvakt, smådjurspassning, djurpensionat.. och liknande.

 

Kanske funderar du själv på att ta emot och inkvartera kaniner mot betalning? Tänk på att om det krävs tillstånd av länsstyrelsen för att göra det i större omfattning (6 eller fler kaniner per år). Du bör läsa Jordbruksverkets föreskrifter i Saknr L120 och L80. Och tänk igenom ordentligt vad du ska erbjuda och vad djurägaren ska packa med.

 

 
 
 

Pris/Betalning

 

Det varierar stort hur mycket det kostar att ha någon annan som tar hand om kaninen. Ibland blir det billigare om du kan ta med egen bur och mat eller om du har flera kaniner som kan bo tillsammans. Dygnsavgiften kan även bli lägre om kaninen stannar en längre period (t.ex. 65kr/dygn till att börja med och 40kr/dygn efter en vecka). Företag har en preciserad prislista. När det gäller privatpersoner är det är inte alla som vill ha betalt över huvud taget men då kanske du kan ge en blomma istället.

 

Om du lyckats hitta en trevlig kaninvakt och denne tagit väl hand om din kanin under din frånvaro - tacka ordentligt så kanske du slipper leta en ny kaninpassare nästa gång.

 

 

 

Text & foto: Anita Ekman