bloglovin

Tips för en varm sommardag

Svenska somrar kan bli väldigt varma, det är skönt för oss men inte lika skönt för kaninerna.
Här får du lite tips för att svalka ner din kanin

tips en varm sommardag för din kanin
Foto: Frida Åkersson

 

- Du kan köpa en vanlig blomspruta (om du inte har en hemma) och blöta ner kaninen med en mjuk stråle. Ta det lugn och försiktigt så att kaninen inte blir rädd. Har du ingen blomspruta kan du använda händerna att blöta kaninen med.

 

- Du kan även blöta ner kaninen med en blöt handduks, eller bara lägga den i närheten så den själv kan välja att lägga sig på/bredvid. Frys ner en blöt handduk och lägg den i buren så kaninen kan lägga sig vid/på den.

 

- Kaninen ska alltid ha tillträde till kallt vatten.

 

- Använd skål istället för vattenflaska på sommaren, kaninen kan lättare släcka sin törst då. Byt vatten ofta

 

- Lägg isbitar i vattenskålen

 

- Fyll vattenflaskor med vatten och frys ner(Ha inte vatten ända upp i flaskan, vatten sväller när det blir is). Ett tips är att frysa ner flera åt gången, så det bara är att byta. Kylklampar fungerar också. Det tar ca 1 dygn för dem att frysa. Lägg dem sedan vid kaninens viloplats/bur så lägger de sig bredvid.

 

- Ha alltid buren i skuggan.

 

- Har du utekanin kan du byta ut ditt strö till torv, om du inte redan har det. Det håller undan flugor.

 

- Har du innekanin kan du låta en fläkt vara på. Har du kanin på balkongen se till att ha ett parasoll.

 

- Gurka, innehåller mycket vätska.

 

 

tips en varm sommardag för din kanin
Foto: novaasv.blogg.se

 

När det är varmt ute och du märker att din kanin har det jobbigt, undvik att motionera den och även att gosa med den. Vänta tills kvällningen när det blir lite svalare med det.

 

Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013

 

Dessa tips är läst och godkänd av Gunnel från Djurkliniken Roslagstull.

 


Undersökning: Odlar du något enkom för kaninerna i trädgården?

 
Ny undersökning: "Har du vidtagit särskilda åtgärder för att kaninerna ska uthärda sommarhettan?"
 

Avmaskning

Mask finns redan naturligt i kaninens tarmsystem, men när kroppen inte kan hålla ner antalen mask vid tillexempel stress, fällning, försvagat immunförsvar etc så tar masken över och det blir för många.

 
 
Det är extra viktigt att inte avmaska en kanin "bara för att" eller "för att vara på den säkra sidan" eftersom dem tillslut kan bli immuna mot maskmedlet. Avmaska endast när du är säker på att det finns mask.

Symptom på att en kanin kan ha mask är att kaninen magrat av snabbt trots god aptit, är väldigt slö, blinkhinnan syns extra tydligt. Ibland syns inga sådana kroppsliga symptom men man se masken i avföringen samt vid analöppningen om man tittar. 
 
 
 
 
Masken är inte mer än ett par milimeter lång, vit och lite halvt genomskinlig.
 
 
Springmask, det vanligaste en kanin drabbas av
 
 
Behandling
Det finns inget avmaskningsmedel för kaniner, därför använder man sig av Axilur flytande för hund och katt.

0,5 ml per kilo (Väger kaninen 4 kg ska du alltså ge 2 ml axilur). Sprutor brukar finnas på apoteket om man frågar efter det, eller i paketet du får axiluren i. Medlet ska ges en gång om dagen i 5 dagar, försök att ge det vid samma tidpunkt. Sedan när du ger den sista kuren är det viktigt att sanera hela buren, rengöra noga och skölja med väldigt varmt vatten. Vänta 14 dagar och sedan ge avmaskningsmedelet i 5 dagar igen, detta beror på att om maskarna lagt ägg kläcks inte dem förens efter 14 dagar, avmaskningsmedlet tar inte med äggen. Därför är det viktigt att repetera behandlingen. Återigen efter dessa 5 dagar, sanera och rengör buren ordentligt. Var väldigt noga med toalett hygienen under hela behandlingen.
 
 
Foto: Emma Almquist
 
 
 
Precis som med all preparat man ger kaninen via munnen rubbar det tarmsystemet lite, vissa är mer känsliga än andra. Var förberedd på att din kanin kan äta sämre och ha alltid critical care hemma som en säkerhetsåtgärd.
 
Redan efter några dagar kommer du märka att din kanin mår mycket bättre.
 
 Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
 
Text och 2 foton: Nathalie Månsén