bloglovin

Odla persilja

 

Persiljan är ett väldigt nyttigt bladgrönt som kan ges i små mängder som komplement till den vanliga kosten. Men det kan bli dyrt att köpa hem plantor eller påsar med färdigtorkat, så varför inte odla själv? Mer om persiljan kan du läsa här

 

Många av oss köper hem torkad persilja och ger till våra kaniner, vilket ju är väldigt bra, men vi vet att sanningen trots allt är att färskt är godast. Därför kan man med fördel odla sin egen persilja i trädgården eller i en kruka, kanske precis bredvid kaninerna. När du ska träna hoppning eller trick kan den färska persiljan vara ett bra och nyttigt sätt att belöna, eller så kan den bara tjäna som komplement till fodret. Billigt blir det också, från en fröpåse får du massor av persilja och växten kan leva i flera år.

 

Plantera ute på våren när jorden har blivit uppvärmd eller inomhus när som helst under året. Persiljan gillar när det finns kalk i jorden och den vill stå i sol eller i lätt skugga. Fröna ska ligga grunt och behöver relativt mycket vatten. Det kan kännas ganska hopplöst att vattna lite varje dag på kruka med tillsynes bara jord tills de små gröna skotten visar sig efter fyra långa veckor, så lång tid tar det faktiskt, men det är värt det i slutändan!

 

 

När skotten väl är uppe är de väldigt sköra och man får vattna försiktigt, gärna med en sprayflaska. Därefter följer ännu en lång väntan tills persiljan blir stor nog för att börja skördas.

 

 

Som nämndes tidigare så är persiljan en flerårig växt. Under första året ger den bara blad och under andra året börjar den blomma. För att främja bladväxten så bör man klippa av blomskotten.

 

 

Lycka till!

 

Text och Foto: Emma Almquist


Annonsregler

Här är alla välkomna att annonsera om sina kaniner/kullar.
Det ska dock ske under kontrollerade former, avlivningshot eller andra hot är inte tillåtet.

Att annonsera här är gratis. Annonsen ligger kvar i  en månad. Är kaninen såld tidigare så får man gärna meddela det och annonsen tas bort. Finns kaninen kvar efter en månad så är man välkommen att skicka in en ny annons.


För att underlätta för köpare så vill jag att ni fyller i denna mall:

Namn:
Kön:
Kastrerad:
Ras:
Färg:
Stamtavla/Härstamningsbevis:

E: Färg: (pappa)
U: Färg: (mamma)
Ålder:
Personlighet:
Meriter: (tex utställningpoäng)
Bor inomhus/utomhus:
Speciella krav på köpare:
(tex kaninvana, stor bur, ej till avel)
Finns i: (ort och län)
Pris:

Kontaktuppgifter:
 
Skicka även en BILD på kaninen.

Annonsen skickas i ett mail till kaninmagazinet@hotmail.com.
 

 
 
Annonsregler för tillbehör Säljes:

Detta måste finnas med för att annonsen ska godkännas

Beskrivning:
Skick:
Pris:
Vart den finns + ev frakt/avhämtning:
kontaktuppgifter:

Bild ska finnas med.

 Annonsen skickas i ett mail till kaninmagazinet@hotmail.com.

Gräs istället för hö?

Sommaren är här och ute grönskar det. Många ger sina kaniner smaskigt gräs. Vissa byter ut hö mot enbart gräs, vilket får en del att rynka på näsan. Kan man verkligen ersätta hö med gräs? Svaret är Ja, med en viss modifikation.

 

Foto: Ronja Hillman
 

Enligt djurskyddslagen räknas gräs som basfoder. Vad man måste tänka på är vilken typ av gräs man ger. Gräset ute på en vanlig gräsmatta i trädgården fungerar inte som ersättning. Det är för mjukt och innehåller inte tillräckligt mycket näring. Inte heller de långa och tunna grässtrån som växer längs husväggar och träd, duger för att ersätta höet. Det som duger är det långa och grova gräset som växer på ängar eller på mindre grässlätter. Denna sort är sprängfylld med vitaminer och fibrer samt tillräckligt grovt för att hålla tänder och mage i trim.

 

 Att få beta på gräsmattan är uppskattat, men inte en ersättare till hö
Foto: Ronja Hillman
 

Viktigt att tänka på är att hö inte enbart består av torkade grässtrån. Det innehåller många gånger även andra växter. Om man ska ersätta hö med gräs är det alltså bra om man även plockar med sig andra växter utifrån. Några exempel på nyttiga och uppskattade växter är:

 

Maskrosor (både blad och blomman)
Timotej (är en typ av gräs)
Klöver (väldigt små mängder då det är gasbildande)
Kirskål
Groblad

 

Grenar och kvistar med löv på är också mycket uppskattat. För att veta vilka växter och trädslag som ska undvikas eller ges med försiktighet – kolla in vår artikel http://kaninmagazinet.se/2012/june/ge-inte-kaninen.html

 

 Förutom olika typer av gräs så består denna bunt av maskrosor och kirskål
 

Viktigt att veta är att övergången till gräs måste ge successivt (även detta står i djurskyddslagen). Är man för snabb med att bytet kan kaninerna få stora problem med magen. Se även till att ta bort det gräs som kaninen inte äter upp då det kan börja jäsa när det torkar. Blött gräs ska helst undvikas men kan ges i (väldigt) små mängder, så att det blir uppätet på en gång.

 

Artikeln är granskad och godkänd av Marianne Tornvall, leg. veterinär.

 

Text: Fanny Arvendal