bloglovin

Uppfödarintervju: Sörbys kaniner

Namn: Lina Moen
Ålder: 22
Bor: Vansbro, Dalarna
Kaninuppfödningens namn: Sörbys kaniner
Uppfödarnummer: D89
Hemsida: http://sorbys.page.tl/, ouppdaterad dock, ny är på gång. Min facebooksida är mer uppdaterad http://www.facebook.com/InnehavareLina

 

Lina Moen är en 22 årig tjej som håller till i Dalarna, närmare bestämt Vansbro. Hennes kaninintresse började vid sjuårsåldern när hennes bästa vän fick en kanin.
”Jag gick då som dagbarn hos hennes mamma och var där varje dag, de skaffade två kaniner och när ena syskonet tröttnade på sin så fick jag honom. Det var en svartvit hermelinaktig kanin, honom tröttnade jag dock på efter en vecka.. Nästa vända var jag tolv år, och kom på att jag ville skaffa kanin, mamma var lite tveksam men gick med på det till slut.  Jag ville ha en hona som jag kunde avla på, och det blev då en svart dvärgvädur som hette Maja. Min lillebror fick samtidigt en viltsiames dvärgvädurskorsning som hette Sickan, från dem kom då året efter första kullen”

 


Ortwin, Dvärgvädur schwarzgrannen

 

Lina driver uppfödningen Sörbys kaniner har idag 18 vuxna och 9 ungar. När hon fick sin dvärgvädur som tolvåring började hon även läsa mer på internet och kaniner och avel och såg att det fanns mycket att lära.
”När jag köpte kanin som 12 år gammal ville jag helt enkelt ha ungar. Samtidigt började jag kika runt på internet och upptäckte att de fanns SÅ mycket mer som hade med kaniner att göra! Senare kom jag in på renrasigt efter att jag trillade in på Limhamns kaniners hemsida, därifrån tingade jag min första dvärgvädur fuchs. ”

 

Hennes första avelskanin var som sagt en dvärgvädur sedan hade hon lejonhuvad dvärgvädur och dvärgvädur fusch. Anledningen till detta är för att hon finner dem mycket vackra. Att Lina valde rasen dvärgvädur var ingenting som noga var planerat utan mest är en slump.

 

I dagens läge ska hon sluta föda upp blåa och svarta dvärgvädurar. Hon ska satsa på dvärgvädur i schwarzgrannen då hon vill ha mer utmaning. De första hon skaffade importerade hon från Erfurt i Tyskland december -11.

 

För Lina brukar det bli runt tio kullar på år.
”Vet dock inte hur många det blir iår. Hann para honor i blått och svart innan jag tog det slutgiltiga beslutet att sluta med färgerna (tänkte bara sluta med den ena först) och avelssäsongen kom igång sent, så vi får se hur många det blir. ”

 


Ortwin på utställningen i Tyskland.


För tillfället är Linas kaningård väldigt utspridd, hon har en tantbox med en hona, 12 utefack i trädgården, 2 inneburar i garaget samt en hane i en utehage.
”Kaninerna får vatten och hö om det behövs på förmiddagen, sedan får de pellets, hö och vatten på eftermiddagen/kvällen.  Städning till de som behövs. ”

 

Hon ger edel och RR till sina kaniner.
”De får Edel blandat med runt 1/3 Rabbit Royale. Nyförlösta honor får någon nypa torkad dill/dag (som enligt tyskarna ska stimulera mjölkproduktionen) Ibland får de någon morotsbit eller äpplebit. På sommaren får de gräs, maskrosblad osv.”

 

Lina vill gärna se ett stort kaninintresse hos sina köpare. Ska hon sälja en kanin till ett barn och barnfamiljer gäller det att föräldrarna är intresserade av kaniner. Hon har själv egna erfarenheter av hur snabbt man kan tröttna på ett djur som barn. Hennes skräck är att kaninerna bara ska bli sittandes i smutsiga burar utan någon mat.

 

Målet med uppfödningen är att få fram fler i schwarzgrannen.
”Jag koncentrerar mig på bra färg i första hand.”

 


Walter, Dvärgvädur chinchilla som ska hjälpa till med schwarzgrannenaveln.

 

Linas tips till er som vill lyckas inom utställningsbranschen är att våra fråga och prata med massa kaninfolk. Det finns många som har små tips och det gör en kunnig. En mentor med samma ras är även en bra ide.
”Det är väldigt gulligt med kaninungar, men är det värt det? Har du burplats eller kan du skaffa burplats? Är det inte enklare att köpa en gullig unge? Skaffa ett mål med din uppfödning!”

 

Lina berättar om sitt bästa kaninminne:
”Tysklandsresorna är underbara! Det är verkligen något jag rekommenderar till alla utställare! Att se runt 30 000 kaniner på samma ställe, i massvis med olika raser och färger som vi inte har i Sverige, och prata med tyskarna som bara kan knackig engelska och få lite tips, det är riktigt häftigt och en underbar upplevelse!”

 

 

Tack så mycket Lina för att du ville vara med. Lycka till med dina dvärgvädurar i schwarzgrannen.

 

 

 

Text: Nathalie Månsén och Lina Moen


Raserfarenhet: Holländsk kanin

Ras: Holländsk kanin  Japantecknad gul-svart
Inköpt: Maria Ottosson  Norrgårdens kaniner  http://www.123minsida.se/NorrgardensKaniner/
Namn: Norrgårdens Alexander. Hemma kallas han för Melih
Ålder: 8


Hur är personligheten, temperamentet:
Jag upplever rasen som riktigt stabil och frisk i första hand. Detta är en ras som verkligen inte har avlats sönder och man har satsat på riktigt bra temperament. Melih var redan från dag ett när jag hämtade hem honom när han var 8 veckor gammal riktigt framåt, orädd och kelsjuk!


Jag var noga med att enbart ha honom i hagen när han var bebis när han skulle leka i trädgården men han kunde ibland komma loss och då susade nästan flög han fram helt orädd och lycklig i vår trädgård. Man kunde redan då se  vilken underbar personlighet han skulle utvecklas till, och det har hållit i sig! Han är otroligt kelsjuk, så fort man bara nuddar hans huvud så smälter han, han kan nästan aldrig få nog av kel,  men då är det bara huvudet, kinderna och öronen som ska smekas annat duger inte!Han är oerhört lätt att hantera man kan göra vad man vill så länge man är lugn och säker i handen så sprattlar han inte alls Han har aldrig någonsin bitit mig, om han tycker att något är  obehagligt så vrider han sig i ens famn och slickar en frenetiskt, det är hans sätt att säga "snälla,jag har fått nog!" Han är väldigt framåt, nyfiken och orädd.Han älskar grannens jämthund hona och är inte ljudkänslig och hoppig utan kan sitta tätt intill hunden medan hon skäller när hon är upphetsad.  Nästan alla katter i grannskaper är livrädda för honom!  Vissa har försökt smyga sig på honom i trädgården men han ser dem direkt och rusar fram för att helt oförskämt trycka nosen i baken eller magen på dem,det är hans sätt att hälsa och säga hej, vilket i katters värld är ganska ohyfsat haha! Men det finns 2 katter som gillar att leka med honom (under uppsikt förstås) Han älskar barn!Under tonåren var han en riktig houdini och lyckades alltid rymma, han har till och med gått in i en av grannarnas hus en gång! Han är väldigt intelligent och vet exakt hur han ska få ens uppmärksamhet.
Om man sitter och läser en bok kan han tex komma och rycka boken ur ens hand och buffa med huvudet mot en för att få en kelstund! Om detta inte lyckas kan han resa sig på baktassarna och föra nosen mot min mun, fr han har lärt sig att jag inte kan motstå hans söthet och pussar tillbaks, då lägger han sig snabbt ner för kel, så ja han vet hur han ska kommunicera med sin människa.


Hur bor den: Han är utekanin, buren står under altanen. Och han har en stor hage i trädgården. Har inte exakta mått på buren men det är en stor och rymlig 2 fackare från fäboden. Ju större bur destå bättre tycker jag!


Vad ger du för foder och hur mycket, hur ser matvanorna ut: Han får lite pellets under dagen mest som belöning, och lite som kvällsmat ca 2-3 matskedar (1-2 dl under vintern)
Annars får han gått om olika rotfrukter och grönsaker. Jag kör nästan enbart med ekologiska frukter och grönsaker, vill absolut inte ge något besprutad!
Om jag tex inte hittar ekologiska äpplen,morötter, broccoli osv så får det vara. Ananas som är motståndskraftig mot kemiska medel och vissa rotfrukter är de enda som han får oekologiskt. Han får gott om olika löv året runt äppelträdslöv, bok, hassel, rönn, lönn, hallonblad, sälg. Färska löv och grenar under vår-sommar och lufttorkade löv och grenar under höst-vinter. Och hö. Jag odlar även ringblommor och gurkrt för hans skull, han får dem färska under sommarn och torkade under vintern. Som godis/belöning ekologiska torkade frukter.


Hur aktiverar du kaninen, lämpar sig rasen för hoppning/utställning/annat: Dem passar för allt som nämns i texten. Vi tränar lite klicker träning och han har en rymlig utehage. Annars är vi väldigt aktiva tillsammans då vi går ut i skogen flera gr i veckan. Det är knepigt att gå med en kanin i sele men vi förstår varandra ganska väl och det går jätte bra. Jag tar med honom till små utflykter också tex till sjön, så fort han känner sig osäker eller utsatt kryper han i min famn och tar det lugnt, så han är inte spänd eller nervös av sig. Sedan 2 år tillbaka har jag börjat intressera mig för fotografering och jag älskar att ta bilder av honom vilket faktiskt har fört oss närmare varandra! Vi är mer känsliga för varandras signaler och kropsspråk nu och förstår snabbt vad den andre vill.Är kaninen kastrerad, om ja hur var den innan och efter: Han är okastrerad.


Vilken målgrupp tycker du rasen riktar sig mot ?
Jag tycker den passar perfekt som nybörjar kanin! Den passar alla som är ute efter en frisk kanin med utmärkt och jämn temperament.


Vilka passar rasen inte till: Små barn passar den nog inte då den har grova bakklor men så passar ingen kanin för riktigt småbarn heller så. Men annars är det en lugn och snäll och småbusig kanin som passar barnfamiljer perfekt!


Behöver man sköta rasen på något speciellt sätt?
Nej inte något som skiljer från standarden. Gott om kärlek och mycket tid tillsammans och låta den leva ut och utveckla sin speciella karaktär
 
Vad är det bästa, respektive sämsta med rasen Finns faktiskt inget som är dåligt med denna ras enligt mig!

FASS!

Många gånger får man läkemedel utskrivna till sina djur utan att egentligen veta så mycket om dem! Det är inte alltid som man vet vad man ska fråga sin veterinär. Vissa veterinärer informerar bättre än andra om vad det är du ger ditt djur. 
 

På fass.se kan du enkelt söka på det läkemedel din kanin får och där få all information du behöver: 
* vad läkemedlet innehåller
* vilka egenskaper läkemedlet har, alltså vad det hjälper emot
* indikationer, om det är något speciellt man måste tänka på
* försiktigheter, i vissa fall kanske ens kanin pga någonting inte alls bör få läkemedlet 
* om läkemedlet bör ges under dräktighet eller ej
* om det finns några biverkninga och vilka dessa är 
* dosering
* vad som kan hända om läkemedlet överdoseras 
* om läkemedlet kan blandas med andra läkemedel eller ej
* hållbarhet
* hur man ska förvara läkemedlet 
 
 

Text: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2014