bloglovin

Kaninens levnadsmiljö - en sammanfattning

Vad är viktigast att tänka på för att skapa en så god levnadsmiljö som möjligt? Här sammanfattas mycket av det du kan hitta i våra mer fördjupade artiklar.

 

De faktorer som har störst påverkan på kaninens välfärd är de som kan kopplas till vildkaninens beteenden och behov. De viktigaste behoven och beteendena som ägarna måste tänka på när det gäller kaninens levnadsmiljö är:

 

Födosöksbeteenden         

Vildkaninen spenderar mycket tid åt att äta, detta bör den även få göra i fångenskap. Att ständigt äta lågkalori- och högfiberföda är bra för hälsan och motverkar tristess.

 

Gnagbehov                         

Kaniner behöver gnaga för att inte tänderna ska bli för långa. Därför måste det finnas möjlighet att gnaga i dess levnadsmiljö. Hö och pinnar är bra för detta ändamål.

 

 Foto Katarina Vallbo

 

Grävbehov                         

Kaniner har ett stort behov av att gräva gångar för att kunna gömma sig. Därför är det lämpligt att ge kaninerna en jordhög, en grävlåda eller liknande där de kan gräva ordentligt. Möjligen kan grävbehovet minska om kaninen har tillgång till bra tunnlar och gömställen, eftersom att behovet finns för att skapa sådana.

 

Behov att gömma sig       

Det måste alltid tas i beaktning att kaninen är ett utpräglat bytesdjur som jagas av rovdjur från alla håll. Därför är de alltid på sin vakt och är mer lättskrämda än många andra djur. För att göra deras liv lugnare bör det finnas en mängd gömställen där kaninen bor så att den alltid vet vart den kan fly om den känner sig rädd.

 

 Foto: Emma Almquist

 

Behov av social kontakt   

Alla sociala djur har ett språk som de bara kan använda fullt ut tillsammans med en artfrände. Kaniner är sociala djur som påverkas väldigt positivt av att få leva tillsammans med minst en annan kanin. Kaniner som lever i par är mer aktiva och mindre stressade än ensamlevande kaniner. Dock är det viktigt att hitta kompatibla individer samt att skapa en bra miljö för att kaninerna ska kunna få ut så mycket som möjligt av sitt förhållande.

 

Rörelsebehov                    
Alla djur har ett behov av att röra sig för att må bra, så även kaninen. Vildkaniner rör sig enormt mycket i förhållande till vad de flesta tamkaniner får göra, vilket är problematiskt för välfärden. En stillasittande kanin kan få en rad smärtsamma sjukdomar. Därför måste ytan vara av högsta prioritet när man planerar kaninens levnadsmiljö. Den ska vara så stor att kaninen kan springa och skutta i olika hastighet och så hög/bred att den kan sträcka ut sig åt alla håll. Dessutom är det viktigt att underlaget är stabilt så att kaninen kan utföra sin rörelserepertoar utan att skada sig.
 
 
Text: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014

Hemmagjord carefresh

Carefresh är ett allergivänligt strömaterial som är mjuk för tassarna, vi ska försöka oss på att göra ett liknande material hemma, med hjälp av toalettpapper och vatten.
 
 
Du behöver:
toalettpapper, så mycket du vill.
hink/bunke, låda
ev sil
vatten
Gärna en vän som hjälper dig - beroende på hur mycket du gör
 
 
Fyll en hink eller bunke med varmt vatten. Rulla av toalettpappret från rullen, eller blöt ner hela rullen under kranen för att snabbare få bort allt papper. Samla allt papper hinken/bunken. Se till att allt blir blött och knåda runt med händerna. Låt stå ett par minuter och sedan börjar du röra runt och knåda det blöta pappret med händerna. Det ska bli som en gröt.

 
 
 
 
Beroende på hur mycket papper du haft i kan du hälla ut vattnet med hjälp av en sil och kvar finns det blöta pappret. Eller så tar ju allt eftersom ur hinken. Nu ska du krama vattnet ur pappret.

 
Ta fram en torr bunke eller låda och börja sedan smula sönder det blöta pappret i små bitar.  
 
 
 
Detta är det jobbigaste momentet så var gärna ett par kompisar som gör detta tillsammans. Åtta toalettrullar tar ungefär en timme att göra.
 
 
 
Torkningen beror på hur mycket du gör, en rulle tar ca ett dygn. Sprid ut det glest på torkning. Vill man att det ska torka snabbare kan man lägga det i ugnen på låg värme i några minuter, det torkar fort så ha koll! Det går även att ha det i ett torkskåp eller låta det stå ute i solen. 
 
 
Vill man ha det ännu mjukare kan man göra om proceduren ett par gånger, det blir mjukare ju mer man blöter upp det. 

Detta kan man använda som strö i hela buren eller bara i toaletten. För att använda detta i hela buren krävs det många toalettrullar, upp emot 20 stycken beroende på hur stor bur man har. För att ha till en omgång till kaninens toalett krävs ungefär 4-5 toalettrullar beroende på storlek.
 
 
Detta strö kan användas till andra gnagardjur.
 
 
Torkat och klart
 
 
 
Text och Foto: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2014

Tillverkar du selar och koppel?

Vi söker nya sponsorer och är intresserade av er där ute som gör selar och koppel. - Eller gör du kanske någonting annat spännande?
Vi erbjuder reklam på vår hemsida (i sidospalten) samt på de sociala medier vi är aktiva på dvs, instagram (över 1000 följare), dayviews och facebook. 
På kaninmagazinet.se har vi drygt 1000 unika besökare varje dag.
Om så önskas kan vi tillsammans komma på en kreativ tävling och välja ut vinnaren/vinnarna tillsammans.

Är du intresserad? Tveka inte på att höra av dig för mer information! 
kaninmagazinet@hotmail.com