bloglovin

Uppfödarintervju: Storugns kaniner

Namn: Gabriella Gräsman
Ålder: 14 år
Bor: Lärbro - Gotland
Hemsida: storugnskaniner.weebly.com
Klubb: Gotlands Kaninhoppare
 
 
 


Hur började ditt kaninintresse?
Jag vet inte riktig, men jag kommer ihåg att jag ville ha en kanin. Vi hittade en annons i tidningen och ringde på den, men då var kaninen redan såld. Så vi åkte till Zoomarket (en zooaffär) och köpte en havanna färgad liten hermelin kille som fick namnet Alexander.
 
 
Hur fick du upp ögonen för kaninhoppning?
En kompis till mig höll på med kaninhoppning och frågade om jag ville följa med och testa, så jag åkte med och blev helt låst.
 
 
När köpte du din första kanin som du började tävla med?
Alexander var ju min första kanin som jag tävlade med, och han köpte jag i slutet på juli/augusti 2007 om jag minns rätt.
 
 
Hur många kaniner tävlar du med idag och hur går det?
Jag tävlar med 11 kaniner varav 6st tävlar aktivt. De plockar pinnar med jämna mellanrum, och brukar skämma bort en ibland genom att hoppa riktigt bra.
 
 
 
 
 
 
Vilken klubb tävlar du för?
Jag tävlar för Gotlands Kaninhoppare.
 
 
Åker du ofta till andra klubbar och tävlar, vilka isådana fall?
Jag åker över med jämna mellanrum, mest till Stockholms Kaninhoppare. Men har även tävlat hos Kalmarortens Kaninhoppare, Mälardalens Kaninhoppare och Gästrikes Kaninhopparteam.
 
 
Har du någon förebild/favorit hoppuppfödare?
Sandra Magnusson, Kyrkeliden`s Hoppkaniner, är nog min favorit uppfödare. Jag tycker att hon har väldigt bra avels mål och kloka värderingar kring avel mm=)
 
 
Hur ofta hopptränar du hemma?
Jag brukar hoppa ca 1-2 gånger i månaden, beroende på hur mycket tävlingar det är.
 
 
 
 
 
Hur aktiverar du dina kaniner förrutom att hoppa?
Jag försöker att ha de ute i hagen så ofta som möjligt, och även ta ut de i sele nån gång i veckan så att de får springa/gräva av sig.
 
 
Hur utfodrar du dina kaniner?
Våra kaniner brukar få mat varje morgon och kväll, och då burkar vi fylla på hö och bytta vatten samtidigt.
 
 
Vad är viktigast vid köp av hoppkanin?
 Att inte ta den första bästa, för alla kaninungar är söta! Utan att tänka på vad man vill för egenskaper hos en hoppare. Jag kollar mycket på föräldrarna till ungarna som jag köper. Jag vill ha sunda och friska föräldrar som är snäll i hantering men taggar till på banorna.
 
 
 
 
 
Är det skillnad på att hoppa med honar och hanar? Gör det skillnad om de är kastrerade?
Har ingen erfarenhet av kastrerade kaniner! Men jag tycker inte att det är så stor skillnad mellan honor och hanar. Bara att vissa honor helt plötsligt kan ligga platta på banan och hanar kan kissa ner en från topp till tå. Men det är större skillnad från individ till individ, tycker jag.
 

Hur är den bästa hoppkaninen? 
Den ska ha viljan att hoppa, har den bara det kan den egentligen gå hur långt som helst. Men kroppsmässit vill jag ha kaniner som ligger runt 2-2.5 kg, och de ska vara snälla i hantering.
 
 
Föder du upp hoppkaniner själv eller är det någonting du funderat på att göra? 
Jag tar 1-2 kullar per år till hoppning. Jag försöker att hitta lämpliga honor och hanar som inte är släkt och är “kloka” i huvudet som inte är aggressiva. Samt att föräldrarna inte ska vara brokade båda två!
 
 
 
 
Har du något tips till dem som funderar på att börja med hoppning?
Att man kontaktar en närliggande klubb om man har frågor och funderingar. Ser man en tävling/uppvisning så kan man gå fram och fråga hur det tex går till m.m=)
 

Berätta om en tävling som du minns extra mycket:
Rak SM 2014, det var en upplevelse jag aldrig kommer att glömma!
Det var Pilotens (Elans Pilot Officer) fjärde elit start totalt. Första dagen var det 2 st grundomgånger och i första gick han på 2 fel i bana och 1 fel i korr, och i andra gick han på 2 fel. Jag var super nöjd över honom!
 
 
Alla kaniner med mest 10 fel totalt gick till final som var dagen därpå, och innan finalen började låg Piloten på en 9:e placering. I finalen hoppade han på 2 fel även där och låg på en 2:a placering efter att han hade startat=) När alla kaniner hade hoppat slöt han och jag på en 6:e placering och det trodde jag inte när vi åkte det, men jag hade som mål att bli placerad på SM det här året och det blev jag så det är jag super glad för=D
 
 
 
 
 
Filmer från SM:
Grundomgång 1: http://www.youtube.com/watch?v=ipMpqsl7Fu8
Grundomgång 2: http://www.youtube.com/watch?v=W1iPcm-WbUE
Finalen: http://www.youtube.com/watch?v=lnqx0y3Y_Lw

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback