bloglovin

L80 - sammanfattning

L80 är Jordbruksverket föreskrifter och allmänna råd gällande hållande av sällskapsdjur. I våra artiklar nämner vi ofta vad som står i L80 men här kommer en sammanfattning över punkter som rör hållande av kaniner och som vi tycker är viktiga.  Dels punkter om generell djurhållning och dels specifika punkter för just kaniner. Kommer ni på något som saknas eller upptäcker att något är felaktigt så får ni gärna kontakta oss. Hela L80 hittar ni här (öppnas i nytt fönster)

Notera att det är skillnad på "ska" och "bör". Det förstnämnda är något du måste följa enligt lag och det sistnämnda är en stark rekommendation/allmänt råd. 

 

Avel/Försäljning

Den som yrkesmässigt eller i större uppfattning driver handel av kaniner måste ha gått en grundutbildning samt specifika utbildningar om kaninerhållning. Denna utbildning ska vara godkänd av jordbruksverket samt att personen ska ha fått godkänt resultat. Vad som menas med ”handel” verkar vara luddigt. Om någon vet, kontakta oss.

Den som yrkesmässigt säljer en kanin är skyldig till att lämna informationsblad. Djur som exponeras till försäljning måste dessutom ha en skylt där det framgår vad det är för typ av djur (i detta fall – kanin)

Det är förbjudet att avla på kaniner som kan nedärva missbildningar och orsaka lidande för dess avkommor. Här är bettfel och megacolon två exempel.

Kaninungar ska stanna hos sin moder så länge de behöver henne. Hur man bedömer det kan vara svårt, men rekommendation är minst sex veckor. Vissa föreningar har dock egna rekommendationer och regler som säger åtta veckor och detta håller vi på Kaninmagazinet med om.

Ungar bör könsorteras senast vid 12 veckors ålder.

 

 Kaninungar är väldigt söta men innebär ett stort ansvar för dig som uppfödare
Foto: Ronja Ribacke

 

 

Förvarningsutrymmen/Burar

Ett förvaringsutrymme ska vara format på ett sätt så att det är rymningssäkert samt att tillsyn ska kunna ske på ett enkelt sätt. Om två kaniner bor bredvid varandra ska det ej vara möjligt för dessa att komma åt varandra, för att inte skada ska uppstå.

Ett förvaringsutrymme ska vara tillräckligt stort för att kaninen ska kunna möjliggöra de rörelser och motion den behöver (För minimimått på burar, läs vår artikel Burstorlekar). Utrymmet ska vara inrett med bottenmaterial och aktiviteter som kan tillgodose kaninens naturliga behov (med undantag för betesburar). Det är rekommenderat att kaninen även har grävmöjligheter då det är en naturlig instinkt för kaniner att gräva. Sitthylla eller något motsvarande (tex ett hus) är ett måste i en kaninbur/förvaringsutrymme.  

 

 Sitthylla fungerar som utkiksplats och som viloplats
Foto: Ronja Ribacke
 

Kaninen måste ha tillgång till direkt dagsljus eller artificiell belysning. Ljuset ska anpassas så att dygnet delas upp i dag och natt på ett sätt som motsvarar en naturlig dygnsrytm. Albinokaniner bör inte utsättas för ljus starkare än 50 lux.

I ett förvarningsutrymme får värdet ammoniak inte överstiga 10ppm. Värdet koldioxid får inte överstiga 3000 ppm. Kaninerna får inte heller utsättas för buller som överstiger 65 DBa. Kontakta länsstyrelsen om du vill ha hjälp med mätning av dessa värden.

Ska kaninen bo utomhus ska den skyddas från drag och stark värme. Buren vara upphöjd från marken, för att kyla inte ska tränga upp genom golvet.

Skötsel/Utfodring

Tillsyn ska ske minst en gång dagligen. Vintertid två gånger dagligen då man vid denna årstid måste ge uppvärmt dricksvatten minst två gånger dagligen. Kaninmagazinet rekommenderar morgon och kväll. 

Kaniner ska ha tillgång till gnagmaterial. Grenar är ett mycket bra exempel, men även bark och rotfrukter är några exempel.

Kaniner ska alltid ha fri tillgång till grovfoder. Med grovfoder menas hö, hösilage, silage eller gräs. Vid byte av grovfoder, och även annat foder, ska övergången ske successivt för att inte magproblem ska uppstå.

 

 80% av kaninens kost ska bestå av grovfoder.
Foto: Emma Almquist
 

Kaniner med lång och/eller ullig päls som den själv inte kan sköta, ska få daglig pälsvård. Angorakaniner bör klippas var tredje månad.

 

Kaniner tillsammans

Det är rekommenderat att låta kaniner gå i par eller grupp, om så är möjligt. En grupp bör inte bestå av fler än tio vuxna djur. Fertila/könsmogna hanar bör ej hållas tillsammans. En hona bör ej hållas tillsammans med en fertil hane då detta kan leda till upprepande kullar, vilket sliter på honan.

Varje kanin bör ha ett ställe att kunna gömma sig på/i, när de vill vara ifred.

När man sätter ihop kaniner bör detta ske på en neutral plats, där ingen av kaninerna har ett revir. Honor med diande ungar bör ej sättas ihop med andra kaniner.

 

 Forskning visar att kaniner mår bra av att leva med andra kaniner
Foto: Emma Almquist

 

 

 


Uppfödarintervju: Amulettens Kaningård

Amulettens Kaningård

 
 
 
 
Namn: Petra Skov Pedersen
Ålder: 18 år
Bor: Utanför Höör i Skåne
Hemsida: www.amuletten.eu
Ras: Renrasiga dvärgvädurar, harkorsningar, vädurskorsningar mm.


Vad fick dig att börja hoppa?
Vi hade precis köpt vår första kanin när vi en dag var på en mässa där det var kaninhoppnings-tävlingar. Vi kom i kontakt med en av dem som höll i kaninhoppningen och hon fick oss till att följa med på en träning. Vår lilla kanin tyckte att detta var det roligaste som fanns och jag var fast vid denna underbara sport! Jag började i Kaf, men gick sedan över till SKHRF.

När bestämde du dig för att avla hoppkaniner?
Redan när vi tog ungar på vår första kanin år 2000, så gick de flesta ungarna till hoppning, så man kan ju i princip säga att vi har avlat hoppkaniner från första början, även om de inte haft någon kännd hoppstam.
 
 

Hur många kaniner har du idag?
Min mamma och jag bedriver uppfödningan tillsammans, även om vi har våra egna kaniner. Själv har jag 20 kaniner, och min mamma har 18 kaniner (mamma har inga hoppkaniner). Man kan väl säga att våra kaniner är överlag mycket trevliga och nyfikna. Vill ni veta mer om var och en kan ni gå in på vår hemsida. Tar lite mycket plats att skriva om alla här ;)

Hur ser din kaningård ut?
Fodret vi ger till våra kaniner är Svenska Foders Kanin/Marsvinspellets. Detta har vi använt i många år nu och tycker att det fungerar superbra. Våra kaniner bor inne i ett stort gammalt stall med bra ventilerning. Samtliga burar ar lagliga, måde mått och inredning. Några av våra honor går dessutom tillsammans  en stor box(ca 4*4 m). Där har de stor plats att springa på och kaninerna brukar även ligga i en stor hög och mysa tillsammast. Härligt att se!
 


Vad har du för avelsmål?
Målet med vår uppfödning är att få fram friska och trevliga kaniner som ska kunna passa lika bra till erfarna kaninhoppare som till familjer som ska köpa sin första kanin.

Har du några kända avkommor?
De flesta här nere i Skåne känner till många av våra uppfödningar, t.ex. Amulettens Prins Chilli, Amulettens VitTass, Amulettens Pomona, Amulettens Prince of Sour Chilli Cola, Amulettens Lakrits-Trollet mm.

Vad letar du efter hos dina avelskaniner, vad avgör om du behåller en ur din kull eller vid inköp?
När jag sparar en unge, eller ska köpa in en ny, kollar jag mest på vilket sinne den har, om den är pigg och frammåt, nyfiken, sprallig mm. För mig är det viktigt att kaninen inte är rädd vid hantering.

Vad undviker du i din avel?
Vi avlar inte på kaniner med kända deffekter såsom tandfel mm. Alla kaniner vi avlar på ska vara fullt friska, både psykiskt och fysiskt.

Tycker du att man ska försöka få in nytt blod i hoppleden eller ska man inavla?
Jag tycker att man ska försöka få in så mycket nytt blod som möjligt. Därför avlar vi myket på kaniner utan "känd hopp-bakgrund", just för att hopp-stammarna inte ska bli för mycket inavlade.
 


Vad du något köpeavtal?
Vi skriver köpeavtal till alla kaniner vi sälger, oavsett om de är från vår uppfödning eller inte. Kaniner från vår uppfödning måste tävla under namnet Amulettens. Vi säljer heller inga kaniner till personer under 18 år utan målsmans underskrift. I köpeavtales står även att kaninen är fullt frisk när den säljs och att men alltid, oavsett hur lång tid det har gått, kan lämna tillbaka kaninen. Vid uppenbar misskötsel har vi även rätten att ta tillbaka kaninen.

Har du något speciellt minne som uppfödare eller från någon
tävling?

Självklart är det roligt när mina kaniner placerar sig bra med mig, men ännu roligare ar det när vår uppfödning placerar sig bra med andra! Att se hur ens ungar utvecklas är en fantastisk upplevelse som inte går att beskriva!
 

Hur går det för dig inom hoppning?
Jag skulle nog säga att det går hyffsat bra inom hoppningen just nu, många av våra kaniner plockar pinnar för fullt! Jag är inte utbildad domare ännu, men funderar på att bli det.

Vilken klubb tävlar du för? Åker du runt i hela Sverige?
Jag är medlem i Skånes Kaninhoppare och tävlar främst på Skånes och Lunds tävlingar, men det händer även ibland att jag åker upp till Småland mm.

Beskriv en typisk tävling:
En typisk tävling för mig är när allt flyter på som det ska, det är bra väder och alla är glada. Jag brukar säga att ett gott tecken på att det har varit en lyckad tävlingshelg är att man är så trött i hela kroppen att man knappt kan stå!
 

Har du något tips på vad köparna ska kolla efter när de köper en hoppkanin?
En hoppkanin ska enligt mig ha massor av energi. Som unge ska man titta på hur kaninen försöker fånga ens uppmärksamhet.

Vad ingår i köpet när man köper en kanin från dig?
Övergångsfoder, Stamtavla/Härkomstförteckning, Kloklippning, Skötselråd, Köpeavtal,  Friskhetsgaranti och Garanti mot att man alltid kan lämna tillbaka kaninen om det skulle vara något. Självklart ställer vi alltid upp och ger tipps och råd livet ut!
 
 
 
 
Tack Petra för att du delade med dig av din hoppuppfödning, lycka till i framtiden!

Snickra transportlåda

Av en normalstor plywoodskiva (240*120 cm) går det att få ut material två stycken transportlådor med måtten 40*40*60 cm (0,24 m²). Naturligtvis kan du leka runt med måtten för att anpassa efter dina egna kaniner.

 
Kanske vill du ha en större enhet som går att dela av i mindre fack vid behov? Tänk bara på att inte göra dem för små. Här kan du läsa mer om transportlådor.


Används en tjockare skiva blir lådan väldigt stadig och du slipper bygga en stomme utan kan fästa skivorna direkt i varandra. En tunnare skiva är lättare att såga ut detaljerade öppningar i och blir lättare att hantera rent viktmässigt. Beroende på hur tjock skiva du använder (och hur du placerar väggarna i förhållande till varandra och botten) kan du behöva korta ner antingen kort- eller långsidan en bit för att få ett "perfekt" slutande lock.
 
 
 
 
Material & verktyg:

- Plywoodskiva (240*120 cm)

- Eventuellt tunna ribbor (~560 cm för varje transportlåda)

- Nät

- Gångjärn

- Låsanordning

- Skruv

- Häftpistol

- Tummstock eller bygglinjal

- Stor hålsåg eller en nättare sticksåg

- Skruvdragare och borrmaskin

- Rasp eller sandpapper

- Cirkelsåg

- Fogsvans

- Målarfärg
 
 
 
 
 
 
 
Gör såhär:
 1. Mät upp och såga skivan i delar enligt ritningen ovan. Till varje låda blir det:
  - 4 st 60*40
  - 2 st 40*40
  Cirkelsåg ger renast snitt.

 2. Raspa kanterna

 3. Fundera på var du vill ha lådans öppning. Tak, kortsida, långsida? Pussla med bitarna och känn efter vad som blir bäst. Taköppning är vanligast på transportlådor av trä. 

 4. Om skivan är tunn måste en stomme av ribbor konstrueras innan skivorna fästs. Mät noga innan du sågar; tänk på att tjockleken påverkar längden på närstående sidas ribbor.

 5. Var vill du ha nätfönster och vilken form skall de ha? Med en liten sticksåg kan du såga ut allt från fyrkanter till kaningårdens namn. Skissa upp öppningarnas form och borra hål i hörnen, så stora så att sågbladet går ner - såga. Häfta fast nät på insidan. Kontrollera så att det ej finns vassa kanter.

 6. Förborra och skruva ihop. Om du vill kan du använda trälim för att förstärka ytterligare.

 7. Borra lufthål i sidor och tak. 

 8. Fäst gångjärn och lås.

 9. Nu börjar det roliga! Måla, dekorera, skriv telefonnummer på locket, fäst eventuella handtag, luckhållare och tassar (träklossar som fästs i botten för att lådan inte ska stå direkt på marken)...  Tänk på att bottenskivan utsätts för mest slitage så var extra noggrann med ytbehandlingen där.

 
 
 
 
 
 
 
Text & bild: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2014

Senast uppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman