bloglovin

Ras-special

 
 
 
Belgisk Jätte
Tysk Jättescheck
Fransk Vädur
New Zealand Red
Hotot
 
 
 
Japaner
Belgisk Hare
Alaska
Lilla tysk Vädur
Rhinsk Scheck
 
 
 
Satin
Angora
Satinangora
Rex
Jamora
Lejonhuvad kanin
 
 
 
 
 
Sachsengold
Holländsk Kanin
Perle Egern
Lilla Havanna
Engelsk Sheck
Lilla wiener
Lilla Chinchilla
Tan
Lilla Silver
Schwarzgrannen
 
 
 
 
 
Dvärgvädur
Hermelin
Dvärgscheck
Dvärghare
 
 
 
 
- Här kan du läsa kaninägares erfarenheter av olika raser! -
 
 
Foto:
Stora/jätteraser/avvikande hårstruktur: Sanna Snaula Storm
Medelstora och Småraser: Sanna Snaula Storm, Martina Hailjen
Dvärg raser: Sanna Snaula Storm

Solrosskott

Solrosskott, smarrigt godis för din kaninLägg valfri mängd solrosfrön i en burk/skål och fyll med 5 gånger så mycket ljummet vatten och låt dem stå över natten.
Häll sedan bort vattnet och låt dem stå på en ljus plats. Skölj dem med ljummet vatten en gång om dagen.
Efter några dagar börjar frönen gro.
 
 
Då är det dags att plantera dem. Lägg dem på ett fat/bricka och sprid ut dem väl. Lägg sedan på några centimeter med jord. Fukta jorden väl med en sprayflaska. Sätt sedan på plastfolie och gör små hål i den, med tex en tandpetare. Ställ brickan på en ljus plats. Spraya varje dag och se till att jorden är fuktig. När det börjar gro tar du bort plasten.
 
 
När dem är 5-10 cm kan du skörda dem, klipp av dem med sax eller dra upp hela roten och klipp bort den sen.
 
 
 
 
Ges i sparsamd mängd till kaninen. Max 5-10 st per dag.
Det är även gott att äta själv.

 
Text och Foto: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2015

Låta kaniner bo tillsammans

Det är viktigt att veta att kaniner väldigt sociala djur som kräver att få umgås, helst med andra kaniner. Ett vanligt missförstånd är dock att kaniner måste ha en burkompis enligt lag

 

 

Måste kaninen ha en burkompis enligt lag?
Svaret är nej, med modifikation. Jordbruksverket har utfärdat ett "allmänt råd" som säger att alla kaniner, utom okastrerade hanar, ska ha en levnadskamrat av samma art. Ett allmänt råd innebär att om kaninägaren själv kan bevisa att det hen gör för kaninerna är bättre, så är det inget fel.

 

Kaniner lever i det vilda i grupper. I det vilda har kaninerna enorma ytor att leva på, och honorna försvarar sina bohålor. När man vet det är det lätt att förstå att det kan bli bråk om två kaniner hålls ihop i en bur på endast 1m2. De är dock flockdjur och är inte skapade för ett ensamt liv. Det finns alltså en konflikt mellan liten yta och att ge kaninen utlopp för sociala beteenden. 

 

 

Nära på alla kaniner uppskattar att ha en kompis om man ger dem rätt förutsättningar, och visst är det gulligt att se två kaniner tillsammans. Kaninen har en hel beteenderepetoar som de inte kan visa annat än med en artfrände. Läs mer om det här. Studier har dessutom visat att kaniner som hålls i par eller grupp uppvisar färre stereotypbeteenden, d.v.s. tecken på stress och frustration. De mår alltså generellt sett bättre av att bo ihop än ensamma! 

 

Kaniner tycker oftast även om att vara sociala med oss människor. För en kanin som bor ensam är kontakt med människa än mer betydelsefullt då kaninen är ett väldigt socialt djur. Dock måste man nämna att en människa aldrig kan ersätta en annan kanin då vi inte talar samma "språk". En ensam kanin har en hel repetoar av beteenden som den bara utför med en artfrände.

 

När två kaniner ska bo ihop är det viktigaste att tänka på att man skapar tillräckligt med utrymme och gömställen för kanierna. De minimummått som finns på jordbruksverkets hemsida är på tok för små för två kaniner (även för en kanin är de högst ifrågasättbara). Varje kanin behöver sitt eget gömställe och de behöver ha utrymme om det skulle uppstå en tvist. Forskning visar att om kaninerna inte behöver konkurrera om tex små mängder hö eller en liten sitthylla så är risken för bråk väldigt mycket mindre. Ge kaninerna mycket av det som de skulle kunna konkurrera om så slipper du bråk!

 

Mina kaniner slåss, vad göra?
Det är viktigt att tänka på att kaniner är individer som alla har sina specifika egenskaper. En del kaniner mår bäst av att ha en kompis medan några få inte uppskattar det. En del kaniner kan vara väldigt revirtänkande och vill således inte ha någon annan i sitt revir. Kanske har den negativa erfarenheter av andra kaniner, eller har bara inte förstått det sociala språket till 100%? Eller så är det kaninkemin som inte stämmer, testa med en annan kanin?

 

Kaniner som inte accepterar varandra börjar lätt slåss hela tiden, de kan helt enkelt inte sätta upp en stadig rangordning. Det är då viktigt att man särar på kaninerna då det kan bli allvarliga skador på djuren som följd. Bor kaninerna i en bur är det för lite plats för att den underlägsna individen ska få en chans att komma undan och skadorna som uppstår kan vara så allvarliga att kaninen dör eller måste avlivas. Dock är det inte samma sak som att man inte ska låta kaniner "tjaffsa" lite när de bor ihop. Små ridningar, jagningar och liknande slutar sällan i skador utan är helt naturliga.

 

Mycket av problemen som kan uppstå mellan kaniner kan minska väldigt om man kastrerar båda kaninerna. Då slipper man hormoner som gör kaninerna griniga mot både ägare och kaninkompis.

 

 

Bo ihop – Hona + hona
Det allra enklaste om man vill ha två kaniner ihop är att man har två kullsystrar som levt ihop hela livet, eller t.ex. sparar en hona ur en kull och låter denna unge gå kvar med mamman. Dock är det viktigt att tänka på att även två honor kan börja slåss pga könshormoner. Det är alltså ingen garanti att det kommer fungera att ha kaninerna ihop. Kastrering kan förebygga bråk även mellan honor.

 

Bo ihop - Hane + hane
Det är ytterst ovanligt att detta fungerar och ingenting man rekomenderar folk att testa. Det är stor chans att de börjar bråka och det kan sluta riktigt illa.

 

Bo ihop – Hona + hane (fertil)
Det kommer bli ungar. Kaninen är ett väldigt reproduktivt djur som kan få flera kullar per år och som går att para året om. Detta är förstås väldigt krävande och stressande för honan och därför ska inte en hona och okastrerad hane bo tillsammans. Även om honan är kastrerad är chansen stor att hanen rider på henne i tid och otid, vilket också är stresande.

 

Bo ihop – Hona + kastrerad hane
Detta är det som brukar fungera allra bäst när man har flera kaniner tillsammans. Honor accepterar lättare en hane än annan hona. Är hanen kastrerad blir det inga ungar. Honan/honorna får gärna också vara kastrerad så blir paren/gruppen ofta väldigt stabila!

 

Honor som går tillsammans. Se till att individer med lägre rang har möjlighet att komma undan om bråk skulle uppstå.

 

Sätta ihop kaniner
Läs mer här!

 

Kaniner är i grunden extremt sociala och om du har möjlighet bör du ha dem ihop. Det finns enstaka individer som inte vill bo med andra kaniner, men generellt sett är en kompis väldigt bra för kaniens välmående!

 

 

Text & bild: Sandra Magnusson
Text, vidare: Emma Almquist