bloglovin

Intervju: Moa och Exempel

Namn: Moa Näslund
Ålder: 14 år
Bor: Sollefteå
Blogg: http://McBabba.blogg.se
 
 


Hur kom du i kontakt med kaniner, hur började kaninintresset? Sen jag har varit liten har jag alltid älskat djur, från hamster till häst. Men jag är pälsallergiker, så jag fick nöja mig med fiskar. Men när vi sålde dem, så ville jag ha något annat djur, man kunde ha ute. Så då blev det kanin.
 

När fick du din första kanin? Berätta om det! Jag fick min första kanin 12 Juni 2011. Min morbror hade kaninuppfödning, och eftersom jag skulle få en kanin fick jag en därifrån. Min morbror visade mig boxen med hanarna, då jag ville ha en hane. Det var 5st små söta kaninungar, 3 svarta och 2 zobelsiameser. Det var en speciell, han var vit och hade brun nos, han kom fram först. Han var minst, mest social och underbart söt. Jag valde honom. Jag gick in och kollade i en ordbok efter namn, tillslut blev det Exempel.


Hur många kaniner har du idag? Jag har en Dvärgvädurs hane som heter Exempel
 

Berätta om din nuvarande kanin: Exempel är en liten hane på 1år. Han är en duktig hoppare, framåt och väldigt gosig. Han är min egna lilla pussgris också! 


Hur bor dina kaniner och hur ser deras matschema ut?  Exempel bor i en stor bur, med "hus", sitthylla och stor plats att hoppa omkring i. Jag ger honom Granngårdens Pellets, det var det jag fick av min morbror, så Exempel är van vid det.
 

Hur tänkte du när du inredde buren? Jag tänkte på att det skulle vara.. mysigt. Och att han hade en mathörna osv.
 
 


Håller du på med hoppning eller utställning? Hoppning. Det är jättekul, det tycker både jag och Exempel. Han har verkligen blivit mer säker på det, och springer fram till hindret. Han är duktig på att hoppa högt också, han har klarat 60cm.


Hur mycket tid per dag ägnar du åt din/dina kaniner? Minst 2-3 timmar. 


Berätta om en typisk kanindag: Går ut och ger honom nytt vatten, tar ut honom ungefär 1-2timmar, om han inte vill in i buren innan, då ställer han sig på baktassarna och försöker sedan hoppa upp i buren. Sedan brukar han få vila lite, tills jag går ut till honom igen, myser, tränar hoppning ibland, absolut inte varje dag. Han brukar också få komma ut mer, om det inte spöregnar.


Föredrar du inne eller utekanin? Ute och inne, tycker egentligen inte att det spelar så stor roll.
 

Vad har du för framtidsplaner med din/dina kaniner? Försöka lära honom mer tricks.


Vad gör du för att aktivera din kanin? Tränar hoppning eller tricks.


Vilken är din favoritras/Färg/teckning och varför? Min favoritras är nog Dvärgvädur, då jag tycker de är så otroligt mysiga och söta! 
Teckning är nog Gul/svart Japantecknad eller Wienertecknad, jag vet inte varför, men tycker de är fina.
 
 
 

Vad har du mer för intressen förutom kaniner? Att fota, älskar att fota! Tur att jag har en liten fotomodell till kanin. :3
 

Berätta om ditt bästa kaninminne: Det var nog då jag, min kompis Liza och hennes kaniner Alice och Laila var och hade fotodag. ^^ 

Uppfödarintervju: Miss Pinky’s Hoppkaniner

 

Miss Pinky’s Hoppkaniner

 

 Namn: Hendrike ”Pinkku” Palm
Ålder: 20
Bor: Nacka, Stockholm
Hemsida: http://www.pinkys.kaniner.se/
Ras: Vädurskorsningar och lite harkorsningar

 Vad fick dig att börja hoppa?
- Till att börja med så var jag och mina småsystrar trogna utställare i SKAF (Sveriges Kaninavels förbund). Vi tävlade länge med just utställning och avlade på renrasiga Belgisk- och Dvärghare. Men själva kaninhoppningshistorian började egentligen 2006 med att en av mina vänner föreslog att min lillasyster som hade kaniner, borde pröva på det och då var det bara för mig att följa med på tävlingarna mest för åskådningen och stödets skull. 2007 köpte jag mina första egna kaniner som jag började träna och hoppa. Och sedan dess har jag fastnat och tävlar aktivt både i min hemmaklubb och lite olika klubbar runt om i Sverige.

 När bestämde du dig för att avla hoppkaniner?
- Eftersom jag konverterade från utställning där det krävdes renrasiga djur för att tävla med, satt mycket av det tänket kvar i mig innan jag ”vågade” avla på korsningar. Den första korsningen jag köpte hade de raser som jag avlade rent på, vilket var lite roligt och det tog inte lång tid innan jag ville ha bebisar efter henne. Idag är jag glad över att jag släppte lite på mina ideal. Jag har fått otroligt fina bebisar efter henne och alla köpare har varit positiva till sina små ”pinkare”.

Hur många kaniner har du idag?
- I dags läget bor det 8 kaniner hos mig.Åsa
, eller Limholens Young Java som hon heter i stamtavlan är den enda Dvärghare som jag har kvar från mina dagar som utställare. Hon är en tuff och pratglad liten böna som förgyller dagen ständigt. I sin ungdom var hon en av mina avelshonor och fick sig ett par kullar, dessvärre var det bara en som överlevde till försäljningsålder. Hon har tävlat på yngre dagar och lyckades ta sig upp till svårklassning i både rak och krokbana, numera är hon pensionerad och kan följa med ibland och hoppa lite veteranklass (som är lika högt som lättklass). Hon har även fått 94 p på utställning och är av färgen Brun Zobel White.

 

Ebi, (Trombens Yarrah Boko) är svartbrokad dam i mindre storlek som köptes in förra sommaren. Hon har nyligen kommit upp i svårklass i rakbana men har ej hunnit starta. I krokbana är hon medelsvårklassad och höjd- och längdhopp har hon inte hunnit prova på ännu. Ur avelssynpunkt är det tänkt att Ebi ska få sig ett par kullar. Men det återstår fortfarande att se, jag känner att jag vill se lite mer av henne både på banorna och hemma.

 

Aya, (Queen Apailana of Naboo by Ego, svart/gul japantecknad) är min första kanin som är köpt som hoppkanin. Detta är en färgstark böna som också fått sitt smeknamn därifrån. Hon visar tydligt hennes tankar om sin tillvaro. Inom hoppning har hon plockat svårpinnar i både rak- och krokbana. Inom höjd och längdklasserna är hon elitklassad och har hoppat 75 cm respektive 220 cm. Aya är den kanin som gett mig mest inom aveln. Hon har totalt fått 4 otroligt fina kullar hemma hos mig varav den senaste enbart är några dagar gammal.

 

Femman, (Stigfinnarbergets Herbert) är en härligt röd kanin till utseendet. Han är av rasen Sacshengold och tillhör egentligen en av mina småsystrar. Han är en trevlig prick som alltid är på den sociala sidan. När han tävlade utställning lyckades han få 95 p och hoppningen tycker han om men att tävla är väll inte riktigt hans grej. Han var med ett par gånger och tävlade miniklassen.

 

Kami, (Miss Pinky’s Slow Step, svart/gul japanbrokad) är i nuläget den enda egenuppfödda kanin på gården. Detta är en herre i lite mindre format men erhåller rikligt med kapacitet. Jag tror mycket på denna lille herre! Han är rätt ung och har nyligen kommit upp i medelsvårklassen där han börjat plocka pinnar.

 

Zuki, (Vintervittra, blå/gul japanbrokad) finns så otroligt mycket att berätta om min lilla motorcykel. Hon är helt otrolig när hon hoppar. Springer med en väldans fart och vill absolut inte sitta still. Samtidigt som hon är helmysig och inget hellre vill än att ligga i knäet när jag spelar Tv-spel. Hon är svårklassad i både rak och krokbana med några pinnar i rakbana. I höjd och längd har hon också ett par pinnar. Hon är planerad att gå i avel och ska paras inom kort med en riktigt fin hane som jag tror kan resultera i riktigt härliga ungar.

 

Mana & Kana (Flygande Fjäril & Virvlande Vårvind) är mina nyaste tjejer. Mana är madagascar färgad och Kana är svart/gul japantecknad. De har inte hunnit komma ut på banorna förtillfället men har visat sina framfötter på träningarna och jag är riktigt förväntansfull över vad som komma skall. Om dessa ska gå i avel är lite för tidigt för att säga i nuläget.Hur ser din kaningård ut?

Våren 2010 byggdes en bod upp där kaninerna senare fick flytta in, i boden finns ett 10-tal fack och plats för ett par inneburar. Jag har även en stor box på ca 200x80x80 cm som flitigt används till och från, den är perfekt för ett par att sitta i. Alla burar är inredda med höhäck samt sitthylla. Men fackburaranas dörrar är målade med en skarp rosa färg för att knyta ihop gården med gårdsnamnet. Dessutom är varje bur har en egen siffra och kaninernas namn står finns även uppklistrade på kaninernas burar.

I utfodringsdelen får djuren fri tillgång på hö och därefter har varje kanin en personlig foderstat där mängd pellets och grönt ges. Kvistar och annat gott ges förjämnan.

 

 


Vad har du för avelsmål?

Generellt sätt försöker jag få fram avkommor med bra temperament och kroppar. Föräldradjuren är jag ibland lite petig med, de måste vara friska och ha ett bra psyke. Jag vill att kombinationen ändå ska kunna ge någon typ av resultat. Sen om det är att ungarna ska ha en större förutsättningar att bli hoppkaniner eller bara ska bli kelkaniner, beror helt på. Däremot är min ultimata målsättning att oavsett typ av kull, att få fram trevliga och underbara familjemedlemmar som man kan bygga upp många minnen med.

 

 

En annan målsättning är att vem som helst ska kunna äga en av mina uppfödningar. Jag försöker många gånger att gynna vår sport genom att ge många nya chansen att få en kanin som visar hoppglädje.

 

 


Har du några kända avkommor?
Eftersom jag inte haft så många riktigt många kullar lämpade för hoppning. Har jag inte så många ungar som kommit ut och visat vad de går för. Men det finns en som fortfarande ligger mig varmt om hjärtat! Miss Pinky’s Twinkling Star ”Kin”, detta var en herre som jag tyvärr inte fick så lång tid med. Men han hann med mycket ändå under den korta tid vi fick tillsammans. Han hann bli elitklassad i alla fyra grenar, vinna Sollentunacupen (4 dagar svårklass på Kista Husdjursmässa 2011) och mycket därtill. Han är också pappa till Mana och Kana.

 

 

 

Vad letar du efter hos dina avelskaniner, vad avgör om du behåller en ur din kull eller vid in köp?
Definitivt glimten i ögonen! Kaninens kapacitet är också viktig känner jag. Men samtidigt vill jag ha kaniner som jag trivs med. Jag värdesätter temperamentet framför hoppförmågan. Sen gäller det också att hitta rätt partner.

När det gäller inköp eller att spara ungar, så prioriterar jag hellre mina egna uppfödningar än att köpa in. Detta beror på att jag känner mig trygg i att följa ungarnas utveckling och att jag under tiden också får chansen att fundera på vilken som passar mig bäst. Vid eventuella inköp finns det olika parametrar som spelar in. Många gånger är det släktskapet som spelar stor roll. Är det min linje kan det vara att jag vill ha in djuret men det kan också vara att jag behöver nytt avelsmaterial.

 

Vad undviker du i din avel?
Kända defekter som genetikfel är aldrig önskvärda. Men även en del temperament försöker jag hålla mig undan. Det kan vara ett för hett eller aggressivt temperament som jag ser är oönskat att föra vidare till eventuella ungar.

 

 

Tycker du att man ska försöka få in nytt blod i hoppleden eller ska man inavla?
Nytt blod är alltid viktigt när man avlar, detta för att föra aveln vidare. Men när man avlar finns alltid en risk. Man vet inte många gånger vad som kan dyka upp. Så om det går tycker jag att man ska göra lite efterforskning.

Inavelsdelen finns det många olika parametrar i. Kraftig inavel är något som jag inte känner mig bekväm i själv att avla med. Det kan vara bra om man vill se om ens linje är drabbad av något mindre önskvärt t.ex. bettfel. Men om man ska inavla på detta sätt eller att linjeavla (som förekommer ibland i utställningsvärlden) tycker jag att man ska vara förberedd och göra påläst.

Men att få en låg inavelsprocent där det bara är några procent, ser jag inga problem med då jag själv har gjort det.

Vad du något köpeavtal?
Jodå, jag har ett kontrakt. Mina köpare är dock väldigt befriade att bestämma över sin kanin. Det enda kravet jag har är att den ska tävlas med det namnet som jag eller vi genensamt har kommit överrens om. Jag anser att har man sålt en ”vara” så är det upp till den nya ägaren att ta egna beslut.

Däremot håller jag en öppen kontakt med mina köpare under hela tiden som denne äger en unge från mig. Jag kräver dock att en målsman skriver under och godkänner kontraket.

 


Har du något speciellt minne som uppfödare eller från någon tävling?
Helt klart när jag och Kin kom upp på prispallen under Sollentunacupen, 2011. Men att få se köpares glada miner när de plockar pinnar med sina uppfödningar är också något som värmer mig i hjärtat.

Ett annat minne som fick mig att känna lycka var när jag fick ett mejl från en liten tjej som köpt kanin från mig i andra hand. Att hon tagit sig tiden att leta upp mig och sedan berättade hur det hade gått för kaninen, gjorde mig gott!

 


 


Hur går det för dig inom hoppning?
Kaninerna under året som gått gjort otroligt fina insatser och jag har blivit bortskämd med många fina placeringar. Någon domarlicens har jag inte, jag har blivit tillfrågad några gånger men känner inget behov i nuläget av att bli domare.

 

Vilken klubb tävlar du för? Åker du runt i hela Sverige?
Jag är medlem i Stockholms Kaninhoppare. En stor klubb som jag trivs enormt mycket i men det händer att jag tar mitt pick och pack och rör mig utåt i Sverige. Att tävla utomklubbs är alltid trevligt, man träffar på så många glada kaninhoppare och blir alltid trevligt bemött! Det finns fortfarande klubbar som jag inte hunnit med att besöka, men målsättningen att besöka både Norr och Syd finns!

Beskriv en typisk tävling:
Oj, det var svårt. Jag ska försöka beskriva det så kortfattat som möjligt. Jag brukar alltid göra alla förberedelser dagen innan eftersom tävlingsdag betyder att man måste gå upp tidigt!

Från den stund man anländer till tävlingsplatsen får man uppleva så mycket mer än bara att hoppa med sina kaniner. Jag tror inte att jag varit på en enda tävling som varit tråkig, inte ens om det regnar och jag avskyr regn. Även om man inte tagit några placeringar eller att det verkligen inte alls gott bra, så är det sällan att man åker hem utan att ha skrattat i alla fall en gång under dagen som varit.

 


 
Har du något tips på vad köparna ska kolla efter närde köper en hoppkanin?
Om du har något speciellt du letar efter t.ex. färg eller kön. Kan det ibland löna sig att kontakta en uppfödare som riktar sig till hoppaveln. Många kan rekommendera andra om det är så att denne inte har det du söker efter.

Dessutom tycker jag, utav egen erfarenhet, att man får en annan relation om man köper en kanin direkt från en uppfödare istället för i en djuraffär. Dels får du ofta medföljande papper som kan vara roligt att läsa och ständig kontakt med uppfödaren och sen något som många tror vad gäller att det är dyrare att köpa kanin från en uppfödare än i en djuraffär. Priserna skiljer sig faktiskt inte speciellt mycket.

Men att man som köpare kan få vara lite kräsen tycker jag att man kan unna sig.

 Vad ingår i köpet när man köper en kanin från dig?
När du köper en ”pinkare” får du med en härligt tjock mapp med information om kaninens släkt, uppväxt och lite annat. Dessutom medföljer en påse övergångsfoder, en CD med bilder och filmer från uppväxten och givetvis en kontakt som gäller kaninens liv ut och många gånger ännu längre!

 

 

 

Filmer på både mina kaniner:


 


Att mata dina kaniner naturligt

Att mata med pellets är enkelt. Det krävs inte mycket tänkande och inte mycket jobb. Att ge dem mer naturlig mat är jobbigare. Man får tänka lite och räkna en del, se till att alla mineraler och vitaminer är med och även att kaninen får i sig tillräckligt med salt. Men det går och din kanin kommer att älska dig! 

 

Idén

Hela iden bygger på att man vill att kaninen ska få äta sådant som den i naturen skulle ätit; växter, grenar och dylikt. När den äter gräs, grenar och växter så använder den tänderna mycket mer än när den slänger i sig en näve pellets vilket är bra då de behöver slitas ner för att inte växa fel.

 

Vad ersätter man med?

Ja, vad ersätter man det med? Och hur mycket? Grönt. Grönt, grönt, grönt. Groddar, grenar, örter och grönsaker. Saker med mycket socker ska ges i måttliga mängder medan annat kan ges mer av. Bär innehåller mycket socker och ska därför inte ges särskilt mycket. Man ska även undvika att ge dem kärnor. Sedan kan man ge dem örter, typ dill, koriander och basilika. Broccoli är en bra grönsak som ofta är uppskattad. Bör ges färsk som allt annat då fryst inte är bra för kaniner. Spenat är också en bra grönsak som även innehåller salt. Grenar är alltid en höjdare, typ från äppelträd eller liknande.

 

 

Hur mycket ska man ha?

 Visst, man kan räkna på fodervärden och sådant eller så höftar man lite. Man kan antingen räkna riktigt noga eller hålla lite hyfsad koll på vad man ger dem och hur de faktiskt mår. Går din kanin ner i vikt så kan du ge dem lite solrosfrön. Om de istället går upp i vikt så titta på vad du ger dem och fundera på vad som kan göra att de går upp och minska sedan på det. Mer fett blir mer energi vilket kan leda till ökad vikt och mindre fett blir mindre energi och kan då leda till minskad vikt.

 

Blir det dyrt?

Det behöver det inte bli. Mycket av sakerna kan man odla själv, persilja och basilika till exempel. Även groddar är ett bra alternativ som inte blir särskilt dyrt. Visst blir det lite dyrare och mer jobb men är inte våra underbara små kompanjoner värda det? Borde inte vi anstränga oss för att de ska må så bra som möjligt?

 

Var finns infon?

Om du kan läsa engelska eller har någon i din omgivning som kan hjälpa dig så rekommenderar jag Beyond the pellet av Boyd Craven Jr och Rick Worden. Den är riktigt bra och det är även därifrån jag hämtat mycket av informationen så om du kan och vill lära dig mer, fastän det är på engelska, så rekommenderar jag den verkligen. På internet så finns det dessutom massvis med ställen där du kan hitta listor på saker som är bra för kaninen att äta, hur man groddar och allt möjligt som hjälper dig i det här.

 

Text & Bild: Nora Thenander © Kaninmagazinet 2015