bloglovin

Kaninens läten

Visste ni att kaniner kan ge ifrån sig olika ljud? Det är en vanlig myt att kaniner är helt ljudlösa djur. De skäller ju inte som hundar precis men ibland kan de ge ifrån sig olika ljud som betyder olika saker. 
 
När två kaniner möts är det vanligt att de ger ifrån sig ljud
 
Morrande - Det absolut vanligaste ljudet man möter hos en kanin är när det låter som att den "morrar" eller "fräser". Detta sker när kaninen är arg och/eller osäker och vill försvara sig. Vanligt när kaninen vill skydda sitt revir (buren tex) eller när den känner sig hotad. De brukar även kunna slå med sina framtassar och i fåtal fall även bitas. Mer om detta beteende finner ni i vår artikel Aggressiv/Rädd kanin. Ljudet är vanligast bland kaniner i tonåren då hormornerna spökar som mest.
 
Grymtande/knorrande - Ett svagt ljud som kaninen kan ge ifrån sig när den uppvaktar dig eller en annan kanin, vid brunst och ibland även vid rädsla. Absolut vanligast bland könsmogna kaniner. De gör så mot varandra och kan även göra så mot dig - till exempel är det vanligt att kaninen springer runt ens ben och samtidigt "knorrar" och har sig, för att uppvakta dig. Många kaninägare blir oroliga när kaninen låter på det sättet - men det alltså väldigt vanligt.
 
Rosslande - Ett svagt rosslande ljud från din kanin tyder på problem med luftvägarna. Antingen infektion eller reaktion mot tex damm. Kontakta veterinär!
 
Skrik - Det är extremt ovanligt, men kaniner kan faktiskt skrika - riktigt högt. Detta sker när kaninen har extremt ont och/eller vid panik och dödsångest. Ljudet är otroligt hjärtskärande. Om din kanin skriker så ska veterinär uppsökas akut!
 
 
Text: Fanny Arvendal © Kaninmagazinet 2015

Kommentarer
Postat av: Louise Daws

Hej,
Jag undrar vad det betyder när kaninen hackar tänder. Min kanin gör det ibland och ibland blir jag lite orolig. Fryser han eller?

Svar: Hej! Det beror på i vilket sammanhang. Oftast tyder det på att kaninen njuter, om ni tex sitter och kelar.Men sitter kaninen själv i ett hörn och hackar tänder tyder det på smärta.
Kanin Magazinet

2015-05-23 @ 19:12:21
Postat av: kaninkompisen

hej, min kanin Morran som är dräktig och kan föda närsom helst knorrar (låter som en gris) när jag tar ifrå henne en bit mat som t.ex äpple eller knäckebröd.
är det naturligt?

2015-05-24 @ 09:53:54
Postat av: Malin

Hej! Min kanin gör i från sig ett läte som kan vara både rosslande eller knorrande, kan inte riktigt skilja på dom. Men hon låter nästan ihålig. Hon äter, dricker och bajsar som hon ska. Hon låter när hon hoppar runt och verkar annars ganska glad. Men blir ju lite orolig! :)

2015-11-30 @ 20:44:49
Postat av: Jennifer

Min dvärgvädur hane på 17 veckor ger ifrån sig konstiga ljud emellanåt. Oftast när han springer runt i lgh. Det låter som han är hes/ nyser. Är det normalt? Om inte. Vad beror det på?

Svar: Hej,
Svårt att svara på vad det beror på. Om du inte gjort det ännu så borde du nog fråga din veterinär. Ofta visar de inte denna typ av symptom när man väl har tagit sig till veterinären för en koll så ett tips är att spela in när han gör så nästa gång så att du kan visa när ni kommer dit.

Vänliga hälsningar,
Kaninmagasinet
Kanin Magazinet

2016-03-22 @ 20:26:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback