bloglovin

Körtlar vid könet

Kaninen har två körtar på vardera sida vid könet och vet man inte om detta kan man som kaninägare bli rädd och orolig när man hittar dessa på sin kanin.

Det är som en ficka, och i den fickan kan det ibland samlas sekret i olika färger och det kan lukta väldigt illa. Oftast känner man den illaluktande doften från körlarna när man öppnar fickan, men det kan även lukta lite starkare och oftare på okastrerade kaniner, hanar som honor.
 
Körtlarna sitter vid dem röda pilarna
 
 
Det kan vara bra att rengöra där ibland men det är viktigt att vara mycket försiktig. Det är lättare om man är två som hjälps åt att rengöra detta då det kan vara lite svårt att göra själv.
Använd ljummet vatten och använd främst bomull för att rengöra, är det mycket sekret kan du ta en blöt tops och försikigt peta bort det med. Var noga med att torka torrt när rengöringen är klar.
Håll koll på körlarna regelbundet för att veta när det behövs rengöras för att undvika doften.
 
 
När du hittat körteln blant all päls kan du sära lite försiktigt för att se om det ska rengöras. 
 
 
Text och foto: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2015

Kaningård/Gårdsnamn

Det finns två olika kaninföreningar i landet som registrerar kaningårdsnamn. SKAF för utställare och SKHRF för kaninhoppare. För båda finns några olika kriterier som uppfödaren ska uppfylla för att få lov att registrera sin kaningård.
 
 
SKAF uppfödarnummer
Detta är inte samma sak som att registrera kaningård. Här finns bara ett enda krav och det är att man är medlem i SKAF. Läs mer i vår artikel här.
 
SKAF kaningård
Detta är en typ av kvalitetsmärkning som inom SKAF visar att uppfödaren har vissa kunskaper och har bedrivit framgångsrik utställningsavel under några år. Här finns några krav:
- 18 år och medlem i SKAF
- Ska ha avlat vitsordat i 3 år
- Uppfödaren skall ha genomgått "Kursen för den som driver handel med djur avsedda för sällskap och hobbykaniner".
 
 
 
SKHRF gårdsnamn
Detta är SKHRFs version av en kvalitetsmärkning för uppfödare. Till skillnad från SKAFs kaningårdsnamn kräver SKHRF att uppfödaren genomgår en kontroll av kaningården. Att registrera kaningård inom SKHRF ger dig även möjlighet att låta din uppfödnings avkommor tävla under ditt gårdsnamn, något som många tycker är väldigt roligt. Ett antal krav och regler finns gällande gårdsnamn inom SKHRF:
- Gården måste följa gällande lagstiftning för kaninhållning. 
- En seriös uppfödning ska bedrivas på gården. Med seriös menas väl genomtänkt och planerad avel. Köpeavtal bör upprättas och inga ungar bör levereras tidigare än vid åtta veckors ålder.
- Gårdsnamn får endast användas på egen uppfödning.
- Om innehavaren/innehavarna inte följer direktiven äger Sveriges Kaninhoppares Riksförbund rätt att dra in gårdsnamnet.
 
Vill du läsa mer detaljerat om de olika registreringarna rekommenderar vi dig att surfa in på respektive förenings hemsida. Det kostar pengar att registera gård och det finns forumlär att fylla i.
 
En sak som är värd att tänka på är att det inom SKHRF finns avelsutskott, det finns inte inom SKAF.
Vissa menar att det finns själ att skärpa reglerna kring gårdsnamn i båda föreningarna för att verkligen kunna kalla det en kvalitetsgaranti.
 
Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2015

Godsaker att ge din kanin:

 OBS! Allt dom inte är bladgrönt skall ges sparsamt, frukt ska ges mycket sparsamt om man vill ge.

- Ananas – Sägs kunna bryta ner slem och matpartiklar som binder samman päls i matsmältningssystemet. Måste ges färsk. Mycket socker!


- Betblast


- Banan  (Socker!)


- Blast från rädisor


- Broccoli + blast


- Blomkål  (Små mängder, gasbildande)


- Brysselkål (Små mängder, gasbildande)


- Blåbärsris - Populärt hos de flesta kaninerna och kan ges som tillskott under vintern. Det sägs vara bra mot diarré.


- Blåbär - Rika på antioxidanter som är viktiga för kaninens hälsa.


- Björklöv - Ges som torkade eller färska. Motverkar på lång sikt att leversjukdomar utvecklas. Innehåller C-vitamin.


- Basilika


- Citronmeliss


- Dill


- Dragon


- Eklöv – Sägs vara bra vid trumsjuka, om torkade. Ska inte ges om det inte är nödvändigt.


- Frukt (som godis, mycket socker)


- Gurka - innehåller mest (97%) vatten och är därmed ganska onödigt att ge såvida inte kaninen är i behov av vätska.


- Groblad - Ges både som torkad och färsk, och skall vänjas in långsamt som allt annat i kaninväg. Groblad är "perfekt" föda för kaniner, då den är grovbladig och innehåller mycket viktiga fibrer för en kanins mage. Dessa blad är bra vid diarré eller lös mage, och underlättar matsmältningen för kaninen. Innehåller mycket C-vitamin


- Gräs (ej nyklippt eller det som gräsklipparen lämnat efter sig)


- Harkål


- Hallon + blad – Blad kan ges både färska och torkade, rikt på C vitamin och innehåller nyttiga organiska syror som är skonsamma för kaninen på olika sätt. Socker i bären!


- Koriander


- Kummin


- Kokt potatis


- Krasse


- Kålrötter


- Klöver (ej för mycket, gasbildande och innehåller östrogen vilket kan framkalla brunst)


- Kirskål


- Ljung


- Jordgubbar + blad (socker i bären!)


- Jordärtskocka


- Lavendel


- Lönnblad – Kan ges torkade och färska. De är lätta att torka och sedan blanda in i pelletsen.


- Lomme


- Mynta


- Malört


- Morot + blast – Ges både färsk och torkad. Innehåller A vitamin och Beta karoten som är bra för kaninens syn. Blast kan man ge mycket av, morot bara då och då.


- Majskolv (godis, innehåller socker och stärkelse)


- Melon (socker!)


- Maskrosblommor


- Maskrosblad - Ges både torkad och färsk. Mycket nyttigt för kaniner, dels för att växten innehåller mycket fibrer, och dels för att bladen innehåller viktiga vitaminer för kaninen. Skall inte ges i väldigt stora mängd då gaser i magen lätt uppstår samt att kalciumhalten är ganska hög.


- Nässlor (unga) – Ges torkade. Nyttigt fodertillskott, rikt på vitamin A, C och järn. Renar kroppen från skadliga ämnen. Hjälper till vid vår fällningen eller innan avelssäsongen sätter igång ordentligt.


- Oregano


- Paprika (Grön är nyttigast för tänderna, den röda är lite sötare, godis)


- Papaya - Sägs kunna bryta ner slem och matpartiklar som binder samman päls i matsmältningssystemet.Bra att ge vid fällningsperioder. Måste ges färsk och sparsamt.


- Persilja - Nyttigt och gott, men innehåller mycket kalcium vilket kan ge tex urinsten i alltför stora mängder.


- Pepparmynta


- Pimpernell


- Rölleka – Nyttig blomma/växt som ges torkad och färsk. Inflammationsdämpande för magen.


- Rädisor


- Rosmarin


- Rönnbär - Perfekt tillskott på vintern och innehåller mycket C-vitamin. Skall ges torkade då färska är ganska sura för en kaninmage. Rönnbär och även rönnbärsblad + kvistar brukar vara mycket populärt.


- Ringblomma - Ringblomma blandas med fördel in i kaninens pellets för godare smak och nyttiga vitaminer.


-
Spenat


- Salvia


- Späda tistlar


- Svartavinbär + blad – Bladen kan ges både torkad och färsk. Ökar utsöndringen av urin vilket gör att gifter som finns i kaninens kropp lättare förs ut. Är mycket rika på C-vitamin.


-
Sallad - Romansallad, Ruccolasallad, Mangold, Röd mangold, Machesallad. Innehåller mycket vatten. Isbergssallad bör ges i mycket små mängder då detta, precis som gurka, nästan bara innehåller mycket vatten och i princip ingen näring.


- Smultron+ blad – Bladen ges både torkad och färsk. Precis som svartvinbärsblad så ökar smultronbladen utsöndringen av urin. Innehåller C-vitamin.


- Spenat


- Selleri


- Timjan


- Valört


- Vicker (T.ex Häckvicker)

 Av: Nathalie Månsén