bloglovin

Kaningård/Gårdsnamn

Det finns två olika kaninföreningar i landet som registrerar kaningårdsnamn. SKAF för utställare och SKHRF för kaninhoppare. För båda finns några olika kriterier som uppfödaren ska uppfylla för att få lov att registrera sin kaningård.
 
 
SKAF uppfödarnummer
Detta är inte samma sak som att registrera kaningård. Här finns bara ett enda krav och det är att man är medlem i SKAF. Läs mer i vår artikel här.
 
SKAF kaningård
Detta är en typ av kvalitetsmärkning som inom SKAF visar att uppfödaren har vissa kunskaper och har bedrivit framgångsrik utställningsavel under några år. Här finns några krav:
- 18 år och medlem i SKAF
- Ska ha avlat vitsordat i 3 år
- Uppfödaren skall ha genomgått "Kursen för den som driver handel med djur avsedda för sällskap och hobbykaniner".
 
 
 
SKHRF gårdsnamn
Detta är SKHRFs version av en kvalitetsmärkning för uppfödare. Till skillnad från SKAFs kaningårdsnamn kräver SKHRF att uppfödaren genomgår en kontroll av kaningården. Att registrera kaningård inom SKHRF ger dig även möjlighet att låta din uppfödnings avkommor tävla under ditt gårdsnamn, något som många tycker är väldigt roligt. Ett antal krav och regler finns gällande gårdsnamn inom SKHRF:
- Gården måste följa gällande lagstiftning för kaninhållning. 
- En seriös uppfödning ska bedrivas på gården. Med seriös menas väl genomtänkt och planerad avel. Köpeavtal bör upprättas och inga ungar bör levereras tidigare än vid åtta veckors ålder.
- Gårdsnamn får endast användas på egen uppfödning.
- Om innehavaren/innehavarna inte följer direktiven äger Sveriges Kaninhoppares Riksförbund rätt att dra in gårdsnamnet.
 
Vill du läsa mer detaljerat om de olika registreringarna rekommenderar vi dig att surfa in på respektive förenings hemsida. Det kostar pengar att registera gård och det finns forumlär att fylla i.
 
En sak som är värd att tänka på är att det inom SKHRF finns avelsutskott, det finns inte inom SKAF.
Vissa menar att det finns själ att skärpa reglerna kring gårdsnamn i båda föreningarna för att verkligen kunna kalla det en kvalitetsgaranti.
 
Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2015

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback