bloglovin

Introducera bete

När våren och sommaren närmar sig får många kaniner börja beta gräs för första gången på länge. Precis som all mat ska gräs introduceras långsamt.
 
Vårgräs är dessutom extra "starkt" och kan göra små kaninmagar oroliga.
 
 
 
Ett bra knep är att låta kaninerna äta torkat bladgrönt eller färskt från affären hela vintern. Då är magen lite mer med på noterna när våren kommer. Plocka gräs samt andra gröna växter och ge till kaninen. Först bara några nypor och sen mer och mer. Introduktionen bör ta 1-2 veckor, beroende på hur känslig just din kanin är och även på hur stor del av kaninens kost som ska bestå av gräs. Det går bra att ge gräs som grovfoder, men då bör introduktionen ta minst två veckor. Kolla på bajset och utvärdera hur kaninmagen mår. Pluttarna kan bli lite mörkare utan att det behöver vara dåligt men blir de också mindre och hårdare är det ett tecken på att kaninmagen inte mår riktigt bra. 
 
 
 
Under de veckor då gräset spirar efter vintern bör du vara lite mer restriktiv med bete om du märker att kaninens mage blir orolig.
 
Tänk på att inte ge nyklippt gräs. Dels pga. gifter från gräsklipparen men framförallt då klippt gräs fort jäser, vilket kan vara förödande. Även blött gräs jäser ganska snabbt varav man bör se till att kaninen äter upp det ganska snabbt. Och naturligtvis - ge inte gräs som växter intill vägar!
 
Text och foto: Emma Almquist & Fanny Arvendal © Kaninmagazinet 2015

Lönnknyte

Smaskig skördetidsdessert. För att göra utmaningen större kan du använda fler lager blad eller gömma knytena så att kaninen får nosa upp dem på egen hand.

 

 

 

 

Du behöver:

  • Lönnblad 
  • Bär 
  • Gaffel

 

 

 

 

Gör såhär:

  1. Placera en lagom portion bär på bladet.

  2. Mosa med en gaffel.

  3. Vik ihop bladet till ett tight litet paket, använd bladskaftet för att ”sy” ihop det hela.

  4. Servera!

 

 

 

 

 

Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2014


Laktosintolerans!

Hur många gånger har man inte hört eller läst att kaniner är laktosintoleranta? Men stämmer det och vart är faktan som ligger bakom det påståendet? Jag har varit i kontakt med Marianne Tornvall på Mälarens Smådjursklinik och fått svaret!


 
 
Dimjölk från däggdjur innehåller laktos. Alla diande ungar har ett enzym i kroppen som heter laktas som bryter ned laktosen så ämnet kan tas upp i kroppen. När ungarna slutar dia, slutar kroppen att producera laktas. Om vi skulle fortsätta ge ungarna laktosinnehållande kost efter de slutat dia(som vi människor gör med våra barn), kan kroppen fortsätta producera laktas. Dock är det inte naturligt för en kanin att efter avvänjning äta laktosinnehållande produkter, så det är absolut inget man ens ska fundera på att göra. 
Om man hårddrar begreppet är kaniner och andra digivande djur som slutat dia laktosintoleranta. Det kan ge symptom så som diarré, magont, att de blir väldigt allmänpåverkade eller att man inte märker så mycket.
Det viktiga att få fram i detta är att kaniner INTE ska dricka mjölk, äta ost, keso eller annat som är onaturlig föda för dem. Bara för att en kanin äter något man ger den betyder det inte att det är bra för den. Kaniner är nyfikna djur som gärna smakar på de mest konstigaste saker.
Med detta vill jag också säga att tipsen man fått av vissa veterinärer om att ge a-fil vid t. ex medecinering eller när kaninens mage av någon anledningen är i obalans, INTE ska följas.
Ge då istället Pro Viva eller helst av allt de probiotika som finns att köpa på vissa djuraffärer och många djurkliniker.
 
 
 
 
Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
 
Text & Bild: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2014