bloglovin

Vad är det som egentligen gäller?

Text: Hendrike Palm, 08 KaninhopparTeam
Källa: Länsstyrelsen


 

För ett tag sedan kunde man läsa på ett av många kaninforum på Facebook om två personer som hade omhändertagit kaniner. Enligt tidningsartikeln utgav sig kvinnorna för att vara från länsstyrelsen och att de ansåg att ägarens kaniner var i så dåligt skick att de behövdes omhändertas direkt. 

 

Denna tråd skapade snabbt stora diskussioner men jag blev nyfiken på vad jag som privatperson och djurägare kan göra om den dagen skulle komma för mig själv. Jag ringde upp länsstyrelsen här i Stockholm som nog blev lite förvånade av mina frågor men som vänligt svarade på dem och här kommer svaren i sin enkelhet.

 

När länsstyrelsens kontrollanter gör besök åker de i princip alltid ut i sina profilkläder som tydligt visar att de kommer från länsstyrelsen. De har också alltid legitimation som du som djurägare har rätt att kräva att få se. Därefter har de alltid med anmälan och går igenom den, om man får veta vem som skickat anmälan frågade jag inte men skulle inte tro att man får se det. Det är inte heller intressant att veta vem som skickat in utan snarare att fokus läggs på att utreda den.

 

Sen är det säkert många som sett program där man får följa djurpolisen i utlandet. Där är det många gånger så att de får invänta polis innan de omhändertar djuren. Samma regler gäller för Sverige, de kan inte omhänderta djuren om inte polis finns med på plats eller i annat fall kommer efter att inspektörerna har åkt och därefter hämtar djuren. Det är alltså polisen som hämtar djuren, inte länsstyrelsens representanter.

 

Dessa svar är det jag fick efter att jag varit i kontakt med länsstyrelsens djurskydd i Stockholm. Jag hoppas att det kan vara en liten försäkran för alla kaninägare och ni nu vet vad ni kan kräva att se och skulle detta inte stämma bör polis eller länsstyrelse kontaktas direkt för de uppskattar inte att civila personer åker ut i deras namn utan att äga rätten till det.   

 

Stort tack till Hendrike Palm som tog reda på denna informationen och gav oss tillåtelse att publicera den.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback