bloglovin

Inavel XI - defekter, inte bara till nackdel

I föregående del lärde vi oss mer om sjukdomsanlag så kallade "Lethala" anlag. Men är uppkomst av defekter bara en nackdel?

 

Uppkomst av defekter – inte bara en nackdel

Nu låter jag säkert knäpp. Hur kan uppkomsten av defekter inte vara något dåligt?

Inavel kan vara ett sätt att kontrollera sina linjer. Då risken för defekter på avkommorna ökar med inavel (defekter som annars bärs dolt) så finns det uppfödare som med hjälp av inavel ”kontrollerar” om det finns defekter i linjerna. Detta genom att inavla och se om dolda defekter dyker upp hos avkommorna.

 

Att det dyker upp defekter är självklart inte vad man vill. Dessutom för den drabbade individen är utgången ofta avlivning. Därför är det viktigt att fundera över om man klarar av att avliva djur om defekter dyker upp när man inavlar. Man ska även veta det att bara för man inavlar en gång så är det ingen garanti för att ens djur är fria från defekter bara för att avkommorna blir friska.

 

 

Med den nivån på inavel som vi har idag på våra hoppkaniner skulle jag inte säga att man som uppfödare kan påstå att ens djur är fria från defekter. Bara för att defekter inte dyker upp när man inavlar är det inte det minsta garanterat att man har friska linjer för det. För att man ska vara helt säker på att man har friska djur fria från defekter skulle inavelsnivån behöva vara närmare 100%. Är detta en rimlig inavelsgrad?

 

 

Text och foto: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2014


Miniklass

Har du en kanin som inte vill hoppa eller är mogen att hoppa lätt? Då finns det en klass för din kanin, Mini. Detta är alltså den lättaste klassen med även färre antal hinder . Några klubbar har ökat antalet minitävlingar under detta året. Denna klassen passar nybörjare eller nybörjarkaniner.

 
 
 
 
 

I mini hoppar man 24cm höga och 30cm långa hinder och banan består av 6 st hinder. Man behöver inte vara medlem för att få tävla mini. Man får såklart vara medlem om man skulle vilja det, om kaninen skulle tävla lätt någon tävling senare. Det som gäller är att en kanin som tagit pinne i lätt, inte får tävla mini om kaninen inte vill hoppa längre. Har din kanin däremot inte tagit någon pinne i lätten och kaninen känner att det inte är roligt så får du självklart tävla mini.

 

 

I mini tävlar man inte om uppklassningspinnar utan detta finns endast i lätt, medelsvår och svår. När du känner att du och din kanin är mogna nog för lätt så kan du tävla i lätt och tävla om uppklassningspinnar.

 

 

Text: Emma Lagerbäck
Foto: Nathalie Månsén


Skogsäventyr

Skogen är en utav de mest naturliga platserna för din kanin. Här kan den skutta runt i både högt o lågt gräs, beroende på årstid. Hoppa upp på stenar, stockar, kullar och spana. Gräva, slita upp rötter, som dessutom är otroligt smaskiga och nyttiga.
Att ta med sin kanin ut i skogen är bra för såväl kropp och psyke. Dels får den röra sig i terräng och verkligen fokusera på vart den sätter tassarna, samtidigt som den får utlopp för många av de naturliga beteendena. Att klättra i backar bygger muskler och att ta in alla nya dofter och intryck stimulerar hjärnan. Finns det någon mer ultimat motionstyp?

 
Text & bild: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2014