bloglovin

Viktigt med aktivering

Det är viktigt att aktivera sin kanin mycket för att den ska bli stimulerad. En kanin som aldrig gör någonting blir rastlös och det är inte alltid så roligt. Är kaninen understimulerad biter den ofta på gallret och väsnas för att få uppmärksamhet.

 

aktivering kanin
Foto: Frida Åkersson www.bjorkehallskaniner.blogg.se

 

Kaninen är ett väldigt aktivt djur i sig. En vild kanin tillbringar timmar med att leta mat, den är i ständig rörelse, gräver, gnager osv. Människor idag har tagit ifrån kaninen dess naturliga instinkt genom att låsa in dem i burar. En del kanske sitter där större delen av dagen eller hela dagen tillochmed – inte bra. Vi måste se till att kaninens miljö är så naturlig som möjligt.

 

I de flesta djuraffärer och internetbutiker finns det aktiveringsleksaker att köpa till din kanin. Det finns b.la. en plastboll som du kan ha mat/godis och låta kaninen lista ut hur den får ut maten.

 

Vi på Kaninmagazinet kommer att ge ut olika artiklar med roliga aktiviteter för dig och din kanin. Som passar både för innekaniner och utekaniner. Till dess, ha lite fantasi själva. Det finns otroligt mycket i hemmet som man kan använda sig av för att aktivera och underhålla sin kanin.

 

aktiviteter kanin
Foto: Maja Watz


Leksaker och annat kul kan du hitta på b.la :
Gnagarboden
teddytassen
Djurmaxi

Och i dina lokala zoobutiker.

 

Text: Nathalie Månsén


inavel I - vikten att veta vad som sker

Inavel är ett ämne där åsikterna om vad som är ok och inte tycks gå i vågor. Artikelserien kommer inte gå in på vad som anses är rätt och fel utan förhoppningen med denna artikelserie är att ge lite mer inblick i vad inavel är. Alla kanske inte riktigt vet vad inavel innebär och vilken påverkan det kan komma att ha på djuren.

 

Inavel – avel av besläktade djur

Inavel är säkert ett uttryck du hört några gånger. Kanske vet du då också vad det är?

 

Inavel

Inavel uppstår när man   parar två kaniner som är släkt med varandra (har gemensamma släktingar).   Ungarna blir då inavlade.

 

Detta visste du säkert redan. Men för att förstå mer ingående vad inavel faktiskt är och vilken påverkan det har på djuren är det viktigt att förstå vad ”släktskap” innebär.

 

 

 

Släktskap

Vi vet alltså nu att inavel uppstår när föräldrarna till en unge är släkt med varandra. Då blir ungen inavlad. Att föräldradjuren är släkt med varandra menas att de delar en del gener, alltså att föräldrarna har en del gener som kommer från samma släkting. Dessa gener har samma ursprung (kommer från samma anfader(släkting)) och det är det som gör att inavel uppstår.

 

Gen

Gen = anlag. Vi är alla   uppbyggda av celler. Varje cell innehåller DNA (= en sorts mall för hur   cellen ska fungera). DNA i sin tur består av flertalet gener. Hur kroppen ska   se ut och fungera bestäms således av gener. Ex. ögonfärg, pälsfärg, öronlängd   även funktion av immunförsvaret, bildandet av antikroppar mm.

Detta är en väldigt enkel förklaring av ordet gen, men mer behöver ni inte veta för att förstå vad jag kommer ta upp i denna artikelserie.

 

 

Text och foto: Sandra Magnusson


Vitamin C

Vanligtvis behöver man aldrig tänka på att ge extra C-vitamin eftersom det produceras så effektivt i kaninens lever. Dock finns det tillfällen då man kan behöva ge lite extra.

Studier har visat att en viss tillsats av vitaminen minskar stress hos en kanin med ungar och dödligheten för nyfödda kaninungar. Bara så lite som 25-30 mg C-vitamin per dag till en vuxen kanin ska hjälpa mot stress och värmepåfrestningar. Vid sjukdomar kan det också vara bra att tillsätta lite extra c-vitamin då vitaminen är bra för kroppens då nedsatta immunförsvar.
 
C-vitamin finns i många färska frukter, grönsaker och blad men överlever sällan så bra i kaninfoder (pellets), speciellt inte om fodret har tillverkats med eller utsätts för värme. Exempel på utmärkta C-vitaminrika grödor för kaniner är persilja, dill och spenat. Gräs och många vilda växter är även de fyllda med denna vitamin. 
 
 Foto: Katarina Vallbo
 

Vitaminen är vattenlöslig och kan inte lagras i kroppen. Därmed är det väldigt svårt att överdosera vitaminen då överskottet följer med urinen ut ur kroppen. Studier har dock visat att kraftig överdosering under en lång period kan orsaka bland annat njursten och urinsten. 

Även C-vitaminbrist är som sagt mycket ovanligt då kaninen producerar detta själv. Eventuell brist kan tyda sig genom trötthet, dålig sårläkning och nedsatt immunförsvar. Har du en frisk kanin så är detta inget du behöver oroa dig över. 

Text: Emma Almquist  © Kaninmagazinet 2013
Uppdaterad av Fanny Arvendal  © Kaninmagazinet 2016