bloglovin

Kaninhoppningens olika grenar

Kaninhoppning är uppdelat i fyra olika grenar. Längd, höjd, rak och krok, de ska ni få läsa mer om här nedan.

 

Kaninhoppning rak bana
Rak bana

 

Grenarna

Kaninhoppning är uppdelat i fyra grenar. Först är de så kallade "bangrenarna" som består av rak och krokig bana. Krokig bana ser ut ungefär som en hästhoppningsbana i miniatyr där hindren står lite huller om buller och man måste lära sig i vilken ordning man ska hoppa vilket. Ofta står det nummerskyltar vid varje hinder så du måste inte "plugga in" banan innan start, men det kan vara en fördel om du kan banan på ett ungefär eftersom det är du som ska leda kaninen till rätt hinder. I rak bana står hindren på rad och man hoppar helt enkelt rakt framåt genom hela banan.


kaninhoppning krokig bana
Krokig bana


De två andra grenarna är höjdhopp och längdhopp där man tävlar om vilken som kan hoppa längst respektive högst. Här finns det också två klasser i varje. Om det är första gången du ska starta i höjdhopp så anmäler du dig till Ej Elit. (Kom ihåg att din kanin måste ha fyllt 1 år innan du startar!) Där är ingångshöjden ofta 40 cm men det kan variera och du får tre försök på dig att klara höjden. När alla kaniner i klassen har klarat den höjden eller alla försöken har gått ut så höjer man. Om din kanin klarar 60 cm så får du en så kallad uppflyttningspinne (Mer om uppflyttningspinnar kan du läsa om i nästa inlägg om kaninhoppning på Kaninmagazinet.se) och när du fått 3 stycken sådana blir din kanin Elit i höjd och då är det till Elit klass du ska anmäla till nästa gång. Det är samma sak i längd men där är det 160 cm kaninen ska över innan det kan få en uppflyttningspinne.

kaninhoppning längdhopp
HöjdhoppHöjd på längdhoppshinder är följande:

I framkant högst 15 cm och lägst 10 cm.
Vid 100 cm högst 20 cm och lägst 15 cm.
Vid 200 cm högst 25 cm och lägst 20 cm.
Vid 300 cm högst 30 cm och lägst 25 cm.

Kaninhoppning längdhopp
LängdhoppDe flesta klubbar brukar ha krokig bana och rak bana på varannan tävling och längd och höjd på varannan. Man får ha olika grenar på samma dag om man vill, men man får inte arrangera höjd- och längdhopp på samma dag.

 

Text och Foto: Maria Frykstedt © Kaninmagazinet 2012


Så börjar du med kaninhoppning

Först och främst måste du lära din kanin att gå i sele och inte vara störd av den. Ta små korta turer med den på, låt kaninen springa fritt så mycket som möjligt. På det viset känner den av selen men ser det inte som något som håller tillbaka den. När Kaninen vant sig vid selen kan man börja sikta på hoppningen.

 

så börjar du med kaninhoppningAtt lära sin kanin hoppa kan ibland vara riktigt svårt och det krävs mycket tålamod för att lyckas. Börja först med att sätta upp ett hinder som är max 10 cm högt. Det är kanske inget direkt hinder men då lär sig kaninen att det är där den ska över. Ett tips är att låta kaninen gå fram och nosa på hindret, då blir det mindre läskigt. Ta det lugnt och tänk på att kaninen kan bli rädd om du tvingar den till att hoppa hinder den inte klarar av. Då kan det bli svårt att få den till att hoppa igen. Det ska vara roligt för både dig och din kanin så var tydlig men väldigt försiktig. Kom ihåg att man aldrig kan tvinga en kanin till att tycka det är roligt att hoppa. Kaniner ser olika ut och detsamma gäller på insidan, vissa älskar hoppning medan andra inte gillar det alls.

När kaninen har förstått vad som gäller, och kan ta sig över 10 cm-bommen utan problem, kan du ställa upp 3-4 hinder på rad med ungefär 3 meters mellanrum, fortfarande med hinder på ca 10 cm, och testa om din kanin kan hoppa alla i följd. Höj allt eftersom kaninen blir säker och hoppar utan att vara osäker eller rädd. Alla kaniner börjar i Lätt klass, du kan läsa mer om kaninhoppningens klasser här. I Lätt är maxhöjden 30 cm och maxlängden 45 cm så detta kan vara bra mått att träna på hemma. Om den klarar detta är det dags att anmäla dig till nästa tävlingsdag.

så börjar du med kaninhoppning


Tänk på att inte träna för ofta och inte hoppa för höga hinder som inte kaninen klarar av, då kan kaninen bli rädd eller till och med tröttna. Lagom är bäst!


Text och Foto: Maria Frykstedt

Inavel XVII - Sammanfattning

Detta är sista delen i artikelserien om inavel. I denna del visas endast en enklare sammanfattning av fördelar och nackdelar med inavel.

 
För att läsa föregående artiklar om inavel, klicka in på: Genetik översikt
 
 

Fördelar med inavel

* Snabbt avelsframsteg

* Kontrollera om det finns dolda defekter i stammen (kräver dock nästan 100% inavelsgrad)

 

Nackdelar med inavel

* Minskad genetisk variation

* Ökad homozygotigrad

* Uppkomst av defekter/sjukdomar

* Minskad fertilitet

* Sämre överlevnad

* Sämre sjukdomsresistens

* Mindre djur

* Lägre avelsframsteg på sikt

 

Det är viktigt att ha en så stor genetisk variation (så många olika alleler som möjligt) i en population. Inavel minskar denna genetiska variation drastiskt. Man kan se det såhär – den genetiska variationen är det som gör att vi idag kan selektera och bedriva den avel som vi har. Utan genetisk variation = ingen selektion = ingen avel. 

 

 

 

Text & bild: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2015