bloglovin

Domare - del 2

Har du varit på en hopptävling har du säkert stött på en och annan domare. Domaren har på tävling en viktig uppgift och när det gäller tävlingsbanan är det domaren som bestämmer och har yttersta ansvaret.

 

Ansvar för banan

Förutom uppgiften med att anteckna fel, tid och placering av ekipagen i klassen har domaren andra uppgifter. Domaren är den som har yttersta ansvaret för tävlingsbanan. Det är hon/han som bestämmer hur banan ska se ut, vilka hinder och kombinationer som ska finnas med, antalet hinder, avstånd mellan hinder och höjden på hinderna som sätts efter respektive klass. Domaren kontrollerar även banan noga så att hinderna är rivbara åt båda hållen och att bommarna ligger bra på kramporna/märlorna (inte för hårt ”klämmer” och inte för löst ”hänger”).

 

Domaren bestämmer även maxtid och innan en klass drar igång nämner ofta domaren:

  • Sitt namn
  • Klass (vilken klass som ska startas)
  • Maxtid
  • Bedömning (bedömningsform)
  • Antal till final (om bed C)

 

Domaren kontrollmäter hinderna så att de inte är för höga
för aktuell klass
(medelsvår klass)
 

Framhoppning

Domaren har även ansvar för framhoppningen vilken också måste följa en del regler.

 

Under loppet

Under varje lopp som ett ekipage gör så följer domaren varje ekipage. Han/hon håller koll på antalet fel (rivna hinder/ev. korrigeringsfel) och tid. När det återstår 30sekunder av maxtiden säger domaren detta högt för att du som förare ska höra ”30 sekunder kvar”. Likaså när det återstår 10sekunder av maxtiden.

 

En viktig del under loppet är att domaren håller koll på hur ekipaget samspelar. Idealet är att du som förare ska gå bakom kaninen och att kaninen ska röra sig framåt av egen fri vilja. Det finns saker som domaren kanske påpekar för dig och som hon/han vill du ska ändra på. Ibland kan man vara nervös och då kanske det visar sig genom att man petar för mycket på kaninen. Kanske smackar du omedvetet på kaninen inför varje hinder. Det finns som sagt en massa saker som är mindre önskvärda.

 

Ibland behöver man fundera. Ibland räcker det inte ens med 6st domare för att komma fram till en lösning.
Foto: Linnea Jansson

 

Viktigt!

Om du inte förstår vad domaren menar när du får en tillsägelse under ditt lopp så gå direkt fram till domaren efter att du gått i mål/tiden gått ut. Be domaren att förklara en gång till. Ibland är det inte lätt att förstå vad domaren menar. Inte helt sällan är det så att som domare är det inte alldeles enkelt att förklara en del saker kortfattat så då kan det vara bra för er båda att du kommer fram.

 

 

Text och bild: Sandra Magnusson


Aktivitetsboll

Detta är en superkul leksak för din kanin. Perfekt att ge sin kaninkvällsmat på ett underhållande sätt. Öppna skjutluckan och lägg i önskad mängd mat/godis och skjut igen till den svårighetsgrad du vill ha, lägg den på golvet/i buren och låt din kanin klura ut hur den ska göra för att få innehållet!

Bollen finns i olika märken men det vanligast är Trixie, och då finns den i färgen gult eller blått (finns i grön också men är lite svårare att få tag på). En del kaniner kan ha lite svårt att förstå sig på denna leksak, medans vissa andra förstår den direkt. Alla är individer, så har tålamod. Det är en skjutlucka på bollen så man kan ställa in hur mycket den ska vara öppet, alltså hur lätt kaninen ska ha att få ut maten/godiset. Det ska vara någonting kaninen tycker om, så att den kommer vilja rulla bollen för att få ut det. När kaninen rullar bollen så kommer det sedan att trilla ut godis/mat ur hålet som kaninen äter, då förstår den sambandet, när bollen rullas kommer det godsaker. Tänk på att inte lägga i förstora bitar, utan de måste gå att få ut ur öppningen. Grönsaker kan lätt klibba sig fast och vara svåra att få ur för både dig och kaninen, undvik det.

 

kanin aktivitetsbollTill nybörjare rekommenderas att ha den öppet helt, tills kaninen förstår. Efter det kan du öka svårighetsgraden. Det är morotsmönster på bollen som gör att det blir lite svårare att rulla, vilket är ett minus. Annars är det bara positivt med denna aktivitetsboll.

När din kanin har förstått sig på detta och vet hur man gör kommer den tycka det är jätte roligt och vara sysselsatt ett tag. Det är även jätte roligt att titta på och se hur kaninen bär sig åt för att få ut godsakerna.

 

kanin aktivitetsboll


Text och Foto: Nathalie Månsén


Inavel V - Inavel ökar andelen homozygota genpar

Nu har vi kommit till del fem i artikelserien om inavel. I denna del får du nytta av kunskaperna i del fyra i denna artikelserie, om homozygot och heterozygot.

 

Inavel – ökar homozygotigraden – minskad genetisk variation

När man inavlar får avkomman samma gen i dubbel uppsättning. Detta har vi gått igenom tidigare. Om du tittar på den inavlade ungens gener i bilden nedan så ser du att den lila genen finns det två stycken av. Alltså är denna unge homozygot i ett av sina genpar för den lila genen.

 

Inavel ökar chansen att samma gen kommer i dubbel uppsättning i genparet = homozygot (två lika varianter av gener(alleler) i genparet). Alltså ökar inavel chansen att fler genpar blir homozygota = ökad homozygotigrad.

 

                        

Jämför med en kanin som inte är inavlad. Den är heterozygot i båda genparen som visas i bilden. Som du kan se har kaninen som inte är inavlad flera olika gener (4st – 4 olika färgkulor/gener). Den inavlade individen har endast tre olika gener (3st olika kulor/gener), då den lila genen finns x2.

 

Inavel leder alltså till att fler genpar blir homozygota. Det blir färre varianter av olika gener – färre alleler. Detta minskar variationen av gener, även kallad genetisk variation. Detta är den främsta nackdelen med inavel.

 

Text och bild: Sandra Magnusson