bloglovin

Framhoppning

När du är på tävling så finns det alltid en framhoppning. Den är till för att kaninen ska få chansen att få ta några språng och bli lite uppvärmd innan det är dags att gå in och hoppa på banan.

 

Uppvärmning

Framhoppningen är till för att värma upp din kanin lite. Innan du går in på framhoppningen och ska hoppa fram är det bra om kaninen fått springa i sele lite innan. Detta för att kaninen kan vara lite stel efter att ha suttit i transporten. Är det kallt ute kan det vara viktigt att ta ut kaninen lite längre tid i sele så att kaninen blir lite mjuk i kroppen (musklerna). Kaniner kan precis som oss människor sträcka sig om de inte fått värma upp ordentligt.  Så uppvärmningen är viktig!

 

Foto: Linnea Cedstedt

 

På framhoppningen gäller vissa regler

På framhoppningen såväl som på banan gäller en del regler. Ser du något eller någon som bryter mot dessa regler så ska du säga till en ansvarig för tävlingen.

  • Du får inte gå in på framhoppningen och hoppa fram innan domaren har ropat upp dig till framhoppingen. Om du ser någon annan göra detta så säg till personen.
  • Det ska finnas minst 3st hinder på framhoppningen att hoppa fram på.
  • Det ska vara samma avstånd mellan hinderna som det är mellan hinderna på banan.
  • Hindren på framhoppningen får inte vara högre än maxhöjden för aktuell klass (inte hellre längre). Ex. gäller för lättklass en maxhöjd på 30cm och maxlängd på 45cm.
  • Hindren måste hoppas åt rätt håll på framhoppningen.

 

 

Mer tid på framhoppningen

Ibland händer det att du inte känner dig klar på framhoppnigen när domaren ropar upp nästa som ska in på framhoppningen. Du har inte obegränsat med tid på framhoppningen men känner du dig inte klar så be domaren om mer tid. Var noga med att när du säger till att domaren hör dig. Han/hon bestämmer sedan om du får mer tid på framhoppningen eller inte.

 

Foto: Liv Kristoffersson
 

Hoppa inte för mycket

Framhoppningen är som sagt till för att värma upp kaninen. Hoppar du flera gånger på framhoppningen kan det hända att kaninen sen är trött när den väl ska hoppa på banan. Så se till att kaninen har ork kvar till banan.

 

Ibland vill man hoppa flera gånger för det kanske inte går så bra. Tänk då att det antagligen inte kommer gå bättre inne på banan ifall kaninen hunnit bli trött efter framhoppningen.

 

 

Text: Sandra Magnusson

Bilder lånade med tillstånd.


Inavel XV - Sätt att undvika inavel

Så långt det är möjligt är det för arten klokt att undvika inavel. Hur gör man då detta? Går det och vilka sätt kan man använda?

 

Ett sätt att undvika inavel är att använda fler djur i avel. Att använda fler djur och inte selektera lika hårt gör att avelsframsteget tar längre tid men i slutändan är det värt det.

 

Man bör också se över vilka djur som används i avel och se till att inte ”överanvända” samma individ i aveln. Att låta en individ få flertalet avkommor ökar inavelsgraden på sikt. Tänk själva. En individ får kanske 20 avkommor. Av dessa 20 avkommor får 10st egna kullar och varje unge får kanske 20 avkommor (20x10=200). Helt plötsligt har individen som vi från början inte tyckte hade så många avkommor 200 barnbarn som då är släkt med denna individ. Att hitta en partner som inte har denna individ i släkten blir då svårare.

 

 

 

Text & bild: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2014


En duktig hoppare del 2 - beteende

Hur ska en hoppkanin bete sig?

Vad gör att en kanin blir en duktig hoppare? vilka egenskaper hos en kaninunge ska jag se till då jag vill köpa en hoppkanin? hur ska en hoppkanin se ut och hur ska den bete sig?

 

Utseendet – inte allt

Föregående artikel ”En duktig hoppkanin del 1” tog upp lite skillnaden i utseende mellan en vädurskorsning jämfört med en renrasig dvärgvädur samt skillnaden rent kroppsmässigt mellan en belgisk hare och en harkorsning. I artikeln nämndes att det man rent kroppsmässigt strävar efter hos en hoppkanin är en större kanin än dvärgkaninen (2-3 kg) med långa och starka ben samt en lång och stark rygg.

 

Lilla Wlmer bevisar att man inte alls behöver se ut som en "hoppare" för att vara en.
Foto: Emilia Elgh
 
 

Denna artikel fokuserar på det som är än viktigare än hur kaninen ser ut, nämligen kaninens inställning till hoppning. Det är inställningen som till största bestämmer hur långt en kanin kan komma att gå på hoppbanan. Därför kan en duktig hoppkanin se ut i princip hur som helst, liten som stor, slank som grov, långbent eller inte.

 

Ett hett temperament

Många hoppuppfödare vill idag avla in ett lite hetare temperament hos hoppkaninerna. Det är därför viktigt som ny inom hoppningen att höra sig för när man ska köpa sin första hoppkanin. Fråga hur föräldrarna är och om du har möjlighet be att få träffa honan och hanen som är föräldrar till din nya hoppkompis.

Hoppning ska vara en rolig sport men alla kaniner passar inte alla. Får du en för tuff kanin att hantera så blir kanske inte denna sport så rolig som du tänkt dig. Så var noga vid ditt val och be uppfödaren om råd när du ska välja.

 

Vilja – inte att förknippa med temperament

Många vill som sagt avla in ett hetare temperament då de anser att kaninerna då ”taggar till” på banan och hoppar bättre. Det är viktigt att inte förknippa ett hett temperament med vilja hos kaninen. Det finns idag kaniner som är världens snällaste i alla lägen och som ändå når de högre klasserna och plockar meriter. De kaninerna ”taggar till” utan att bli aggressiva (hett temperament) och hoppar fantastiskt ändå. Något som bevisar att ett hett tempermanet inte spelar roll.

 

 

 

Glädje – kanske det viktigaste

Det viktigaste hos din hoppkanin är ändå kaninens inställning till hoppning. Tycker kaninen att det är roligt att hoppa och älskar det kommer detta ta kaninen långt. Se till att inte döda kaninens glädje till hoppningen genom att hoppa allt för mycket och ofta och genom att inte sätta för stor press på din kanin.

Kom ihåg, ni ska ju tycka det är roligt båda två!

 

Vaken, nyfiken och pigg

Det är tre saker som beskriver hur man vill en hoppkanin ska vara. Den ska vara alert och vaken på sin omgivning utan att vara nervös. Nyfikenhet är viktigt då en nyfiken kanin vill upptäcka och lära sig nya saker. En kanin som inte är nyfiken bryr sig säkert inte så mycket om ”de där hinderna” heller. Pigg är ju såklart ett tecken på att kaninen är frisk. Lite fart under tassarna underlättar mycket för en kanin när den ska hoppa stora hinder.

 

Text och bild: Sandra Magnusson