bloglovin

Naturliga behov: Gömma sig

Eftersom att vildkaninen är ett så utpräglat bytesdjur är dess hålor och gångar mycket viktiga för dess överlevnad. Eftersom att tamkaninen är så pass lik sin förfader till instinkter så är det viktigt att tänka på att ge kaninen möjlighet att gömma sig även i fångenskap.

 

På grund av behovet att gömma sig så är motivationen att gräva mycket hög och ges kaninen möjlighet att utföra detta beteende motverkas stereotypier. En sandlåda, en jordhög eller grävlåda är bra för ändamålet. Möjligen kan grävbehovet minska om kaninen ges tillgång till många gömställen och tunnlar, eftersom att behovet finns för att skapa sådana.

 

 

 

Kaniner blir lätt osäkra på stora, öppna ytor om de inte har någonstans att gömma sig. Därför är det viktigt att ge kaninen tillgång till gömställen för att ytan som den har tillgång till ska utnyttjas maximalt. Exempel på bra gömställen är en täckt kattlåda, en papplåda, en liggande soptunna, tunnlar eller hyllplan.

 

Många kaninägare anser att de ger sin/sina kanin/-er grävmöjligheter. Dock är det viktigt att fundera över hur grävmöjligheter definieras. Är ett lager på 5 cm spån grävmöjligheter? Är det viktigt att de kan gräva tunnlar, eller räcker det med att de kan flytta lite spån? Många kaninägare ger sina kaniner gömställen, men inte lika många ger dem tunnlar att krypa i. Så länge kaninen har någonstans att gömma sig kan vi inte från litteraturen dra slutsatsen att det skulle finnas ett stort behov av tunnlar.

 

 

 

Lagen säger att alla djur ska ha tillgång till en mängd burunderlag som tillfredställer dess behov av att gräva. Återigen skulle vi behöva veta om kaninen behöver kunna gräva tunnlar, eller om den mest har ett behov av att gräva i ytskiktet. Gömställen krävs även av L80 (lagen), som bland annat kräver att kaninens bomiljö har en hylla som kaninen får plats att gömma sig under.

 

Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014


Könsbestämning

Att könsbestämma sina kaninungar är för de flesta en klurig uppgift! 
Ett tränat öga kan se om det är en hane eller hona redan när kaninerna är något dygn gamla men runt
3 veckor brukar vara en bra tidpunkt för den oerfarna att börja kika!

Kaninernas kön ligger dolt, så för att se det måste man trycka fram det. Det går inte att könbestämma om man inte trycker fram könet. Man flyttar försiktigt skinnet som ligger ovanpå könet, drar skinnet framåt (försiktigt!) och trycker lätt mot magen. På så vis "öppnas könet upp" och du kan se om det finns ett steck ganska nära anus eller en prick längre ifrån anus. 

 Precis som vi människor alla är olika så är kaninerna också det. Vissa är väldigt svåra att tyda så då får man ha is i magen och vänta en vecka till innan man kikar igen.

Här nedan visar jag hur en hane och hona ser ut i 2 veckors ålder och 10 veckors ålder. 
Det röda strecket/pricken visar hur det syns att det är en hane eller hona i väldigt ung ålder, det är svårt att se men tittar man nära och noga så kan man tyda formerna.
 

 
 
 
HONA - HANE
10 veckor gamla och fullt utvecklade
 


Text och Foto : Malin Henriksson © Kaninmagazinet 2016 

Hantera osäker kanin

Morr, riv, bit, attack… i mångas ögon är detta tecken på en aggressiv kanin! Men hur många har vågat gräva under ytan, skrapa lite och se vad som finns bakom det där skalet?
Jag har under åren som kaninägare fått äran att äga och jobba med ett helt gäng härliga individer, och jag tänkte dela med mig till er av mina tankar och erfarenheter av problem och tips på hur du kan jobba med och hantera en kanin i olika situationer.

 

 

 

Kaniner kan av olika anledningar helt plötsligt bli som förbytt eller har kanske varit så sen den flyttade hem till dig… du kan inte klappa den, att lägga mat i skålen kan innebära en kanin hängandes i handen, att ta in från hagen kan innebära både stress för kaninen och att den hoppar o hugger efter dig osv. I många fall beror aggressiviteten på osäkerhet, både hos kaninen och ägaren. Är kaninen osäker och även du, så förstärker du kaninens osäkerhet, och beteendet blir vardag. I andra fall kan könsmognad ha mycket att göra med beteendena, och ska kaninen inte gå i avel gör du bäst i att kastrera den, men det behöver inte betyda att beteendena försvinner, utan du har fortfarande mycket att jobba på.

 

Utfodring
Känner du igen dig  i matsituationen? Skålen står en bit in i buren, kaninen står redan i attackställning, du spänner dig och sträcker in handen och hugger tag i skålen så fort du bara kan, vilket resulterar i att kaninen morrar till och attackerar dig.
Testa detta: prata med kaninen, stå/sitt vid buren en stund, med armen liggandes på kanten, så kaninen får en chans att komma fram o se att du inte är farlig. Låt den komma fram o lukta, stick fram handen och för den sakta upp över nosen för att se om du får klappa kaninen på huvudet. Drar sig kaninen undan, tar du bara lugn bort handen, och låter kaninen komma fram igen. Du behöver jobba mycket på förtroendet vid kontakten i buren. I början kanske du får avleda genom att till exempel ge mat en bit ifrån skålen och samtidigt då sakta o lugnt ta skålen med din lediga hand. Gör inga hastiga rörelser, då det är det som triggar igång själva attacken. Kolla noga på hur din kanin ändrar öronen. Bakåtstrukna öron kan visa osäkerhet eller ilska. Om skålen står tillgänglig för att bara lägga i mat är det lätt hänt att lösningen man kommit på är att slänga i maten, vilket ofta gör att kaninen slänger sig fram till skålen i en blandning av hunger och attack. Gör istället så att du ger en eller några matbitar direkt till kaninen, och medan den tar maten lägger du lugnt resten av maten i skålen.

 

Fånga kaninen
Ta ut kaninen ur buren kan vara nog så knepigt om den redan är skygg av sig och att ta in den från en hage är ju såklart ännu svårare. Här behöver du återigen arbeta på tilliten och förtroendet och gå då efter tipsen ovanför (under utfodring). Självklart tar det här lång tid och du måste ju få ut kaninen ur buren. Ibland kryper de undan i ett hörn, under en hylla eller liknande. Testa då att försiktigt och sakta föra in handen i buren och se om du får klappa kaninen på huvudet. Ligger den kvar kan du ta upp den. Om den drar sig undan backar du undan och ger den lite mer utrymme. Ge den tid, öva flera gånger om dagen, korta stunder, och belöna gärna med godis (pellets, något grönt från naturen t.ex), då kommer kaninen förknippa dig och att bli lyft med något positivt.

När det gäller en kanin i hage, kan vissa vara väldigt framåt o kommer kanske fram och du får lätt tag på den. Men i en del fall drar sig kaninen undan så fort den ser att du kommer. Kliv in i hagen, lugnt, och sätt dig där inne. Prata, ge godis om den kommer fram, men sitt väldigt stilla till en början. Vartefter kan du sen se om du får klappa kaninen när den kommer fram till dig. Märker du att den spänner sig eller kanske kastar sig iväg, så lugnar du dig en stund.
Mycket handlar om att ha tålamod, vara lugn både inombords och i rörelser.

 

 

 

I sele
En osäker kanin i sele kan lätt få panik, flippa ur, hoppa upp i luften för att hugga efter dig, eller bli jätterädd och bara springa. Här gäller det att träna korta stunder och gärna efter att kaninen kanske varit ute i hage och är lite trött. Vet du att kaninen lätt kan sprattla sig ur selen, var i en hage så kaninen inte kan springa iväg om den skulle komma ur selen. Lär den ett kommando för när den ska gå framåt. Viktigast är att lära den att stanna. Ibland försöker man få tag i kaninen när den fortfarande skuttar omkring och en redan osäker kanin med aggressiva tendenser, reagerar oftast med en attack om du plötsligt tar tag i den. Se till att kaninen stannat och sitter stilla, sen klappar du den och ser så den är med på vad som ska hända, sen kan du ta upp den. Är du lite rädd för att den ska bita dig håller du tummen från den hand du håller under bröstkorgen precis vid sidan av nacken, så kan inte kaninen vända bak huvudet när du lyfter upp den.

 

Sammanfattningsvis vill jag bara säga: ha tålamod, tänk inte på gårdagen för kaninen lever i nuet. Lägg alla obehagliga händelser med din kanin bakom dig, börja om från början. Tänk att du aldrig träffat kaninen, att du bara är nyfiken på att lära känna den. Ibland kan bara ens tankesett göra underverk. Tro på dig själv, tro på kaninen, för jag tror starkt att ingen kanin är elak för att, det finns alltid en orsak till det aggressiva! Tid, lugn och tålamod ska vara era bästa vänner under er resa tillsammans!

 

Filmlänk: http://www.youtube.com/watch?v=4Q2UHC0UyfY&feature=youtu.be

 

Text och film: Linda Gustavsson
Foto: Nathalie Månsén