bloglovin

Hur agera vid magstopp?

Kaninens mage är väldigt känslig och kan av olika anledningar hamna i obalans! Ett allt mer vanligt problem som tillstöter är ett så kallat magstopp!

Hur märker man då att ens kanin har råkat ut för detta? Vanligtvis vill kaninen varken äta eller dricka. Den sitter ihopkurad i ett hörn och kan inte bajsa. För att ännu mer vara säker på att kaninen verkligen har magstopp är att tempa den, då den får låg temp. Ligger tempen under 36 grader är det verkligen akut!

Det du som ägare själv kan göra är att först och främst släppa ut kaninen i en hage och se om kaninen vill röra på sig, för i tidiga stadier kan bara rörelse göra att tarmmotoriken kommer igång igen. Hjälper inte det är det viktigt att påbörja behandling på en gång. Tänk på att försöka vara lugn, då kaninen har väldigt ont och säkerligen redan är väldigt stressad av bara det. Sätt kaninen på ett stadigt underlag och gärna på ett inhägnat område ifall den skulle protestera och skutta iväg. Ibland är gaser i magen inblandat och kan inte komma ut pga att tarmrörelserna avstannat. Och ja, kaniner kan faktiskt fisa.

Miniform, som finns att köpa på apoteket, är till för spädbarn som har kolik. Ge 10 droppar av det i munnen på kaninen med hjälp av en doseringsspruta.
Paraffinolja (går även bra med matolja) ges 2-3 mililiter åt gången i munnen, men var försiktig så kaninen inte andas in oljan.
Kaffe (svalt, ej varmt) är laxerande och funkar aktivt mot såväl gaser som förstoppning, men ska ges med försiktighet.

 

 


Fortsätt med att massera magen på din kanin. Sätt kaninen med huvudet emot dig och lägg sen handen på höger sida (framifrån sett) så kommer du känna magsäcken som säkert är väldigt spänd och fylld. Massera försiktigt med några fingrar i cirkelrörelser uppifrån och ner. Sätt sen kaninen i ditt knä och ställ den upp så den står med baktassarna i ditt knä. Massera sen neråt. Efter det håller du upp kaninen vågrätt och skakar försiktigt fram och tillbaka. Låt den röra sig en stund om den vill det annars kanske du får hjälpa till lite, så kan eventuellt pluttarna börja ploppa ut igen. Gör de inte det kan du massera lite till och sen låta kaninen vila en liten stund, men lämna den inte utan uppsyn allt för länge då den snabbt kan bli sämre. Det är jättebra om du har ett stetoskop hemma för då kan du lyssna på kaninens mage o lyssna efter tarmljud. Ta även en temp igen för att se om den gått upp något, har den det är det ett gott tecken.

 

 


Var envis och ge inte upp i första taget, många gånger kan du klara av att få igång kaninens mage själv. Men blir kaninen snabbt sämre ska du självklart kontakta en veterinär omgående då utgången annars kan bli att du förlorar din vän. När magen är igång igen är det viktigt att bara ge hö och vatten till en början. Har kaninen lite dålig aptit på hö kan du stödmata med Critical Care, då det är viktigt att kaninen börjar äta så magen håller igång. Är även bra att ge någon typ av probotika som innehåller magens naturliga bakterier, .t ex Fiberplex, gärna i några dagar efter. För att undvika magstopp igen är det viktigt att utfodra sin kanin rätt, med hö som basföda. Att kaninen får röra på sig ordentligt, dagligen, är också otroligt viktigt!

 

 
 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 

 

Text och foto: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2013


Hantera kyla

Sommaren börjar lida mot sitt slut, hösten skrider sakta fram och vintern är inte långt bort. Det är nu det är dags att börja planera vintern för sina långöron som bor ute. Vintern bjuder på kallt väder och trots kaninernas tjocka vinterpäls måste du göra en del jobb för att de inte ska frysa. Speciellt om du bor i de delar av landet där det kan bli riktigt kallt.

 

 

  • Enligt lag måste en kaninbur vara upphöjd från marken. Detta för att fukt och kyla inte ska tränga in underifrån. Det finns inget krav på hur högt upp buren måste stå, det är upp till dig som ägare. Men det kan ju vara lämpligt om den står en bit upp.

  • Se till att de har ordentligt med halm i burarna, gärna ett hus att proppa fullt så de kan boa in sig där. Halm är ett utmärkt isoleringsmaterial då stråna är ihåliga. 

  • På sitthylla eller tak på hus kan du lägga en varm filt, var dock observant så inte kaninen äter på den (använd i sådana fall halm). Fleece rekommenderas. 

  • Kaniner äter så gott som hela tiden och just under vintern går det åt mycket mat för att inte frysa, så se till att det finns hö i mängder i buren. Det är väldigt bra om man under sommaren torkat blad, örter och växter så kaninen kan få lite extra att tugga på som dessutom innehåller en massa nyttigheter. Vissa kaniner behöver extra kraftfoder under vintern. Däremot ska man absolut inte "göda" upp kaninen inför vintern!

  • Ge vatten minst två gånger om dagen. Vattnet ska vara uppvärmt men inte varmt, utan snarare ljummet. Använd skål istället för vattenflaska! Vill du slippa knacka is ur skålarna så ha ett flertal skålar som du byter ut.

  • Var extra noggran med att buren är skyddad från väder och vind. Snö kan driva runt mycket och det är verkligen inte trevligt när det kommer in i buren. Häng ett tyg över burens nätsidor under blåsiga dagar.

  • Stort utrymme är alltid viktigt men på vintern är det extra viktigt! Kaninen måste röra på sig ordentligt för att kunna hålla igång kroppstemperaturen och blodcirukulationen. Var inte heller rädd för att släppa ut din kanin i hage på vintern eller för att gå ut med den i sele. De flesta kaniner älskar snö!

  • Har ni det riktigt, riktigt kallt på vintern? Då kan värmelampa vara ett alternativ. Det blir allt vanligare att kaninägare installerar värmelampor i kaninburarna och det är mycket uppskattat!

  • Och sist men inte minst - en kaninkompis! Det mest ultimata sättet att värma sig är tillsammans med en kaninkompis.

 

 
 

Behöver jag isolera kaninburen?

Detta är en fråga vi ofta får. Svaret är Nej, det behöver du inte. I en isolerad bur kommer det in en massa kalluft genom gallret (som oftast täcker nästan en hel långsida) som sedan inte värms upp. En kanin räcker inte som värmekälla, de är för små och släpper inte från sig tillräckligt med värme. Det kan däremot vara värt att isolera en liten bodel inne i buren. Genom ett litet hål kommer det inte in lika mycket kall luft och utrymmet är tillräckligt litet för att en eller flera (helst flera!) kanin/kaniner, plus en hög med halm, ska kunna höja temperaturen något. Tänk dock på att inte isolera på så sätt att utrymmet slutar "andas", fukten från utandningsluft måste kunna vädras ut för ett trevligt klimat.

 

Många av de färdigbyggda burar som finns i handeln är isolerade men det handlar mest om försäljningstrick.

 

 
 
Vintern är visserligen en kall årstid, men du kan ha otroligt roligt med din kanin! Ta på dig ordentligt med kläder så att du inte fryser när du ska pyssla med din kanin. Ta gärna ut din kanin i snön, det brukar vara mycket uppskattat. Allt från att rulla sig, gräva eller bara rejsa runt!
 
 
Text: Linda Gustavsson & Fanny Arvendal 
Foto: Linda Gustavsson
© Kaninmagazinet 2016

Höst-design!

Ursäkta att sajten har varit nerlagd några timmar idag!
Nu har vi en ny höstig design och lite småfel är tillrättat!

Fortätt höra av er om ni upptäcker fel i både design och text.

Tack!


Cilla som älskar att busa i höstlöven fick bli "huvudkanin" i denna designen,
en glad lejonhuvad kanin i sina bästa år.