bloglovin

Avföringsanalys

Bajs; inget som de flesta frivilligt tar sig en närmare titt på. Kaninens, precis som många andra djurs, avföring kan dock berätta mycket om vad som försiggår inuti kaninen och om hur kosten du ger passar kaninen.

 

För att förstå mer om denna bajsvetenskap måste man förstå en del om kaninens näringsbehov och matsmältningssystem. Läs därför gärna denna artikel om foder och denna om matsmältningssystemet. Kortfattat är det så att en kanin behöver mycket fibrer, lagom mycket protein och lite fett, dessutom är de väldigt känsliga för nya saker i kosten. Långa fibrerstrån som de får i sig åker direkt till ändtarmen där vatten avlägsnas, och fibrerna packeteras till vanliga kaninpluttar. Korta fiberstrån och många andra näringsämnen åker däremot till blindtarmen för att bearbetas och bli till blindtarmsavföring.

 

En bra, fiberfylld plutt. Möjligen lite mörk, men det är mest ljuset.

 

Frisk avföring

De två typer av frisk avföring som en kanin lämnar; ”kaninpluttar” och blindtarmsavföring/nattbajs. Den senare ska du aldrig se, för de ska ätas upp av kaninen. Om du ser druvklas-liknande avföring med en frän lukt som ligger i buren så vet du att din kanin av någon anledning inte äter sitt nattbajs (se bild på sådant bajs i artikeln om matsmältningssystemet). Detta kan innebära att du ger för mycket eller för näringsrikt foder, eller att kaninen har ont någonstans och därför inte kan nå/få tag på bajset som ska ätas direkt från analöppningen.

 

Fiberrika pluttar
 

Den andra typen ska du alltid se mängder av. Kaniner ska alltid småknapra på fibrerrik föda, och alltså titt som tätt lämna ifrån sig de karaktäristiska pluttarna. Om de inte kommer kan det vara tecken på stopp i magen, något som är akut livshotande! Läs mer om det här. Kommer pluttarna som de ska så finns det en hel del information man kan få fram från dem.

 

Vänstra plutten är bättre än den högra

 

En vanlig kaninplutt ska vara ganska ljus med tydliga fibrer synliga på ytan. De ska utöver detta vara stora och porösa, dvs det ska vara lätt att smula sönder dem. Ibland ser man bajs som är precis tvärt om; små, hårda och svarta. Detta kan vara ett tecken på att kaninen äter för lite och/eller för fett/fiberfattigt. Med en fettsnål och fiberrik diet når man bäst avföring, dvs magtarmkanalen fungerar som bäst!

 

Avföring som tyder på sjukdom

Det finns en hel del du kan se i/på avföringen som berättar för dig att kanien är sjuk/har rubbad magbalans. Det finns ju som jag nämnde ovan små, hårda mörka pluttar samt blindtarmsavföring. Utöver dessa kan kaninen vara lös i magen. Oftast när folk tror att kaninen är lös i magen, har diarré, så är det ”bara” blindtarmsbajset som kladdar. Diarré är rinnigt, inte bara kladdigt, och kan tyda på en mängd saker. Kontakta din veterinär om det inte blir bättre inom max något dygn. Dessutom kan du hitta mask i avföringen, vilket såklart berättar om att kaninen har mask i magen; bara iväg till apoteket och köpa avmaskningsmedel! Sist men inte minst kan kaniner drabbas av kraftiga fällningar, något som kan resultera i päls inuti magen. Håll koll på pluttarna, börjar de bli håriga så kan det vara läge att hjälpa kaninen med fällningen för att undvika förstoppning. Ytterligare ett tecken på att något är fel är om pluttarna blir äggformade. Detta tyder ofta på gas/obalans i magen, håll uppsikt och ge ev lite miniform. Känns magen spänd och kaninen sitter orörlig så är det akut till veterinär som gäller.

 

Pluttar som sitter ihop pga päls i magen 
 
Äggformat bajs tyder på gaser/problem i magen
 
Jämförelse mellan bra plutt och äggformad

 

Hoppas att du lärt dig att inte undskatta små skitsaker, man kan ju faktiskt få fram skitmycket skitbra information om kaninens hälsa från dem!

 

Text och foto: Emma Almquist


Kaniner och barn

Kaninen är ofta det första djuret man har som barn och kaninen är enligt många det perfekta barndjuret. Lagom stort, lagom ansvar. Ett levande gosedjur som hjälper barnet mogna. Men en kanin är ett så mycket mer ansvarskrävande och komplext djur än många vet. Men med ansvaret kommer en underbar relation till ett djur. Är den verkligen det perfekta barndjuret?
 
 Foto: Sanna Svärd
 
Innan vi ens börjar diskutera kaniner och barn måste vi fastställa att det alltid är en vuxen som har det yttersta ansvaret för kaninen. En person under arton år får inte ingå avtal, enligt 12:1 Föräldrabalken, och kan därmed inte själv giltigt köpa ett djur och stå som ägare. Det är också så att ett barn under 15 år inte är straffmyndig, utan det är förmyndarna som kommer stå tillsvars om djuret missköts.
 
 Foto: Liselotte Lood
 
Som ni kan läsa om här på kaninmagazinet har en kanin väldigt många olika behov och är allt annat än ett simpelt djur. Kaninen kräver mycket aktivering/motion varje dag, en ren och städad bur, en god kost och social kontakt. Det är helt enkelt en hel del saker som krävs av ägaren, varje dag, hela året. Ansvaret ägaren har är alltså stort, för stort för ett barn att ha på sina axlar. Därför är det viktigt att det är en vuxen som ansvarar för att kaninen mår bra.
 
Det är inte ovanligt att barn tröttnar på sin kanin, ofta eftersom att det kräver en hel del arbete att ta hand om den. Speciellt när sysslorna kring kaninen krockar med andra aktiviteter eller är extra jobbiga tex pga väderförhållanden kan intresset slockna ganska fort. Dessutom lever kaniner väldigt länge, under tiden som barnet går igenom många olika stadier i sin mognad. Detta kan också vara en anledning till att kaninen plötsligt inte är intressant längre. Därför är det viktigt att den vuxne som har hand om kaninen också har ett stort intresse, så att kaninen inte plötsligt får mycket mindre uppmärksamhet bara för att barnets intresse inte är stabilt.
 
Foto: Sanna Svärd
 
En kanin är billig att köpa in, priserna ligger allt mellan 50-1500 kr. Dessa priser går knappt att jämföra med inköpspris för tex en hund eller katt, dessa ligger enormt mycket högre. Troligtvis är det pågrund av detta som kaninen anses vara ett billigt husdjur att äga, men det är inte helt sant. Visst är kaninen en grovfoderomvandlare, och hö är väldigt billigt. Dock vill den äta bra foder (fast bara lite varje dag), ha ett hem av god kvalitet och framförallt, den vill att du tar hand om den om den blir sjuk. Veterinärkostnader för en kanin går snabbt upp väldigt högt. På kaninmagazinet har vi en översikt över vad en kanin kostar att äga, men tänk på att ni måste fundera över veterinärkostnaderna också. Hur som helst kommer vi fort upp i summor som mindre barn inte har, och om man räknar in veterinärkostnader så är vi uppe i siffror som många unga tonåringar saknar. Det finns allt för många unga kaninägare som vill ta sin kanin till veterinären men som inte har råd att göra det, och föräldrarna vill inte hjälpa till att betala för "barnets kanin".
 
Sedan finns det en punkt som främst gäller mindre barn. Kaniner är ömtåliga flyktdjur, som lätt kan skada sig eller blir väldigt rädda om de hålls fel. Kaniner som inte får ordentligt stöd under bakdelen vid lyft kan sparka i luften och av misstag bryta ryggen. De skadar sig väldigt lätt om de skulle bli tappade, det finns många historier om kaniner som tappats och fått tandskador eller ryggskador. Dessutom är barn impulsiva och tänker inte alltid innan de gör saker, vilket kan vara farligt för ett litet och ömtåligt djur.
 
För barnets skull ska man dessutom tänka på att kaniner inte riktigt kan säga ifrån "litegrann". När kaninen blir pressad leder det ofta till panik, som kan resultera i bett. 
 
Foto: Malin Hultman
 
Att växa upp med djur är underbart! Barn som har djur runt sig under sin uppväxt är ofta ute mer, mindre allergiska och är bättre på att ta ansvar. Ett djur kan vara den tröstande vännen ett ledset barn behöver, och den ständigt glada kompisen att hitta på roliga saker med. Vi på kaninmagazinet tycker absolut att kaniner är jätteunderbara djur som är jättebra för barn, men det ska inte vara barnets djur. Kaninen ska inte köpas till barnet, eftersom att barnet inte är moget för att ta ansvar för det eller planera för en lång framtid tillsammans med det. Vid inköpet ska man planera för hela kaninens liv, något som man inte kan göra om man inte själv tänker ta hand om det. Den vuxne ska ha ett intresse och även köpa kaninen till sig själv, annars är inte köpet ansvarsfullt.
 
Text: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014

Hur du lyfter och bär din kanin

Det är viktigt att du bär din kanin på rätt sätt - både av säkerhetsskäl och för att det ska bli bekvämt för kaninen. Kaniner har känsliga kroppar och kan lätt få skador om man håller i dem fel eller om de lyckas sprattla sig loss. Vissa kaniner har inga som helst problem med att man lyfter och bär omkring med dem, andra gillar det inte alls. Vi går genom de enklaste tipsen.


 
Lyft upp din kanin genom att sätta en hand på/under kaninens rumpa och den andra handen på övre delen av magen. Håll stadigt, men inte hårt. Håll gärna kaninen mot ditt bröst för extra stöd och trygghet. 
 
 
Många kaniner uppskattar att kunna se sig omkring när du håller i eller går omkring med den. Det kan den göra om du håller den på detta vis samtidigt som den vilar stadigt i din famn. Risken att den ska sprattla sig loss är relativt liten när man väl fått ett stadigt tag. 
 
 
Att hålla kaninen, med dennes mage tätt mot kroppen/bröstet ger trygghet, något som är viktigt när du bär omkring med den. Ditt huvud får även en viss kontakt med kaninens huvud.Håll en hand på rumpan och en på ryggen.  Var försiktig om kaninen är lite nervig så att den inte får för sig att hoppa upp (eller över!) axeln. 
 
 
Har man en rädd/sprallig kanin eller en kanin man ännu inte känner så bra - så passar det alldeles utmärkt att mysa och pyssla med den i knäet. Bekvämt och inte långt till marken om den skulle försöka smita iväg. 
 
 
Text & bild: Fanny Arvendal © Kaninmagazinet 2015