bloglovin

Ridning som dominansbeteende

Ofta ser man på kaninforum frågor som handlar om kaniner som ägaren tycker uppvisar ett konstigt beteende; ”de parar sig”, ”hon rider” eller ”juckar”. Det brukar främst vara honor som varit igång när folk blir förvirrade, för alla vet ju att de flesta okastrerade hankaniner mer än gärna parar sig med allt de kommer över. Men faktum är att själva momentet när en kanin rider en annan kan ha mer än en funktion.I det vilda lever kaniner i kolonier där dominans och rang är viktigt. En högt uppsatt hona kommer att få tillgång till de finaste hanarna och tvärt om. När vi idag sätter ihop kaniner på så pass små ytor som vi gör så kan rangordningen bli mer påträngande och dominansbeteendet kommer då att visa sig. Ett vanligt sätt för många olika djurarter, och även kaninerna, att visa dominans är att rida den individ som skall domineras. När individen blir riden utan protest så innebär det att den underkastar sig och accepterar att den har lägre rang.


Detta är oftast vad som händer när ni får se era kaniner para sig med varandra. Förutom när det sker med hona underst och hane överst såklart. Det är fult normalt att det sker när nya individer sätts ihop samt då och då under brunsten. Men om kaninerna inte slutar utan uppvisar detta beteende väldigt ofta så kan det vara stressande för alla inblandade. Kaninerna känner antagligen inte att de vet vem som bestämmer och att de inte har ett tillräckligt stort revir. Eventuellt kan ridandet sluta i allvarligare bråk om den som hamnat underst inte accepterar situationen. Men även ridandet i sig är som sagt stressande i för långa perioder.

Ridning hos kaniner
Honan Queen parar sig med hanen King pga brunst.
I vissa fall kan ridandet bero på honans brunst, alltså att hon vill bli parad. Det finns olika teorier om varför honan rider pga brunst, men de vanligaste är att hon uppmuntrar hanen med ridandet eller att hon helt enkelt inte vet var hon ska göra av alla känslor.


Nu behöver du inte längre bli förvirrad när du ser dina honor rida varandra. Vet du att dina kaniner jämt och ständigt är på och ska rida så kanske du bör fundera på att sära på dem. Kaniner behöver inte en kompis i buren.

 Text och foto: Emma Almquist

 


Chinchilla, achi

Genetik är ett stort område. Denna artikel går lite händelserna i förväg och beskriver färgen chinchilla hos kaniner. Så småningom ska vi gå in på nedärving, dominans mm. I denna artikel går jag närmare in på färgen ”chinchilla” och även en färg som kan se ut som chinchilla färg.

 

Chinchilla, achi

Chinchillaanlaget ligger på A locus. Hela färgkoden för en chinchillafärgad kanin ser ut som följer:

 

achi_ B_ C_ D_ G_

 

Generna sitter ju två och två. ”_” visar bara att vi inte vet vad kaninen bär på (dolt anlag). Exempelvis så har en renavlad chinchillafärgad kanin koden: achiachi BB CC DD GG. En chinchillafärgad kanin som bär gulanlag och enfärgaranlag har istället koden achiachi Bb CC DD Gg. Vet vi inte vad kaninen bär för anlag dolt (den andra bokstaven av genparets två (två bokstäver), så skriver vi bara ut den bokstav (gen) som vi vet kaninen har genom att se på dess färg. Dolda anlag som vi inte vet vilka kaninen har betecknar vi med ”_”.

 

Färgen har ett väldigt passande namn då den ser ut som färgen som chinchillor har.

 

Chinchillaanlaget achi är recessivt för genen A men mer dominant än zobelanlag am, ryssanlag an och albinoanlaget a.

 

 

Vad gör anlaget achi?

Chinchillaanlaget achi bleker gul färg till vit. Jämför med en viltgrå kanin så ser du nog vad som menas:

 

Som du kan se så har den viltgråkaninen en ljusgul färg på viltzonerna (ringen runt ögonen, färg vid käken etc). En chinchillafärgad kanin har här vit färg då anlaget achi gör att den gula färgen blir vit. Likaså gäller det för resten av färgen på kaninens kropp. Den viltgrå kaninen är brungul med svarta stickelhår medan den chinchillafärgade kaninen har de svarta stickelhåren men är under vit.

 

Tänk lite som om du hr en bild på en viltgrå kanin och ändrar den o ett fotoprogram så att bilden blir svart vit. Ungefär så ser en chinchillafärgad kanin ut.

 

 

Falsk chinchilla

Ja vad är då en falsk chinchilla? Jo, det är en kanin som ser ut att vara chinchillafärgad MEN som inte är det. Nej, jag har inte blivit alldeles tokig för en sådan färg finns faktiskt.

 

Färgen heter viltzobel men kallas ibland för falsk chinchilla. Detta då en viltzobelfärgad kanin kan se ut som en chinchillafärgad kanin. En viltzobelfärgad kanin har dock en annan färgkod och har inte ett chinchillaanlag därför kallas färgen ”falsk” chinchilla.

 

 

Bilden ovan är på en viltzobelfärgad kanin. Rätt lik chinchillafärgen eller hur? En viltzobelfärgad kanin har följande färgkod:

 

am_ B_ C_ D_ G_

 

Just namnet viltzobel beskriver kaninens färgkod då den styrs av genen am som man kallar för zobelanlag. Zobelanlaget verkar nästan precis som chinchillanlaget och bleker den gula färgen hos en viltgrå kanin till vit.

 

Det man kan skilja chinchilla och viltzobel ut på är att en viltzobel dels ska ha rubinglans i ögonen (något som hör zobelanlaget till). En viltzobelkanin har också ibland lite gul färg runt nosen och på andra delar på kroppen vilket en chinchillafärgad kanin saknar. Se bilden ovan, kaninen är lite gul vid nosen.

 

Text: Sandra Magnusson

Bilder lånade med tillstånd


Koksaltlösning

Bra att ha till hands för att skölja rinnande ögon eller rengöra mindre sår med. Natriumklorid (koksalt) löst i vatten - dvs. koksaltlösning, i koncentrationen 0,9% har samma salthalt som vi normalt har i kroppen (därför även kallad fysiologisk saltlösning). Tack vare att salthalten är densamma svider det inte när koksaltlösningen används som sårtvätt. För utförligare förklaring kan du läsa om osmos på internet.

 

På apotek finns det att köpa steril koksaltlösning i praktiska flaskor. Det kan vara bra att ha till hands i sårvårdsväskan. Men det är väldigt enkelt och billigt att göra på egen hand, och det tar inte heller många minuter!

 

koksaltlösning kanin

 

Gör såhär: Koka upp 1 dl vatten med 1 krm vanligt salt. Låt svalna.

 

Tvätta såret med en ren bomullstuss eller genom att hälla koksaltlösningen så att smuts spolas bort. Till ögonsköljning kan man använda en liten spruta eller pipett. Var försiktig så du inte petar kaninen i ögat.

 

Koksaltlösning är inget att spara utan gör ny när det behövs nästa gång. Detsamma gäller köpt koksaltlösning om du brutit förpackningen, det är inget att spara. I vatten som får stå växer det till bakterier och dem vill vi självklart undvika att få i sår och ögon.

 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 

Text & Foto: Anita Ekman