bloglovin

7 tips för ett friskt kaninliv!

Alla vill vi såklart att våra älskade kaniner ska leva långa, friska liv. Här kommer 7 basic tips för att din kanin ska hänga med så länge det bara går.
 
 
 
1. Motion
Precis som alla djur behöver kaniner motionera för att bygga upp muskler och behålla ett starkt skelett. En liten kanin har ett skutt på ca 40 cm och en större kanin hoppar ca 60 cm. Detta gäller alltså vanliga skutt som kaninen använder när den rör sig framåt i ett lugnt tempo. Kom ihåg detta när du bestämmer hur stort din kanin ska bo och hur stor motionsytan ska vara. 
Om kaninen får röra sig ordentligt minskar risken för benbrott, belastningsskador och fettma med följdsjukdomar. Kom dock ihåg att det finns gränser, vilket är en av anledningarna till att man tex inte bör hoppträna intensivt varje dag. En kanin som har levt ett stillasittande liv bör också få börja motionera i en lugn takt för att inte skada sin svaga kropp.
 
2. Vaccination
Kaniner vaccineras mot gulsot och kaninpest. Dessa sjukdomar finns främst på de platser där det finns vildkaniner. Om du tävlar i utställning/hoppning kan det vara värt att vaccinera även om det inte finns vildkaniner där du bor eftersom att många kaniner reser långt för att tävla och kan ta smittan med sig.
Både kaninpest och gulsot är smittsamma, dödliga sjukdomar. Vi har artiklar om båda under "sjukdomar". Numera finns ett smidigt kombinerat vaccin för båda sjukdomarna som man bara behöver ge kaninen 1 gång om året.
 
 
 
3. Fiberrik, fettsnål foderstat
Foderstaten är enormt viktig för en kanin. Magen är väldigt speciellt uppbyggd och behöver få arbeta med fibrer för att fungera bra. Ge ett grovt, bra hö och minimalt med pellets så kommer tarmen vecka sig och mikrofloran i blindtarmen bli hälsosam. Det leder i sin tur till att kaninen kan ta upp näring ur den typen av näringsfattig kost den är skapad för; hö, blad och andra fiberrika växtdelar. Med det i tanken kan man faktiskt säga att man snarare skälper än hjälper näringsintaget när man ger mycket kraftfoder.
Tyvärr är felutfodring indirekt en av de vanligaste anledningarna till att kaniner blir allvarligt sjuka. Magstopp, tandproblem, fettma (med följdsjukdomar) är alla vanliga problem som orsakas av en felaktig foderstat. Läs alla våra foderartiklar och se till att din kanin har en bra foderstat!
 
4. Mental stimulans
"Kaniner är sociala djur som kan använda av en komplex miljö, så att hålla dem i oberikade, traditionella burar kommer knappast att tillfreställa många av dess beteendebehov." Så skriver forkarna Hansen & Berthelsen (2000) i sin artikel om berikningar i burar. Här måste vi se till vildkaninens beteenden (rörelse, socialt beteende, födosök, gräva...) och försöka få med så mycket som möjligt i kaninens bomiljö. Läs våra artiklar om vildkaniner och om inredning.
Utöver själva miljön kan man även träna sin kanin med tex klicker för att utmana hjärnan. Många klickertränare vittnar om att kaninen blir trött av att få lösa problem och försöka förtjäna belöningar. 
En annan tacksam möjlighet till mental stimulering är olika sätt att utfodra sina kaniner. Lägg fodret i någon typ av aktiveringsboll/rulle för hund/katt eller bygg en själv av en toarulle/äggkartong. Göm fodret, sprid ut fodret... möjligheterna är oändliga.
Om kaninen inte är tillfredställd mentalt kan den bli stressad, vilket leder till ett försämrat immunförsvar. Dessuom vill vi ju självklart inte att våra kaniner ska ha tråkigt, så bara det borde vara anledning nog att lägga tid på mental stimulans.
 
 
 
5. Ett bra hemapotek
Att ha vissa saker hemma om kaninen skulle bli sjuk kan vara det som räddar din kanin från en plötslig död. Paraffinolja, minifom, ciritcal care, sprutor och en bok med nummer till veterinärer i området är några viktiga saker. För vädurskaniner är det även bra att ha någon mild typ av öronrens hemma, de som finns på apoteket för hund och katt brukar fungera även för kaniner.
 
6. Kastering
Förutom fördelar som att man inte riskerar oönskade kullar och att kaninerna lättare kan få en levnadskamrat så är det viktigt att kastrera din kanin av hälsoskäl. Över hälften av alla fertila honom över 3 års ålder drabbas av cancer i livmodern. Denna är alltid elakartad och sprider sig väldigt lätt till lungorna där den är svår att göra något åt. Kastrering av kaninhonor som inte ska avlas på är alltså väldigt bra för deras chanser att få leva långa, friska liv. Vi har en artikel om cancer i livmodern om du vill veta mer.
Hanar har inte lika uppenbara hälsofördelar, men även de kan på ålderns höst drabbas av cancer i könsdelarna. Dessutom kan vissa hanar bli väldigt stressade av sin sexualdrift.
 
7. Regelbundna veterinärkontroller
Speciellt äldre kaniner drar nytta av regelbundna kontroller hos veterinär. Hull, tänder, öron, öron... allt kontrolleras. Välj en kaninspecialiserad veterinär. På så sätt får du hjälp av en duktig person som kan upptäcka sjukdomar innan de blivit allvarliga, och därför är lättare att behandla.

 
Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2015

Bygga hage

Att kunna släppa sin kanin lös i en stor, härlig hage ger många kaninägare en av de bästa känslorna som finns. Där kan kaninen göra precis vad den vill, hur länge som helst. Det finns mängder av olika alternativ när man ska bygga en sådan hage, här följer ett exempel.

 

Först och främst behövs vissa redskap/saker. På bilden nedan ser ni vad som användes vid bygget av denna hage.

 

 
1. Murarnät 25m på rulle    2. Stadiga pinnar    3. Spade    4. Hammare modell stor     5. Ståltråd    6. Avbitartång

 

Nätet valdes pga att det är väldigt mycket till ett relativt lågt pris, det har små maskor, är högt och på det hela taget väldigt rymningssäkert. Läs mer om och se bättre bilder på sådant nät här.

 

Sedan är det dags att välja plats för sin hage. Ett tips är att välja en plats som redan har riklig gräsväxt eftersom att kaninen kanske kommer att äta en hel del och gräva omkring, vilket inte gynnar en svag gräsväxt och du kommer snart bara ha jord i din hage. Att sätta hagen helt eller delvis i skugga kan vara väldigt skönt för kaninen under den varma sommarperioden.

 

Spaden används till att göra ett spår som nätet sedan trycks ned i. Detta för att kaninerna inte ska kunna trycka sig under och ha svårare att gräva sig ut. För att stabilisera ytterligare är det en bra idé att trampa till jorden kring nätet så att det inte flyttar sig.

 


Gräv ett spår, tryck ner nätet i det och pressa sedan jorden runt om.

 

Redan under tiden man sätter i nätet i sitt spår kan man behöva stödja nätet med några pinnar, men sedan är det dags för de permanenta pinnarna att åka i jorden. Se till att de står stadigt eftersom att det är de som ska hålla upp nätet när din kanin ställer sig mot det och vindar blåser. För att förankra pinnarna i nätet kan man använda vilket sorts rep man vill, men vid detta hagbygge användes ståltråd som sedan tvinnades för att hålla ihop ordentligt.

 

 

Sätt stabila pinnar i jorden och förankra dem sedan i nätet.

 

När en färdig hagform är skapad är det dags att kapa av nätet med sin avbitartång. För att kunna komma in i hagen på ett smidigt sätt är det bra om man lämnar en liten bit till att kunna bygga en grind. Grinden byggs genom att klippa ut ett stycke nät som är lite större än hålet du lämnat och sedan sätts pinnar vid varje långsida. Ena sidan förankras vid staketet och den andra är lös. För att ”låsa” grinden när den är stängd kan man t.ex. använda en klädnypa.

 

 

En grind är nästan en förutsättning när nätet är så högt. Grinden kan låsas med en klädnypa.

 

Är kaninen av typen som rymmer väldigt lätt så kan man sätta en lägre galler som klipps ut eller är av ett helt annat slag längst ner i grindöppningen. Då stannar kaninen där den är även medan man öppnar grinden.

 

Sedan är hagen färdig att börja användas! För att göra miljön intressantare kan man bygga små berg, lägga in stenar, stubbar, tunnlar, grenar osv. Bara fantasin sätter gränserna!

 

Att spendera en hel dag i en hage är något man märker att kaninen älskar

 

Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2015


Ge inte kaninen:

Föda som inte är bra för din kanin

 
 

- Avocado

 

- Bambuskott


- Björkris – Vintertid. Trädet producerar då ett giftigt ämne längst ut i topparna.


- Belladonna


- Berhsyra


- Bolmört


- Choklad/godis för människor - Choklad är giftigt för nästan alla djur. 


- Fettistel


- Fingerborgsblomma


- Gnagarblandning – Väldigt fett och energirikt, vilket eder till övervikt


- Gullregn


- Idegran


- Johannesört


- Kål – I stora mängder, gasbildande. Små mängder går bra.


- Kabbeleka


- Liljekonvalj


- Lupin

 

- Lök


- Majs – Innehåller stärkelse som små kaninmagar har svårt att bryta ned.


- Nyklippt gräs – Jäser snabbt och kan då ge magproblem

- Odört


- Potatisblast


- Rödklöver – I stora mängder, gasbildande

 

- Rå potatis - Innehåller mycket stärkelse.

 

- Rabarber + blad - Stjälken är  väldigt sur och bladen är giftiga.

 

- Renfana


- Salt och mineralsten - Leder lätt till överdosering och kan då skada tex njurar.


- Socker - Gäller farmförallt raffinerat socker men även tex fruktsocker.


- Sötpotatis


- Skelört


- Smörblomma


- Sommargyllen


- Spikklubba


- Sprängört

 

- StåndsSyren

 

- Stenfrukter - Gäller främst kärna och grenar. 

 

- Tibast

 

- Tussilago - Växten är inte giftig men kan ge irriterande effekt.

 

- Törelarter – te.x kassava


- Växter vid trafikerade vägar – Innehåller avgaser/gifter


- Växter som kan vara besprutade – Kan få i sig giftigt bekämpningsmedel


- Violer


- Åkerfräken


- Ängssyra

 

 

 Av: Nathalie Månsén

Uppdaterad 2017-02-14