bloglovin

Tips för att få din kanin äta mer hö

 

Det är många kaninägare som har problem med att få i sin kanin tillräckligt med hö, kaninen äter helt enkelt för lite eller ingenting alls. Minst 80% av kaninens föda ska bestå av hö, det innehåller mycket fibrer som gör att kaninen får en sund tarmfunktion och det slipar tänderna. Att äta hö är även en bra aktivering för kaninen när den inte har något annat för sig.

 

 - Minska på kraftfodret för att kaninen ska äta mer hö. Pellets slipar inte ned kaninens tänder, ger samma tuggmotstånd samt innehåller inte den fiber nivån som höet gör. Får kaninen mindre pellets kommer den börja äta mer hö, då det inte finns så mycket annat att välja på. Överfodring är den vanligaste anledingen till att kaninerna skippar höet, så se över din foderstat! 

 

Ge gott hö. Man kan jämföra hö med äpplen, det finns många sorter och smaker. Vissa gillar den ena sorten och andra en annan. Somliga kaniner kan vara kräsna med vad de äter.

När du ska köpa hö ska du undvika finhackat hö och istället leta efter ett som har långa strån, är grovt och som luktar gott. Hö ska inte vara dammigt, det tyder på mögel i höet vilket är väldigt farligt för kaniner.

Hö i butiker är oftast sämre än det som kommer direkt från bonden. Hårdpackat hö i kuber brukar innehålla krossade fibrer vilket inte är att föredra.

 

 

Tänk på vart du har ditt hö. Kaniner föredrar att äta samtidigt som de vilar eller använder sin toalett. Att ha höet på rätt plats gör din kanin mer frestad att äta det. Sätt höhäcken antingen bredvid huset/sitt pallen eller där kaninen gör sina behov.

 

Aktiviteter. De flesta kaniner gillar att leka, tugga och kasta leksaker runt sig. Ordna en leksak som du har hö i så kan kaninen bli uppmuntrad till att dra, bita och tugga på höet. Att ha en kartong full med hö är också ett alternativ, ett mysigt krypin för kaninen där den kan äta, mysa och leka.

 

 

Märker du förändrade matvanor hos din kanin kan det tyda på tandproblem, om det inte syns på framtänderna kan det vara kindtänderna och det kan man inte se själv utan bör undersökas av en veterinär.

 

Text: Nathalie Månsén, Uppdaterad 2018 av Malin Henriksson
Foto: Sofia Löfstrand

 


Blåbär

En av de vanligaste växterna i Sverige vars bär är rena hälsobomberna! Kaniner kan äta hela plantan: ris, blad och bär! Det latinska namnet är Vaccinium myrtillus.

 

 

 

Blåbärsriset blommar i juni

 

 I början är karten grön

 

Färdiga nedfrysta blåbär

 

 

Riset innehåller fibrer som är viktiga för magen. Dessutom är det bra sysselsättning och ett sätt att nöta ned tänderna att knapra på riset.

 

Själva bären, som mognar i juli/augusti, är väldigt rika på nyttiga antioxidanter (som askorbinsyra och betakaroten) och inehåller dessutom gott om mineraler (kalium, kalcium, magnesium, fosfor, järn) och vitaminer (B-, C- och D-vitamin).

 

Blåbären kan förvaras torkade eller frysta. De skall torkas till samma konsistens som russin. Ett sätt att göra detta är att bre ut dem på en plåt i ugnen (<50°C), eftersom bären till stor del består av vätska kan torkningsprocessen ta ett halvt dygn eller längre.

 

 

~17% av Sveriges yta täcks av blåbärsris 

 

 

Torkade blåbär (och riset) tros vara bra mot diarré medan färska tvärtom har laxerande verkan. Studier finns om att blåbär bl.a. är bra för minnet, har blodsockersänkande och antiinflammatorisk effekt, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och kan vara bra mot urinvägsinfektioner. Mer om hälsoeffekter.

 

 

Text & foto: Anita Ekman


Kaninens Språk

 

Kaninens Språk

Det är både bra och kul att förstå kaninens språk. Förstår du vad den menar så kan ni komma varandra närmare men även förstå när kaninen vill vara ifred och varför den reagerar som den gör. 
Desto mer tid du spenderar med din kanin desto lättare förstår ni varandra. Här kommer några beteenden och korta förklaringar av dem. Mer detaljerade beskrivningar finns i egna artiklar på hemsidan. 
 

 

Stampar i marken:
Kaninen stampar i marken när den är rädd och utsatt för fara. Att den just stampar är för att varna andra kaniner i närheten så att de är uppmärksamma och hinner ta skydd mot faran. Har man fler kaniner och en av de stampar i sin bur så stampar ofta de andra också, för att varna varandra om faran.

Står på två ben:
Kaninen vill se mer av sin omgivning. Den tycker att den ser för dåligt nere från marken.

 

 

Spanar i sin omgivning

 

Gräver/Bökar/Krafsar:
Ett naturligt beteende för kaninen. Den kan krafsa både utomhus i jorden och inomhus i soffan. Antingen för att det är roligt eller för att få bort någon lukt de inte vill ha där. Vissa biter även med tänderna.

Ligger på mage/sidan med helt utsträckta bakben:
Kaninen är helt avslappnad och trivs i sin miljö.

 

Avslappnad kanin

 

Trycker mot marken med bakåtfällda öron:
Kaninen har blivit skrämd och försöker göra sig så liten som möjligt.

Nosen är våt och vibrerar snabbt:
Kaninen känner obehag och är nervös/rädd. Den andas snabbare än vanligt och nosen blir våt.

Spänd kropp, svansen uppåt och huvudet sträckt framåt:
Kaninen är uppmärksam och nyfiken på något som den inte går fram till än. Öronen ska peka uppåt/framåt, ligger de bakåt så är den aggressiv.

 

 

Nyfiken kanin som inte riktigt vågar sig ända fram
 
 

 

 

Knorrande ljud:
Ett aggressivt ljud som varnar mot att kaninen kan göra anfall om du kommer närmare.

Brummande ljud:
Kommer ofta från hanar kring parning.

Pipande ljud:
Små kaninungar piper ofta när de är hungriga, vissa äldre kaniner kan också göra det när det är dags för mat. Kan även betyda att kaninen är rädd.

Skriker:
Har kaninen riktigt ont eller blir riktigt rädd så kan den skrika. Det låter riktigt högt och är ett hjärtskärande skrik. OBS! Att kaninen skriker är väldigt ovanligt. Oftast döljer kaninen även allvarlig smärta mycket väl.

Fräser:
Kaninen försvarar sitt revit med en mycket allvarlig röst och attackerar inkräktaren tills den är borta.

Knuffar hårt med nosen:
Puttar bort dina händer om den vill vara ifred.
 
Knuffar lätt med nosen:
Utforskar eller ber om uppmärksamhet.

Gnisslar tänder:
Kaninen har ont någonstans om den är spänd. Är den däremot avslappnad så trivs den.

Slickar på din hand:
Kaninen tycker om dig!

Gnider hakan mot dig eller andra saker:
Kaninen markerar dig eller andra saker som sitt revir genom doftkörteln. Vi känner inte av doften men det gör andra kaniner.

Kaninhane markerar sitt revir på matte

 

Knäppande ljud:
Kaninen gör ett knäppande ljud när du klappar den. Kaninen gillar det mycket.

Äter avföring
Helt naturligt, kaninen har två typer av avföring. Den ena vanlig avföring och den andra är blindtamsavföring med viktiga nyttigheter som kaninen behöver.Text: Malin Henriksson
Foto: Nathalie Månsén