bloglovin

Critical Care

Critical care, eller som det kallas av många; ”räddaren i nöden” är ett näringspulver som varje kaninägare har fördel av att ha hemma.

 

Kaninens mage måste ständigt hållas igång för att inte skadas och därför kan situationen snabbt bli allvarlig om kaninen blir sjuk eller nedsatt på annat sätt. Det är ganska vanligt att kaniner helt eller delvis slutar äta i sådana situationer och då kan Critical Care faktiskt rädda kaninens liv. Om man ringer till en veterinär och berättar att kaninen är sjuk så ber de ofta en att ge kaninen Critical Care till dess att man kan komma med kaninen till kliniken.


critical care
Foto: Emma Almquist

 

Man får pulvret i en förslutningsbar påse med instruktioner om hur man ska blanda pulvret med vatten på baksidan. Beroende på kaninens vikt ska den ha olika stor mängd. När man blandat ihop vattnet och pulvret blir det ganska svårt att mata kaninen med en vanlig spruta. Man får antingen mata kaninen med en plastsked eller med en spruta med ett större hål. Om kaninen inte alls äter självmant så är en spruta att föredra, annars kommer proceduren ta lång tid.

 

 

critical care
Foto: Nathalie Månsén

 

 

* 3 matskedar / kg / dygn (gäller torrvara)
* Minst dubbelt så mycket vatten som pulver
(ska du spruta i det behöver du mycket mer vatten, det märker du själv när de räcker)
* Blandad lösning håller i 24 timmar
* Överblivet oanvänt pulvet kan förvaras i frysen.

En liten påse kostar runt 50-70 kr, en mellan påsen kostar runt 160-180 kr och den största ligger runt 260-480 kr.

 

Ingredienser
Timotejgräsmjöl, sojabönskal, sojabönmjöl, vetegroddar, xanthangum, kalciumklorid, melass, salt, kaliumklorid, natriumklorid, L-askorbyl-2-polyfosfat, sojaolja, papaya, ananas, naturlig smak, havregryn, vetemjöl, torkad jäst, kalk, vitamin E, kolinklorid, zink, järnsulfat, niacin, kopparsulfat, selen, vitamin A, folsyra, D-kalcium pantotenat, biotin, magnesiumoxid, tiamin, magnesiumsulfat, vitamin B12, natriumselenit, pyridoxinhydroklorid, koboltkarbonat, vitamin D3, kalciumjodat, etylendiamin dihydriodid,Bacillus coagulans, Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarium, Lactobacillus bulgaricus.

 

Analys
Protein (min) 16.00%
Fett (min) 3.00%
Fibrer 21.00-26.00%
Kalcium 0.40-0.60%
Fosfor (min) 0.20%
Energi 24 kcal/tesked

Tillsatser
Vitamin A 19,000 IU/kg
Vitamin D3 900 IU/kg
Vitamin E 190 IU/kg
Vitamin B12 13 mcg/kg
Askorbinsyra (Vitamin C) 10000 mg/kg
Niacin 60 ppm
Järn 300 ppm
Zink 100 ppm
Koppar 18 ppm

 

Text: Nathalie Månsén och Emma Almquist

Trackback