bloglovin

Gnagarblandning

De färgglada kanin- eller gnagarblandningarna ser underbart smaskiga ut och framförallt ser de roligare än bara vanligt pellets. Dock är sådana blandningar skapade för vårt nöjes skull och kaninen blir lidande på många olika sätt. Varför? Vad händer egentligen i kaninen? Det får du läsa om i denna artikel. Observera att artikeln behandlar den största delen av marknadens gnagarblandningar men att det kan finnas nyttigare undantag.

 

Den vanligaste anledningen till att kaniner åker till veterinären idag är fel utfodring, ofta eftersom att man har gett för mycket kraftfoder eller i värsta fall bara gnagarblandning som kraftfoder. Precis som så ofta annars kan vi hitta ledtrådar till varför kaninen inte ska äta gnagarblandningar i kaninens historia. För det första är kaninen ingen gnagare.

 

gnagarblandning
Foto: Emma Almquist

 

 

I det vilda är kaninen ett betande djur som äter lågväxande blad och gräsväxter. Hela kaninens mag- och tarmsystem är gjort för att bearbeta en sådan fett- och energisnål föda. En gnagarblandning innehåller ofta bitar av morötter, söta småbitar av allt möjligt och olika spannmål. De är sprängfulla med socker och fett men innehåller väldigt lite fibrer och kalcium som är viktiga för kaninens mage och tänder. Lita inte helt på procentsatserna som står på påsen när du köper blandningen, dessa är för hela blandningen och för att höja t.ex. det viktiga fibertalet så slänger producenterna i fiberbomber. Dessa kan kaninen sedan sortera ut eftersom att de är så kallade selektiva ätare, d.v.s. de sorterar ut det som är godast och oftast onyttigast.

 

I och med att gnagarblandningarna innehåller så mycket kalorier så blir kaninerna mätta och fyllda med energi på direkten. Detta kommer leda till att de håller sig mätta en bra stund och då kommer de inte äta hö som de ska. En kanin är skapt för att äta lite mat hela tiden, inte en dl energibomb på några minuter. Kaninens mage måste alltid hållas igång, annars finns risker för sjukdomar och andra problem eller till och med att magen lägger av helt. En annan anledning till att de måste äta höet hela tiden är för slitningen av tänderna som endast sker på ett korrekt sätt när de maler höet.

 

Eftersom att kaninen inte får i sig allt den ska samtidigt som den får i sig för mycket av andra saker så kommer immunförsvaret på sikt påverkas negativt. Detta kan leda till en hel del olika sjukdomar som immunförsvaret annars skulle tagit hand om.

 

 

gnagarblandning
Foto: Nathalie Månsén

 

Gnagarblandningarnas innehåll kan även leda till fetma som är negativt för kaninen på otaligt många vis. Feta kaniner löper större risk för att utveckla fettlever och för att få allvarliga skelettskador än andra kaniner. Är kaninen så rund att den inte kan nå sin egen analöppning så leder detta till att den inte kan tvätta sig där och risken för infektioner ökar. Dessutom kan kaninen inte heller äta sin nattavföring, vilket är väldigt viktig för att den ska få i sig alla viktiga vitaminer. Utöver de medicinska problemen så tillkommer även rörelseproblem för kaninen som den blir lidande av.

 

Många veterinärer menar att bytet från en blandning till ett 100 % pellets som kraftfoder är det bästa hälsobeslut du kan ta för din kanin. Här kommer en sammanfattning på varför;
- Kaninen är inte skapad för att äta många av incidenserna som finns i blandningarna
- Kaninen äter inte hö som den ska vilket leder till mag- och tandproblem
- Immunförsvaret påverkas negativt
- Kaninen kommer med största sannolikhet att bli fet.

 


Överviktig kanin
Foto: Nadja Nordberg

 

Kom ihåg att samma problem kan uppkomma om kaninen får för mycket pellets. Allt utom hö bör ges i begränsade mängder.

 

 

Text: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2013

 

Denna artikel är läst och godkänd av Gunnel från Djurkliniken Roslagstull.

Trackback